אסופת צילומי חרקים

Tenebrionidae

השחרוריתיים (שם מדעי: Tenebrionidae Latreille, 1802) היא משפחה של חיפושיות המתאפיינת בבוגר בעל גוף שחור בדרך כלל ובפיסת רגל בעלת נוסחה של 5-5-4 (כלומר ברגל האחורית 4 פרקים) והציפורנים פשוטות. במינים רבים יש איבוד של יכולת התעופה עד כי כך שהכנפי החפייה התאחו ליצירת קופסה. המחושים בעלי 11 פרקים. העיניים נחרצות בחלקם על ידי רכס קדמי. סגמנט הבטן הראשון שלם ואיננו מתחלק על ידי ירך הרגל האחורי. הבוגרים בדרך כלל ניזונים על חומר אורגני מתפרק. במרבית המינים הבוגרים בעלי קצב חילוף חומרים נמוך ומאריכי חיים, בין 6 חודשים לשנתיים, פרט לאותם המינים המתפתחים בגרעינים להם קצב חילוף חומרים גבוה יותר. הזחלים חיים בקרקע או בתוך חומר מהצומח. השם המשפחה בתרגום "אוהבי חושך" ואכן מרבית המינים במשפחה זו מאכלסים סביבות חשוכות ופעילים בשעות החשכה למרות זאת יש בה מינים רבים שהם פעילי יום. מגוון המינים במשפחה גדול ולכן ההגדרות איננם תמיד ברורות ובמשפחה כלולות 11 תת-משפחות. תפוצת המשפחה היא עולמית. בעולם תוארו במשפחה כ- 20,000 מינים ובישראל הוגדרו כ- 300 מינים. במשפחה מספר מינים המהווים מזיק מחסן חשובים שהפכו בעזרת האדם לנפוצים בכל העולם.

רשימת מינים

Adesmia cancellata

שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת
Pitted beetle

Adesmia cancellata

שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת
Pitted beetle

הבוגר בעל בכנפיי חפייה מאוחות שחורות ובהם שקעים ריבועיים. אורך גוף הבוגר נע מ- 17 עד 20 מ"מ. תפוצת המין משתרעת מצפון אפריקה מסודן ואנגולה דרך מצרים, חצי האי ערב, המזרח התיכון ועד להודו. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת (Adesmia cancellata Klug, 1830) מתאפיין בכנפיי חפייה מאוחות שחורות ובהם שקעים ריבועיים. אורך גוף הבוגר נע מ- 17 עד 20 מ"מ. קיים הבדל בין הזוויגים כאשר הנקבות רחבות ועגולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

המין שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת נפוץ בכל מדבריות ערב, מצפון אפריקה מסודן ואנגולה דרך מצרים, חצי האי ערב, המזרח התיכון ועד להודו. הגדרת המין לא ברורה לי דיה מהמידע במרשתת. המין A. cancellata בעבר תואר מישראל כשני מינים נפרדים, האחד שַׁחְאוֹרִית סִינַי A. cancellata והשני שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת A. abbreviate שהופרדו על בסיס ההופעה של שקעים רדודים יותר בכנפיי החפייה ורגל אחוריות ארוכה יותר בשַׁחְאוֹרִית סִינַי ובתפוצה גאוגרפית דרומית יותר. בספר של Chikatunov משנת 1999 נרשם כי המין הוא סיננום של A. ulcerosa אבל הוא עדיין מוזכר במספר אתרים במרשתת כמין נפרד. מישראל תואר תת המין A. c. abbreviata Klug, 1830 שתפוצתו מוגבלת לסוריה וישראל (קיים אזכור של תת-המין בפרסום מקניה). בישראל תפוצת תת-המין זה משתרעת מדרום הגולן והגליל התחתון דרומה עד לצפון הנגב. בפרסומים מהשנים האחרונות כולל פרסום משנת 2015 בו נערכה בדיקה של רמת הקרבה של הגנום המיטוכונדרי (mtDNA) בין המינים השונים בסוג ושני המינים מישראל אוחדו ביחד עם עוד שלוש מינים נוספים למין אחד ולו 5 תת- מינים. כאן אני בחרתי לקבל קביעה זו. ממצאים גנטיים אילו מצבעים גם על גידול באוכלוסיית המין והתהוות תתי- המינים לפני 20,000 ל- 30,000 שנים עם סיום תקופת הקרח האחרונה והתרחבות האזור המדברי. המין שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת ניזון בעיקר על חומר צמחי יבש אבל גם על חומר מת שמקורו בחי כדוגמת פגרי חולייתנים, חרקים מתים, והפרשות. היכולת לאכול מזון ממגוון מקורות שונים מאפשר לו לשרוד בהצלחה במגוון סביבות מחייה מגוונות כולל סביבות קשות כמדבר. המין שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת מתייחד גם בהתאמות מורפולוגיות, פיזיולוגיות והתנהגותיות המאפשרות צמצום של עומס החום וסכנה של התייבשות. כנפי החפייה מאוחות ליצירת קופסה באופן שבו נוצר חלל בו כלוא אוויר בין הכנפיים והבטן המשמש כשכבת בידוד בין הסביבה והגוף. משערים כי צמצום נוסף של השפעת הקרינה נוצר על ידי השקעים בקוטיקולה המגדילים את שטח הפנים ואת ההצללה ובכך משפיעים על קירור הגוף. הקטנה נוספת של עוצמת הקרינה האפקטיבית על הגוף נובעת מהזווית של צדי הגוף אשר יוצרת קופסת כנפיי החפייה. חיפושיות קרקע שחורה וגדולה זו פעילה בשעות היום גם בסביבות מדבריות. רגלי המין הארוכות במיוחד אצל תת- המינים המדבריים ומאפשרות בכך הרחקה של הגוף מהקרקע החמה ומהקרינה החוזרת וגם בתנועה מהירה יותר מנקודה אחת לשנייה. מהבחינה הפיזיולוגית המין שַׁחְאוֹרִית מְשֻׁבֶּצֶת מסוגל לאבד אחוז ניכר של נוזלי הגוף ולהחזירם במהירות על ידי שתייה מבלי לפגוע ברקמת הגוף.

Himatismus villosus

שַׁחְרוּרִית הָעֵצִים

Himatismus villosus

שַׁחְרוּרִית הָעֵצִים

הבוגר בעל בגוף חום כהה-שחור ועליו שערות צהובות המפוזרות על פני כול הגוף בדלילות. אורך גוף הבוגר נע מ- 8.5 עד 12 מ"מ. המין נמצא בדרך כלל מתחת לקליפת עצים. תפוצת המין כוללת את צפון אפריקה מסודן ואנגולה דרך מצרים והמזרח התיכון ועד להודו ובישראל המין נפוץ מהגליל העליון ועד צפון הנגב.

מידע נוסף

המין שַׁחְרוּרִית הָעֵצִים (שם מדעי: Himatismus villosus Haag-Rutenberg, 1870) מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף חום כהה עד שחור ועליו שערות צהובות המפוזרות בדלילות על פני כול הגוף. על גבי כנפי החפייה השערות הצהובות מסודרות בשורות של כתמים צהובים מלבניים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8.5 עד 12 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין שַׁחְרוּרִית הָעֵצִים כוללת את צפון אפריקה מסודן ואנגולה דרך מצרים והמזרח התיכון לדרום אירופה ומזרחה במרכז אסיה ועד להודו. המין נמצא בדרך כלל מתחת לקליפת עצים כדוגמת אורנים, אקליפטוס ופקאן. הבוגרים צולמו מתחת לקליפות של גזע אקליפטוס בפתח תקווה. בספרות דווח על התפתחות של החיפושית בתוך פלפל צ'ילי מאוחסן.

Omophlus syriacus

אוֹמוֹפְּלוֹס סוּרִי

Omophlus syriacus

אוֹמוֹפְּלוֹס סוּרִי

הבוגר בעל כנפי חפייה חומות-חלודה ובאזורי תפוצה אחרים גם בגוונים של שחור עד צהבהב. פרק החזה הקדמי והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר כ- 10 מ"מ. בוגרים צמחונים הניזונים על אבקנים ונראים בעיקר על תפרחות של צמחים ממשפחת הסוככיים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין אוֹמוֹפְּלוֹס סוּרִי (שם מדעי: Omophlus syriacus Mulsant, 1856) מתאפיין בבוגר בעל כנפי חפייה חומות-חלודה ובאזורי התפוצה צפונית לישראל גם בגוונים של שחור עד צהבהב. הראש, המחושים, פרק החזה הקדמי והרגלים שחורים כשעליהם כיסוי בשערות קצרות לבנות. אורך גוף הבוגר כ- 10 מ"מ. סוג אוֹמוֹפְּלוֹס הוגדר בעבר כמשפחה נפרדת בשם אלקוליים (Alleculidae) שהתייחדה בכך שציפורני הרגלים שלהם משוננות ונראות כמסרק (comb-clawed beetles).

פעילות והתנהגות

תפוצת המין אוֹמוֹפְּלוֹס סוּרִי כוללת את טורקיה, סוריה, לבנון, קפריסין, ירדן וישראל. הבוגרים צמחונים הניזונים על אבקנים ונראים בעיקר על תפרחות של צמחים ממשפחת הסוככיים. הזחלים, גלילים ומוקשים חיים בתוך חומר אורגאני נרקב על הקרקע וניזונים ממנו.

Podonta atrata

Podonta atrata

הבוגר בעל גוף שחור שאורכו כ- 10 מ"מ. בוגר צמחוני הניזון על אבקני פרחים. הבוגר פעיל בעיקר על תפרחות של צמחים ממשפחת הסוככיים ומשפחת המורכבים. תפוצה דווחה מטורקיה, סוריה, לבנון, קפריסין וישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Podonta atrata Kiesenwetter, 1873) מתאפיין בעל גוף בוגר שחור. המין משתייך לתת-משפחת אלקוליים (Alleculinae) שמתייחדת בכך שציפורני הרגלים שלהם משוננות ונראות כמסרק. אורך גוף הבוגר כ- 10 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מטורקיה, סוריה, לבנון, קפריסין וישראל. הבוגרים צמחונים הניזונים על אבקנים פרחים. בוגר צמחוני הניזון על אבקני פרחים. הבוגר פעיל בעיקר על תפרחות של צמחים ממשפחת הסוככיים ומשפחת המורכבים.

Tentyria herculeana

שַׁחְרוּרִית הֶרְקוּלֶס

Tentyria herculeana

שַׁחְרוּרִית הֶרְקוּלֶס

הבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה ללא רכסים, הפעיל על הקרקע. גודל גוף הבוגר נע מ- 17 עד 20 מ"מ. התפוצה דווחה מטורקיה, סוריה, לבנון וישראל.

מידע נוסף

המין שַׁחְרוּרִית הֶרְקוּלֶס (שם מדעי: Tentyria herculeana Reiche and Saulcy,1857) מתאפיין בבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה ללא רכסים, הפעיל על הקרקע. אורך גוף הבוגר נע מ- 17 עד 20 מ"מ. המין דווח מטורקיה, סוריה, לבנון וישראל. בישראל נמצא מהחרמון ודרומה עד צפון הנגב. הפרט בתמונה צולם פעיל ביום באזור שוהם.

Tribolium castaneum

שַׁחְרוּרִית חוּמָה
Red flour beetle

Tribolium castaneum

שַׁחְרוּרִית חוּמָה
Red flour beetle

הבוגר בעל כנפי חפייה חומות-חלודה עד שחור ועליהן שורות רכסים אורכיות. שלושת הפרקים האחרונים במחוש דמויי אלה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3 עד 4 מ"מ. מזיק חשוב במחסני מזון ובתחנות קמח. המין בעל תפוצה עולמית ונפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין שַׁחְרוּרִית חוּמָה (שם מדעי: Tribolium castaneum Herbst, 1797), המכונה בישראל גם בשם חיפושית הקמח הערמונית, מתאפיין בבוגר בעל כנפי חפייה בגוון של חום-חלודה עד שחור ועליהן שורות רכסים אורכיות. שלושת הפרקים האחרונים במחוש דמויי אלה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3 עד 4 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין שַׁחְרוּרִית חוּמָה עולמית ומלווה את האדם. הבוגרים והזחלים מהווים של החיפושית מהווים מזיק חשוב במחסן ותחנות קמח אשר ניזונים על מוצרי דגניים. המין שַׁחְרוּרִית חוּמָה מתפתח בגרעיני חיטה אבל התפתחותה בהם איטית. המזון המועדף על מין זה הם גרעיניים שנפגעו, שברי גרעינים, ובמוצרים שמקורם בחיטה כדוגמת קמח, ביסקוויטים, דגני בוקר. החיפושית מתפתחת גם מוצרים כבוטנים, אגוזים, קפה, קקאו, תבלינים. הנקבות מזדווגות פעמים רבות וברציפות במשך חייהן. הן מטילות בין 2 ל- 18 ביצים ליום לתוך מצע המזון בו הן חיות, כ- 1000 ביצים ב משך חייהן. התנאי הסביבתיים הטובים ביותר להתפתחותם הם טמפרטורה של 35 מ"צ ולחות יחסית של 75%. בתנאים אילו החיפושית מסיימת את ההתפתחות מביצה לבוגר ב- 20 יום. משך חיי הבוגר כשישה חודשים. באוכלוסיות מבוססות קיימם גם תופעת קניבליזם של טריפה ביצים (מועדף על ידי הנקבות) וגלמים (מועדף על ידי הזכרים). הבוגרים בעלי יכולת תעופה טובה ויכולים לעבור מסביבה נגועה אחת לאחרת. ניתן למצוא אותן מרחק רב מאסמי התבואה ומחסני מזון בתוך חומר אורגאני נרקב.