אסופת צילומי חרקים

Buprestidae

בַּרְקׇנִיתִיִּים (שם מדעי: Buprestidae Leach, 1815) היא משפחה של חיפושיות המתאפיינות בבוגרים בעלי גוף מאורך המחודד בקצהו האחורי. הראש נראה כשקוע בתוך פרק החזה הראשון ופרק זה צמוד מאוד לכנפי החפייה. הם בעלי מחושים קצרים בני 11 פרקים. אורך גופן נע בין 3 ל- 80 מ"מ אבל רוב המינים קטנים מ- 20 מ"מ. בפיסת הרגל 5 פרקים. מינים רבים במשפחה זו הם בעלי צבעים בוהקים בעלי צבע מתכתי שמשנה את הגוון שלו כאשר אור השמש נופל עליו מזווית שונות. צבעים אילו אינם נוצרים מפיגמנטים, אלא מננו-מבנים תלת ממדיים, שגורמים לגלי האור המוחזרים מהם להתאבך האחד בשני. צבעים אילו נקראים צבעים פיזיקליים. הבוגרים ניזונים בעיקר על אבקני פרחים. הזחלים חסרי עיניים ורגלים. הם חיים בתוך גזעים וענפים של עצים, כשהם נוברים בתוכם מחילות. המינים הקטנים מתפתחים בתוך גבעולים של צמחי עשבוניים. הזחלים מתאפיינים בקופסת ראש גדולה ובלסתות חזקות. בעולם הוגדרו 430 סוגים ובהם למעלה מ- 15,000 מינים ובישראל הוגדרו כ- 150 מינים. הסוג Acmaeodera במשפחה זו מתייחד בכך שכנפי החפייה של המינים בו מאוחות ליצירת מגן והם חסרי מגינית. בזמן התעופה נותרות כנפי החפייה מאוחות כמגן על גבי הבטן כאשר רק הכנפיים האחוריות משמשות בתעופה. תכונה זאת נותנת לחלק מהמינים בסוג זה דמיון בזמן התעופה למינים של צרעות. תכונה הנחשבת לחקיינות.

רשימת מינים

Acmaeodera brevipes

Acmaeodera brevipes

בוגר בעל גוף אובלי, מעט מבריק, בעל גוון שחור נחושתי שעליו כתמים כתומים ומכוסה בשער אפור. אורך גוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 12 מ"מ. הבוגרים ניזונים על תפרחות פרחים ממנים שונים. מישראל דווח כי הזחלים מתפתחים בענפים של אלון מצוי.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Acmaeodera brevipes Kiesenwetter, 1858) מתאפיין בבוגר בעל גוף אובלי, מעט מבריק, בעל גוון שחור נחושתי שעליו כתמים כתומים ומכוסה בשער אפור. השיער צפוף יותר בצד התחתון, פרק החזה הראשון והראש, כאשר על כנפי הכפייה השער נוטה לאחור. על גבי כנפי החפייה קווי אורך המורכבים מבליטות עגולות. פרק החזה הראשון מלבני ורוחבו ארוך פי שלוש מרוחבו. המחושים בעלי 11 פרקים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 12 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה ממקדוניה, אלבניה, בולגריה, יוון, טורקיה והמזרח התיכון ומתוארים בו שלושה תת-מינים. מישראל תואר תת-המין  A. b. saducaea המצולם כאן שדווח גם מעירק, סוריה, וירדן. הבוגר ניזון על תפרחות פרחים ממנים שונים. במחקר השוואתי בין פרחים בצבעים שונים נימצא כי הבוגר מעדיף פרחים בעלי גוון לבן. הזחלים מתפתחים על עצי אלון ומישראל דווח כי הזחלים מתפתחים בענפים של אלון מצוי.

Acmaeodera crinita

בַּרְקָנִית אֲבִיגַיִל

Acmaeodera crinita

בַּרְקָנִית אֲבִיגַיִל

הבוגר בעל גוף מאורך וכמעט גלילי. החיפושית שחורה מבריקה ובעלת שיער שחור צפוף. פרק החזה הראשון מופרד מכנפי החפייה בקו הפרדה ישר. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 10 מ"מ. הזחלים מתפתחים בענפים דקים בחלקים המתים של עצים ממינים שונים. המין תואר מישראל.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית אֲבִיגַיִל (שם מדעי: Acmaeodera crinita Gory, 1840) מתאפיין בגוף מאורך וכמעט גלילי ורק בשליש האחורי של כנפי החפייה הוא הולך וצר. החלק הביטני והרגלים מכוסים בשיער צפוף ודק. על כנפי החפייה שורות אורכיות של נקובים ועל הראש ניקוב מעט יותר עדין. המחושים בעלי 11 פרקים. פרק החזה הראשון מופרד מכנפי החפייה בקו הפרדה ישר והוא רחב יותר מאורכו. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 10 מ"מ.

פעילות והתנהגות

במין בַּרְקָנִית אֲבִיגַיִל מתוארים 5 תת- מינים, 4 תת-מינים נמצאים בדרום אירופה, בצפון אפריקה ובאסיה הקטנה. חפיפה בתפוצה בין 4 המינים האירופיים מתקיימת רק בצפון אפריקה ותת- המין המצולם כאן A. c. abigail Obenberger, 1946 מתואר מישראל, סוריה וירדן. הבוגר של תת-המין הזה הוא בעל גוף שחור מבריק ובעל שיער שחור צפוף (למרות שיש תת מינים בעלי שיער לבן). הבוגר נמצא על גבי פרחים צהובים ולבנים ביניהם צמחים כמו עולש מצוי, מינים של שן הארי. הזחלים מתפתחים בענפים דקים בחלקים המתים של עצים ממינים שונים ובהם אלון מצוי, פיסטוק, אגס, ברוש ים תיכוני, דובדבן חמוץ, אורן ירושלים, אלה ארצישראלית, אלת המסטיק, צפצפה ושיח-אברהם מצוי.

Acmaeodera flavolineata

Acmaeodera flavolineata

הבוגר בעל גוף אובלי, הראש ופרק חזה ראשון חומים כהים וכנפי חפייה בגוון צהוב כרם כאשר בניהן עובר קו חום כהה. אורך גוף הבוגר נע מ- 6.5 עד 8 מ"מ. הבוגרים ניזונים על פרחים ממשפחת המורכבים. הזחלים מתפתחים בתוך עצי תאנה ואלון התבור. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Acmaeodera flavolineata Laporte & Gory 1835) מתאפיין בבוגר בעל  גוף אובלי, ראש ופרק חזה ראשון חומים כהים וכנפי חפייה בגוון צהוב כרם כאשר בניהן עובר קו חום כהה. אורך גוף הבוגר נע מ- 6.5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מבולגריה במערב דרך תורכיה, גאורגיה, קפריסין, ישראל, לבנון ועד עירק ואירן במזרח. הבוגר ניזון על פרחים ממשפחת המורכבים. בישראל דווח כי הפונדקאי בו הזחל מתפתח הוא אלון התבור ובשנת 2005 דווח לראשונה מתורכיה על התפתחות של הזחלים בתוך עצי תאנה.

Acmaeoderella lanuginosa

בַּרְקָנִית שְׂעִירָה

Acmaeoderella lanuginosa

בַּרְקָנִית שְׂעִירָה

הבוגר בעל גוף אובלי שחור המכוסה בשער לבן ארוך. אורך גוף הבוגר נע מ- 5.5 עד 9 מ"מ. תפוצת המין היא סביב אגן הים התיכון. הבוגרים ניזונים על פרחים צהובים ממשפחת המורכבים. הזחלים מתפתחים בתוך גבעולים ושורשים של צמחים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית שְׂעִירָה (שם מדעי: Acmaeoderella lanuginosa Gyllenhall, 1817) מתאפיין בבוגר בעל גוף אובלי שחור המכוסה בשער לבן ארוך. אורך גוף הבוגר נע מ- 5.5 עד 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת בַּרְקָנִית שְׂעִירָה היא סביב אגן הים התיכון, ממדינות צפון אפריקה כמרוקו, טוניסיה, לוב, ומצרים, מדינות דרום אירופה מספרד אטליה, יוון ועד המזרח הקרוב כישראל וירדן. הבוגר ניזון על פרחים צהובים ממשפחת המורכבים. הזחלים מתפתחים בגבעולים ובשורשים של צמחים ממשפחות שונות ובהם קוצים מהמין חוחן וקנרס תרבותי, מספר מינים של פונדקאים ממשפחת הסוככיים ובשיחים בהם שרביטן, וחלבלוב ומישראל דווח כי הזחלים מתפתחים בכלך מצוי. התמונות צולמו בקרבת שוהם.

Acmaeoderella villosula

בַּרְקָנִית כְּחֻלָּה

Acmaeoderella villosula

בַּרְקָנִית כְּחֻלָּה

הבוגר בעל גוף אובלי וכנפי חפייה בגוון כחול מתלי ועליהן שורות אורכיות של שערות לבנות. פרק החזה הראשון שחור ועליו שערות לבנות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8.5 מ"מ. המין דווח מבולגריה במערב דרך תורכיה, ישראל, מצרים ועד אירן וטג'יקיסטן במזרח. בוגרים ניזונים על פרחים והזחלים מתפתחים על צמחים ממשפחת הסוככים.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית כְּחֻלָּה (שם מדעי: Acmaeoderella villosula Steven, 1830) מתאפיין בבוגר על גוף אובלי וכנפי חפייה בגוון כחול מתלי ועליהן שורות אורכיות של שערות לבנות. פרק החזה הראשון שחור ועליו שערות לבנות. באנציקלופדיה של החי והצומח של ארץ ישראל מזכיר ד"ר יוסף הלפרין מין זה בשם המדעי הנרדף A. boryi שאיננו בשימוש. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת בַּרְקָנִית כְּחֻלָּה דווחה מבולגריה במערב דרך תורכיה, גאורגיה, קפריסין, סוריה, לבנון, ישראל, סיני, מצרים ועד עירק, אירן, וטג'יקיסטן במזרח. הבוגר ניזון על פרחים והזחלים מתפתחים על צמחים ממשפחת הסוככים ובהם: כלך, אגורה, וזוזימה. התמונות צולמו בשוהם ובקרבת רמת השרון.

Anthaxia cichorii

Anthaxia cichorii

הבוגר בעל דו-צורתיות זוויגית. הזכר צהוב או ירוק בעוד שבנקבה כחולה ירקרקה וכנפי החפייה בגוונים של אדום סגול עם שוליים בגוונים של צהוב ירקרק. אורך הגוף הבוגר נע מ- 5 עד 7 מ"מ. המין תואר מרוב מדינות אירופה, ועד למזרח האזור הפלארקטי באיראן וטורקמניסטן‭.‬ הבוגר ניזון על אבקנים של פרחים והזחלים מתפתחים במיני עצים רבים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Anthaxia cichorii Olivier, 1790) מתאפיין בבוגר בעל דו-צורתיות זוויגית במופע של צבע הגוף. הזכר צהוב או ירוק מתכתי כשפרק החזה הראשון ירוק בעוד שבנקבה כחולה ירקרקה מתכתית וכנפי החפייה בגוונים של אדום סגול מתכתי עם שוליים בגוונים של צהוב ירקרק. הבוגרים בעלי אורך גוף הנע מ- 5 עד 7 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תואר מרוב מדינות אירופה, והוא חודר למזרח הקרוב ולמזרח האזור הפלארקטי בעירק, איראן וטורקמניסטן‭.‬ הבוגר ניזון על אבקנים של פרחים בדרך כלל ממשפחת המורכבים. הזחלים מתפתחים במינים שונים של עצים ובהם: אלון מצוי, אלון התבור, כליל החורש, אלה אטלנטית, אולמוס, תאנה, תפוח, אגס תרבותי, שיזף אירופאי, דובדבן, קזוארינה דקיקה ועצים נוספים. מישראל דווח גם על נגיעות בגפנים.

Anthaxia diadema

בַּרְקָנִית הַנֵּזֶר

Anthaxia diadema

בַּרְקָנִית הַנֵּזֶר

הבוגר בעל דו-צורתיות זוויגית. הזכר כחול וירוק מתכתי בעוד שבנקבה יש פסי אורך בשוליים של פרק החזה הראשון המשלבים גוונים של אדום, כתום וצהוב. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין דווח ממזרח אירופה ומזרח אגן הים התיכון. הבוגר ניזון על אבקנים של פרחים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית הַנֵּזֶר (שם מדעי: Anthaxia diadema Fischer, 1824) מתאפיין בבוגרים בעלי דו-צורתיות זוויגית בצבעי הגוף, הזכר כחול וירוק מתכתי בעוד שבנקבה כנפי החפייה בגוון ירוק מתכתי  אך על פרק החזה הראשון יש פסי אורך כששוליו הגוונים מהווים שילוב של אדום, כתום וצהוב וכך גם במרווח שבין העיניים. הבוגרים בעלי אורך גוף הנע מ- 6 עד 8 מ"מ כשהנקבות גדולות במעט מהזכרים.

פעילות והתנהגות

המין בַּרְקָנִית הַנֵּזֶר דווח ממזרחה של אירופה: בולגריה ויוון ולתוך אסיה בטורקיה, קפריסין, סוריה, ישראל, ואוקרינה. במין הזה הוגדרו 3 תתי מינים ובישראל נמצא תת- המין A. d. diadema. הבוגר ניזון על אבקנים של פרחים בדרך כלל ממשפחת המורכבים. הזחלים מתפתחים במינים שונים של עצים ובהם: קזוארינה דקיקה, שסק, אגס תרבותי, צפצפה, ערבה, אקליפטוס, שיטה כחלחלה, שיזף מצוי, אלון מצוי, אלון התבור, אלמוס ובוקיצה נמוכה.

Anthaxia eugeniae

בַּרְקָנִית הַלְפֵּרִין

Anthaxia eugeniae

בַּרְקָנִית הַלְפֵּרִין

הבוגר בעל גוף אובלי ירוק מתכתי. גודל גוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 10 מ"מ. הבוגרים ניזונים על תפרחות פרחים. הזחלים מתפתחים בישראל בעצי אלון מצוי ובעצי האולמוס. תפוצת המין כוללת את ירדן, סוריה, לבנון וישראל.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית הַלְפֵּרִין (שם מדעי: Anthaxia eugeniae Ganglbauer, 1885) מתאפיין בבוגר בעל גוף אובלי ירוק מתכתי. על גבי פרק החזה הראשון שני קווי אורך שחורים. גודל גוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 10 מ"מ.

 

פעילות והתנהגות

תפוצת המין בַּרְקָנִית הַלְפֵּרִין כוללת את ירדן, סוריה, לבנון וישראל. בישראל תואר תת- המין A. e. halperini Niehuis, 1993 ושמו ניתן לכבודו של ד"ר יוסף הלפרין. הבוגר ניזון על תפרחות פרחים. הזחלים מתפתחים בישראל בעצי אלון מצוי ובמינים של עצי האולמוס. התמונות צולמו בקרבת שוהם.

Anthaxia israelita

בַּרְקָנִית אֶרֶצְיִשְׂרְאֵלִית

Anthaxia israelita

בַּרְקָנִית אֶרֶצְיִשְׂרְאֵלִית

הבוגר בעל כנפי חפייה בגוון סגול מתכתי ועל כנפי החפייה בצמוד לפרק החזה הראשון משולש שווה שוקיים ירוק. בפרק החזה הראשון 2 פסי אורך כחולים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ. המין דווח מסוריה, ישראל ולבנון. הזחלים מתפתחים בישראל בשקד ובוקיצה שעירה.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית אֶרֶצְיִשְׂרְאֵלִית (שם מדעי: Anthaxia israelita Abeille de Perrin 1882) מתאפיין בבוגר בעל כנפי חפייה בגוון סגול מתכתי ועל כנפי החפייה בצמוד לפרק החזה הראשון משולש שווה שוקיים ירוק. פרק החזה הראשון בעל גוונים ירוקים כחולים ועליו 2 פסי אורך כחולים כהים מעט מעוקלים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין בַּרְקָנִית אֶרֶצְיִשְׂרְאֵלִית דווחה מסוריה, ישראל ולבנון. הבוגר ניזון על גבי פרחים. הזחלים מתפתחים בעצי אלון הגלעין, אשחר רחב-עלים, אלה, אשל, אוג קוצני, ומישראל דווח כי נמצא נגיעות בשקד ובוקיצה שעירה.

Capnodis tenebricosa

Capnodis tenebricosa

הבוגר בעל גוף מאורך ומעט קמור. בעל גוונים שחור ואפור המשולבים עם גווני נחושת חיוורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ. המין בעל תפוצה בדרום אירופה, המזרח התיכון ומזרחה עד טג'יקיסטן. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Capnodis tenebricosa Olivier,1790) מתאפיין בוגר בעל גוף מאורך ומעט קמור. בעל גוונים שחור ואפור המשולבים עם גווני נחושת חיוורים. כנפי חפייה עם נקבים עדינים המסודרים לאורכן בשורות. פרק החזה הראשון רחב ובולט בעל קצוות מעוגלות. אורך גוף הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מדרום אירופה: פורטוגל, ספרד, צרפת, איטליה יוון טורקיה וסביב הים השחור. מאסיה: בעירק אירן ועד טג'יקיסטן ודרומה לישראל. מצפון אפריקה המין דווח מאלג'יריה. הזחל מתפתח בשורשי צמחים ממשפחת הָאַרְכֻּבִּיתִיִּים ומינים של חמעה. בתמונות כאן צולמו על גבי שיח של חֻמְעָה מְסֻלְסֶלֶת ליד שוהם. הבוגרים נמצאים בדרך כלל על צמחים נמוכים בקרבת הקרקע. בספרות דווח כי הם ניזונים על עלים וניצנם של שיחים ועצים ממשפחת הוורדיים ובהם שקדים ואפרסקים.

Steraspis squamosa

בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל
Middle Eastern jewel beetle

Steraspis squamosa

בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל
Middle Eastern jewel beetle

הבוגר בעל גוף אובלי ירוק מתכתי מבריק ושולי כנפי חפייה בגוון נחושתי. אורך גוף הבוגר נע מ- 27 עד 40 מ"מ. המין דווח מצפון אפריקה וממדינות הלבנט. הבוגרים ניזונים על העלווה של הצמח המאכסן. הזחלים מתפתחים בענפים ובגזע של עצי שיטה ואשל ובשיחי אוג קוצני. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל (שם מדעי: Steraspis squamosa Klug, 1829) מתאפיין בבוגר בעל גוף אובלי ירוק או כחול מתכתי מבריק ושולי כנף חפייה בגוון נחושתי. אורך גוף הבוגר נע מ- 27 עד 40 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל דווח מצפון אפריקה במדינות הסובבות את מדבר הסהרה ובהן: מצרים כולל סיני, אלג'יריה, מרוקו, סנגל, וצ'ד. וממדינות הלבנט: סוריה, ישראל, לבנון וירדן. בשנת 2018 דווח על המצאות המין לראשונה גם באירופה בשני עצי אשל באי כרתים. בישראל החיפושית בדרך כלל בעלת גוון ירוק מתכתי וניתן לראות את בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל בדרום הארץ ולאורך בקעת הירדן מהכינרת ועד אילת. תמונות אילו צולמו בעיר אובות על גבי האשלים ולכן ניתן לראות בשולי כנפי החפייה פס בגוון אדום נחושתי המופיע באוכלוסיות המין שבדרום עמק הערבה. זחלי בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל מתפתחים בשיחי אוג קוצני בעצי השיטה והאשל. בישראל הנקבה מטילה את הביצים בין חיבורי הענפים של עץ האשל. הזחל ניזון על גזע העץ כשהוא קודח בו מחילה כגודל גופו והוא יכול להגיע לאורך של 75 מ"מ. לאחר לפחות חודשים של גדילה הוא מתגלם בקרבת דופן הגזע. משך התפתחות דור אחד של החיפושית באזורים חמים יכול להמשך כשנה ובאזורים קרים הוא יכול להמשך עד שנתיים. הזחלים מתפתחים גם בענפים החיים של עץ האשל ולכן לאחר מספר דורות יכולים לפגוע בשלמות הגזע ובחוזקו המכאני ולגרום לשבירתו ולבסוף להביא למותו. הבוגר יכול לחיות במשך חודש ימים כשהוא ניזון על העלווה של עץ האשל או כל עץ מאכסן אחר. החללים שיוצר זחל בַּרְקָנִית הָאֶשֶׁל בגזע העץ משמשים כמקום מושב לנמלה בשם אורגת האשלים בו היא בונה את קינה.