אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Hemiptera
- Tingidae
Tingidae
פִּשְׁפְּשִׁיתִיִּים (שם מדעי: Tingidae Laporte, 1832) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ומתאפיינת במינים בעלי בגוף אליפטי, שטוח וקטן שאורך גוף הבוגר נע מ- 2 עד 10 מ"מ. הכנפיים והחזה בעלי תבנית עורקים מרושתת הנפרסת על גבי שטח שקוף כרשת עדינה אשר נותנת להם מראה המזכיר תחרה. במינים רבים יש בליטות ומבנים החורגים מתבנית הגוף. המשפחה מונה בעולם כ- 2,600 מינים ומישראל תוארו כ- 70 מינים. בישראל נמצאות שתי תתי- משפחות: תת- המשפחה Cantacaderinae ותת- המשפחה Tinginae. המינים צמחונים וניזונים על הרקמה הדקה של הפונדקאי המאפשרת להם לחדור מבעד האפידרמיס ולינוק את לְשַׁד הצמח הפונדקאי. רוב המינים בעלי פונדקאים ייחודיים וכל שלבי החיים מתפתחים על אותו הפונדקאי. בישראל תוארו פונדקאים ממשפחות רבות ובהן: ורדניים, זיפניים, פרפרניים, מימוזיים, ערבתיים, ושפתניים. הפרטים אינם נוטים לברוח והם בעלי נידות נמוכה למרות שבאוכלוסיות גדולות יכולים הבוגרים להגר בתעופה בין פונדקאים. הנימפות מזכירות בצורתן את הבוגר ועוברות בין 4 ל- 5 מחזורי התנשלות. רוב המינים עוברים את החורף בשלב הבוגר. מספר מינים נחשבים למזיקים חקלאיים.
רשימת מינים
Urentius euonymus
הבוגר בעל גוף שטוח עם כנף חפייה בגוון כרם עד חום בהיר. הכנף מחולקת לרשת של תאים ומהעורקים מזדקרים קוצים בולטים. לאורך שולי כנף החפייה שורה אחת רציפה של תאים ריבועיים. הגוף בעל גוון חום כהה עד שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 2 מ"מ עד 3 מ"מ. נחשב למזיק חקלאי. המין דווח מישראל.

מידע נוסף
המין (שם מדעי: Urentius euonymus Distant, 1909) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח עם כנף חפייה בגוון כרם עד חום בהיר. הכנף מחולקת לרשת של תאים ומהעורקים מזדקרים קוצים בולטים כשלאורך שולי כנף החפייה שורה אחת רציפה של תאים ריבועיים. הראש, החזה והבטן בעלי גוון חום כהה עד שחור. הרגלים בגוון חום בהיר עד צהבהב והמחושים צהבהבים. אורך גוף הבוגר נע מ- 2 מ"מ עד 3 מ"מ. הזכרים קטנים יותר מהנקבות. הנימפה בגוון חום עם מספר כתמים חומים שחורים. על פני כל הגוף קוצים בולטים.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין היא באזורים הטרופיים והסוב-טרופיים, במיוחד באפריקה ובאסיה. המין דווח ממצרים, אלג'יריה, אירן, טורקיה, סוריה, ישראל, ירדן, ערב הסעודית, הודו, סרילנקה, קניה, סודן ונמיביה. דיווח נוסף על המצאות המין בישראל מגיע מדיווחים של שירותי ההסגר בארצות הברית בהם דווח כי נגיעות במין זה נמצאה בצמחי יצוא מישראל ובהם אורגאנו, מרווה רפואית, קורנית ודלעת. מין זה בעל מגוון פונדקאים גדול יחסית למינים אחרים במשפחה. פונדקאים נוספים של המין המדווחים בספרות כוללים את לשישית מקומטת, ערבה לבנה, הסוג אבוטילון, נְטוֹפִית רְפוּאִית, ואפונת היונה. התמונות כאן צולמו בשוהם על גבי עלים של לשישית הצבעים. שלבי הבוגר והנימפה יוצרים נקבים בעלה הגורמים לפגיעה בעלווה וגם לזיהומו כתוצאה מהצטברות של הפרשות על גבי העלה. נגיעות בעלת בעל מראה בולט של כתמים שחורים כאשר ביניהם שרידי השלדים של שלב הנימפות לאחר ההתנשלות אשר נשארים צמודים לעלה. שלב הנימפה בעל 5 שלבי התפתחות. זמן התפתחות של דור תלוי במין הפונדקאי עליו הם מתפתחים ובתנאים הסביבתיים. כל שלבי ההתפתחות, מהביצה ועד הבוגר, מתקיימים על אותו העלה.