אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Reduviidae

טוֹרְפָנִיתִיִּים (שם מדעי: Reduviidae Latreille, 1807), משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים, מתאפיינת במינים בעלי גוף מוצק והחדק מעוקל, עבה, ובעל 3 פרקים. המינים ברובם בעלי גוף אובלי. הראש קטן, מאורך, ונהיה צר יותר מאחורי העיניים. המשפחה היא אחת הגדולות בתת סידרת הפשפשים וידועים בה כ- 7000 מינים בעולם מתוכם כ- 90 בישראל. גודל הבוגרים נע בין 4 עד 40 מ"מ. הטוֹרְפָנִיתִיִּים כפי שמעיד שמם, ברובם, הם טורפים הצדים את טרפם מהמארב. הם מזריקים רוק המכיל ארס ואנזימים אל תוך הטרף אשר ממיס את הרקמות שלו ומאפשר לפשפש לינוק את תוכנו בשלמות. הרוק המכיל את הארס מאפשר להם להרוג טרף הגדול מהם בהרבה. הם אינם טורפים ספציפיים וניזונים ממגוון רב של פרוקי רגלים כחרקים ועכבישניים. במשפחה גם מינים הניזונים מדם יונקים כולל האדם. הארס איננו מסוכן לאדם אבל יש להיזהר בתפיסתם היות והוא יכול לגרום לכאב רב. אחת התכונות המאפיינות משפחה זו היא היכולת של המינים להשמיע קולות צרצור אשר משמשים לזיהוי או הרתעה. הקולות מופקים על ידי שפשוף קצה החדק על גבי איבר מחוספס, בעל רכסים אשר עליו מונח החדק. בחלק מהמינים הזחל מסווה את עצמו על ידי כיסוי גופו בחומרים מהסביבה הכוללים שלדי טרף, אבנים ואדמה. תופעה זו מתאפשרת הודות לבלוטות המפוזרות על גופו ומפרישות חומר דביק אשר מתקשה, מתייבש ומצמיד את הגרגרים לגופו. בישראל ידוע הסוג עפרור אשר מיד עם בקיעת הזחלים הם מתעפרים בעפר ונראים כגרגיר אדמה. מינים במשפחה המשתייכים לתת-המשפחה Triatominae ניזונים על דם כולל דם אדם. מינים אילו מהווים נשאים אשר גורמים להפצת מחלת הצ'אגאס ברחבי אמריקה הדרומית. מחלה זיהומית שנגרמת על ידי טפיל חד-תאי שנקרא טריפנוזומה קרוזי. המחלה מתאפיינת בתסמינים הכוללים בין היתר: חום, תחושת עייפות, פריחה עורית, תיאבון ירוד, שלשול, בחילות, הקאות, וכאבי גוף, שרירים, וראש.

רשימת מינים

Coranus aegyptius

קוֹרָנוּס מִצְרִי

Coranus aegyptius

קוֹרָנוּס מִצְרִי

הבוגר בעל גווני גוף חומים אפורים לעל פני כול הגוף שעירות גבוהה. המגינית שחורה-חומה כאשר מרכזה המוגבה צהבהב. החלק הקשה הפנימי של הכנף הקדמית בעל שולים מדורגים ב- 3 מדרגות. גוף הבוגר נע בין 9 ל- 11 מ"מ. המין נפוץ סביב אגן הים התיכון ודרומה עד סנגל וצ'אד, דרום אירופה ומזרחה במרכז אסיה עד אפגניסטן.

מידע נוסף

קוֹרָנוּס מִצְרִי (שם מדעי: Coranus aegyptius Fabricius, 1773) מתאפיין בגוף בעל גווני חומים אפורים לעל פני כול הגוף שעירות גבוהה. המגינית שחורה-חומה כאשר מרכזה המוגבה צהבהב. שולי הגוף צהבהבים. החלק הקשה הפנימי של הכנף הקדמית בעל שולים מדורגים ב- 3 מדרגות. חי על גבי עצים ושיחים אבל ניתן למצוא אותו על הקרקע באזורים יבשים בהם יש צמחיה עשבונית דלילה בדרך כלל מתחת לצמחים שם הוא אורב ללא תנועה לחרקים מזדמנים. גוף הבוגר נע בין 9 ל- 11 מ"מ. המין דומה מאוד למין C. griseus וחופף לו בחלק מאזור התפוצה. המין נפוץ סביב אגן הים התיכון ודרומה עד סנגל וצ'אד, דרום אירופה ומזרחה במרכז אסיה עד אפגניסטן. בישראל המין צולם על הר גריזים.

Rhynocoris iracundus

Red assassin bug

Rhynocoris iracundus

Red assassin bug

הבוגר מתאפיין בבסיס מגינית הגדול פי שתים מגובהה, רצועות אדומות על רגליו וביטנו, צדי בטן אדומים שחורים. המקטע הקדמי של פרק החזה הקדמי ברובו שחור. אורך הבוגר 15 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים. המין נפוץ ברוב אזורי אירופה והמזרח התיכון.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Rhynocoris iracundus Poda, 1761) מתאפיין בבסיס מגינית הגדול פי שתים מגובהה, רצועות אדומות על רגליו וביטנו, צדי בטן אדומים שחורים (בשונה מהצהוב כתום של R. erythropus), והמקטע הקדמי של פרק החזה הקדמי ברובו בדרך כלל שחור (בניגוד לאדום של R. rubricus). אורך הבוגר כ- 15 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים. המין נפוץ ברוב אזורי אירופה והמזרח התיכון. פרסמו מספר עבודות מחקר שנערכו על השפעת הארס של הפשפש על עכברים מעבדה ובין היתר דווח כי הוא גורם להרס של רשתות הנוירונים ולעיכול של הרקמות. הארס גם מכיל תרכובות אנטי בקטריאליות היעילות כנגד אשריכיה קולי. התמונות צולמו בקורפו, יוון.

Rhynocoris punctiventris

רַצְעָן מְנֻמָּר

Rhynocoris punctiventris

רַצְעָן מְנֻמָּר

הבוגר מתאפיין בגוף שעיר בגוון חום, כתום ועליו כתמים שחורים. המקטע הקדמי של פרק החזה הקדמי עם זוג כתמים בהירים. בבסיס מגינית לבן. השולים של פרק החזה הראשון בהירים. אורך גוף הבוגר נע מ- 15 עד 19 מ"מ. המין נפוץ בדרום מזרח אירופה, המזרח התיכון, תורכיה ומזרחה לאירן.

מידע נוסף

רַצְעָן מְנֻמָּר (שם מדעי: Rhynocoris punctiventris Herrich-Schaeffer, 1848) מתאפיין בבוגר בעל גוף שעיר בגוון חום, כתום ועליו כתמים שחורים. המקטע הקדמי של פרק החזה הקדמי עם זוג כתמים בהירים. בבסיס המגינית לבן. השולים של פרק החזה הראשון בהירים. המחושים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 15 עד 19 מ"מ. המין נפוץ בדרום מזרח אירופה, המזרח התיכון, תורכיה ומזרחה לאירן. חיפוש הטרף מתבצע במארב על פרחים אבל גם על מיני שיחים שונים ועצים. המין בעל יכולת התעופה טובה.

Sphedanolestes annulatus

רַצְעָנִית סַסְגּוֹנִית

Sphedanolestes annulatus

רַצְעָנִית סַסְגּוֹנִית

הבוגר מתאפיין בראש בהיר ועליו כתם בצורת V שחור שלפעמים מכסה את כול הראש. החדק כתום. הגבית של החזה הקדמי אפורה בהירה עד לגוון לבן עם 4 כתמים שחורים והמגינית שחורה כאשר מרכזה המוגבה צהבהב. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 8 מ"מ. מין שתואר לראשונה מישראל ובעל תפוצה מישראל ועד אירן.

מידע נוסף

רַצְעָנִית סַסְגּוֹנִית (שם מדעי: Sphedanolestes annulatus Linnavuori, 1961) היא מין שתואר לראשונה מישראל ובשנת 2020 דווח גם על אוכלוסיות בירדן ואירן. האוכלוסיות בישראל וירדן דומות ואילו זו שבאירן יש שונות ממסוימת בדגמי הצבע. המין מתאפיין בראש בהיר ועליו כתם בצורת V שחור שלפעמים מכסה את כול הראש. סביב העין כתם צהבהב דק. החדק כתום. המחושים חומים. הגבית של החזה הקדמי אפורה בהירה עד לגוון לבן עם 4 כתמים שחורים עליה ברמת כיסוי משתנה. המגינית שחורה כאשר מרכזה המוגבה צהבהב. החלק הקשה של הכנף הקדמית חום אדמדם. הצד התחתון של הבטן אפרפר וצידה כתומים. ברגלים השוק חום-אדמדם והקולית כתומה ועליה שני כתמים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 8 מ"מ.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים