אסופת צילומי חרקים

Pyralidae

עַשְׁנוּרִיִּים (שם מדעי: Pyralidae Latreille, 1809) היא אחת מהמשפחות הגדולות בסדרה. עשים בעלי גוף בינוני או קטן. הכנפיים הקדמיות משולשות וצרות והאחוריות משולשות ורחבות. מפתח הכנפיים  נע מ- 9 ועד 37 מ"מ. המחושים חוטיים בדרך כלל. המינים אפורים, חומים, לבנבנים ואינם בולטים בצורתם. למרות גודלם הקטן והמופע הנחבא שלהם מינים רבים במשפחה מהווים מזיקים למוצרי מזון באחסון ובחקלאות. הזחל קרח ונוכחות לפעילותו בתוך המזון מתגלה בגלל הקורים שהוא טווה בו.  במשפחה מינים הפוגעים בסוגי גרעינים רבים באחסון ובהם חיטה, תירס, וקקאו. נזקם גם גדול למזונות המיוצרים מחומרי גלם אילו כשוקולד, דגני בוקר, אבקות מרק ומוצרים רבים אחרים. מספר מינים התמחו באכילת דונג של דבורים ופוגעים בענף הכוורות. בישראל מספר מאות של מינים.

רשימת מינים

Arenipses sabella

עָשׁ הַתָּמָר הַגָּדוֹל
Greater date moth

Arenipses sabella

עָשׁ הַתָּמָר הַגָּדוֹל
Greater date moth

מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון אפור או חום בהיר ובינם. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ- 15 עד 20 מ"מ. המין מהווה מזיק של עץ התמר ונפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין עָשׁ הַתָּמָר הַגָּדוֹל (שם מדעי: Arenipses Sabella Hampson, 1901) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון אפור או חום בהיר ובינם. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ- 15 עד 20 מ"מ. הנקבות גדולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

המין עָשׁ הַתָּמָר הַגָּדוֹל נפוץ בצפון אפריקה, ספרד, במזרח התיכון ובצפון הודו. מין זה הוא מזיק של התמר המצוי (Phoenix dactylifera) ומלווה את תעשיית התמרים באזורים אילו. בישראל תפוצתו העיקרית היא בערבה. התמונות כאן צולמו בשוהם, בה הוא, כפי הנראה, מתפתח בעצי התמר הגדלים במקום לנוי. הנקבה מטילה בין 250 ל- 400 ביצים בחייה בדרך כלל בשעות הלילה. הזחל בעל גוון אפרפר עד אדמדם וארכו מגיע עד 35 מ"מ. הוא מתפתח באזורים שונים בעץ התמר בהתאם לעונת הגידול של הפונדקאי וניזון על העלים הצעירים שבלולבים, תפרחות שחנטו, ידות האשכולות, חוטרים ופירות ירוקים או בשלים. באוכלוסיות גבוהות הנבירות של הזחל גורמות להתנוונות של התפרחות וסנסני האשכול של עץ התמר ובכך לירידה בכמות ואיכות הפרי. בתנאי גידול של 30 מעלות צלסיוס המין עָשׁ הַתָּמָר הַגָּדוֹל מסיים את התפתחותו לאחר כ- 6 שבועות ויכול בתנאים מיטביים להעמיד עד 4 דורות בשנה. המין עובר את החורף בתרדמה כזחל בבסיס עצי התמר או בתוך הפסולת של הפירות שנשרו.

Endotricha flammealis

Rose-flounced tabby

Endotricha flammealis

Rose-flounced tabby

הבוגר מתאפיין בכנפיים בעלות גוון חום-נחושתי אבל קיים במין זה גיוון גדול וניתן לראות פרטים בעלי גוונים אפורים, חום-ורוד ובינם. בשולי הכנף שוליים חומים או ורודים אופייניים ובינם הפרדה בכתמים לבנים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ- 18 עד 23 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Endotricha flammealis Denis & Schiffermüller, 1775) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון חום-נחושתי בדרך כלל, אבל קיים במין זה גיוון גדול וניתן לראות פרטים בעלי גוונים אפורים, חום-ורוד ובינם. בשולי הכנף שוליים חומים או ורודים אופייניים ובינם הפרדה בכתמים לבנים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ- 18 עד 23 מ"מ. נפוץ במרכז ודרום אירופה ובחלק מהמזרח הקרוב. הבוגר ניזון על צוף פרחים.

Galleria mellonella

עָשׁ הַדּוֹנַג הַגָּדוֹל
Greater wax moth or Honeycomb moth

Galleria mellonella

עָשׁ הַדּוֹנַג הַגָּדוֹל
Greater wax moth or Honeycomb moth

הבוגר בעל כנפיים בגוון חום אפור, כשהזכרים בהירים יותר. מוטת הכנפיים של הבוגר היא כ- 31 מ"מ ואורך גוף הנע מ- 10 עד 20 מ"מ. הנקבות גדולות יותר ואורך גופן נע מ- 15 עד 20 מ"מ. המין דווח מישראל ומהווה מזיק חשוב של ענף המכוורת.

מידע נוסף

המין עָשׁ הַדּוֹנַג הַגָּדוֹל (שם מדעי: Galleria mellonella Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון חום אפור, כשהזכרים בהירים יותר. נמצא שהרכב המזון של הזחלים משפיע על גוון הקשקשים בבוגרים. מוטת הכנפיים של הבוגר היא כ- 31 מ"מ ואורך גוף הנע מ- 10 עד 20 מ"מ. הנקבות גדולות יותר ואורך גופן נע מ- 15 עד 20 מ"מ. הנקבות מתאפיינות בבליטה מאורכת בקדמת הראש דמוית מקור בעוד שבזכרים היא מוטת מעלה.

פעילות והתנהגות

המין עָשׁ הַדּוֹנַג הַגָּדוֹל נפוץ בכל העולם והוא מלווה את תעשיית יצור הדבש. בטבע העש מתפתח בתוך כוורות פראיות של דבורת הדבש ובתוך הכוורות התעשייתיות הוא מתפתח במיוחד בתקופת האחסון שלהן. הזחלים חופרים מחילות העוברות בין תאי הדונג וניזונים על דבש, אבקת פרחים, שברי שלד של זחלי דברת הדבש ועל הרכסים של הדונג. בזמן תנועתו בתוך חלת הדבש הוא מותיר אחריו קורים אשר ממלאים את החלה ופוגעים ההתפתחות הדבורים. נזק נוסף נגרם עקב היותו וקטור של מספר וירוסים המחוללים מחלות. הזכרים חיים כ- 21 יום בעוד שהנקבות רק כ- 12 יום. הזכר משמיע קול אשר מושך נקבות ולאחר הופעתן הוא משחרר פרומון המוביל להזדווגות. הנקבות מטילות בחייהן כ- 1800 ביצים בקבוצות של 50 עד 100 ביצים בתוך סדקים ופינות בכוורת. אורך הזחל בשיא גודלו נע מ- 25 עד 30 מ"מ וצבעו צהוב קרם בהיר. ראש הזחל והחזה הקדמי בעלי גוון אדום חום., הזחל מתגלם בתוך פקעת קורים לבנה וצבע הגולם חום. המין עָשׁ הַדּוֹנַג הַגָּדוֹל יכול להתפתח גם בתוך קיני צרעות, קיני דבורת עץ ואפילו בתוך פירות של עצי פיקוס. לאחרונה דווח כי יש לעש היכולת לעכל מוצרי פלסטיק זאת כפי הנראה היות ודונג דבורים מורכב מפולימרים בעלי מבנה הדומה למבנה של פוליאתילן. במקומות בהם העש נחשב למזיק מקובל לדבירו על ידי איוד בחומרי הדברה גזיים שונים. הדברות ידידותיות לסביבה מבוצעות על ידי אחסון בחדרי קירור או אחסון בבועות הרמטיות תחת ריכוז פחמן דו חמצני גבוה.

Lamoria anella

Theresian Moth

Lamoria anella

Theresian Moth

הבוגר מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוונים של חום בהיר אפרפר עד חום כהה שחרחר. השליש במרכזי הוא רצועה כהה יותר ועליה 2 כתמים בהירים עטופים בשולים הכהים. הבוגר בעל מוטת כנפיים הנעה מ- 18 עד 41 מ"מ כאשר קיים הבדל בין הזוויגים והזכרים קטנים יותר. המין מדווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Lamoria anella Denis & Schiffermüller 1775) ממתאפיין בבוגר בעל כנפיים קדמיות בגוונים של חום בהיר אפרפר עד חום כהה שחרחר ולעיתים גם בשילוב עם גוונים אדמדמים. השליש במרכזי הוא רצועה כהה יותר ועליה 2 כתמים בהירים עטופים בשולים הכהים בעלי חוזק משתנה. גוון הראש ובית החזה דומים לזה של הכנפיים בעוד שהבטן בהירה יותר והפרקים הראשונים צהבהבים. הבוגר בעל מוטת כנפיים הנעה מ- 11 עד 41 מ"מ כאשר קיים הבדל בין הזוויגים. הזכרים בעלי מוטת כנפיים הנעה מ- 11 עד 30 מ"מ והנקבות בעלות מוטת כנפיים הנעה מ- 30 עד 41 מ"מ. בישראל מספר אתרים נתנו למין את השם העברי "עַשְׁנוּר הַתַּפּוּחַ" והיות ואני לא מודע לקשר של המין לתפוחים אני נמנע מלהשתמש בו.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את רוב אירופה, סביב אגן הים התיכון ומזרחה באסיה עד לסין ויפן. בדרם אסיה המין דווח  מתאילנד, הודו כולל אזור המפרץ הפרסי. המין דווח גם באפריקה מסודן ומדרום אפריקה. הזחלים מתפתחים בתוך קינים של צרעות כשהם ניזונים על הפרשות או פסולת בתוך הקן. הזחלים נמצאו בקינים של מיני צרעות מהסוג פלכית (Polistes), בקינים של מינים במשפחת הצרעיים  (Vespidae) וקיני דבורים אבל דווח גם כי הזחלים מתפתחים על צמחים משפחת המורכבים כדוגמת טיון דביק. הבוגרים ניזונים על צוף פרחים ופירות תוססים.

Plodia interpunctella

עַשְׁנוּר הַקֶּמַח, עָשׁ הַקֶּמַח הַהוֹדִי
Indian meal moth

Plodia interpunctella

עַשְׁנוּר הַקֶּמַח, עָשׁ הַקֶּמַח הַהוֹדִי
Indian meal moth

הבוגר מתאפיין בכנפיים עליונות בעלות חלוקה בה שני השליש בעלי גוון חום-נחושתי עם כתמים שחורים והיתר בגוון קרם. מוטת הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 20 מ"מ ואורך גוף הבוגר נעה מ- 8 עד 10 מ"מ. מזיק חשוב מלווה את האדם ונפוץ במוצרי מזון רבים. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין עַשְׁנוּר הַקֶּמַח (שם מדעי: Plodia interpunctella Hübner, 1813) מתאפיין בכנפיים עליונות בעלות חלוקה בה שני השלישים המרוחקים מהגוף בעלי גוון חום-נחושתי עם כתמים שחורים והיתר בגוון קרם. הכנפיים התחתונות בגוון קרם בהיר עם שוליים חומים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ- 15 עד 20 מ"מ ואורכן נע מ- 8 עד 10 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין עַשְׁנוּר הַקֶּמַח הוא אחד ממזיקי המחסן החשובים ביותר בעולם ומסב לנזקים רבים לכמויות של מזון באחסון ולירידה באיכות המזון באחסון. עש זה נפוץ בכול העולם ומלווה את האדם. נגיעות בעש ניתן לראות בממגורות, בחברות ליצור מזון, מרכזים לוגיסטיים, סופרמרקטים, חנויות ובבתים פרטיים. נקבות המין עַשְׁנוּר הַקֶּמַח מטילות בחייהן עד 400 ביצים, אותן הן מדביקות למזון לאריזות המזון ולמבנים בהם מאוחסן המזון. בתנאי התפתחות מיטביים של 30 מ"צ ו- 70% לחות יחסית הזחלים בוקעים לאחר ארבעה ימים, מתנשלים עד שבע פעמים ומתגלמים לאחר כ- 16 ימים בתוך פקעת קורים דקה. לפני ההתגלמות הזחלים מחפשים מקום מוגן בדרך כלל מרוחק ממקור המזון. הבוגרים מגיחים מהגולם לאחר כ- 7 ימים. סה"כ מחזור חיים של כ- 27 ימים (בקיץ מחזור החיים יכול להיות בין 2 שבועות ועד 4 שבועות בהתאם לתנאים הסביבתיים ובחורף מחזור החיים ארוך יותר). הבוגרים אינם ניזונים רק שותים, וחיים עד 14 יום. שלב 5 של הזחל הוא השלב העמיד ביותר לטמפרטורות נמוכות. טמפרטורה הנמוכה מ- 20 מ"צ יכולה לגרום לדיאפוזה ויכולת לשרוד לאורך זמן ארוך. הזחלים של עש זה מתייחדים בכך שאין על גופם נקודות כהות. הזחלים ניזונים על הנבטים בגרעינים מאוחסנים, מוצרי דגניים טחונים, אגוזים, שוקולדים, פירות מיובשים, תבלינים, אבקות מרק ועוד מוצרי מזון רבים. נהוג לנטר את פעילות הבוגרים במחסנים בעזרת מלכודות פרומון ייעודיות.