אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
בחר קטגוריה
Heterobostrychus aequalis
הבוגר בעל גוף גלילי במאורך בגוון חום-אדמדם עד חום-שחור עליו נקבים עמוקים המסודרים בשורות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 15 מ"מ. כנפי החפייה יוצרות צורה גלילית כשבסופן הן מתעקלות מטה בחדות לאזור הבטן. תפוצתו נרחבת ומלווה את פעילות האדם. המין מתפתח בתוך עץ יבש והוא מזיק חשוב של מוצרי עץ מעובדים. המין צולם בישראל.
מידע נוסף
המין (שם מדעי: Heterobostrychus aequalis Waterhouse, 1884) מתאפיין בבוגר בעל גוף גלילי במאורך בגוון חום-אדמדם עד חום-שחור עליו נקבים עמוקים המסודרים בשורות החורגות מצורתן בקרבת שולי הגוף. כנפי החפייה יוצרות צורה גלילית כשבסופן הן מתעקלות מטה בחדות לאזור הבטן (apical declivity). הזכר בעל שני בליטות מעוקלות בצורת קרס בקצה האחורי של כנפי החפייה. הראש מוטה מטה והוא מוסתר על ידי פרק החזה הראשון. פרק החזה הקדמי בעל נקבים ובשוליו שורת בליטות. המחושים בעלי 11 פרקים ושלושת הפרקים האחרונים דמויי אלה פתוחה. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 15 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין נפוץ מאוד בדרום אסיה ואזור האינדו-פסיפי: הודו, בנגלדש, סין, אינדונזיה, ופפואה גינאה אבל נגיעות דווחה גם מאזורים באוסטרליה, אפריקה, אירופה, צפון אמריקה (התבססות בפלורידה), מרכז אמריקה, הקריביים ודרום אמריקה להם פלש המין. באזורים אילו לא ברור האם האוכלוסייה התבססה או היא רק אזורית או זמנית. התמונות צולמו בישראל במוצרי עץ מעובד שיובאו לישראל ואין דיווחים אחרים של מין זה מישראל. המין מתפתח בתוך עץ יבש והוא מזיק חשוב של מוצרי עץ מעובדים המיוצרים מגזעי עץ קשה עונתי העשירים בעמילן. בעולם דווח על נגיעות בלפחות 35 מיני עצים רחבי עלים המשמשים בתעשיית העץ. חומר גלם זה משמש כעץ מנוסר בתעשייה לבנית אריזות, משטחים, דיקט, רהיטים ומוצרים אחרים. הזחלים ניזונים בשכבה החיצונית של העץ עד לעומק של כ- 10 ס"מ בעץ קשה אבל בעצים רכים יותר הם יכולים לחדור לעומק גדול יותר. התפתחותו בעץ מעובד מאפשרת למין לעבור בין אזורים גאוגרפים שונים תוך ניצול מערך התעבורה המסחרי. יכולות אילו הפכו אותו למזיק הסגר במדינות רבות אשר דורשות פעילות הדברה באמצעות ביצוע טיפול טרמי או טיפול באיוד בגז מטיל-ברומייד על פי הנחיות הבינלאומיות של פרוטוקול ISPM No.15 או במקרים קיצוניים השמדה של המוצר. מחזור החיים תואר בעבודת מחקר מהודו. הנקבות מטילות את הביצים על משטחים מחוספסים של עץ או על גזעי עץ מנוסר בתוך חורים, סדקים או שקעים שהנקבה מכרסמת. הזחלים בצבע לבן עד צהבהב, צורתם מעוקלת ואורכם מגיע עד 15 מילימטרים. הזחלים קודחים מחילות בתוך העץ תוך כדי תנועתם שקוטרם הוא כ-6 מ"מ כשהם מותירים מאחוריהם את העץ המעוכל בצורת אבקה דקיקה ודחוסה. בעץ נגוע יכולים להתפתח יותר מדור אחד ובסיום התפתחותם נותרת מהמוצר רק מעטה דק של עץ ובתוכו אבקה דקיקה ודחוסה. הבוגרים יוצאים מהעץ על ידי פתיחת חורים בדופן העץ ומתעופפים בחיפוש אחרי בן זוג וסביבת חיים חדשה. משך מחזור חיים אחד אורך בין שנה לשש שנים בהתאם לתנאים הסביבתיים הקיימים בתוך העץ.
Attagenus fasciatus
הבוגר בעל גוף מעוגל, כמעט כדורי, ומכוסה בשיער בגוון חום-שחור. על גבי כנפי החפייה רצועת רוחב אחת בלבד של שער לבן. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.6 עד 5.8 מ"מ. ניזונה על מוצרים שמקורם מהחי. המין מהווה מזיק מחסן הפוגע במוצרי מזון ורכוש שמקורם מהחי.
מידע נוסף
המין (שם מדעי: Attagenus fasciatus Thunberg, 1795) מתאפיין בבוגר בעל מעוגל, כמעט כדורי המכוסה בשיער בגוון חום-שחור. על גבי כנפי החפייה רצועת רוחב אחת בלבד של שער לבן. המחושים בעלי 11 פרקים ההולכים ומתרחבים כשהשלוש האחרונות יוצרות את המבנה הרחב דמוי אלה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.6 עד 5.8 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין הראשונית הייתה במזרח התיכון והיום הוא נמצא גם בצפון אמריקה, אירופה ואוסטרליה. המין ניזון על מוצרי עור, צמר, אבקת חלב, תבלינים, פרוות, פגרים של חרקי מחסן ועוד מוצרים שמקורם מהחי. המין מהווה מזיק מחסן הפוגע במוצרי מזון ורכוש שמקורם מהחי.
מידע נוסף
המין עוֹרִית הָעוֹר (שם מדעי: Dermestes maculatus De Geer, 1774) מתאפיין בבוגר בעל גוף גלילי המכוסה בשיער בגוון חום-אדמדם כהה עד שחור. בשולי פרק החזה הקדמי כיסוי בשער לבנבן. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 10 מ"מ. המחושים בעלי 11 פרקים כשהשלוש האחרונות יוצרות מבנה של אלה. הגולם חופשי. החיפושית מהווה מזיק מחסן הפוגע במוצרי מזון ורכוש שמקורם מהחי.
פעילות והתנהגות
תפוצת עוֹרִית הָעוֹר קוסמופוליטית המלווה את האדם והוא נפוץ מאוד גם בישראל. הבוגר והזחלים ניזונים על בשר פגרים ושאר חומרים שמוצאם מהחיי. הבוגרים חיים עד 7 שבועות. נקבה מטילה עד 1000 ביצים. התפתחות הזחלים נמשכת בין 5 ל- 11 יום. הזחל שעיר בגוונים של חום ופס חום כתום בהיר לאורך הגב. בצדו הבטני הזחל בעל גוון לבן קרם. בשער גוף הזחל משולבים זיפי שער ארוכים. אורך גוף הזחל מגיע עד 15 מ"מ. הזחלים ניזונים על מוצרים שונים שמקורם מהחי כבשר מיובש, פגרים, מוצרי עור או כל מוצר מעובד המשולב ביצורו בשר מעובד כדוגמת דגים מיובשים, מזון בעלי חיים, גבינות קשות, וגם משי. דווחו מקרים בהם פגעו החיפושיות בעופות חיות בענף הלול. הפרטים בתמונות ניזונו על מזון כלבים שיוצר ונימכר בישראל. קיים שימוש בחיפושית זו במחקר הפלילי לקביעת זמן המוות או למטרת הסרת בשר מגופות וחשיפת ממצאים על גבי העצמות.
Anthrenus verbasci
הבוגר בעל גוף מעוגל, כמעט כדורי, ומכוסה בקשקשים היוצרים דגם לא אחיד של פסי רוחב בגוונים של לבן אפרפר, שחור, כתום-חום או חום-צהבהב. אורך גוף הבוגר נע מ- 1.7 עד 3.5 מ"מ. המין מהווה מזיק מחסן הפוגע במוצרי מזון ורכוש.
מידע נוסף
המין עוֹרִית הַשְּׁטִיחִים הַנְּפוֹצָה (שם מדעי: Anthrenus verbasci Linnaeus, 1767) מתאפיין בבוגר בעל גוף מעוגל, כמעט כדורי. הגוף מכוסה בקשקשים היוצרים דגם לא אחיד של פסי רוחב בגוונים של לבן אפרפר, שחור, כתום-חום או חום-צהבהב. בסיס תבנית דגם הצבע הוא של 3 קווים לבנים-אפרפרים המורכבים ממספר כתמים לא אחידים בצורתם על גבי כנפי החפייה. המחושים בעלי 11 פרקים כשהשלוש האחרונות יוצרות מבנה של אלה. אורך גוף הבוגר נע מ- 1.7 עד 3.5 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת עוֹרִית הַשְּׁטִיחִים הַנְּפוֹצָה גדולה וכוללת את צפון ודרום אמריקה, אירופה, צפון אפריקה, מרכז וצפון אסיה, המזרח הקרוב כולל ישראל בה המין נפוץ מאוד. הבוגר והזחלים ניזונים על קרטין וכיטין ולכן הם ניזונים על סיבים שמקורם מהחיי כמו צמר ושער. הבוגרים ניזונים גם על צוף ואבקני פרחים. הבוגר חיי משנה עד 3 שנים בהתאם לתנאים הסביבתיים בהם הוא מתפתח. בתנאים מסוימים הזחל יכול להפסיק את פעילותו ולהיכנס לתרדמה (דיאפוזה). המין עוֹרִית הַשְּׁטִיחִים הַנְּפוֹצָה מהווה מזיק מחסן הפוגע ברכוש האדם אשר בו יש שימוש בחומרים שמקורם מהחי המשלבים צמר ושער בהרכבם כמו שטיחים, רהיטים, כלי נגינה (מיתרים), בגדים, פרוות, ואוספי חרקים. נגיעות נמוכה יותר ניתן למצוא גם במוצרי מזון באחסון שמקורם מהצומח.
מידע נוסף
המין (שם מדעי: Agapanthia lais Reiche & Saulcy, 1858) מתאפיין בבוגר בעל גוף מעוגל, כמעט כדורי, המכוסה בקשקשים שיוצרים דגם כתמים המשלב גוונים של לבן, שחור-חום וצהוב. הכתם הצהוב יוצר רצועת רוחב גדולה בשליש העליון של כנפי החפייה. המחושים בעלי 11 פרקים כשהשלוש האחרונות יוצרות מבנה של אלה. אורך גוף הבוגר נע בין 2 עד 4.5 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין קוסמופוליטית כוללת את אירופה, אסיה, צפון אפריקה והיא פלשה גם לצפון אמריקה. הבוגרים ניזונים על אבקנים וצוף פרחים ולאחר התמעטות הפריחה עוברים לקיני ציפורים בתוך מבנים. הזחלים מתפתחים בקיני ציפורים כשהם ניזונים על נוצות ופגרי גוזלים או שלדי חרקים מתים. הבוגרים והזחלים ניזונים על מוצרים שמקורם הוא מהחי כדוגמת מוצרי צמר, דגים מיובשים, מזון דגים ומוצרים דומים. החיפושית יכולה להוות מזיק מחסן הפוגע במוצרי מזון ורכוש שמקורם מהחי אבל בישראל לא ידוע לי על נזק מחיפושית זו.
Coptotermes formosanus
החילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. מין זה פלש לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה.
מידע נוסף
טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי (שם מדעי: Coptotermes formosanus Shiraki, 1909) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. המתרבים המשניים בעלי גוף חום. הקן יכול להכיל עד למיליון פרטים. קן גדל במשך 5 עד 7 שנים לפני שמופיע מעוף הכלולות הראשון.
פעילות והתנהגות
מין זה נחשב לאחד המינים הפלשים הבעייתיים בעולם וחדר לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. רדיוס איסוף המזון של הפועלים דרך תעלות תת-קרקעיות מגיע עד 100 מ'. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה. למרות שמין זה בעל קן פעיל בתת- הקרקע, קינים יכולים להתבסס גם בתוך מבנים ללא קשר לקרקע.
Microcerotermes eugnathus
החיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, והלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. מין החי מאילת בדרום ועד לצפון הגולן. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. בישראל מין זה הוא אחד ממזיקי הרכוש החשובים אשר החודרים לבתים.
מידע נוסף
טֶרְמִיט נַנָּסִי (שם מדעי: Microcerotermes edentatus Wasmann 1911) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, ובלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ. נמצא בישראל מאזור אילת בדרום ועד הגליל העליון. עד לאחרונה תואר מין זה כמין מקומי בשם טרמיט א"י (M. palestinensis Spaeth 1964). הגדרה זו שונתה והוא זוהה כטרמיט ננסי (M. diversus Silvestri 1920) אשר נפוץ במדינות רבות מזרחית לישראל. במחקר אחרון של Ghesini & Marini משנת 2017 בו בוצעו בדיקות גנטיות נימצא כי בישראל המין הנפוץ זהה לאוכלוסייה האפריקאית ולא לאסייתית. בחרתי לשמור את השם העברי של טרמיט ננסי המתאר אותו טוב.
דיווח על נזקים בישראל
בסביבתו הטבעית ניתן לזהות את פעילותו כשהוא ניזון על זרדים ועצים יבשים או מתחת לפסולת עץ בשדה (תמונה). מין זה הוא המזיק החשוב בין מיני הטרמיטים בישראל ונמצא חודר לבתים בכל הארץ. המודעות לקיום מזיק זה התעוררה בציבוריות הישראלית כשנגרמו נזקים כבדים לבתים אשר נבנו בבניה קלה בישובים כמו ירוחם, דימונה באר שבע. במבנים אילו ניתן היה לראות את המנהרות שבונה המין כדי לעקוף מכשולים ואת משטחי ההזנה הגדולים בתוך חדרי הבתים וביסודות המבנה מהעץ. היום ניתן לראות חדירה של המין גם למבנים רגילים בערים רבות כראשון לציון, תל אביב, אבן יהודה ועוד מקומות ישוב רבים בהם ניזון המין על ספרים, רצפות פרקט, רהיטים וארונות בתוך הבתים. רוב התכשירים המיושמים בישראל והטכנולוגיה המבוצעת להדברה או בקרת מזיקים כנגד טרמיטים בישראל מתבססת על ההתמודדות עם מין זה.
Reticulitermes clypeatus
החילים בעלי ראש מלבני ולסתות קצרות וחלקות. בקן אחד ניתן למצוא מספר רב של חיילים. מין נפוץ בישראל במצפון לקו באר שבע- אשקלון ועד לצפון הגולן. המכונפים בעלי גוון שחור. בישראל מין זה הוא אחד ממני הטרמיטים המזיקים החשובים אשר החודרים לבתים.
מידע נוסף
טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת (שם מדעי: Reticulitermes clypeatus Lash, 1952) מתאפיין בקן אחד בו ניתן למצוא מספר רב של חיילים בעלי ראש מלבני ולסתות קצרות וחלקות. בישראל מין זה הוא אחד מארבעת מיני הטרמיטים המזיקים החשובים אשר החודרים למבנים. מין המצוי בישראל מצפון לקו באר שבע ועד לצפון הגולן.
פעילות והתנהגות
טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת הוא אחד המינים החשובים למחזורם של חומרי עץ מת בטבע, ובישראל מין זה נימצא בכל יערות האורנים בהם הוא ניזון מגדמי גזעי עצים ועצים מתים אותם הוא מפרק. במטעים הוא ידוע כחרק מזיק עקב הנזק שהוא גורם לעצי הפרי ולגפנים. באירופה קיימים מספר מינים המשתייכים לאותו הסוג ונחשבים למזיקים חשובים (אוסף טרמיטים של PHTCenter).
Cryptotermes brevis
החיילים בעלי ראש מגושם ובעל קמטים בעל גוון שחור חום ולסתות קצרות. האוכפית שווה או גדולה ברוחבה מרוחב קופסת הראש. אורך גוף החיילים 4 עד 5 מ"מ. הפרטים המתרבים בעלי גוף חום. הכנפיים שקופות ועליהן 3 עד 4 עורקים כהים בולטים בשפה הקדמית. מין זה פלש למדינות רבות ובתחילת שנות ה-2000 גם לישראל.
מידע נוסף
טֶרְמִיט קָרִיבִּי (שם מדעי: Cryptotermes brevis Walker, 1853) מתאפיין בחיילים בעלי ראש מגושם ובעל קמטים בעל גוון שחור חום ולסתות קצרות. האוכפית שווה או גדולה ברוחבה מרוחב קופסת הראש. אורך גוף החיילים 4 עד 5 מ"מ. הפרטים המתרבים בעלי גוף חום. הכנפיים שקופות ועליהן 3 עד 4 עורקים כהים בולטים בשפה הקדמית. המין נחשב למזיק חשוב באזורים הטרופיים והסובטרופיים בעולם פרט לאסיה. הוא תואר לראשונה בג'מייקה ובהמשך גם מאיים קרביים נוספים ומכאן מקור שמו. המין אנדמי לאזור חוף האוקיינוס הפסיפי המדברי של פרו וצפון צילה בו כמעט ולא יורד גשם. היום תפוצתו התרחבה לאורך החוף המזרחי של צפון אמריקה בעיקר בפלורידה ובאיים כמו הוואי פורטוריקו ואחרים. מין זה פלש למדינות רבות יותר מכל מין אחר ואפילו התגלה באזורים חריגים ונדירים להמצאות טרמיטים כעיר בוגוטה, קולומביה בגובה של 2600 מי ובאַנְקוֹרֵגּ', אלסקה. בישראל ראיתי את המין בבדיקה שנערכה באוגוסט 2020 בדירה בבניין רב קומות בתל אביב בה נמצאה הנגיעות בין שכבות ריצפת פרקט עץ שיובא מארה"ב. הנגיעות התגלתה בעקבות מעוף כלולות שהתרחש בתוך הדירה. בבדיקה זוהו כול הכתות כולל ביצים שהוטלו בקן.
פעילות והתנהגות
במקומות להם פלש מין זה הוא נמצא פעיל רק במבנים ולא באזורים פתוחים והקן התפתח ונדד בתוך עץ מועבד בלבד. להישרדותו המין איננו נזקק למקור מים חיצוני ומקבל את כול הנדרש ממים הקשורים לעץ בלבד. בדרך כלל מעופי הכלולות הם בחודשים אפריל עד יוני לפני העונה הגשומה אבל ניתן לראות מעופי כלולות כל השנה. לאחר המעוף זוג שהתחבר בונה תא ראשוני בסדקים בעץ ומתחיל בבניית הקן. לאחר שנתיים או שלוש מתחילים להופיע בקן חיילים ופרטים מתרבים מכונפים לא מופיעים בקן אלא רק בבגרותו לאחר כ- 5 שנים. הערכה היא שקן כזה מתקיים לפחות במשך 10 שנים או עד העלמות מקור המזון שלו.