אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Hemiptera
- Pyrrhocoridae
Pyrrhocoridae
אַדְמוֹנִיִּים (שם מדעי: Pyrrhocoris Fallen, 1814), שייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים, היא משפחה קטנה בה כ- 400 מינים בעולם והמיוצגת בישראל על ידי שלושה מינים בלבד. הרבה מהמינים במשפחה זו הם בעלי גוונים אדומים וגם שלושת המינים הנמצאים בישראל בעלי תבנית צבעים המשלבת בין גוונים אדומים ושחורים. המחושים בעלי 4 פרקים כאשר הפרק השני גדול מהפרק השלישי. החדק בנוי מ- 4 פרקים ומגיע עד לבסיס זוג הרגלים השני. על הממברנה של הכנפיים הקדמיות יש תא אחד או שני תאים אשר מהם מתפצלים 7 או 8 עורקים. הבוגרים בחלק מהמינים חסרים את כנפי התעופה וניתן לראות את פרקי הבטן. בסביבתם הטבעית ניתן למצוא הפרטים רבים בכול שלבי ההתפתחות מתקבצים בקבוצות. מספר מינים השייכים למשפחת הפַּנְדּוּרִיִּים יש דמיון רב למינים במשפחה זו, אבל במשפחה זו המינים חסרים את העיניים הפשוטות אשר קיימות במינים של הפַּנְדּוּרִיִּים. רוב המינים ניזונים מפירות או מזרעים במיוחד של צמחים המשתייכים למינים במשפחת החלמתיים. בין מיני החלמיתיים יש מספר צמחי סיביים אשר המוכר והחשוב מכולם היא הכותנה. השם "מכתימי הכותנה" נובע מכך שהמינים המתפתחים על כותנה משאירים כתמים חומים צהובים על יבול הכותנה. צמחים נוספים בעלי חשיבות כלכלית המשמשים מזון למינים במשפחה זו הם הקקאו והבמיה. במשפחה גם מינים הניזונים על חומר אורגאני נרקב, פגרי בעלי חיים או טורפים.
רשימת מינים
Pyrrhocoris apterus
הבוגר בעל גוון גוף אדום כאשר הראש, המחושים והרגלים השחורים. דגם צבע שחור אופייני מופיע על הגבית והכנפיים. אורך הגוף נע בין 8 עד 12 מ"מ. הבוגרים במין זה בעלי שני מופעים כשהאחד בעל כנפיי תעופה והשני חסר אותן. המין בעל תפוצה נרחבת בעולם מחוף האטלנטי של אירופה ועד סין באסיה, אוסטרליה וצפון אמריקה. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין אַדְמוֹן מְצֻיָּר (שם מדעי: Pyrrhocoris apterus Linneaus, 1758) הוא מין הנפוץ בישראל וידוע גם בשם העממי פִּשְׁפֵּשׁ אֵש. הבוגר בעל גוון גוף אדום כאשר הראש, המחושים והרגלים השחורים. דגם צבע שחור אופייני מופיע על הגבית והכנפיים. הבוגרים במין זה בעלי שני מופעים: אחד בעל כנפיים קצרות ושרירי תעופה מנוונים, והשני בעל כנפיים ושרירי תעופה מפותחים (4% עד 5% מהבוגרים). למרות המצאות הכנפיים שני המופעים אינם יכולים לעוף. אורך גוף הבוגר נע בין 8 עד 12 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין אַדְמוֹן המְצֻיָּר נרחבת בעולם, מחוף האטלנטי של אירופה כולל בריטניה אזור הים התיכון, הודו, אסיה וסין ועד לאוסטרליה וצפון אמריקה. לאחר תקופה בה מרחב תפוצתו הצטמצם המין הרחיב את תחומי תפוצתו ב- 20 השנה האחרונות בהשפעת פעולות האדם וההתחממות הגלובלית וחדר לארה"ב ב- 2008, קנדה ב- 2017, אנגליה ב- 2017, אוסטרליה ב- 2018, ונורבגיה ב- 2020. המין שאיננו מעופף ולכן בעל יכולת הפצה מוגבלת ולמרות זאת המין מבסס מהר את אוכלוסייתו במרחב עד שבאזורים עירוניים מסוימים הפך להיות גורם מטריד לתושבים ואף קיימים בספרות דיווחים בהם חדר גם לבתים. ניתן למצוא לעיתים את האַדְמוֹן המְצֻיָּר בהתקבצויות גדולות מאוד ובהן כול שלבי ההתפתחות ביחד. הקבוצות בולטות בסביבתם כשהם מסתובבים בין הצמחים או מתחת לצמחים על הקרקע. להגנתו למין בלוטות המייצרות ומפרישות חומר הדוחה טורפים. המין ניזון על זרעים שנפלו מעצים ומשיחים, ביצי חרקים, חרקים וחסרי חוליות אחרים מתים ולעיתים גם טורף חרקים. המצאות של זרעים מצמחים השייכים למשפחות החלמתיים, הקטניות והשושניים חשובות ליכולת ההתבססות של אוכלוסיות באזורים חדשים. הבוגרים חיים עד שנתיים והנקבה מטילה בין 40 ל- 80 ביצים בחייה. היא מזדווגת מספר פעמים היות ומאגר הזרע השמור בתוכה מצטמצם לאחר 4 הטלות. משך ההזדווגות (ההצמדות של הזוויגים) בדרך כלל קצר מ- 5 שעות אבל ב- 9% מההזדווגויות הוא נמשך יותר מיום. הנקבה מטילה את הביצים בתוך גומה שהיא חופרת בעזרת הרגליים בקרקע, ולפעמים מתחת לנשורת של עלים.
Scantius aegyptius
הבוגר בעל גוון גוף אדום כאשר הראש, המחושים והרגלים השחורים. דגם צבע שחור אופייני מופיע על הגבית והכנפיים. החזה אדום והבטן אדומה ועליהם כתמים שחורים. הכנפיים ארוכות מהבטן. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 10 מ"מ. המין נפוץ במזרח הים התיכון והמין פלש לצפון אמריקה. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין אַדְמוֹן מִצְרִי (שם מדעי: Scantius aegyptius Linneaus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף אדום כאשר הראש, המחושים והרגלים השחורים. דגם צבע שחור אופייני מופיע על הגבית והכנפיים. החזה אדום והבטן אדומה ועליהם כתמים שחורים. הכנפיים ארוכות מהבטן. הזכר בעל קוּלִית רחבה ברגל הקדמית המשמשת כפי הנראה לאחיזת הנקבה. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 10 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין אַדְמוֹן מִצְרִי הוא מין מתגודד החיי על הקרקע. המין נפוץ במזרח הים התיכון ומין פולש בצפון אמריקה בה הוא חדר למרכז ודרום קליפורניה ב- 2009. הנימפות יכולות להיות אדומות לחלוטים ובהתבגרותן מתחילים להופיע הכתמים השחורים. ניזון על זרעים ותרמילי זרעים של צמחים ממשפחת החלמיתיים.