אסופת צילומי חרקים

Chrysomelidae

עָלִיתִיִּים (שם מדעי: Chrysomelidae Latreille, 1802) היא משפחה הבוגרים מתאפיינת בבוגר בעל פיסת רגל עם נוסחה קבועה של 5-5-5 אבל בעלת נראות של 4-4-4 בכל הרגלים היות והפרק הרביעי קטן מאוד ומוסתר על ידי השלישי. אורך גוף הבוגרים נע בין 1 ל- 18 מ"מ. נושא החלוקה הטקסונומית מהווה מחלוקת בין החוקרים ואין עדיין אחידות דעות בנושא זה. במשפחה מוגדרים היום 12 תת-משפחות. בדף זה מתוארים מינים מתת- המשפחות הבאות: הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae) המתאפיינת בבוגרים בעלי צורה אליפטית, כנפי החפייה קצרות מעט מהבטן, והראש כפוף מעט כלפי מטה. הבוגרים מטילים את הביצים על גבי הזרעים של הצמח המארח ורוב מחזור החיים מתרחש בתוך הזרע. רוב המינים ניזונים על קטניות ולכן חלקם נחשבים מזיקים למזון באחסון. גודלם נע בין 1 ל- 22 מ"מ. תת-המשפחה Cassidinae המתאפיינת בבוגרים בעלי מחושים שבבסיסן הן צמודות אחת לשנייה ושולי הגוף ושולי פרק החזה הראשון והכנפיים הקדמיות של רוב המינים בה משתפלים לצדי הגוף כך שהם מכסים את הרגלים ונותנים לקבוצה צורה דמוית צב או קסדה. המינים ברובם בעלי גווני גוף צבעוניים ומתכתיים. תת-המשפחה Criocerinae. תת-המשפחה Cryptocephalinae המתאפיינת בין היתר בזחלים הנעים כשהם נושאים עליהם קופסה המורכבת מהפרשת צואה שהאם הניחה על כל ביצה. הזחל הבוקע מהביצה משתמש בהפרשות כהתחלה של מיבנה אותו הוא מרחיב בחומרי פסולת שלו. בסיום התפתחותם הזחלים מתגלמים בתוך המבנה שיצרו. תת-המשפחה Chrysomelinae המתאפיינת בבוגרים בעלי מחושים הנמצאים בקצהו הקדמי של הראש, בדרך כלל בעלי צבעים עזים. הזחלים חופשיים והמינים מפרישים חומרים כימים לשם הגנה מטורפים. הביצים מוטלות על העלים של הצמח המארח והזחלים מתפתחים עליו. ההתגלמות מתקיימת בקרקע והבוגרים חוזרים לאכול על גבי אותם הצמחים. הם ניזונים מעלים בדרך כלל של עשבוניים. תת-המשפחה Galerucinae הכוללת מינים רבים ומגוונים. הבוגרים ניזונים על עלווה ממגוון גדול של פונדקאים אבל רוב המינים מונופגיים או אוליגופאגיים. בישראל תוארו עד היום כ- 300 מינים. כל המינים במשפחה צמחוניים ויש בהם מינים רבים הנחשבים מזיקים למזון באחסון ובחקלאות.

רשימת מינים

Callosobruchus chinensis

זַרְעוֹנִית סִינִית
Adzuki bean weevil, Chinese bruchid

Callosobruchus chinensis

זַרְעוֹנִית סִינִית
Adzuki bean weevil, Chinese bruchid

המין מוגדר בתת-המשפחה הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). הבוגר בעל גוון חום-אדמדם, בבסיס פרק החזה הקדמי 2 כתמים לבנים. כנפי חפים צהבהבים-חומים וכתמים חומים כהים ואפורים. אורך הגוף הבוגר נע מ- 2.2 עד 3.5 מ"מ. מזיק חשוב מאוד של מוצרי מזון מאוחסן. המין בעל תפוצה עולמית ונפוץ בישראל.

פרטים על מחזור החיים

המין זַרְעוֹנִית סִינִית (שם מדעי: Callosobruchus chinensis Linnaeus, 1758) מוגדר בתת-המשפחה זַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). הבוגר בעל גוון חום-אדמדם, בבסיס פרק החזה הקדמי 2 כתמים לבנים. כנפי חפים צהבהבים-חומים וכתמים חומים כהים ואפורים. אורך הגוף הבוגר נע מ- 2.2 עד 3.5 מ"מ. הזכר מתאפיין במחושים מסרקיים.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין זַרְעוֹנִית סִינִית עולמית ומלווה את האדם. המין ניזון על זרעי קטניות בשדה ובמחסנים. מחזור החיים מהיר והנקבה מעמידה עד 9 דורות בשנה. המין זַרְעוֹנִית סִינִית נחשב למזיק חשוב מאוד של מוצרי מזון מאוחסן ובהם: חמצה (חומס), אפונה ירוקה, עדשים ועוד. הנקבה מטילה את הביצה על גבי הגרעין והזחל חודר פנימה, גדל בתוך הגרעין ומתגלם בו כשהוא מותיר חלון ממנו יגיח הבוגר. התפתחות הזחל והגולם סמויה בתוך המוצר וגילוי של נוכחותה דורשת בדיקה מיוחדת על ידי הרתחה של דגימת זרעים ופתיחת הזרעים שצפים על המים והופעה שלו במוצר דורשת טיפולי הדברה בגז (איוד). המין זַרְעוֹנִית סִינִית היא מזיק חשוב ונפוץ בישראל וחשד לנגיעות מוביל לפסילה של המוצר על ידי משגיחי הכשרות.

Cassida palaestina

קַסִּידָה פְּלִשְׁתִּית

Cassida palaestina

קַסִּידָה פְּלִשְׁתִּית

המין מוגדר בתת-המשפחה Cassidinae. הבוגר בעל גוון ירוק או צהבהב כששולי הגוף צהבהבים ובעלי שקיפות. פרק החזה הראשון שווה ברוחבו לרוחב כנפי החפייה הממשיכות אותו ליצירת קו שולים רציף. אורך הגוף כ- 6.5 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין קַסִּידָה פְּלִשְׁתִּית (שם מדעי: Cassida palaestina Reiche, 1858) מוגדר בתת-המשפחה Cassidinae. הבוגר בעל גוון ירוק או צהבהב כששולי הגוף צהבהבים ובעלי שקיפות. על גבי כנפי החפייה ניקוב עגול הערוך בשורות אחידות. פרק החזה הראשון שווה ברוחבו לרוחב כנפי החפייה הממשיכות אותו ליצירת קו שולים רציף (בניגוד למין הדומה לו C. viridis המוזכר באנציקלופדיה של החי והצומח בא"י). החזה והראש שחורים. המחושים בעלי גוון כתום צהבהב והרגלים צהובות. אורך הגוף כ- 6.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת קַסִּידָה פְּלִשְׁתִּית כוללת את ארמניה וגאורגיה במזרח אירופה. באסיה ניתן למצוא אותה באפגניסטן, טג'יקיסטן, קירגיזסטן, קזחסטן, איראן, עיראק, קפריסין, סוריה, לבנון וישראל. הזחלים והבוגרים מתפתחים על הפונדקאים משפחת המורכבים ובהם דרדר גלדני, קוּרְטָם הצַבָּעים, קוצן, קנרס תרבותי (ארטישוק) וגדילן מצוי. הזחלים והבוגרים מכרסמים את שטח הפנים העליון של העלה ומשאירים רק משטח דמוי חלון שקוף. הזחל נושא בקצה האחורי של הבטן שיירים של נשלים והפרשות. התמונות צולמו בשוהם על גבי עלים צעירים של גדילן מצוי.

Chrysolina americana

עָלִית הַרוֹזְמָרִין
Rosemary beetle

Chrysolina americana

עָלִית הַרוֹזְמָרִין
Rosemary beetle

המין מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוונים של ירוק וסגול עם ברק מתכתי. לאורך פסי הרוחב הירוקים שורות כפולות של נקבים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ. מין פולש שתואר בשנת 2016 לראשונה מישראל.

מידע נוסף

המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין (שם מדעי: Chrysolina americana Linnaeus, 1758) מוגדרת מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוונים עם ברק מתכתי של ירוק וסגול אדמדם. לאורך כנפיי החפייה פסי אורך ירוקים וסגולים מטליים כשבפסי הירוקים שלאורך כנפי החפייה שורות כפולות של נקבים. הראש ופרק החזה הראשון ירוק מטאלי המשולב עם גוונים אדמדמים חלשים. המחושים והרגלים בעלות גוון אדמדם בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין הראשונית הייתה בדרום אירופה (בהם איטליה, יוון, צרפת, פורטוגל, ספרד, סרביה, סלובניה, מקדוניה, קרואטיה), צפון אפריקה (בהם אלג'יריה, מרוקו, תוניסיה), המזרח הקרוב והמזרח התיכון. משנת 1936 דווח על הרחבת תפוצת המין לאזורים נוספים והיא כוללת את כל אירופה (כולל בלגיה, הולנד, בריטניה וגרמניה). בבריטניה לדוגמה היא דווחה לראשונה בשנת 1963 ומאמצע שנות ה- 90 המין התבסס בסביבת לונדון ומשם היא התרחבה והיום התבססה בכל רחבי האי כולל סקוטלנד ואירלנד. בשנת 2016 פרסם פרידמן לראשונה על הופעת המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין בישראל באזור של חיפה בחורף 2015. המין לא תואר קודם לפרסום זה מישראל והוא כפי הנראה מין פולש המהווה איום למספר פונדקאים אפשריים בישראל. לאחרונה דיווחים על חדירת המין למדינות נוספות באזורנו וכדוגמה דווח (2021) מקפריסין על הופעת המין לראשונה בשנת 2015 ונכון לשנת 2020 תפוצתו התבססה כמעט בכל האי. הבוגר בעל נידות נמוכה ולמרות שיש לו כנפי תעופה הוא איננו מעופף ומעדיף ללכת כשהוא מוטרד. המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין ניזון על העלים והפרחים של פונדקאים ממשפחת משפחת השפתניים(Lamiaceae)  במיוחד על אזוביון, מרווה, תימין ורוזמרין אשר הקשר בינם נתן לו את שמו. באזור הים התיכון הנקבות מטילות את הביצים בסוף הקיץ על העלים של הפונדקאים והזחלים הבוקעים מתפתחים על הפונדקאי לאורך עונת החורף. הזחל בעל גוף שטוח וגוון לבן-אפור שלאורכו פסי אפורים כהים. הראש והרגליים של הזחל בעלי גוון אפור כהה. לאחר סיום התפתחותם הזחלים יורדים מהפונדקאי ובונים חדר תת קרקע בו הם עוברים את השלבים של טרום-גולם וגולם. תקופת הגולם נמשכת בין 3 ל- 4 שבועות. הבוגרים בוקעים בתחילת הקיץ מהגלמים ומצטרפים לבוגרים אשר שרדו את עונת החורף. המין איננו גורם בדרך כלל לנזק משמעותי לפונדקאי אבל במקרים בהם מתפתחת אוכלוסייה גדולה הוא יכול להפוך למזיק בגידולים חקלאים של צמחי ארומטיים המעובדים באופן מסחרי לשימוש בתעשיות המזון וכמרכיבים ארומטיים בתעשיית הקוסמטיקה. פונדקאים אילו נפוצים גם בגינות בתים ובשטחים ציבוריים ירוקים כפארקים עירוניים ובצדי דרכים. השימוש הרב והשונה בפונדקאים אילו כפי הנראה סייע לחדירת המין למקומות חדשים. התמונות צולמו בכרתים ואוויה, יוון על גבי שיחי רוזמרין.

Gonioctena fornicata

Gonioctena fornicata

המין מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר בעל גוון אדמדם, או כתום. על גבי פרק החזה הקדמי 2 נקודות שחורות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Gonioctena fornicata Brüggemann, 1873) מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר בעל גוון אדמדם, או כתום. על גבי פרק החזה הקדמי 2 נקודות שחורות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ. התמונות צולמו בשוהם, ישראל.

Hermaeophaga ruficollis

Hermaeophaga ruficollis

המין מוגדר בתת-המשפחה.Galerucinae  הבוגר בעל גוון גוף כתום עד חום בהיר וכנפי החפייה בגוון של כרם צהבהב עד חום בהיר ובניהן עובר קו כהה בגוון כתום חום עד שחור. העיניים שחורת ובולטות. אורך גוף הבוגר נע מ- 2 עד 3 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף:

המין (שם מדעי: Hermaeophaga ruficollis Lucas, 1849) מוגדר בתת-המשפחה Galerucinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוון כתום עד חום בהיר וכנפי החפייה בגוון של כרם צהבהב עד חום בהיר כאשר בניהן עובר קו כהה בגוון כתום חום עד שחור. העיניים שחורת ובולטות. אורך גוף הבוגר נע מ- 2 עד 3 מ"מ.

פעילות והתנהגות:

תפוצת המין נרחבת וכוללת את דרום אירופה מדרום ספרד, איטליה, קרואטיה, מקדוניה, יוון עד טורקיה. באסיה המין נפוץ במרכז אסיה והמזרח הקרוב כולל איראן, עיראק, סוריה, ירדן, ישראל, לבנון, מצרים וחצי האי הערבי. באפריקה המין דווח מצפון, מרכז וממערב אפריקה. כאשר הבוגרים מוטרדים הם מגיבים בקפיצה ונעלמם מהעין, תגובה המשמשת כמנגנון הגנה מטורפים. הבוגר נחשב למזיק של העלווה בעל חשיבות משנית. הבוגרים מנקבים חורים רבים בעלווה שממנה הם ניזונים והזחלים חיים באדמה וניזונים על בית השורשים ויכולים לגרום לנזק ניכר לפונדקאי. המין מתפתח על מגוון רחב של פונדקאים הכוללים שיחים עצים ועשבוניים ובה לדוגמה מַרְקוּלִית מְצוּיָה ומַרְקוּלִית השדה, צלף קוצני, לבלב מטפס, וקיקיון מצוי. המין תואר בשגגה גם כמזיק של כותנה וזאת אולי בגלל הימצאותם של פונדקאי המין בקרבת שדות כותנה. התמונות צולמו בשוהם כשהבוגר ניזון מעלים של לְשִׁישִׁית הַצַּבָּעִים. בנוסף נצפה כי הבוגר ניזון גם על צוף של פונדקאי זה. בצדו התחתון של עלה הפונדקאי לְשִׁישִׁית הַצַּבָּעִים, בנקודת החיבור בין הפטוטרת לטרף, נמצאים שני צופנים חומים המפרישים צוף. מיחסים את התפתחות הצופנים כגורם משיכה לנמלים אולם בזמן הצילום ניתן היה לראות את החיפושית הבוגרת ניזונה על הצוף במשך פרק זמן ארוך של כמעט דקה ובו בזמן גם מונעת מנמלים או מפרטים בוגרים אחרים מלהתקרב לצופן.

Labidostomis diversifrons

Labidostomis diversifrons

המין מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה צהובות. הלסתות העליונות צהובות עם כתם שחור. המחושים משוננים ובעלי 11 פרקים. אורך הבוגר נע מ- 3.5 עד 6.5 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות. המין מהווה מזיק הניזון על עלים של העץ אלת הבוטנה (פיסטוק). המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Labidostomis diversifrons Lefevre, 1876) מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה צהובות כאשר בנקבה יש בכל כנף בצמוד לפרק החזה הראשון נקודה שחורה. הראש, פרק החזה הראשון, הבטן והרגליים מכוסים בשערות במיוחד בנקבות. זוג הגפיים הקדמיות של הזכרים ארוכות בהרבה מנקבות ומותאמות לאחיזה בזמן ההזדווגות. הלסתות העליונות צהובות עם כתם שחור. המחושים בעלי 11 פרקים ומשוננים. אורך הבוגר נע מ- 3.5 עד 6.5 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות. גודל הממוצע לזכרים הוא 6 מ"מ ובנקבות 4 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין נפוץ באזור המזרח התיכון ודווח מישראל, קפריסין, ירדן, לבנון, סוריה ואירן. הוא ניזון על עלים ממיני צמחים שונים ובהם חסת המצפן וארכובית הציפורים. בפרסומים מסוריה וטורקיה דווח כי המין ניזון על עלים של העץ אלת הבוטנה (פיסטוק). הבוגרים גורמים לנזק ניכר לעלווה עד כדי פגיעה בכל העלים, במיוחד בעצים צעירים בהם אוכלוסיות גדולות יכולות להשאיר את העץ ללא עלים בתוך שעות. הזחלים בונים מהפרשותיהם מבנה בתכו הם חיים כשהוא צמוד לבטנם כהגנה מטורפים ובתוכו הם גם מתגלמים. הזחלים חיים על הקרקע בקרבת קיני נמלים וניזונים על חומר אורגאני מתפרק.

Labidostomis hebraea

Labidostomis hebraea

המין מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה צהובות עד אדומות כשקו התפר בינן שחור ועל כל כנף חפייה 2 כתמים שחורים. המחושים משוננים ובעלי 11 פרקים. אורך הבוגר נע מ- 7 עד 8 מ"מ. המין ניזון על עלים. המין נפוץ באזור מזרח הים-התיכון ודווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Labidostomis hebraea Lacordaire, 1848) מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף שחור וכנפי חפייה צהובות עד אדומות כשקו התפר בינן שחור ועל כל כנף חפייה 2 כתמים שחורים. המחושים משוננים ובעלי 11 פרקים. אורך הבוגר נע מ- 7 עד 8 מ"מ. זוג הרגליים הקדמיות של הזכרים ארוכות בהרבה מנקבות ומותאמות לאחיזה בזמן ההזדווגות. הלסתות שחורות.

פעילות והתנהגות

המין נפוץ באזור מזרח הים-התיכון ודווח מישראל, דרום טורקיה, לבנון, ירדן, וסוריה. המין ניזון על עלים וצולם כשהוא פעיל על שיחי בקיה שעירה וכף האווז.

Macrolenes dentipes

Macrolenes dentipes

המין מוגדר בתת-המשפחה הCryptocephalinae. הבוגר בעל פרק חזה ראשון וכנפי החפייה בגוון כתום, כשבקצה החיצוני של קדמת כנף החפייה נקודה שחורה. הירך והשוק של הרגל הקדמית כתומים בצד הקדמי ושחורים בצד החיצוני. אורך גוף הבוגר נע מ- 4.5 עד 8 מ"מ. המין מתפתח על פונדקאים רבים. המין נפוץ באירופה, צפון אפריקה והמזרח התיכון. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Macrolenes dentipes Olivier, 1808) מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל בעל פרק חזה ראשון וכנפי החפייה בגוון כתום, כשבקצה החיצוני של קדמת כנף החפייה נקודה שחורה ולפעמים נקודה נוספת בשני שליש האחוריים של כל כנף חפייה. החלק העליון של הראש שחור ומתחת לקו המחושים הוא בעל גוון כתום. הפרקים שבבסיס המחושים בעלי גוון כתום כשהם מתכהים והופכים לשחורים לקראת קצה המחוש. הירך והשוק של הרגל הקדמית כתומים בצד הקדמי ושחורים בצד החיצוני. במין קיים דימורפיזם מיני. זוג הגפיים הקדמיות של הזכרים ארוכות בהרבה מאילו של הנקבות ובצד הפנימי של הירך שן מחודדת הפונה קדימה. פרק החזה הראשון בנקבות רחב בבסיסו והולך וקטן בקרבת הראש בעוד שבזכרים הוא מעוגל יותר ומגיע בערך במחצית אורכו לרוחבו המרבי. אורך גוף הבוגר נע מ- 4.5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את אירופה (אלבניה, אוסטריה, בוסניה, קרואטיה, צרפת, יוון, איטליה, פורטוגל, ספרד, וסלובניה), צפון אפריקה (אלג'יריה, מרוקו, תוניסיה) ובאסיה את טורקיה, אירן, סוריה, לבנון וישראל. המין צמחוני וניזון על מספר פונדקאים רב ממשפחות שונות ובהן: מינים במשפחת האלתיים המשתייכים לסוג אוג ולסוג אֵלָה כדוגמת אלת הבָּטְנָה (פיסטוק) ואלת המסטיק, מינים ממשפחת הוורדיים כפתל קדוש, מינים במשפחת האשחריים כשזיף, מינים במשפחת ההדסיים כפיג'ואה ופונדקאים נוספים במשפחות אחרות. הנקבות מטילות על גבי עלי הפונדקאי צברים של 4 עד 38 ביצים. הזחלים שבוקעים ניזונים על חומר צמחי נרקב על גבי הקרקע. המין משתייך לקבוצה של "אוהבי הנמלים" (Myrmecophily) בה הזחלים נמצאים בשלב מסוים בהתפתחותם בתוך קיני נמלים. במין זה הזחלים, בשלב התפתחותם השלישי, נמצאו רק באזורי הכניסה לקני הנמלים וזאת, כפי הנראה, בגלל שהם איבדו את יכולתם לחדור לתוך הקן. במחקר שנערך בדרום איטליה דווח כי הבוגרים של מין זה גרמו לנזק ניכר לגידולים חקלאיים של פיג'ואה תרבותית, עצי רימון ותאנה.  נזק שמנע את התפתחותו של הפונדקאי עקב הרס של אזורי הצימוח שנגרם מאכילתם של העלים הצעירים. התמונות צולמו בכרתים, יוון.

Oulema melanopus

עָלִית הַדְּגָנִיִּים
Cereal leaf beetle, Oat leaf beetle

Oulema melanopus

עָלִית הַדְּגָנִיִּים
Cereal leaf beetle, Oat leaf beetle

המין מוגדר בתת-המשפחה Criocerinae. הבוגר בעל גוף כחול-ירוק כהה עם ברק מתכתי. גווני פרק חזה ראשון משתנים בין חום לכתום אדמדם. הרגלים כתומות אדמדמות ופיסות הרגל כהות. אורך גוף הבוגר נע מ- 4.5 עד 5.5 מ"מ. המין מתפתח על דגני בר ומתורבתים ומהווה מזיק הפוגע בגידולי החיטה. המין נפוץ באזור הפלארקטי ופלש לצפון אמריקה. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין עָלִית הַדְּגָנִיִּים (שם מדעי: Oulema melanopus Linnaeus, 1758) מוגדר בתת-המשפחה Criocerinae. הבוגר בעל גוף כחול-ירוק כהה עם ברק מתכתי. גווני פרק חזה ראשון משתנים בין חום לכתום אדמדם. הרגלים כתומות אדמדמות ופיסות הרגל כהות. אורך גוף הבוגר נע מ- 4.5 עד 5.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין עָלִית הַדְּגָנִיִּים נפוץ באזור הפלארקטי הכולל את אירופה, אסיה ואגן הים התיכון. המין פלש לצפון אמריקה והפך שם למזיק חקלאי חשוב. המין מתפתח בסביבות טבעיות על דגני בר שונים אך מהווה מזיק חקלאי חשוב בעולם היות והוא ניזון על גידולים חקלאיים חשובים ובהם: חיטה, שיפון, שעורה, ושיבולת שועל כשצמח המועדף להתפתחות הוא החיטה ותירס או דורה הם צמחי בררת מחדל. הבוגרים והזחלים של עָלִית הַדְּגָנִיִּים מכרסמים את העלים של הדגנים ופוגעים בעלווה של הצמח. פגיעה יוצרת קו ארוך מכורסם בשכבה העליונה של העלה ושדות שנפגעו נראים קמולים יותר אבל אין הרס מוחלט של השדה. נזק הפוגע בהתפתחות הצמח ובכך מוריד את היבול. הזחלים הם השלב המזיק ביותר לעלוות הצמח. החיפושית מעמידה בדרך כלל דור אחד בשנה. הנקבה מטילה עד 400 ביצים על גבי החלק התחתון של העלים. הזחלים של עָלִית הַדְּגָנִיִּים צהובים אבל בשדה הם נראים כגוש רירי כהה שגודלו מגיע ל- 5 מ"מ ובתוכו נראים צפים גושים מלבניים שחורים קטנים. צורה זו מזכירה הפרשות של חלזונות או בעל חיים אחר אבל במבט מקרוב ניתן לראות את הראש והרגלים בולטים מתוך הגוש. הגוש הוא למעשה הפרשה צמיגית המכילה הפרשות של הזחל והיא עוטפת את רוב חלקי הגוף הזחל. משערים כי מדובר במנגנון הגנה מפני התייבשות, או במנגנון הגנה מטריפה כנגד טורפים כנמלים וחיפושיות והיא מופיעה במינים שונים של זחלי חיפושיות במשפחה זו. הזחלים מותקפים גם על ידי מספר מינים של צרעות פרזיטאידיות שכנגדן מנגנון הגנה זה איננו יעיל והצרעות כפי הנראה משתמשות בריח של ההפרשה הרירית זו כדי לאתר את הזחלים ולהטיל בתוכם את הביצים שלהן. הזחלים מסיימים את התפתחותם לאחר 3 שבועות (12 עד 20 יום) ומתגלמים בקרקע, הבוגרים יבקעו מהגלמים בתחילת הקיץ הבא. הבוגרים פעילים עד הסתיו וחורפים במקום מסתור בקרקע או במקומות מחסה כקליפות עצים, אסמים וגדרות בשדה עד לקיץ הבא. התמונות צולמו בשוהם ובית שמן ובשדות חיטה נוספים בישראל בהם המין נפוץ.

Phyllotreta latevittata

פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף

Phyllotreta latevittata

פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף

המין מוגדר בתת-המשפחה.Galerucinae  הבוגר בעל גוון גוף חום כהה עד שחור וכנפי החפייה בגוון של חום כהה ועליהן כתם בגוון כרם צהבהב עד חום בהיר כאשר בניהן לפעמים עובר קו כהה בגוון כתום חום עד שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 2 עד 3 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף (שם מדעי: Phyllotreta latevittata Kutschera, 1860) מוגדר בתת-המשפחה Galerucinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוון חום כהה עד שחור וכנפי החפייה בגוון של חום כהה ועליהן כתם בגוון כרם צהבהב עד חום בהיר כאשר בניהן לפעמים עובר קו כהה בגוון כתום חום עד שחור. חמשת הפרקים במחוש בגוון חום בהיר והנותרים בגוון שחור. המחושים אורך גוף הבוגר נע מ- 2 עד 3 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף מדווחת מרכז אסיה עד מערב סין. באירופה המין דווח מאיטליה, יוון, מלטה, קפריסין. אירן, טורקיה, סוריה, לבנון, ירדן, ישראל ומצרים. הבוגרים ניזונים על צָלָף קוֹצָנִי, צלף סיצילי ובתחילת האביב גם על לפתית מצויה ומיני חרדל. הבוגרים מנקבים חורים עגולים רבים בעלווה ויכולים לגרום לנזק ניכר לפונדקאי. בישראל עוד שני מינים בסוג זה הדומים במורפולוגיה שלהם למין פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף והם P. cleomica ו- P. variipennis אבל שניהם שונים בהעדפות של הפונדקאי שלהם ואף קיימת מידה של הפרדה בתפוצתם בישראל. בישראל תפוצת המין פַּרְעוֹשִׁית הַצַּלָּף היא במרכז הנגב, מדבר יהודה, אזור ים המלח עד החרמון, הרי יהודה ומישור החוף. הפרדה למינים בסוג זה בישראל מתבססת על גם על שונות במשתנים ביולוגיים וממחישה בכך את חשיבותם של משתנים אילו בהגדרת מינים. כאשר הבוגרים מוטרדים הם מגיבים בקפיצה ונעלמם מהעין, תגובה המשמשת כמנגנון הגנה מטורפים. התמונות צולמו בשוהם כשהבוגר ניזון מעלים של צָלָף קוֹצָנִי.

Podagrica fuscicornis

פַּרְעוֹשִׁית הַחָטְמִית
Mallow flea beetle

Podagrica fuscicornis

פַּרְעוֹשִׁית הַחָטְמִית
Mallow flea beetle

המין מוגדר בתת-המשפחה Galerucinae. הבוגר בעל גוף רחב, סגלגל וקמור. כנפי החפייה בגוון כחול ירוק כהה בעוד שפרק החזה הראשון, הראש, הרגליים ובסיס המחושים בעלי גוון כתום. אורך גוף הבוגר מ- 3 עד 6 מ"מ. המין מתפתח על פונדקאים ממשפחת החלמיתיים, השפתניים והסרפדיים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

מידע נוסף:

המין פַּרְעוֹשִׁית הַחָטְמִית (שם מדעי: Podagrica fuscicornis  Linnaeus, 1767) מוגדר בתת- המשפחה Galerucinae. הבוגר מתאפיין בגוף רחב, סגלגל וקמור במידת מה. כנפי החפייה בגוון כחול ירוק כהה עם שקעים, בעוד שפרק החזה הראשון, הראש, הרגליים ובסיס המחושים בעלי גוון כתום. פרק החזה הראשון רחב. הירך האחורית גדלה והשוק מורחבות רק מעט בבסיסה, ללא שיניים חיצוניות, עיניים קמורות ובולטות, המחושים ארוכים ודקים כשבזכר הם ארוכים יותר במעט מאלו של הנקבה. אורך גוף הבוגר מ- 3 עד 6 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין פַּרְעוֹשִׁית הַחָטְמִית כוללת את אירופה מפורטוגל ובריטניה ועד לים הכספי ברוסיה. באזורנו היא דווחה מסוריה דרומה עד לצפון ישראל. בצפון אפריקה המין דווח מאלג'יריה, תוניסיה ומרוקו. קיימים דיווחים נקודתיים ממקומות רבים בעולם ובהם אוסטרליה, הפיליפיניים, תאילנד, הודו, ארה"ב, בוליביה ונוספים אשר מקורם כפי המראה מיבוא של פונדקאים כצמחי נוי. המין פַּרְעוֹשִׁית הַחָטְמִית פעיל בדרך כלל בבתי גידול פתוחים ויבשים וגם בגנים כשהוא ניזון על פונדקאים ממשפחת החלמיתיים בהם: חוטמית תרבותית, חוטמית זיפנית אשר מהווים את מקור שם המין בישראל. פונדקאים כדוגמת נטופית רפואית וחלמית מצויה אשר הפרטים המצולמים כאן, מעין הוד שבכרמל, ניזונו אליה. המין יכול להתפתח גם על פונדקאים ממשפחת השפתניים ומשפחת הסרפדיים. הבוגר ניזון מעלווה וגורם למספר רב של חורים קטנים בעלים וגם מזרעים צעירים ירוקים. בוגר המוטרד מגיב בקפיצה ונעלם מהעין. הזחל ניזון על גבעולים ושורשים. הנקבה מטילה צברים קטנים של ביצים על פני החלק העליון של עלה הפונדקאי או על גבי הגבעולים הקרובים לאדמה. הזחל ניזון על העלה והגבעול ונע כלפי מטה אל תוך אזור בית השורשים בתוך האדמה שם הוא יתגלם בתוך תא הבנוי מהאדמה. המין עובר את החורף בתרדמה כגולם.

Serratobruchidius albopictus

זִרְעוֹנִית שְׁחֹרָה

Serratobruchidius albopictus

זִרְעוֹנִית שְׁחֹרָה

המין מוגדר בתת-המשפחה הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). הבוגר בעל גוף שחור ועל כנפי החפייה 4 נקודות לבנות. אורך הבוגר כ- 4 מ"מ. דווח כי המין מתפתח בחִמְצָה תרבותית, עדשה תרבותית (עדשים) ואפונה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין זִרְעוֹנִית שְׁחֹרָה (שם מדעי: Serratobruchidius albopictus Allard, 1883) מוגדר בתת-המשפחה הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). בשנת 2013 פורסם מאמר הממליץ לסווג את המין תחת סוג חדש בשם Serratobruchidius במקום Bruchidius  וזאת בגלל מאפיינים מורפולוגים וסיסטמתיים (Rafael Yus Ramos). הבוגר בעל גוף שחור ועל כנפי החפייה 4 נקודות לבנות. המחושים חסונים, ארוכים כשבזכרים הם עוברים את כנפיי החפייה. אורך הבוגר כ- 4 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת זִרְעוֹנִית שְׁחֹרָה דווחה מטורקיה, סוריה, לבנון וישראל. המין מתפתח בחִמְצָה תרבותית (חומוס), עדשה תרבותית (עדשים) ואפונה. בישראל מין זה איננו נחשב למזיק מחסן ואין דיווחים על נזקים שהוא גורם למוצרים באחסון. התמונות צולמו על תפרחות סוככים בקרבת שוהם.

Serratobruchidius quinqueguttatus

Serratobruchidius quinqueguttatus

המין מוגדר בתת-המשפחה הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). הבוגר בעל גוף חום ועל כנפי החפייה 4 נקודות לבנות וקו לבן המפריד בין שתי כנפי החפייה. אורך הבוגר נע בין 3 ל- 4.5 מ"מ. תפוצת המין כוללת את מזרח הים התיכון, הקווקז, ודרום אירופה. קיימים דווחים כי המין פלש לאוסטרליה וצפון אמריקה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Bruchidius quinqueguttatus Olivier, 1795) מוגדר בתת-המשפחה הַזַּרְעוֹנִיתִיִּים (Bruchinae). בשנת 2013 פורסם מאמר הממליץ לקבוע סוג חדש בשם Serratobruchidius בגלל מאפיינים מורפולוגים וסיסטמתיים ולכלול בו מין זה. הבוגר בעל גוף חום ועל כנפי החפייה 4 נקודות לבנות וקו לבן המפריד בין שתי כנפי החפייה. המחושים חסונים, ארוכים כשבזכרים הם עוברים את כנפיי החפייה. אורך הבוגר נע בין 3 ל- 4 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את מזרח הים התיכון, הקווקז, אירן, טורקיה, ואזרבייג'ן. מדרום אירופה את איטליה, קפריסין, יוון ופורטוגל. קיימים דווחים כי המין פלש לאוסטרליה וצפון אמריקה. בשנת 2013 פורסם מאמר הממליץ לסווג את המין תחת סוג חדש בשם Serratobruchidius במקום Bruchidius וזאת בגלל מאפיינים מורפולוגים וסיסטמתיים (Rafael Yus Ramos). דווח כי המין מתפתח בחִמְצָה תרבותית (חומוס), תֻּרְמוּס, ופול. המין צולם על תפרחות סוככים בקרבת שוהם.

Smaragdina limbata

Smaragdina limbata

המין מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. בעל גוף עם כנפי חפייה מנוקבות ובגוון ירוק עם שוליים רחבות בגוון כתום צהבהב מתכתי בוהק. הראש והלסתות העליונות בגוון ירוק כמו בפרק החזה הראשון. האורך הבוגר נע מ- 3.5 עד 6.5 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Smaragdina limbata Steven, 1806) מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. בעל גוף עם כנפי חפייה מנוקבות ובגוון ירוק עם שוליים רחבות בגוון כתום צהבהב מתכתי בוהק. הראש והלסתות העליונות בגוון ירוק כמו בפרק החזה הראשון. שערות לבנות ארוכות מכסות את החזה והבטן. הראש והלסתות העליונות בגוון ירוק כמו בגווני פרק החזה הראשון. המחושים בעלי 11 פרקים בגווני ירוק כאשר הפרקים בבסיס המחוש כתומים. האורך הבוגר נע מ- 3.5 עד 6.5 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מאירן, טורקיה, הקווקז, בולגריה, יוון, קפריסין, סוריה, לבנון וישראל. המין ניזון על אשלים ואלונים. התמונות צולמו בירושלים ומודיעין.

Smaragdina viridana

Smaragdina viridana

המין מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף ירוק כחול עם ברק מתכתי בוהק ומנוקב. הלסתות העליונות שחורות. המחושים שחורים ובעלי 11 פרקים. אורך הבוגר נע מ- 3.5 עד 6 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות. המין נפוץ באזור המזרח התיכון ודווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Smaragdina viridana Lacordaire, 1848) מוגדר בתת-המשפחה Cryptocephalinae. הבוגר בעל גוף ירוק כחול עם ברק מתכתי בוהק ועליו נקבים. הלסתות העליונות שחורות. המחושים שחורים בעלי 11 פרקים. פרקים 5 עד 11 משוננים ועליהם שערות קצרות חומות לבנות. הפרק השני עגול והשלישי גלילי. חלקו התחתון של הגוף מכוסה בשערות קצרות, צפופות, בגוון חום-לבן. אורך גוף הבוגר מ- 3.5 עד 6 מ"מ כשהזכרים גדולים יותר מהנקבות. זוג הגפיים הקדמיות של הזכרים ארוכות מנקבות ומותאמות לאחיזה בזמן ההזדווגות.

פעילות והתנהגות:

תפוצת המין היא באזור המזרח התיכון ודווחה מדרום טורקיה, עירק, סוריה, ירדן וישראל. התמונות צולמו בנחשונים, ישראל.