אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Pentatomidae

תְּרִיסיתיים (שם מדעי: Pentatomidae Leach, 1815), שייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים, מתאפיינת בגוף דמוי דמוי מגן הנחלק ל- 5 חלקים. גופם קשיח וצבעם בולט. הראש קטן ומוסתר על ידי גבית גדולה של החזה הקדמי. המחוש נחלק ל- 5 פרקים. פיסת הרגל בעלת 3 פרקים וחדק המציצה בעל 4 מפרקים. המינים גדולים ואוכם נע בין 5 ל- 18 מ"מ, ברוב המינים גודל הפרטים הבוגרים מעל 8 מ"מ. התְּרִיסיתיים בעלי פתחי בלוטות ריח גדולים מאוד ובשעת מצוקה הם מרססים חומרים אלדהידים ואלקלנים שהרכבם שונה בין המינים ומעניק להם ריחות וטעמים שונים. במקסיקו יש מינים המשמשים כתוספי תבלין בבישול. מספר מינים נחשבים מזיקים בחקלאות והם בעלי תנגודת גבוהה לחומרי הדברה. בישראל מצויים כמאה מינים מהמשפחה. הנקבות בדרך כלל מטילות את ביצים  קבוצות בטיטולה על צמח פונדקאי, או על חפץ סמוך לו. הנימפות דומות בדרך כלל בצורתן לבוגר, אך שונות בצבען.

רשימת מינים

Acrosternum millierei

תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה

Acrosternum millierei

תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה

הבוגר בגווני ירוק בהירים עד כהים או חום ורדרד. לאורך שולי הגוף פס צהוב. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. פתחי בלוטות הריח ארוכים מאוד. אורך גוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 12 מ"מ.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה (שם מדעי: Acrosternum millierei Mulsant & Rey, 1866) מתאפיין בבוגר בעל צבע הגוף ירקרק ובשולי הגוף פס צהוב. המחושים ירוקים כאשר 3 הפרקים המרוחקים בעלי גוון מעט יותר כהה. אורך הגוף הבוגר נע מ- 7.5 עד 12 מ"מ. במבט ראשון קיים דמיון בין תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה לתְּרִיסִית יְרֻקָּה אולם היא קטנה ממנה, חסרה את 2 הנקודות הכהות בבסיס המגינית ופתחי בלוטות הריח שלה ארוכים מאוד.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון, במזרח התיכון ואולי גם באפריקה הטרופית. המין תְּרִיסִית יְרַקְרַקָּה פעיל בסביבות מחייה חמות ויבשות של שטחים פתוחים. המין ניזון על העלים והפרי של עצים ושיחים המאפיינים את החורש הים תיכוני, ושטחים פתוחים כדוגמת ברושים, ערערים, אלונים, אלה אטלנטית, שקד, שזיף, פיסטוק, אשחר, זית, צלף קוצני וקיסוס. הפגיעה בפרי של חלק מפונדקאים אילו הופכת אותו למזיק חקלאי ובאיראן הוא נחשב למזיק של גידולי הפיסטוק ומהווה גם וקטור של הפטריה Nematospora coryli הגורמת ל"כתמי שמרים" על הפרי. המין חורף כבוגר.

Aelia acuminata

תְּרִיסִית הַדָּגָן
Bishop's mitre

Aelia acuminata

תְּרִיסִית הַדָּגָן
Bishop's mitre

הבוגר מעט מאורך ובעל ראש מחודד מהממוצע במינים במשפחה זו. צבע גוף הבוגר חום בהיר ועליו דגם של פספוס של קוים לבנים, וחומים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 9 מ"מ. המין מהווה מזיק חשוב לגידולי דגניים בשדה.

המין תְּרִיסִית הַדָּגָן (שם מדעי: Aelia acuminata Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל גוף מעט מאורך ובעל ראש מחודד מהממוצע של המינים במשפחה זו. צבע גוף הבוגר צהבהב עד חום בהיר ודגם של קוים לבנים, וחומים כהים לאורך כל הגוף. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 9 מ"מ

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית הַדָּגָן נפוץ באירופה אגן הים התיכון וצפונה עד לפינלנד ושוודיה, צפון אפריקה וצפון אסיה פרט לסין. המין מאכלס שדות פתוחים ושדות דגניים. המין תְּרִיסִית הַדָּגָן ניזון בעיקר על זרעים מבשילים של עשבוניים ודגניים. הנימפות בעלות 5 שלבי התפתחות והן דומות לבוגר בצורתן. המין מקיים דור אחד בשנה וחורף כבוגר כשהוא מוסתר מתחת לקליפות עץ, בין פסולת עלים או עשבוניים על הקרקע. מין זה מהווה מזיק חשוב לגידולי דגניים בשדה.

Ancyrosoma leucogrammes

Ancyrosoma leucogrammes

הבוגר חום ועליו פסים לבנים אורכיים. בצדי פרק החזה הקדמי בליטות מחודדות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Ancyrosoma leucogrammes Gmelin, 1789) מתאפיין בבוגר בעל צבע הגוף חום ועליו פסים לבנים אורכיים. בצדי פרק החזה הקדמי בליטות מחודדות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ.

Carpocoris mediterraneus

תְּרִיסִית יָם־תִּיכוֹנִית
Red shield bug

Carpocoris mediterraneus

תְּרִיסִית יָם־תִּיכוֹנִית
Red shield bug

הבוגר מתאפיין בגווני גוף של כתום-חום עד אדום-חלודה. על גבי המגינית כתמים שחורים קצרים. בשולי הבטן דגם פסים שחור וחום או כתום בהתאם לגוון הגוף. בצדי המגן הקדמי בליטות מחודדות. אורך גוף הבוגר מ- 10 עד 14 מ"מ.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית יָם־תִּיכוֹנִית (שם מדעי: Carpocoris mediterraneus Tamanini, 1958) מתאפיינת בבוגר בעל צבע גוף כתום-חום עד אדום-חלודה. על גבי המגינית כתמים שחורים קצרים. בשולי הבטן דגם פסים שחור וחום או כתום בהתאם לגוון הגוף. הרגלים צהובות-כתומות. בצדי המגן הקדמי בליטות מחודדות. אורך גוף הבוגר נע מ- 10 עד 14 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת תְּרִיסִית יָם־תִּיכוֹנִית כוללת את אזור אגן הים התיכון. הנימפות בעלות גוון קרם בהיר ועליו דגם שחור השונה מהבוגרים. המין ניזון על מינים צמחים שונים (פוליפגי).

Codophila maculicollis

Codophila maculicollis

בעל צבע גוף לבן-שחור עם אפשרות להופעת גוונים של אדום-חלודה או צהוב בדרגות משתנות. המגינית השחורה ובה 2 קווים לבנים היוצרים משולש והקצה שלה לבן. אורך הגוף הבוגר מ- 10 עד 14 מ"מ.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Codophila maculicollis Dallas, 1851) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף לבן -שחור עם אפשרות להופעת גוונים של אדום- ארגמן בדרגות משתנות. על גבי המגינית השחורה 2 קווים לבנים היוצרים משולש והקצה המגינית לבן. בשולי הבטן דגם פסים שחור לבן. הרגלים שחורות. אורך הגוף הבוגר מ- 10 עד 14 מ"מ. הנימפות בעלות דגם המשלב גוונים של שחור אדום ולבן.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את צפון אפריקה, המזרח הקרוב, מרכז אסיה, תת היבשת ההודית, והאזור האתיופי. מאירן דווח כי המין מתפתח על שקד הבר (Prunus scoparia). התמונות צולמו בשוהם על גבי צמחי חרדל.

Codophila varia

תְּרִיסִית מְגֻוֶּנֶת

Codophila varia

תְּרִיסִית מְגֻוֶּנֶת

בוגר מתאפיין בשונות רבה של צבע הגוף, מגוונים של חום- אדום ועד גוונים של צהוב חיוור. המגינית ושולי הבטן צהובים ועל הראש שלושה קווים אורכיים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8.5 ועד 14מ"מ.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית מְגֻוֶּנֶת (שם מדעי: Codophila varia Fabricius, 1787) מתאפיין בבוגר בעל שונות רבה בצבע הגוף, מגוונים של חום- אדום ועד גוונים של צהוב חיוור. המגינית ושולי הבטן צהובים ועל הראש שלושה קווים אורכיים. אורך גוף הבוגר בעל שונות גדולה ונע מ- 8.5 ועד 14מ"מ. 

פעילות והתנהגות

תפוצת המין תְּרִיסִית מְגֻוֶּנֶת כוללת את רוב אירופה, ובמזרח הים התיכון. המין ניזון על מינים צמחים שונים (פוליפגי) אבל בדרך כלל ניזון על צמחים ממשפחת המורכבים או הסוככיים.

Dolycoris baccarum

תְּרִיסִית שְׂעִירָה
Sloe bug

Dolycoris baccarum

תְּרִיסִית שְׂעִירָה
Sloe bug

הבוגר בעל שונות בגוונים בין אדום-אפור לאדום-חום. הצד הגבי שעיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 9.5 עד 13 מ"מ.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית שְׂעִירָה (שם מדעי: Dolycoris baccarum Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל שונות בגווני הגוף המשתנים בין גוונים של אדום-אפור לגוונים של אדום-חום. הצד התחתון וקצה המגינית לבנים-קרם. הצד הגבי שעיר. על שולי הבטן פסים רחבים בשחור ולבן. המחושים מפוספסים בשחור ולבן. אורך גוף הבוגר נע מ- 9.5 עד 13 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית שְׂעִירָה בעל תפוצה הולארקטית הנפוץ ברוב אירופה ומרכז אסיה וניתן למצוא אותו בעיקר בסביבות של שולי יער, שדות, יערות, פארקים וגנים. בישראל המין נפוץ בכל הארץ. תְּרִיסִית שְׂעִירָה ניזון על צמחים שונים (פוליפגי). נימפות ניזונות מצמחים רבים, במיוחד על פונדקאים ממשפחת המורכבים וכן על נזמית לבנה ופשתנית מצויה. המבוגרים יכולים להימצא לעתים קרובות על שיחים כשהם ניזונים מפירות יער, במיוחד יערה ופטל. הבוגרים עוברים את החודשים הקרים בתרדמה בין עלי הפונדקאי או בפסולת עלים יבשים על הקרקע ועם תחילת האביב הנקבות מטילות ביצים ומקימות דור חדש.

Dyroderes umbraculatus

Dyroderes umbraculatus

הבוגר חום ובשולי הבטן דגם פסים לבן וחום. בצדי המגן הקדמי כתמים לבנים מנוקדים בנקודות חומות. אורך גוף הבוגר מ- 5 עד 8 מ"מ.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Dyroderes umbraculatus Fabricius, 1775) מתאפיין בבוגר בעל צבע הגוף חום. בשולי הבטן דגם פסים לבן וחום וצדי המגן הקדמי כתמים לבנים מנוקדים בנקודות חומות. אורך גוף הבוגר מ- 5 עד 8 מ"מ. צולם ליד המושבה כינרת מתחת לקליפת עץ אקליפטוס.

Eurydema ornata

תְּרִיסִית הַמַּצְלִיבִים

Eurydema ornata

תְּרִיסִית הַמַּצְלִיבִים

הבוגר בעל מספר מופעים: אדום-שחור או כתום-שחור-לבן ומופעים עם גווני ביניים. על גבי המגינית כתם משולש שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית הַמַּצְלִיבִים (שם מדעי: Eurydema ornata Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל מגוון מופעים של צבע הגוף המשתנים בין שילוב של גווני אדום-שחור לשילוב של גווני כתום-שחור-לבן וכן למופעים של גווני ביניים. על גבי המגינית כתם משולש שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית הַמַּצְלִיבִים נפוץ במזרח ודרום אסיה, אירופה וצפון אפריקה. הנימפות דומות בגווני גופן לבוגרים. המין תְּרִיסִית הַמַּצְלִיבִים ניזון על מוהל של צמחים ממשפחת המצליבים בבר וגם צמחי תרבות. בנגיעות גבוהה המין יכול להפוך למזיק של גידולים חקלאיים כמו כרוב. המין עובר את החורף כבוגרים במקומות מסתור מוגנים.

Eysarcoris ventralis

תריסית זוּטָא
White-spotted Stink Bug, Cereal bug

Eysarcoris ventralis

תריסית זוּטָא
White-spotted Stink Bug, Cereal bug

הבוגר מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. רק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן. בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. אורך גוף הבוגר נע בין 5 ל- 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו בישראל.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית זוּטָא (שם מדעי: Eysarcoris ventralis Westwood, 1837) מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. פרק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן נמצאים  ובצידה התחתון 3 כתמים חומים קטנים (קטנים יותר מאילו שבמינים דומים בסוג זה). בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. בשולי העין שני כתמים בהירים בגוון כרם לבן. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן השחורה. אורך גוף הבוגר נע בין 5 ל- 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו בישראל.

פעילות והתנהגות

תפוצת תְּרִיסִית זוּטָא רחבה והיא כוללת את מרכז ודרום אירופה, אגן הים התיכון, סביב הים השחור ומערבה לקווקז, ואירן. באסיה המין נמצא גם בהודו קמבודיה, בורמה, מלזיה, סינגפור ומערבה עד לסין ויפן. באפריקה המין נמצא באזורים הטרופיים והסובטרופיים ובדרומה של אפריקה. בנוסף דווח המין גם מאוסטרליה. המין נחשב לאחד המזיקים החשובים לגידולי דגנים בעולם. שלבי הבוגר והנימפה ניזונים על גרעיני הדגנים כבר בתחילת התפתחותם ובכך מונעים את התפתחות הגרעין. במאמר מאירן דווח כי אכילה של הבוגרים והזחלים על זרעי אורז בשלב ההתפתחות הראשוני (שלב החלבי) מונעים את התפתחותו של הגרגיר או גורמים להיפתחותו של גרגר מאורך וקטן בעוד שאכילה על גרגר האורז מפותח יותר תגרום להופעה של שינויי צבע בגרעין עקב חדירה של פטריות וחיידקים בנקודת היניקה וגם תגרום לגרגיר שביר. נזקים זהים לגידולי ארז דווחו גם מספרד שם מבוצעים טיפולי הדברה יעודים קבועים בשדות האורז. ממצרים דווח כי המין גורם לנזק לגידולי שעורה שם הוא ניזון על מוהל עלי הצמח וגורם להם להצהיב ולקמול. נזקים דווחו גם לגידולים של גפן, אלפפה, טבק וחיטה. מיני צמחים רבים נוספים משמשים כפונדקאים לתְּרִיסִית זוּטָא ובהם: ציפורני חתול, קוצן, לוטם, עַכְנַאי יְהוּדָה, סמר, בוצין וסיסנית הבולבוסין. המין עובר את החורף בשלב הבוגר כשהוא מסתתר על הקרקע מתחת לעלווה מתה או בקרבת שורשי עשבוניים. התמונות צולמו בבית נחמיה בצמוד לשדה חיטה.

Graphosoma italicum

תְּרִיסִית הַפַּסִּים
Italian striped bug, Minstrel bug

Graphosoma italicum

תְּרִיסִית הַפַּסִּים
Italian striped bug, Minstrel bug

הבוגר אדום ועליו פסים שחורים אורכיים. הצד התחתון בגוון אדום המנוקד בנקודות שחורות. המחושים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 12 מ"מ. המין נפוץ במערב אירופה והמזרח הקרוב.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית הַפַּסִּים (שם מדעי: Graphosoma italicum Müller, 1766) מתאפיין בבוגר בעל צבע הגוף אדום ועליו פסים שחורים אורכיים. על גבי המגינית 6 קווים שחורים אורכיים. הצד התחתון בגוון אדום המנוקד בנקודות שחורות. הרגלים והמחושים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 12 מ"מ. תְּרִסִית הַפַּסִּים נחשבה בעבר כתת-מין של המין G. lineatum אבל בדיקות גנטיות קבעו שהם מינים נפרדים. תְּרִסִית הַפַּסִּים מתאפיינת ברגלים בגוון שחור בעוד שהמין G. lineatum בעל רגלים כתומות כצבע הגוף.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית הַפַּסִּים נפוץ במערב אירופה והמזרח הקרוב. ממצאי הבדיקות הגנטיות מראות כי התפוצה של G. lineatum מוגבלת לצפון אפריקה ולסיציליה בעוד שתפוצת תְּרִיסִית הַפַּסִּים נרחבת וכוללת את רוב התפוצה האירופית והמזרח התיכון. הנימפות בעלות גוונים חומים. המין תְּרִיסִית הַפַּסִּים ניזון מצוף וזרעים של תפרחות צמחים ממשפחת הסוככניים. הצבע אדום שחור מגן עליו ומרמז, כפי הנראה, לטורפים כי הטעם שלו רע.

Graphosoma semipunctatum

תְּרִיסִית נְקֻדָּה, תְּרִיסִית מְנֻקֶּדֶת

Graphosoma semipunctatum

תְּרִיסִית נְקֻדָּה, תְּרִיסִית מְנֻקֶּדֶת

הבוגר בעל גווני גוף של צהוב חיוור, כתום ועד אדום. בראש 2 פסים שחורים אורכיים מרכזים כאשר על גבי המגנית ובשולי הגוף פסים שחורים נוספים. על גבי פרק החזה הראשון 10 נקודות שחורות. אורך גוף הבוגר נע מ- 10.5 עד 15 מ"מ. נפוצה סביב אגן הים התיכון ומזרחה עד אוזבקיסטן.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית מְנֻקֶּדֶת (שם מדעי: Graphosoma semipunctatum Fabricius, 1775) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף צהוב חיוור, כתום ועד אדום. בראש 2 פסים שחורים אורכיים מרכזים כאשר על גבי המגנית ובשולי הגוף פסים שחורים נוספים. על גבי פרק החזה הראשון 10 נקודות שחורות המסודרות בשלוש שורות רוחביות של 2-4-4 אשר יכולים להתמזג לפעמים. הצד התחתון בגוון צהבהב ומנוקד בנקודות שחורות. הרגלים והמחושים בצבע הגוף. אורך גוף הבוגר נע מ- 10.5 עד 15 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית מְנֻקֶּדֶת בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון בדרום אירופה מפורטוגל עד לטורקיה ומזרחה דרך רכס הרי הקווקז, אירן ועד אוזבקיסטן. בצפון אפריקה דווח המין מטוניסיה ואלג'יריה. הנימפות בעלות גוונים של אפור, חום ושחור. המין תְּרִיסִית מְנֻקֶּדֶת ניזון על זרעים ירוקים או בשלים של צמחים ממשפחת הסוככניים כשומר פשוט, רוש עקוד, גזר הגינה וגזר קיפח. המין נמצא בחלקים שטופי שמש בעלי השפעה ים תיכונית, בסביבות סלעיות, בשטחי שיחים וכרי דשא יבשים עד לגובה של עד 1,500 מ'. המין חורף כבוגר במקומות מוגנים. שילוב של צבעי האדום-כתום ושחור מגן עליו ומרמז, כפי הנראה, לטורפים כי הטעם שלו רע. 

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

הבוגר בעל גוף קמור ובעל מספר מופעים בדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ. מין פולש הנחשב למזיק חשוב בחקלאות.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה (שם מדעי: Nezara viridula Linnaeus, 1758) מתאפיין בגוף קמור ובדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. הבוגרים בעלי 3 מופעים שונים: האחד ירוק על פני כל הגוף (N. viridula f. smaragdula), השני מתאפיין בשוליים בגוון כרם הרחבים במיוחד בקדמת הראש והחלק הקדמי של פרק החזה הראשון (N. viridula f. torquata). קיים גם מופע נדיר שלישי בו הבוגר הוא בעל גוון כתום או צהוב. העיניים בדרך כלל בהירות בגוון ורדרד אדמדם ובצמוד לכל עין עינת קטנה אחת. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. המין יכול לשנות את גוון גופו מגוונים של ירוק בקיץ לחום בסתיו. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

הערכה היא כי תפוצתו המקורית של המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה היא אפריקאית (אתיופיה) ומשם הוא התפשט לכל העולם והיום מצוי באירופה, אוסטרליה אמריקה ואפריקה בין קווי הרוחב 45 צפון ו- 45 דרום. המין פלש לאזורים השונים בעולם בתוך מוצרים חקלאים מיובאים. הוא ניזון על מגוון מיני צמחים גדול ובכך מהווים מזיק לצמחי תרבות שונים הן לפרי והן לעלווה. המין נחשב מזיק לגידולים שונים ובהם תפוחי אדמה, כותנה, אפונה, שעועית, סויה, ופרחי נוי. באזורים קרים הבוגרים חורפים במקומות מסתור מוגנים כמבנים. הנקבות הבוגרות חורפות במסתור ומיד עם עליית הטמפרטורות הן מטילות ביצים. הנקבה מטילה את הביצים בקבוצות של 15 - 130 ביצים בצדו התחתון של העלה. הזחל בעל 5 דרגות התפתחות ובכל שלב בעל דגם שונה של צבעים: שלב הראשון של הזחל חום או שחור-חום עם דגמים שחורים ובשלב האחרון ירוק עם דגם שחור או שילוב של דגם שחור וצהוב. זמן התפתחות כול אחד משלבי הזחל הוא כשבוע ומחזור החיים נמשך כ- 35 יום. המין מקיים עד 4 דורות בשנה. תְּרִיסִית יְרֻקָּה מפרישה חומר בעל ריח דוחה כהגנה נגד טורפים. מספר אויבים טפיליים פוגעים בפשפש. האחת היא צרעה טפילית בשם סקליון התריסית (Trisolcus basalis) אשר מטילה את ביצה בביצי התריסית הירוקה והזחלים ניזונים על הביצים והשני הוא זבוב טפיל (Trichopoda pennipes) אשר מטיל את הביצים על הבוגר והזחלים. שני המינים הטפיליים משמשים במלחמה ביולוגית כנגד מזיק זה בחקלאות.

Peribalus strictus

Vernal shield bug

Peribalus strictus

Vernal shield bug

הבוגר בעל צבע גוף חום-ירקרק ועל גבי הגוף שקעים כהים. השוליים של פרק החזה הראשון קעורים ובהירים. הגוף הבוגר נע מ- 8 עד 11 מ"מ. המין נפוץ ברוב אירופה, במרכז אסיה, סיביר ותואר גם מישראל. המין ניזון על מיני צמחים שונים.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Peribalus strictus Fabricius, 1803) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף חום-ירקרק כאשר בתחילת האביב הגוונים בהירים יותר מאילו של הסתיו. על גבי הגוף שקעים כהים. השוליים של פרק החזה הראשון קעורים ובהירים. על שולי הבטן רצועות שחורות וצהובות-חומות כאשר שני הרצועות האחרונות שחורות. אורך הגוף הבוגר נע מ- 8 עד 11 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה ברוב אירופה פרט לסקנדינביה וצפון האיים הבריטיים, מזרחה במרכז אסיה עד ליפן וצפונה בסיביר. במין תוארו 3 תת מינים ובישראל נמצא תת-המין P. s. vernalis המתאפיין בקצה מגנית בעלת גוון צהוב בהיר ללא שקעים, המחושים בעלי גוון צהוב-כתום כאשר על הפרק החמישי והרביעי טבעות שחורות ועל ירך הרגל נקודות שחורות קטנות. המין מעדיף סביבות מחיה עשבוניים בעלי לחות בינונית או יבשים ואזורים של קרחות יער. המין ניזון על מיני צמחים שונים (פוליפאג) ובהם מיני של צמחים עשבוניים שונים ועצים נשירים. הזחלים מעדיפים לאכול על זרעים ופירות של צמחים ממשפחות הקטניות והמורכבים. הבוגרים ניזונים על צוף פרחים ופרי של צמחים ממשפחות הלועניתיים והסוככיים. דווח כי המין ניזון גם על חיטה, חצילים, פתל שחור, עבקנה שכיח, מיש דרומי, אלון, אגוז לוז, ערער, תפוח, פיסטוק, שקד, רימון ומינים נוספים. תמונת הנימפה צולמה בתל-דן. תמונות הבוגרים המופיעות כאן צולמו ביוון.

Piezodorus lituratus

Gorse shield bug

Piezodorus lituratus

Gorse shield bug

הבוגר בעל שתי צורות צבע הקשורות לבגרות המינית ומכוסה בנקבוביות שחורות. בעל גוונים ירוקים צהובים בתחילת העונה וגוונים ירוקים ואדומים בהמשכה. המחושים אדומים. אורך הגוף הבוגר נע מ-10  עד 13 מ"מ. מין בעל תפוצה נרחבת כוללת את אפריקה, רוב אירופה, צפון אמריקה ומרכז אסיה פרט לסין.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Piezodorus lituratus Fabricius, 1794) בעל שתי צורות צבע הקשורות לבגרות המינית ומכוסה בנקבוביות שחורות. הבוגרים המגיחים באביב מתרדמת החורף בעלי גוונים ירוקים צהובים ורק אז מזדווגים. בסוף הקיץ מופיעים הבוגרים המתפתחים כדור הראשון של השנה והם בעלי גוונים אדומים-סגולים על פרק חזה ראשון ועל חלק מכנפיי החפייה (corium). בסתיו לפני הכניסה לתרדמת החורף הגוונים הופכים כהים ודהויים יותר. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן השחורה. המחושים אדומים. אורך הגוף הבוגר נע מ-10 עד 13 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה נרחבת כוללת את אפריקה, רוב אירופה, צפון אמריקה ומרכז אסיה פרט לסין. הנקבות מזדווגות ומטילות בין 10 ל- 20 ביצים בחודשים מאי ועד יולי על גבעולים, עלים ופירות של הצמחים המארחים בעיקר על צמחים ממשפחת הקטניות ובהם: אספסת, בַּקְיָה, תלתן, תורמוס ונוספים. המין חורף כשהוא בשלב הבוגר. מטורקיה דווח כי מין זה גורם לנזק גדול בגידולים חקלאיים של עדשים. העדשים הפגועות מקבלות כתמים דמויי על גבי שטח הפנים שלהם בדרגות כיסוי שונות. בנוסף נימצא כי יש פגיעה גם ביכולת הנביטה של העדשים והומלץ לא להשתמש בזריעה בעדשים שנפגעו מפעילות מין זה.

Stenozygum coloratum

תְּרִיסִית הַצׇּלָּף
Variegted caper bug

Stenozygum coloratum

תְּרִיסִית הַצׇּלָּף
Variegted caper bug

הבוגר שחור ועליו דגם צהוב ולבן ועל שולי הבטן קוים מפוספסים לסירוגין בשחור ולבן. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 6 מ"מ. המין יכול להוות מזיק משני בגידולים חקלאיים והתפתח גם על ירקות, פירות, וגפנים ולפגוע בצמח ובפרי.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף (שם מדעי: Stenozygum coloratum Klug, 1845) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף שחור ועליו דגם צהוב ולבן. אורך הגוף 5 עד 6 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף כוללת את מזרח הקרוב, חצי אי ערב, מרכז אסיה ואפריקה הטרופית. נקבת תְּרִיסִית הַצׇּלָּף מטילה בין 10 ל-12 הביצים בשתי שורות צמודות על גבי עלי הצמח המאחסן. הבוגרים נמצאו חורפים בקבוצות מתחת לקליפות עצים כשקד וחרוב. המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף ניזון בעיקר על מוהל צמחי צלף ובנגיעות גבוהה יכול לגרום למות הצמח. המין יכול להוות מזיק מישני בגידולים חקלאים והתפתח גם על ירקות, פירות, וגפנים ולפגוע בצמח ובפרי.

Tholagmus flavolineatus

Tholagmus flavolineatus

הבוגר בעל גוף מאורך, הראש קטן מהממוצע של המינים במשפחה, והעיניים גדולות. צבע גוף הבוגר חום בהיר ועליו קוים אורכיים לבנים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 7.5 מ"מ. ממין נפוץ בדרום אירופה ומזרחה עד פקיסטן, סין ומונגוליה. ניזון על זרעים ממספר רב של מיני צמחים ממשפחת הסוככיים.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Tholagmus flavolineatus Fabricius, 1798) מתאפיין בבוגר בעל גוף מאורך במעט, בעל ראש קטן מהממוצע של המינים במשפחה זו והעיניים גדולות. צבע גוף הבוגר חום בהיר ועליו דגם של פספוס של קוים אורכיים לבנים. על סגמנט החזה הראשון 5 קווי אורך לבנים על הרקע החום ושתי בליטות מחודדות בבסיסו. המגנית מגיעה עד קצה הבטן. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 7.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין נפוץ בדרום אירופה מצרפת ועד טורקיה עם חדירה צפונה לאזור הים השחור, הבלקן, קווקז. מזרחה מאירן עד פקיסטן, סין ומונגוליה. המין מתואר כבעל אוכלוסיות עם צפיפות נמוכה המאכלסות אזורים פתוחים, עשבוניים, יבשים. מטעי זיתים, גינות ושולי דרכים. ניזון על זרעים של ממספר רב של מיני צמחים ממשפחת הסוככיים בהם: גזר הגינה, סלרי בר, שֶׁבֶת רֵיחָנִי (שמיר), צלע-שור קיפחת, חַרְחֲבִינָה מַכְחִילָה, כלך מצוי, כַּמְנוֹן האניס ונוספים.

Ventocoris rusticus

תְּרִיסִית הַקֶּצַח

Ventocoris rusticus

תְּרִיסִית הַקֶּצַח

הבוגר בעל גוונים של אדום-חום, חום-צהבהב. בעל רגלים צהובות. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 עד 12 מ"מ. הפונדקאים הם מינים מהסוג קֶצַח. תפוצת המין כוללת את צפון אפריקה, דרום אירופה ומרכז אסיה.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית הַקֶּצַח (שם מדעי: Ventocoris rusticus Fabricius, 1781) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף בגוונים של אדום-חום, חום-צהבהב. הצד התחתון של הגוף צהוב-כתום-אדמדם. הרגלים צהובות. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 עד 12 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תְּרִיסִית הַקֶּצַח נפוץ צפון אפריקה, דרום אירופה, ומרכז אסיה אזרבייג'ן, ארמניה, איראן, סוריה וטורקיה. פונדקאים בלעדיים של תְּרִיסִית הַקֶּצַח הם צמחים השייכים לסוג קצח ובישראל ניתן למצוא בסוג זה 5 מינים. הפונדקאי העיקרי הוא קֶצַח דמשקאי (Nigella damascena). המין תְּרִיסִית הַקֶּצַח היה נפוץ יותר בעבר בשדות חקלאים בהם גם צמח הפונדקאי שלו אבל המעבר לשיטות חקלאיות מודרנית פגעו בפונדקאי ובכך גם בגודלה של אוכלוסייתו.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים