אסופת צילומי חרקים

Curculionidae

חידקוניתיים (שם מדעי: Curculionidae Latreille, 1802) היא משפחה של חיפושיות המתאפיינות בבוגרים בהם קדמת ראש מאורכת, דמוית חדק שבקצה שלו גפי פה נושכות לועסות קטנות והיכול להיות קצר או ארוך מהגוף. אורך גוף הבוגר במינים השונים נע בין 1 ל- 70 מ"מ. המחושים בדרך כלל ברכיים ובקצה דמויי אלה. הזחלים לבנים וחסרי רגלים. הבוגרים והזחלים צמחוניים וחלק מהם מהווים מזיקים חשובים למזון מאוחסן ולגידולים חקלאיים. מינים רבים מתפתחים על צמח ספציפי אחד בלבד. משפחה  זו היא העשירה ביותר במספר המינים בעולם החיי ובישראל הוגדרו בה כ- 200 מינים.

רשימת מינים

Cionus wittei

חִדְקוֹנִית הַבּוּצִין

Cionus wittei

חִדְקוֹנִית הַבּוּצִין

בוגר בעל גוף המכוסה בשערות לבנות אפורות צפופות עם כתמים שחורים על כנפי החפייה. בתפר שבין כנפי החפייה כתם שחור גדול וכתם נוסף בקצה האחורי של הכנף. הרגליים גם הן שחורות עם כיסוי של שערות לבנות אפורות. אורך גוף הבוגר מ- 4 עד 5 מ"מ. המין מתפתח על עלי הבוצין בלבד.

מידע נוסף

המין חִדְקוֹנִית הַבּוּצִין (שם מדעי: Cionus wittei Kirsch 1881) מתאפיין בבוגר בעל גוף המכוסה בשערות לבנות אפורות צפופות עם כתמים שחורים על כנפי החפייה. בתפר שבין כנפי החפייה כתם שחור גדול וכתם נוסף בקצה האחורי של הכנף. הרגליים גם הן שחורות עם כיסוי של שערות לבנות אפורות. אורך גוף הבוגר מ- 4 עד 5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצה חִדְקוֹנִית הַבּוּצִין דווחה מישראל ודרום טורקיה. המין מתפתח באופן בלעדי על מיני הבוצין (Verbascum) ממשפחת הלועניתיים. הנקבה קודחת בחורף ובאביב חורים אל תוך העורקים של עלי אחד ממיני הבוצין ומטילה ביצה בתוך החור. הזחלים יוצאים מתוך חור ההטלה ומתפתחים על גבי עלי הבוצין באופן גלוי בניגוד לרוב זחלי החדקוניות כשהם צמודים לצמח בהפרשה דביקה. הזחל יוצר פקעת צהבהבה קשיחה, מחומר המופרש מפי הטבעת, שבתוכה הוא מתגלם.

Coniocleonus excoriatus

Coniocleonus excoriatus

הבוגר בעל גוף עם שער קצר וצפוף בגוונים חומים וקיימים גם פרטים בהם הגוונים אפורים. שולי כנפי החפייה כהים ובמרכזם הגוון בהיר ועל כל כנף שני כתמים כהים דמויי משולשים על גבי רקע בהיר. בין כנפי החפייה קו הפרדה כהה יותר. אורך גוף הבוגר נע מ- 11 עד 14 מ"מ. תפוצת המין סביב אגן הים התיכון ומזרחה עד אירן.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Coniocleonus excoriatus Gyllenhal, 1834) מתאפיין בבוגר בעל גוף עם שער קצר וצפוף בגוונים חומים וקיימים גם פרטים בהם הגוונים אפורים. שולי כנפי החפייה כהים ובמרכזם הגוון בהיר ועל כל כנף שני כתמים כהים דמויי משולשים על גבי רקע בהיר. בין כנפי החפייה קו הפרדה כהה יותר. החדק עבה ומרובע. הוא קצר מפרק החזה הראשון, ארוך מהראש ובעל כיפוף קטן כלפי מטה. אורך גוף הבוגר נע מ- 11 עד 14 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את דרום אירופה מחצי האי האיברי, צרפת, איטליה, ויוון. בצפון אפריקה ממרוקו, ואלג'יריה ומזרחה לסוריה, ירדן, קפריסין, ישראל, צפון הים השחור ועד לאירן. הבוגרים פעילים בשעות היום החמות ומזדווגים על הצמח המארח. הביצים מוטלות בודדות בקרבת בסיס גזע הפונדקאי על הקרקע ומכוסות בהפרשות. הזחלים יוצרים מנהרה אנכית בקרקע בקוטר של 4 עד 5 מ"מ ליד בית השורשים של הצמח וניזונים מבסיס גזע הצמח וליד הצמתים של השורשים. הזחל מתגלם בתוך חדר תת קרקעי בקרבת הפונדקאי. התפתחות דומה נראתה רק במין אחד נוסף של חדקוניות Coniocleonus nigrosuturatus השייך לאותו הסוג ונמצא בישראל. הבוגרים והזחלים ניזונים על פונדקאים מהסוג חומעה ובעיקר על אָמִיךְ קוֹצָנִי ממשפחת הארכוביתיים. צמח עשבוני חד שנתי זה מצוי בישראל בחבל הים תיכוני וגם בחבל המדברי. אָמִיךְ קוֹצָנִי המהווה עשב שוטה בעיתי שמוצאו מדרום אפריקה שנעשים מאמצים להדביר אותו במדינות רבות מהווי ועד אוסטרליה בהם הוא מין פולש. אחד מהפתרונות המוצעים הוא שימוש בהדברה ביולוגית בעזרת מין חדקונית זה. המין כפי הנראה מעמיד דור אחד בשנה.

Larinus onopordi

חִדְקוֹנִית הַקִּפּוֹדָן

Larinus onopordi

חִדְקוֹנִית הַקִּפּוֹדָן

הבוגר בעל גוף שחור כשעליו איבוק של כתמים צהובים ולבנים. חוזקם של הכתמים נחלש עם הזמן והצבע השחור משתלט. אורך גוף הבוגר נע מ- 13 ועד 20 מ"מ. תפוצת המין כוללת את דרום אירופה וצפון אפריקה ומגיעה מזרחה לטורקיה, ישראל והקווקז. הזחלים והגולם מתפתחים על רק על צמחים מהסוג קיפּוֹדָן.

מידע נוסף

המין חִדְקוֹנִית הַקִּפּוֹדָן (שם מדעי: Larinus onopordi Fabricius, 1787) מתאפיין בבוגר בעל גוף שחור כשעליו איבוק של כתמים צהובים ולבנים. חוזקם של הכתמים נחלש עם הזמן והצבע השחור משתלט. אורך גוף הבוגר נע מ- 13 ועד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת חִדְקוֹנִית הַקִּפּוֹדָן כוללת את דרום אירופה: מצרפת, איטליה, יוון. צפון אפריקה במרוקו, אלג'יריה וטוניסיה ומזרחה לטורקיה, קפריסין, סוריה, לבנון, ישראל ועד לקווקז, גאורגיה, טורקמניסטן וטג'יקיסטן. הזחלים והגולם מתפתחים על פונדקאים מהסוג קיפודן (Echinops) ממשפחת המורכבים ומגלים העדפה למינים מסוימים של הסוג קיפּוֹדָן. בישראל המין מתפתח בעיקר על הקיפודן המצוי (Echinops adenocaulos). חִדְקוֹנִית הַקִּפּוֹדָן מעמידה בטורקיה דור אחד בשנה המותאם לתקופת הגדילה של הצמח המארח. הבוגרים ניזונים על העלים והגבעולים. הנקבות קודחות שקע באמצעות גפי הפה אל תוך בסיס הקרקפת של פרח צעיר ומטילה לתוכו את הביצים ואוטמת אותו בהפרשה ירוקה בהירה שהיא מייצרת המעורבת בפסולת צמחית. לאחר התייבשות ההפרשה משחירה ומאפשרת זיהוי קל של מקום ההטלה. בקרקפת אחת ניתן למצוא מביצה אחת עד 23 ביצים (4 ביצים בממוצע לקרקפת). לאחר כחודש הזחל הבוקע חודר לבסיס הקרקפת וניזון ממנה ומהזרעים במשך כחודש וחצי. בסיום התפתחותו מתגלם הזחל בקרקפת הפרח בתוך תא קשיח. מטורקיה דווח כי הבוגרים של הדור החדש עוברים את החורף כאשר הם מסתתרים מתחת למחסה כאבנים.

Lixus ochraceus

Lixus ochraceus

הבוגר בעל מופע חום עד שחור בצדו הגבי בעוד שבצדו הבטני המופע בגוונים של חום בהיר עד אפור לבן המנוקד בנקודות חומות וביניהם מפריד קו בגווני קרם לבן. אורך גוף הבוגר כ- 9 מ"מ. תפוצת המין כוללת את רוב אירופה ומגיעה מזרחה לטורקיה וישראל. הזחלים והגולם מתפתחים על צמחים ממשפחות המצליבים הרכפתיים.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Lixus (Compsolixus) ochraceus Boheman, 1843) מתאפיין בבוגר בעל מופע חום עד שחור בצדו הגבי בעוד שבצדו הבטני המופע בגוונים של חום בהיר עד אפור לבן המנוקד בנקודות חומות בצפיפות משתנה. בין שני האזורים מפריד קו בגווני קרם לבן הנמשך מהעין דרך שולי פרק החזה הראשון ולאורך שולי כנפי החפייה. אורך גוף הבוגר כ- 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את רוב אירופה: מפורטוגל, ספרד, צרפת, בלגיה, גרמניה, איטליה, יוון, ומזרחה לטורקיה, וישראל. הזחלים והגולם מתפתחים על פונדקאים ממשפחת המצליבים ובהם כרוב, ילקוט הרועים וצנון מצוי, וממשפחת הרכפתיים כדוגמת רכפת הצבעים. הבוגרים באביב עפים מאזור החריפה שלהם לאזורים בהם גדלים הפונדקאים וניזונים על העלים והפרחים. הנקבות מטילות על גבעול הפונדקאי את הביצים והזחל הבוקע חודר לתוך הגבעול, יוצר באורכו מחילות ובסוף הקיץ הזחלים מסיימים את התפתחותם ומתגלמים בתוך הגבעול. בדרך כלל לא מתפתחים יותר מ- 5 זחלים בגבעול אחד. הבוגרים של הדור החדש יוצאים מתוך הגבעול ועפים למקומות בהם הם עוברים את החורף. באנטליה טורקיה הם עפים לאזור ההררי.

Lixus pulverulentus

Elongated Bean Weevil

Lixus pulverulentus

Elongated Bean Weevil

בוגר בעל גוף שחור, גלילי, מאורך, המכוסה בשערות בגווני צהוב או חום בהיר. כיסוי השערות נפגע עם הזמן והגוון השחור מתבלט. אורך גוף הבוגר מ- 10.5 עד 17.5 מ"מ. מהווה מזיק לגידולי פול. המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון, אירופה, טורקיה, הבלקן ועד קזחסטן במרכז אסיה.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Lixus pulverulentus Scopoli, 1763) מתאפיין בבוגר בעל גוף שחור, גלילי, מאורך, המכוסה בשערות בגוונים של צהוב. כיסוי השערות הצהוב נפגע עם הזמן והגוון השחור מתבלט. אורך גוף הבוגר מ- 10.5 עד 17.5 מ"מ. מתוארים בספרות מספר מינים כדוגמת L. angustatus או L. algirus  הדומים האחד לשני, ומקבלים התייחסות נפרדת. התייחסות נפרדת זו שאיננה ברורה דיה בקריאה של הספרות המקצועית ואומנם למעשה הם נחשבים רק שם נירדף למין זה וכך אני מתייחס למין זה.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון, אירופה, טורקיה, הבלקן ועד קזחסטן במרכז אסיה. המין מתפתח על פונדקאים המשתייכים למשפחות: מורכבים, חלמיתיים וקטניות. הבוגרים ניזונים על מוהל העלים והגבעולים תוך העדפה לעלים הצעירים העליונים. דווח שהם ניזונים גם על עלי אפרסק ושקד. הנקבה מכרסמת בענף ומטילה את הביצה אותה היא מכסה בחומר צמחי. הזחלים מתפתחים בתוך הענפים במשך כ- 42 ימים. תקופת הגולם נמשכת כ-21 יום בתוך הגבעולים. הבוגרים עוברים את החורף כשהם בתוך הענפים היבשים. משך מחזור חיים אחד הוא כ- 80 יום. בספרות המין L. algirus מתואר ממרוקו כאחד המינים המזיקים בשדה לגידולי פוּל (Vicia faba) שהוא אחד הקטניות החשובות לאדם כמקור חלבון במזון ומספוא לבעלי החיים. הנגיעות במין זה בשדה גורמת לפגיעה בגבעולי הצמח המצהיבים ולבסוף נובלים. פגיעה ביבולים דווחה מסוריה, איטליה, טוניסיה, ספרד וצרפת. לדוגמה במרוקו שיעור הנגיעות הממוצעת הוא 75% ובטוניס שיעור נגיעות מגיע עד 52%. הפתרון המקובל הוא ריסוס בחומרי הדברה בזמן שהבוגרים פעילים ומטילים את הביצים היות והדברה זו איננה יעילה כנגד הזחלים המוגנים בתוך הצמח. פותחו בהצלחה זני פול בעלי עמידות גנטית למזיק זה כתחליף לשימוש בחומרי הדברה.

Rhytideres plicatus

Rhytideres plicatus

הבוגר בעל גוף גוון חום או גוון אפור. לאורך פרק החזה הראשון קמטים בולטים. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 ועד 15 מ"מ. תפוצת המין סביב אגן הים התיכון והוא נחשב למזיק שדה של כרוב הגינה, כרובית וברוקולי.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Rhytideres plicatus Olivier, 1790) מתאפיינת בבוגר בעל גוף גוון חום או גוון אפור. לאורך פרק החזה הראשון קמטים בולטים. אורך גוף הבוגר נע נע מ- 9 עד 15 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את דרום אירופה מחצי האי האיברי, צרפת, איטליה, ויוון. בצפון אפריקה ממרוקו, לוב ואלג'יריה ומזרחה לטורקיה, קפריסין, סוריה וישראל. הבוגרים ניזונים על העלים והגבעולים של הפונדקאים. הזחלים מתפתחים בבית השורשים של פונדקאים ממספר משפחות ובהם גם ממשפחת המצליבים כולל טוּרַיִם צָרֵי-עָלִים (אורוגולה) וכרוב הבר המהווה מין ממנו בויתו מספר ירקות חשובים ובהם כרוב הגינה, כרובית וברוקולי. מספר עשרות של זחלים מתפתחים יכולים לגדול ביחד בבית השורשים של הפונדקאי. בבדיקות שנערכו על גידולי שדה של כרובית נמצא כי עד 35 זחלים יכולים להימצא בצמח כרובית אחד. נגיעות שגרמה לכְּמִישָׁה הפונדקאי ובנגיעות גבוהה למות הצמחים הנגועים עוד לפני הבשלת היבול וכתוצאה מכך להפסדים כלכלים ניכרים. נמצא גם כי אוכלוסיית של המין בשדות אינה מגיעה לרמה גבוהה בגלל שנהוג לחרוש את השדה בין הגידולים. פעולה הגורמת למות הזחלים כתוצאה מחוסר מזון או מחשיפה לטורפים.

Sitophilus oryzae

חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז
Rice weevil

Sitophilus oryzae

חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז
Rice weevil

בוגר בעל גוף גלילי בגוון חום-שחור. כנפי התעופה מפותחות. בכל כנף חפיה 2 כתמים חומים אדמדמים ובהירים. גודל הגוף הבוגר נע מ- 2.5 ועד 3.5 מ"מ. התפתחות סמויה בתוך המוצר. מזיק ראשוני חשוב מאוד של גרעינים מאוחסנים ומוצרי מזון מדגניים מעובדים בבית ובמערך היצור והשיווק. בעל תפוצה עולמית המלווה את האדם.

מידע נוסף

המין חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז (שם מדעי: Sitophilus oryzae Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל גוף גלילי בגוון חום-שחור. כנפי התעופה מפותחות. בכל כנף חפיה 2 כתמים חומים אדמדמים ובהירים. המחושים בעלי מפרק בולט. גודל הגוף הבוגר נע מ- 2.5 עד 3.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז בעל תפוצה עולמית המלווה את האדם. בישראל היא ידועה כמזיק של גרעיני חיטה, תירס, אורז, סורגום, אפונה וחימצה (חומוס). חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז גורם לנזק גם במוצרים יבשים המיוצרים מגרעינים אילו במיוחד הנגיעות שכיחה במוצרי הפסטה השונים. נזק לגרעינים יכול להתחיל בשדה ולעבור למחסן. הנגיעות מתפתחת בתוך המחסן גם בלא קשר לשדה ולמיטב ידעתי מישראל אין דיווחים על נזק בשדה אלא רק במחסן.  הבוגרים מעופפים ויכולים לעבור ממקום אחד לאחר. הנקבה מכרסמת חור אל תוך המוצר ומטילה בו ביצה בודדת אותו היא אוטמת בנוזל ג'לטיני שמתקשה באוויר. היא מטילה 300 עד 400 ביצים במשך חייה. הבוגרים חיים עד 5 חודשים. בתנאי התפתחות מיטביים הזחלים מתפתחים במשך 18 יום בתוך המוצר וניזונים ממנו. הזחל מתגלם בתוך המוצר והבוגר בוקע מתוכו בתוך המוצר לאחר 6 ימים. התפתחות זו בתוך המוצר כשהם סמויים מהעין נקראת התפתחות סמויה. רק הבוגר יוצא מהמוצר אבל ממשיך במשך חייו לאכול על המוצר ולגרום לו לנזק. תנאי הגידול האופטימליים הם טמפרטורה של 28 עד 30 מ"צ. בישראל חִדְקוֹנִית הָאֹרֶז מקיים עד 5 דורות בשנה והוא מהווה מזיק ראשוני חשוב מאוד של מוצרי מזון מאוחסן. בגלל יכולת הכרסום הטובה שלהם הם יכולים לחדור לאריזות מזון ולפגוע במוצרי מזון ארוזים כאורז, פסטה ואחרים. הטיפול הדברתי בדרך כלל הוא באמצעות איוד בגז.

Strophomorphus porcellus

Broad-nosed weevil

Strophomorphus porcellus

Broad-nosed weevil

הבוגר בעל גוף המכוסה בקשקשים צפופים בגוונים של לבן, אפור או חום, קרם ובזיפים ארוכים זקופים ועדינים. פרק החזה הראשון עם שלושה פסים אורך כהים. הראש רחב ושטוח. גודל גוף הבוגר נע מ- 5 ועד 7.5 מ"מ. ניזון על מיני פונדקאים רבים.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Strophomorphus porcellus Schoenherr, 1832) מתאפיין בבוגר בעל גוף המכוסה בקשקשים צפופים בגוונים של לבן, אפור או חום, קרם ובזיפים ארוכים זקופים ועדינים. פרק החזה הראשון עם שלושה פסים אורך כהים. המחושים והרגלים חומים אדמדמים. הראש רחב ושטוח. העיניים חרוטיות ובולטות מהראש כשהן מוטות לאחור. גודל גוף הבוגר נע מ- 5 ועד 7.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את דרום ומרכז אירופה מספרד, צרפת, איטליה, בולגריה רומניה גרמניה, יוון ועד רוסיה האירופית. באסיה טורקיה, צפון הים השחור, ארמניה ועד אזרבייג'ן ואוקראינה. דרומה לירדן, לבנון, ישראל כשמצרים מהווה את גבול התפוצה הדרומי. המין מעדיף מקומות יבשים וחמים. הוא ניזון על מיני פונדקאים רבים ובהם דווח גם על תות שדה, אלה אטלנטית וקוצן.