אסופת צילומי חרקים

Oxycarenidae

המשפחה (שם מדעי: Oxycarenidae Stål, 1862) השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ונחשבה בעבר כתת-משפחה של הפנדוריים (Lygaeidae). המינים במשפחה קטנים ומתאפיינים בגוף מוארך ומעט שטוח. הצד הגבי של הגוף מנוקד בבליטות. הראש מחודד ובעל העיניים בולטות. צדדיו החיצוניים של פרק החזה הראשון מעוגלים. המחושים בעלי ארבעה פרקים. קרומי הכנפיים העליונות בולטים מעבר לאורך הגוף. גווני הבוגרים בדרך כלל חומים שמשולב עם שחור. גודל הבוגר נע בין 2 ל- 5 מ"מ. הוגדרו במשפחה בעולם 23 סוגים ובהם 147 מינים. תפוצת המשפחה היא קוסמופוליטית כאשר רוב המינים נמצאים באזור הפלארקטי והאפרוטרופי. מינים רבים במשפחה ניזונים מזרעים וממוהל עלווה, במיוחד על פונדקאים מהמשפחות: סטרקוליים חלמיתיים והטליתיים. מספר מינים במשפחה נחשבם למזיקים חשובים בחקלאות הגורמים לנזקים של גידולי כותנה, תות וגם במטעי עצי פרי בהם פקאן, תפוז, שזיף, משמש ואפרסק.

רשימת מינים

Macroplax fasciata

Macroplax fasciata

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ולבן. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל כתום. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בולטות. אורך גוף הבוגר נע מ- 3 עד 4 מ"מ. המין ניזון על זרעים ועלווה של צמחי הלוטם. תפוצת המין סביב אגן הים התיכון, דרום אירופה ומרכז אסיה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Macroplax fasciata Herrich-Schaeffer, 1835) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ולבן. פשפש קטן שאורך גוף הבוגר נע מ- 3 עד 4 מ"מ. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל כתום. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בולטות.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את דרום אירופה, סביב אגן הים התיכון ומרכז אסיה. בישראל נימצא תת המין M. f. fasciata. המין ניזון על זרעים ועלווה של צמחי הלוטם ולפעמים גם על צמחים ממשפחת הקטניות. התמונות צולמו על גבי זרעים של לוטם שעיר בשוהם.

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים מהנקבות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם. מין פולש המדווח כמזיק לצמחים ממשפחת החלמיתיים ועצי פרי. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה (שם מדעי: Oxycarenus hyalinipennis A. Costa, 1843) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים ואורכם עד 4 מ"מ והנקבות עד 5 מ"מ. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בהם 2 גדולות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה המקורית היא מאזור הים התיכון וחוף אפריקה והיום הוא בעל תפוצה באירופה, מרכז ודרום אמריקה, האיים הקריביים, אפריקה ואסיה. הנקבה מטילה 20 עד 25 ביצים בקבוצות או בבודדים מהם בוקעות הנימפות אשר נוטות להתקבץ. מחזור החיים אורך כ- 20 יום. המין מקיים בין 3 ל- 4 מחזורי חיים בשנה וכשמקורות המזון מצטמצמים הבוגרים מתקבצים ועוברים את החורף בתרדמה במקומות מסתור כגבעולים חלולים. המין פולש ונחשב למזיק שדה הניזון על זרעים, ועלווה של צמחים ממשפחת החלמיתיים במיוחד על צמחי כותנה ובמיה. ניתן למצוא נגיעות במזיק גם על עצי מטע כדוגמת אבוקדו, פקאנים, תמרים, אפרסמון, אפרסקים ותאנים. בגידולי כותנה המין נחשב למזיק חשוב היות והוא יכול לגרום לאובדן של עד 15% ממשקל יבול הכותנה ולפגיעה ביכולת הנביטה של הזרעים. לפעמים יכולה להיות פגיעה גם לכותנה באחסון. בעצי פרי נגרם נזק לפירות בנקודות בהם ניזון המזיק וגם עקב הפרשות של צואה או חדירת רוק המכיל רעלניים.