אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Scoliidae

פִּגְיוֹנָאִיִּים (שם מדעי (Scoliidae Latreille, 1802 היא משפחה של דבוראי־עוקץ יחידאיות בה המינים פרזיטואידים. הבוגרים מתאפיינים בגוף מסיבי שעיר בגוון שחור שעליו לפעמים יש דגם צהוב או כתום. הרגלים בעלי שעירות גבוהה המסייעת בחפירה. הכנפיים בעלי קמטים אורכיים. אורך גוף הבוגר בינוני עד גדול, עד כ- 60 מ"מ, ובמשפחה כמה ממיני הצרעות הגדולים בעולם כולל את מין הצרעה הגדול ביותר באירופה. בישראל אורך גופן נע מ- 15 ועד 45 מ"מ. קיים דימורפיזם מיני במשפחה והזכרים קטנים יותר מהנקבות ולפעמים שונים בתבניות של כתמי צבע הגוף. ראש הזכר קטן יותר ושחור והם בעלי לוח נשלף בעל שלושה "שיניים" קטנות בקצה הבטן המזכירות בצורתן קלשון. מחושי הנקבות בעלי 12 פרקים ומחושי הזכרים בעלי 13 פרקים והם ארוכים במידה ניכרת בהשוואה לנקבות. הבוגרים ניזונים בעיקר על צוף פרחים כשהם נאחזים בפרחים בתנוחה מקופלת (מקור לשמם בלטינית). תזונה זו הופכת אותן למאבקים חשובים. ידועים מספר פרחי סחלב אשר מושכים זכרים של צרעות ממשפחה זו ולפחות מין אחד של סחלבים מדרום אמריקה בו התפתחה תלות להאבקה במין ייחודי מהמשפחה. למטרות רביה הנקבות תוקפות בעיקר דרנים של חיפושיות ממשפחת הזיבליתיים. גודל מין הצרעה קשור לגודל מין החיפושיות אותן הן תתקוף ואשר יאפשרו לרימת הצרעה לסיים את התפתחותה. הנקבה מחפשת דרני החיפושיות בקרקע או בתוך עץ מתפורר על סמך הרטט שנגרם מפעילותם וכשהיא מוצאת אותו היא חופרת בקרקע, תחילה בעזרת הלסתות ולאחר מכן בעזרת רגלה, משתקת אותו על ידי החדרת ארס לגופו ואז מטילה אליו ביצה בודדת. הביצה מוטלת על גבי דופן גוף המאחסן והרימה ניזונה על המאחסן כשהיא מתפתחת מחוץ לגופו בתוך האדמה או המצע בו נמצא זחל החיפושית בראשונה. לאחר סיום ההתפתחות הרימה טווה פקעת ומתגלמת. רוב המינים כפי הנראה עוברים את החורף בתוך הפקעת כגולם או זחל בוגר. פִּגְיוֹנָאִיִּים היא משפחה קטנה בגודלה שתפוצתם העיקרית היא באזורים הטרופיים. בעולם תוארו כ- 560 מינים בהם מתוארים כ- 30 מינים מישראל. בגלל יכולתם לפגוע בזחלים של זבליות, הנחשבות כמזיקים לגידולים חקלאיים וביערנות, השתמשו במספר מינים במלחמה ביולוגית במטרה לצמצם אוכלוסיות של הזיבליות באוסטרליה, פיליפינים ובארה"ב (בקרת מזיקים של גידולי קני סוכר).

רשימת מינים

Megascolia maculata

פִּיגְיוֹנָאִי אַרְבַּע כֶּתֶם
Mammoth Wasp

Megascolia maculata

פִּיגְיוֹנָאִי אַרְבַּע כֶּתֶם
Mammoth Wasp

הבוגר בעל גוף מסיבי שחור המכוסה בפלומת שיער צפופה. לרוחב הבטן שני פסים צהובים מבריקים על הבטן  שלפעמים נחלקים לשניים במרכזם ליצירת 4 כתמים. צרעה פרזיטואידית יחידאית התוקפת דרנים של חיפושיות ממשפחת הזיבליים. הנקבה בעלת ראש צהוב הזכר בעל ראש שחור. הנקבה יכולה להגיע לגודל של עד 50 מ"מ בעוד שהזכרים מגיעים לאורך גוף של כ- 20 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין פִּיגְיוֹנָאִי אַרְבַּע כֶּתֶם (שם מדעי: Megascolia maculata Drury, 1773) המתאפיין בבוגר בעל מסיבי שחור המכוסה בפלומת שיער צפופה. לרוחב הבטן שני פסים צהובים מבריקים על הבטן  שלפעמים נחלקים לשניים במרכזם ליצירת 4 כתמים. במין יש דימורפיזם מיני. הנקבה בעלת ראש צהוב הזכר בעל ראש שחור. הנקבה בעלת לסתות גדולות המאפשרות לה הזזה וטיפול בדרן החיפושית. הנקבה יכולה להגיע לגודל של עד 50 מ"מ בעוד שהזכרים מגיעים לאורך גוף של כ- 20 מ"מ. מין צרעה זה הוא הגדול באירופה. בישראל וגם בכרתים נמצא תת המין M. m. maculate. תת מין זה מתאפיין בגוון צהוב אדמדם של החלק האחורי של הבטן ועל קדמת החזה.

פעילות והתנהגות

המין פִּיגְיוֹנָאִי אַרְבַּע כֶּתֶם בעל תפוצה בצפון אפריקה. אירופה כולל האזור האירופי של רוסיה. סביב אגן הים התיכון כולל מלטה, כרתים, קפריסין, טורקיה סוריה לבנון וישראל ומזרחה לאסיה באירן, טורקמניסטן ומערב קזכסטן. הבוגר פעיל באזורים ים תיכוניים של שטחים פתוחים, בתה ויער פרק של אלונים בחודשים החמים עד ספטמבר. הם ניזונים על צוף פרחים תוך העדפה לפרחים בעלי תפרחות צפופות הנותנות לבוגר נגישות נוחה לצוף. הנקבה מחפשת בבולי עץ שנרקבו או בתוך עצים כרותים ומתים שנותרו באדמה את הדרנים השייכים למינים הגדולים של הזבליתיים כאשר המין קרנפית אירופאית (Oryctes nasicornis) מהווה את המאכסן העיקרי למין. הנקבה משתקת את הדרן על ידי החדרת ארס לגופו ואז מטילה אליו ביצה בודדת. הזחל ניזון על הדרן החי כשהוא צמוד אליו חיצונית ובהמשך חודר לתוך גופו. בסיום התפתחותו הזחל טווה פקעת קורים אדמדמה ועובר את החורף בתוכה והבוגר ייצא מהפקעת רק באביב של השנה הבאה. תפוצת המין קרנפית אירופאית מהווה בדרך כלל גורם מגביל לתפוצת המין פִּיגְיוֹנָאִי אַרְבַּע כֶּתֶם אך המין יכול להתפתח גם במינים של זבליתיים גדולים אחרים כדוגמת המינים אנוקסיה מזרחית וחיפושית האייל. התמונות צולמו בכרתים.

Scolia flaviceps

Scolia flaviceps

הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוף מסיבי חום או שחור המכוסה בשיער. לרוחב הבטן פסים צהובים מבריקים כשלפעמים הפס הרוחבי מתפצל במרכזו לשני כתמים או מצטמצם מאוד. ראש הנקבה צהוב כתום וגם על ראש הזכר כתמים צהובים. גודל הבוגרים נע מ- 20 עד 28 מ"מ. המין בעל תפוצה במרכז אסיה ובחצי האי הערבי. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Scolia flaviceps Eversmann, 1846) המתאפיין בבוגר בעל גוף מסיבי חום או שחור המכוסה בשיער. לרוחב הבטן פסים צהובים מבריקים כשלפעמים הפס הרוחבי מתפצל במרכזו לשני כתמים או מצטמצם מאוד. ראש הנקבה צהוב כתום וגם על ראש הזכר כתמים צהובים. המחושים והרגלים בגוון הדומה לגוון הגוף. גודל הבוגרים נע מ- 20 עד 28 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה בחצי האי ערב צפונה דרך עירק, סוריה וישראל עד דרום רוסיה, טורקמניסטן ומזרחה עד אפגניסטן. באגן הים התיכון דווח המין מכרתים. יש החושבים כי מדובר בשני מינים נפרדים בשני אזורי תפוצה נפרדים. האחד בחצי האי הערבי והשני במרכז אסיה. בישראל נמצא תת המין S. f. mangichlakensis המתואר מאזור של מרכז אסיה. התמונות צלמו בצפון הכינרת.

Scolia hirta

Hairy flower wasp

Scolia hirta

Hairy flower wasp

הבוגר בעל גוף מסיבי שחור עם שני פסים צהובים מבריקים על הבטן. גודל הבוגר נע מ- 10 עד 25 מ"מ. צרעה פרזיטואידית התוקפת דרנים של חיפושיות ממשפחת הזיבליים. המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון. באירופה צפונה עד לנורבגיה ובאסיה מזרחה עד למונגוליה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Scolia hirta Schrank, 1781) המתאפיין בבוגר בעל גוף מסיבי שחור עם שני פסים צהובים מבריקים על הבטן. הכנפיים בעלות גוון חום כהה עד שחור. גודל הבוגר נע מ- 10 עד 25 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון כולל צפון אפריקה טורקיה סוריה לבנון וישראל. באירופה צפונה עד לנורבגיה, שוודיה, פולין ולטביה ומזרחה לאסיה בדרום רוסיה עד לגבול מונגוליה. הבוגרים פעילים בין החודשים יולי לספטמבר כשהם מעדיפים סיבות מחיה פתוחים יבשים עשבוניים. הבוגר ניזון על צוף פרחים תוך העדפה לפרחים בעלי תפרחות צפופות או מורכבות הנותנות לבוגר נגישות נוחה והנראים להם בגוונים של כחולים או צִיאַן (למרות שחלקם נראים לעינו של האדם בגוונים אחרים). הנקבה מחפשת על הקרקע דרן של זבליתיים (Scarabaeidae) במיוחד של נחושתניות (Cetoniidae), משתקת אותו על ידי החדרת ארס לגופו ואז מטילה אליו ביצה בודדת. הדרן משמש מזון להתפתחות הזחל. התמונות צולמו בכרמל.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים