אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

בחר קטגוריה

Eysarcoris ventralis

תריסית זוּטָא
White-spotted Stink Bug, Cereal bug

Eysarcoris ventralis

תריסית זוּטָא
White-spotted Stink Bug, Cereal bug

הבוגר מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. רק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן. בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. אורך גוף הבוגר נע בין 5 ל- 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו בישראל.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית זוּטָא (שם מדעי: Eysarcoris ventralis Westwood, 1837) מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. פרק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן נמצאים  ובצידה התחתון 3 כתמים חומים קטנים (קטנים יותר מאילו שבמינים דומים בסוג זה). בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. בשולי העין שני כתמים בהירים בגוון כרם לבן. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן השחורה. אורך גוף הבוגר נע בין 5 ל- 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו בישראל.

פעילות והתנהגות

תפוצת תְּרִיסִית זוּטָא רחבה והיא כוללת את מרכז ודרום אירופה, אגן הים התיכון, סביב הים השחור ומערבה לקווקז, ואירן. באסיה המין נמצא גם בהודו קמבודיה, בורמה, מלזיה, סינגפור ומערבה עד לסין ויפן. באפריקה המין נמצא באזורים הטרופיים והסובטרופיים ובדרומה של אפריקה. בנוסף דווח המין גם מאוסטרליה. המין נחשב לאחד המזיקים החשובים לגידולי דגנים בעולם. שלבי הבוגר והנימפה ניזונים על גרעיני הדגנים כבר בתחילת התפתחותם ובכך מונעים את התפתחות הגרעין. במאמר מאירן דווח כי אכילה של הבוגרים והזחלים על זרעי אורז בשלב ההתפתחות הראשוני (שלב החלבי) מונעים את התפתחותו של הגרגיר או גורמים להיפתחותו של גרגר מאורך וקטן בעוד שאכילה על גרגר האורז מפותח יותר תגרום להופעה של שינויי צבע בגרעין עקב חדירה של פטריות וחיידקים בנקודת היניקה וגם תגרום לגרגיר שביר. נזקים זהים לגידולי ארז דווחו גם מספרד שם מבוצעים טיפולי הדברה יעודים קבועים בשדות האורז. ממצרים דווח כי המין גורם לנזק לגידולי שעורה שם הוא ניזון על מוהל עלי הצמח וגורם להם להצהיב ולקמול. נזקים דווחו גם לגידולים של גפן, אלפפה, טבק וחיטה. מיני צמחים רבים נוספים משמשים כפונדקאים לתְּרִיסִית זוּטָא ובהם: ציפורני חתול, קוצן, לוטם, עַכְנַאי יְהוּדָה, סמר, בוצין וסיסנית הבולבוסין. המין עובר את החורף בשלב הבוגר כשהוא מסתתר על הקרקע מתחת לעלווה מתה או בקרבת שורשי עשבוניים. התמונות צולמו בבית נחמיה בצמוד לשדה חיטה.

Deudorix livia

כַּחְלִיל הָרִמּוֹן
Pomegranate playboy

Deudorix livia

כַּחְלִיל הָרִמּוֹן
Pomegranate playboy

הבוגר מתאפיין במעוף מהיר בסביבת הפונדקאים שלו. בזכר הכנף קדמית העליונה בעלת גוון מחום-ברונזה ובנקבות הן חומות עם גוונים כחולים בבסיס הכנף. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ. הזחלים ניזונים על זרעים בתוך הפרי. המין מהווה מזיק חקלאי עיקרי לגידולי רימונים ומזיק בתמרים.

מידע נוסף

כַּחְלִיל הָרִמּוֹן (שם מדעי: (Deudorix livia Klug, 1834 מתאפיין הבוגר מתאפיין במעוף מהיר בסביבת הפונדקאים שלו. המין בעל דו צורתיות זוויגית. בזכר הכנף קדמית העליונה בעלת גוון מחום-ברונזה ובנקבות הן חומות עם גוונים כחולים בבסיס הכנף. החלק התחתון של הכנפיים בגוון קרמי בהיר עם דגם של מלבנים התחומים בקווים כהים שמחוץ להם קוים לבנים. שולי כנף לבנות ועל קצה הכנף התחתונה בקרבת הזנב כתם שחור תחום בהיקפו בקו לבן. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת כַּחְלִיל הָרִמּוֹן כוללת את אפריקה הטרופית, חצי אי ערב, וצפונה דרך מצרים, ישראל וסוריה עד לדרום אירן. לאחרונה דווח על הופעת פרטים של המין גם ביוון ובטורקיה. תוארו במין שני תתh מינים ובישראל נמצא תת המין D. l. livia הפעיל כל השנה בערבה אבל נודד בקיץ צפונה ונפוץ בכל האזורים הים תיכוניים. מעריכים כי הדיווחים של כַּחְלִיל הָרִמּוֹן באזורים צפוניים במשך כל השנה נובעים מתהליך ההתחממות העולמי. התמונות כאן צולמו באמצע חודש דצמבר באזור הוד השרון על שיטת המשוכות. פונדקאים של  כַּחְלִיל הָרִמּוֹן הם עצי שיטה ושיחים כשיטת המשוכות, ינבוט, וגידולים חקלאיים כרימון, תמר, חרוב ושסק. הנקבה מטילה מספר ביצים על פירות הפונדקאי (עד 190 ביצים בחייה) והזחל הבוקע חודר אל תוך הפרי וניזון בתוכו על הזרעים. הזחלים בגוון חום אדמדם. ברימונים, מהווה כחליל הרימון מזיק מפתח. הנקבה מטילה את הביצים על פני קליפת הרימון כשהוא עוד ירוק, לרוב באזור העוקץ או הכתר והזחל הבוקע קודח חור בקליפה וחודר לתוך הפרי. התפתחות בתוך פרי ירוק צעיר מעניקה לזחל סביבה בטוחה להתפתחותו כשבסיומה קודח הזחל פתח יציאה ונופל ממנו לקרקע בה הוא מתגלם. רימון בו נמצא סימנים לנגיעות נפסל לשימוש בתעשייה מחשש להתפתחות של נגיעות משנית בחרקים כחיפושיות תסיסה וזבובי תסיסה ופטריות הגורמים לריקבון הפרי. הרס היבול הופכים אותו למזיק חקלאי חשוב בענף זה היכול לגרום לאיבוד של 10% מהפרי בזנים מקדמיים בעונה ובזנים המאוחרים עד ל- 100% במידה ולא מבוצעות פעולות הדברה. מטוניסיה דווח על נזק בתמרים הנגרם מזחלים החודרים לפרי בשלבי התפתחותו ראשוניים (10% מהפרי) וכתוצאה מכך כ- 7% מהפרי הנגוע נושר מהעץ. הזחל בד"כ עוזב את הפרי הנגוע עם סיום התפתחותו ומתגלם על ענפים או על הקרקע בקרבת הפונדקאי. המין מקיים באזורנו בין 6 ל- 8 דורות בשנה. באזורים קרים כחליל הרימון לא שורד ולהתפתחותו נדרשת טמפרטורת סביבה מעל ל- 13 מ"צ.

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, lime swallowtail

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, lime swallowtail

הבוגר מתאפיין בכנפיים בגוון שחור ועליו רצועת כתמים צהובים לא סדירים ועל הכנף התחתונה נקודה אדומה סגלגלה שמעליה קשט כחולה. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 80 עד 100 מ"מ. הבוגרים חסרים את הזנב בכנף האחורית האופייני למשפחה זו. מין פולש הנחשב למזיק חקלאי חשוב במטעים של מיני הדרים שונים.

מידע נוסף

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן (שם מדעי: Papilio demoleus Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון שחור ועליו רצועת כתמים צהובים לא סדירים. בכנף התחתונה נקודה אדומה סגלגלה ומעליה קשט כחולה. הבוגרים חסרים את הזנב בכנף האחורית האופיינית למשפחה זו. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 80 עד 100 מ"מ.

פעילות והתנהגות

במקור אזור תפוצת זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן אוסטרליה ואסיה באזורים טרופיים וסובטרופיים של דרום אסיה ומשם פלש למקומות חדשים והיום נמצא גם באמריקה ובאירופה. היום זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן הוא המין הנפוץ ביותר בעולם במשפחה זו ונחשב לפולש מוצלח בגלל יכולתו לנצל משאבים חדשים ובהם גם עליה ביתי גידול פתוחים בשטחים חקלאיים ובאזורים עירוניים המתהווים מפעילות האדם. באזורנו הגיע המין לדרום מזרח טורקיה ומזרח סוריה כבר לפני כ- 15 שנה מאזור נהרות החידקל והפרת בעיראק, משם המשיך בהתקדמותו מערבה בעקביות והופיע בחופי הים התיכון בטורקיה, סוריה ולבנון בסביבות שנת 2018. מישראל תואר לראשונה בשנת 2021. התמונות כאן צולמו בסוף ספטמבר 2023 בקרבת מטעי ההדרים הצמודים לחוף דוגה שבצפון הכינרת בו נצפו בוגרים רבים מעופפים. הבוגרים בעלי זמן חיים קצר, הזכר חי 4 ימים והנקבה כשבוע ימים בלבד. הנקבה מטילה ביצה בודדת כל פעם על גבי העלה. מחזור חיים נע בין 26 יום ל- 59 ימים בתלות בטמפרטורה. הבוגר ניזון על צוף פרחים. הזחלים ניזונים בדרך כלל על העלים של עצי הדרים אבל גם על צמחים ממשפחת פיגמיים כאשר קיימת שונות בהעדפה בין 6 תתי המינים לצמחים פונדקאים. בארבעת שלבי ההתפתחות הראשונים הזחל בעל כתמים רוחביים-לבנים רחבים על רקע שחור, המעניקים לזחלים דפוס הסוואה המדמה לשלשת של ציפורים, דגם המשתנה בהדרגה בשלבי ההתפתחות הבאים מגוונים צהבהבים-כתומים לירוק. הזחלים בעלי בלוטה מזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון צהוב בבסיסה המשתנה בקרניים לכתום. הגלמים מחוברים לגבעולים העבים יותר של הצמח המארח, או למקלות וסלעים סמוכים ואורכם כ-30 מ"מ. זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן נחשב למזיק חקלאי חשוב במטעים של מיני הדרים שונים במדינות רבות ובהן הודו, פקיסטן, עיראק והמזרח התיכון. בסין בה הוא יכול לקיים 5 דורות בשנה המין נחשב למזיק חשוב היות והזחלים יכולים לפגוע קשה בעצים צעירים ולהרוס מטעים צעירים.

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

הבוגר מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 27 מ"מ. מין פולש המזיק לצמחי הגרניון והפלרגוניום.

מידע נוסף

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן (שם מדעי: Cacyreus marshalli Butler, 1898) מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. הזכרים דומים לנקבות בדגם הכנפיים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנות. מיפתח הכנפיים של הנקבה נע מ- 18 עד 27 מ"מ כשנקבות מעט גדולות מהזכרים להם יש מפתח כנפיים מ- 15 עד 23 מ"מ.

פעילות והתנהגות

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן הוא מין דרום אפריקאי הנמצא במוזמביק, בוצוואנה ודרום אפריקה. המין הוא מין פולש שחדר לראשונה לאיים הבלריים ומשם בסוף המאה ה- 20 לדרום ומרכז אירופה כולל בריטניה, מאלטה, שוויצריה, אוקרינה. הוא נמצא גם בצפון אפריקה ממרוקו, אלג'יר ומצרים. בישראל נצפה לראשונה בירושלים  בשנת 2019. משארים כי היצוא של הפרחים המאכסנים מדרום אפריקה כשהזחלים והביצים מוסתרים בתוכם אפשר את חדירתו לכל המדינות. תמונות אילו צולמו בירושלים ובשוהם שם התפתח על שיחי הגרניום בגינתי והשמיד את כולם. כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן נמצא על רשימות המינים בסגר של אירופה והמזרח התיכון (EPPO A2 list). המין מתפתח על צמחי הגֵּרַנְיוֹן (Geraniums) והפֵּלַרְגּוֹנְיוּם (Pelargonium), שניהם סוגים של צמחי נוי המשתייכים למשפחת גרניים. הזחלים הצעירים חודרים לניצנים של הפרחים וניזונים על רקמת הפרחים. רק בשלב הזחל השלישי הם עוברים מהפרחים להתפתח בתוך הענפיים. רוב הזחלים מתפתחים בתוך ענפי השיח ואוכלים את כל תוכנם אבל חלקם ניזונים על העלים. בגידול של הזחלים שאספתי בבתי הם ניזונו בעיקר על העלים הבוגרים המתייבשים של הגרניון כפי שניתן לראות בתמונות. בטמפרטורה מיטבית של 20 מעלות צלסיוס הזחלים מתגלמים לאחר 30 ימים. שלב הגולם עורך כ- 17 יום. בטמפרטורות נמוכות יותר המחזור חיים מתארך אבל מעריכים כי הם לא שורדים את חורף אירופי הקר והם לא מסוגלים להיכנס לתרדמת חורף (diapause). מחזור החיים בדרום אפריקה עורך כ- 46 יום.

Eurygaster integriceps

תְּרִיסוֹן הַקָּמָה, תְּרִיסִית הַקָּמָה
Corn bug, Sunn pest

Eurygaster integriceps

תְּרִיסוֹן הַקָּמָה, תְּרִיסִית הַקָּמָה
Corn bug, Sunn pest

הבוגר מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. המגנית גדולה ומכסה את רוב הבטן. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות בגוונים של לבן עד אדמדם. המין נפוץ בצפון אפריקה, דרום אירופה, מערב ומזרח אסיה ומהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל.

מידע נוסף

תְּרִיסוֹן הַקָּמָה (שם מדעי: Eurygaster integriceps Puton, 1881) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. המגנית גדולה ומכסה את רוב הבטן. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות בגוונים של לבן עד אדמדם. שולי הבטן בולטים מצדי המגנית ועליהם דגם פסים שחורים. אורכו נע בין 10 ל- 13 מ"מ. תפוצה בצפון אפריקה, דרום אירופה והבלקן, מערב ומזרח אסיה.

פעילות והתנהגות

בוגרי תְּרִיסוֹן הַקָּמָה עוברים שלושה שלבים התנהגותיים. הבוגרים הצעירים נודדים מאזור התפתחותם לאזורים גבוהים של 900 עד 2000 מ' ואז נכנסים לשלב שני בו הבוגרים חורפים בקרקע מתחת לעלים יבשים, אבנים וסביב בית השורשים של עשבוניים. מסוריה דווח שהבוגרים שהו כתשעה חודשים בתרדמת חורף. כאשר טמפרטורת הסביבה עולות מעל 13 צלסיוס הבוגרים עוברים לשלב השלישי בו הם מהגרים לשדות תבואה, מזדווגים ומטילים ביצים. בוגרים פעילים חיים כשנה. הנקבות מטילות עד 80 ביצים בקבוצות. כל קבוצת ביצים מסודרת בשתי שורות של שבע ביצים, בצד התחתון של העלים ועל הגבעולים של הצמח המארח. זמן התפתחות הביצים נע בין 6 ל- 28 יום. הנימפות עוברות 5 נשלים וניזונות מעלים, גבעולים וזרעים צעירים של דגנים. קצב ההתפתחות מושפע מהטמפרטורות הסביבה והטמפרטורה המיטבית להתפתחות היא 20-24 מעלות צלזיוס. תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל. הנזק משתנה היות וגודל האוכלוסייה משתנה אבל אחת לכשבע שנים יש גידול משמעותי באוכלוסייה והנזק יכול להביא לאובדן של 50 עד 90 אחוז מיבול החיטה ובין 20 ל- 30 אחוז ביבול השעורה. הנזק מתחיל בפגיעה בצמח ויכולת ההתפתחות שלו וממשיך בשינוי של ההרכב הכימי של הגרעין. תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מחדיר בזמן ההזנה אנזימים פרוטאוליטיים ועמילוליטים לגרעין החיטה הגורמים לפירוק הגלוטן, מפחיתים את איכות הקמח וגורמים לבצקים גרועים. המחקר בנושא נרחב והניסיונות למנוע נזקים שונים ומרובים ובהם: שימוש בחרקים טפילים, הדברה על ידי פטריות פתוגניות, שינוי זמני הזריעה, פיתוח זני דגנים עמידים ועד לשימוש בחומרי הדברה במשטרי שימוש משתנים.

Dionconotus neglectus

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר

Dionconotus neglectus

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר

הבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש המחושים והרגלים שחורים.  אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ. המין צמחוני הניזון על צמחים חד שנתיים בעיקר ממשפחת השושנים והדגניים. המין מזיק של גידולי בצל ומטעי הדרים.

מידע נוסף

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר (שם מדעי: Dionconotus neglectus Fabricius, 1798) מתאפיין בבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש, המחושים והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

 

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר בעל תפוצה בדרום אירופה והמזרח הקרוב. במין תוארו 3 תת-מינים בישראל נפוץ תת המין D. n. neglectus בכל האזור הים-תיכוני בעיקר בשפלת החוף. הבוגרים נעלמים בחודש מרץ לאחר שהטילו את הביצים. הביצים עוברות דיאפאוזה בקרקע עד לירידת הגשמים הראשונים של השנה הבאה ותחילת עונת הגידול של הצמחים החד שנתיים. הזחלים מופיעים לאחר הגשמים הראשונים ועוברים 5 דרגות התפתחות במשך 5 עד 6 שבועות. רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר ניזון בעיקר על מוהל של צמחים חד-שנתיים ממשפחת השושנים והדגניים וגם על גיאופיטים עונתיים בבתי-גידול עשבוניים. פעילות האכילה הגורמת להופעת כתמים על הצמחים. דווח כי המין יכול לגרום לנזק לעצים כדוגמת לבנה רפואי, אלון, תפוח והדרים. בפרסום מאזור החוף בסוריה דווח על נזקים גדולים לגידולי בצל. מישראל, לבנון וטורקיה דווח כי הימצאות אוכלוסיות גדולות בקרבת מטעים של תפוחים והדרים יכולה לגרם לירידה גדולה ביבול הפרי עקב נשירת פרחים אליהם ניזונו הפשפשים.

Oulema melanopus

עָלִית הַדְּגָנִיִּים
Cereal leaf beetle, Oat leaf beetle

Oulema melanopus

עָלִית הַדְּגָנִיִּים
Cereal leaf beetle, Oat leaf beetle

המין מוגדר בתת-המשפחה Criocerinae. הבוגר בעל גוף כחול-ירוק כהה מתכתי. גווני פרק חזה ראשון משתנים בין חום לכתום אדמדם. הרגלים כתומות אדמדמות ופיסות הרגל כהות. אורך גוף הבוגר מ- 4.5 עד 5.5 מ"מ. המין מתפתח על דגני בר ומתורבתים ומהווה מזיק הפוגע בגידולי החיטה. המין נפוץ באזור הפלארקטי ופלש לצפון אמריקה.

מידע נוסף

המין עָלִית הַדְּגָנִיִּים (שם מדעי: Oulema melanopus Linnaeus, 1758) מוגדר בתת-המשפחה Criocerinae. הבוגר בעל גוף כחול-ירוק כהה מתכתי. גווני פרק חזה ראשון משתנים בין חום לכתום אדמדם. הרגלים כתומות אדמדמות ופיסות הרגל כהות. אורך גוף הבוגר מ- 4.5 עד 5.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין עָלִית הַדְּגָנִיִּים נפוץ באזור הפלארקטי הכולל את אירופה, אסיה ואגן הים התיכון. המין פלש לצפון אמריקה והפך שם למזיק חקלאי חשוב. המין מתפתח בסביבות טבעיות על דגני בר שונים אך מהווה מזיק חקלאי חשוב בעולם היות והוא ניזון על גידולים חקלאיים חשובים ובהם: חיטה, שיפון, שעורה, ושיבולת שועל כשצמח המועדף להתפתחות הוא החיטה ותירס או דורה הם צמחי בררת מחדל. הבוגרים והזחלים של עָלִית הַדְּגָנִיִּים מכרסמים את העלים של הדגנים ופוגעים בעלווה של הצמח. פגיעה יוצרת קו ארוך מכורסם בשכבה העליונה של העלה ושדות שנפגעו נראים קמולים יותר אבל אין הרס מוחלט של השדה. נזק הפוגע בהתפתחות הצמח ובכך מוריד את היבול. הזחלים הם השלב המזיק ביותר לעלוות הצמח. החיפושית מעמידה בדרך כלל דור אחד בשנה. הנקבה מטילה עד 400 ביצים על גבי החלק התחתון של העלים. הזחלים של עָלִית הַדְּגָנִיִּים צהובים אבל בשדה הם נראים כגוש רירי כהה שגודלו מגיע ל- 5 מ"מ ובתוכו נראים צפים גושים מלבניים שחורים קטנים. צורה זו מזכירה הפרשות של חלזונות או בעל חיים אחר אבל במבט מקרוב ניתן לראות את הראש והרגלים בולטים מתוך הגוש. הגוש הוא למעשה הפרשה צמיגית המכילה הפרשות של הזחל והיא עוטפת את רוב חלקי הגוף הזחל. משערים כי מדובר במנגנון הגנה מפני התייבשות, או במנגנון הגנה מטריפה כנגד טורפים כנמלים וחיפושיות והיא מופיעה במינים שונים של זחלי חיפושיות במשפחה זו. הזחלים מותקפים גם על ידי מספר מינים של צרעות פרזיטאידיות שכנגדן מנגנון הגנה זה איננו יעיל והצרעות כפי הנראה משתמשות בריח של ההפרשה הרירית זו כדי לאתר את הזחלים ולהטיל בתוכם את הביצים שלהן. הזחלים מסיימים את התפתחותם לאחר 3 שבועות (12 עד 20 יום) ומתגלמים בקרקע, הבוגרים יבקעו מהגלמים בתחילת הקיץ הבא. הבוגרים פעילים עד הסתיו וחורפים במקום מסתור בקרקע או במקומות מחסה כקליפות עצים, אסמים וגדרות בשדה עד לקיץ הבא.

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

הבוגר בעל גוף קמור ובעל מספר מופעים בדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ. מין פולש הנחשב למזיק חשוב בחקלאות.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה (שם מדעי: Nezara viridula Linnaeus, 1758) מתאפיין בגוף קמור ובדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. הבוגרים בעלי 3 מופעים שונים: האחד ירוק על פני כל הגוף (N. viridula f. smaragdula), השני מתאפיין בשוליים בגוון כרם הרחבים במיוחד בקדמת הראש והחלק הקדמי של פרק החזה הראשון (N. viridula f. torquata). קיים גם מופע נדיר שלישי בו הבוגר הוא בעל גוון כתום או צהוב. העיניים בדרך כלל בהירות בגוון ורדרד אדמדם ובצמוד לכל עין עינת קטנה אחת. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. המין יכול לשנות את גוון גופו מגוונים של ירוק בקיץ לחום בסתיו. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

הערכה היא כי תפוצתו המקורית של המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה היא אפריקאית (אתיופיה) ומשם הוא התפשט לכל העולם והיום מצוי באירופה, אוסטרליה אמריקה ואפריקה בין קווי הרוחב 45 צפון ו- 45 דרום. המין פלש לאזורים השונים בעולם בתוך מוצרים חקלאים מיובאים. הוא ניזון על מגוון מיני צמחים גדול ובכך מהווים מזיק לצמחי תרבות שונים הן לפרי והן לעלווה. המין נחשב מזיק לגידולים שונים ובהם תפוחי אדמה, כותנה, אפונה, שעועית, סויה, ופרחי נוי. באזורים קרים הבוגרים חורפים במקומות מסתור מוגנים כמבנים. הנקבות הבוגרות חורפות במסתור ומיד עם עליית הטמפרטורות הן מטילות ביצים. הנקבה מטילה את הביצים בקבוצות של 15 - 130 ביצים בצדו התחתון של העלה. הזחל בעל 5 דרגות התפתחות ובכל שלב בעל דגם שונה של צבעים: שלב הראשון של הזחל חום או שחור-חום עם דגמים שחורים ובשלב האחרון ירוק עם דגם שחור או שילוב של דגם שחור וצהוב. זמן התפתחות כול אחד משלבי הזחל הוא כשבוע ומחזור החיים נמשך כ- 35 יום. המין מקיים עד 4 דורות בשנה. תְּרִיסִית יְרֻקָּה מפרישה חומר בעל ריח דוחה כהגנה נגד טורפים. מספר אויבים טפיליים פוגעים בפשפש. האחת היא צרעה טפילית בשם סקליון התריסית (Trisolcus basalis) אשר מטילה את ביצה בביצי התריסית הירוקה והזחלים ניזונים על הביצים והשני הוא זבוב טפיל (Trichopoda pennipes) אשר מטיל את הביצים על הבוגר והזחלים. שני המינים הטפיליים משמשים במלחמה ביולוגית כנגד מזיק זה בחקלאות.

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך הגוף נע בין 3.5 ל- 5 מ"מ. הזכרים קטנים ואורכם עד 4 מ"מ והנקבות עד 5 מ"מ. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם. מין פולש המדווח כמזיק לצמחים ממשפחת החלמיתיים ועצי פרי.

מידע נוסף

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה (שם מדעי: Oxycarenus hyalinipennis A. Costa, 1843) הוא מין פולש המדווח כמזיק שדה לגידולי כותנה. הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך הגוף נע בין 3.5 ל- 5 מ"מ. הזכרים קטנים ואורכם עד 4 מ"מ והנקבות עד 5 מ"מ. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בהם 2 גדולות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם.

פעילות והתנהגות

תפוצת פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה המקורית היא מאזור הים התיכון וחוף אפריקה והיום הוא בעל תפוצה באירופה, מרכז ודרום אמריקה, האיים הקריביים, אפריקה ואסיה. הנקבה מטילה 20 עד 25 ביצים בקבוצות או בבודדים מהם בוקעות הנימפות אשר נוטות להתקבץ. מחזור החיים אורך כ- 20 יום. המין מקיים בין 3 ל- 4 מחזורי חיים בשנה וכשמקורות המזון מצטמצמים הבוגרים מתקבצים ועוברים את החורף בתרדמה במקומות מסתור כגבעולים חלולים. המין נחשב למזיק שדה הניזון על זרעים, ועלווה של צמחים ממשפחת החלמיתיים במיוחד על צמחי כותנה ובמיה. ניתן למצוא נגיעות במזיק גם על עצי מטע כדוגמת אבוקדו, פקאנים, תמרים, אפרסמון, אפרסקים ותאנים. המין נחשב למזיק חשוב ויכול לגרום לאובדן של עד 15% ממשקל יבול הכותנה ולפגיעה ביכולת הנביטה של הזרעים. לפעמים יכולה להיות פגיעה גם לכותנה באחסון. בעצי פרי נגרם נזק לפירות בנקודות בהם ניזון המזיק וגם עקב הפרשות של צואה או חדירת רוק המכיל רעלניים.

Spilostethus pandurus

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי
Indian milkweed bug, Soldier bug

Spilostethus pandurus

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי
Indian milkweed bug, Soldier bug

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני. אורך הגוף נע בין 12 עד 15 מ"מ. בעל תפוצה באירופה כולל בריטניה אזור הים התיכון, אסיה עד סין והודו ובאפריקה. המין נחשב למזיק שדה אשר יכול לפגוע ביבולי שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים.

מידע נוסף

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי (שם מדעי: Spilostethus pandurus Scopoli, 1763) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני בו בקרבת הראש קו רוחב שחור ממנו יורדים שני קוים מעוקלים שחורים. בכנף נקודה לבנה במרכזה של הממברנה. צדי החזה האמצעי והאחורי שחורים עם כתם אדום בכל פרק. אורך הגוף נע בין 12 עד 15 מ"מ. זחלי הפנדור האדמוני צבעוניים יותר מהבוגרים.

פעילות והתנהגות

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי בעל תפוצה באירופה כולל בריטניה, אזור הים התיכון, אסיה עד סין והודו ובאפריקה. המין כולל 5 תת-מינים וששניים מהם נמצאים בישראל. הנקבות מטילות כ- 40 ביצים בקבוצה כאשר חלק מהן לא מופרות. הזחלים שבוקעים מעדיפים לאכול את הביצים הלא מופרות מאשר את הביצים המופרות ובכך מגדילים את סיכויי הישרדותם. המין ניזון על זרעים ופרחים המשתייכים לסוגי צמחים רבים ושונים ובהם מיני צמחים ממשפחת ההרדופיים ופְּתִילַת הַמִּדְבָּר הַגְּדוֹלָה (תפוח סדום). המין נחשב למזיק שדה ודווח כמזיק של 33 סוגי יבולי שדה ובהם: שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים. פגיעה על ידי אוכלוסיות גדולות יכולות להביא לירידה ביבולים וזאת כתוצאה מהתייבשות הצמח והעברה של פטרייה (Nematospora corgli) הגורמת למחלת כתמים צהובים. ניתן למצוא לעיתים את הפנדור האדמוני בהתקבצויות גדולות מאוד ובהן כל שלבי ההתפתחות ביחד. המין בעל שתי בלוטות המייצרות ומפרישות חומר הדוחה טורפים. הפנדור האדמוני מותקף על ידי זבוב טפילי בשם זריזבוב הפנדור אשר מחדיר את הביצה שלו אל תוך גוף בפנדור בעזרת צינור הטלה חודר והרימה מתפתחת בתוכו כשהוא עדיין חי ופעיל.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים