אסופת צילומי חרקים

Nabidae

נַבִּיסִיִּים (שם מדעי: Nabidae Costa, 1853) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ומתאפיינת במינים שהם טורפים זריזים בעלי בעלי גוף רך ומאורך. הראש קטן, צר ומחודד ובעל חדק ארוך, מעוקל הנחלק ל- 4 פרקים. העיניים גדולות, עגולות ובולטות והמחושים ארוכים. גוון גופם בדרך כלל צהבהב על חום בהיר אך יש מינים ירוקים או אדמדמים שחורים. הכנפיים מתאפיינות בתאים מאורכים מרובים לאורך השוליים החיצוניים של הכנפיים הקדמיות. ידועים במשפחה גם מינים בהם הצטמצם גודל הכנף. הרגליים ארוכות וזוג הרגלים הקדמי מעט מעובה יותר ועליו קוצים קצרים ולא בולטים. מינים רבים משתמשים ברגליהם הקדמיות לתפיסת הטרף ואחיזתו. הנימפות דומות בדרך כלל לבוגרים בגווני הגוף ובצורתו. המינים במשפחה קטנים עד בינוניים בגודלם ואורך גוף הבוגר של המינים במשפחה נע מ- 3 עד 13 מ"מ. הנִבִיסִיִּים היא משפחה קטנה והוגדרו בה מעל ל- 400 מינים. מישראל ידועים כ- 11 מינים בלבד והתיאור של המינים שהוגדרו מישראל ומחצי האי סיני ניתן בפרסום משנת 2014 של נובוסלסקי ואחרים מאוניברסיטת תל-אביב. הנקבות מטילות ביצים ארוכות ובעלות פתח בקיעה (אופרקולום) עגול ושטוח. הן מחדירות את הביצים לתוך הרקמה הרכה של הצמח כך שרק פתח הבקיעה בולט מעל לרקמת הצמח. רוב המינים פעילי יום אך יש גם מינים הפעילים בלילה. הם הצדים בעיקר פרוקי רגליים ולכן חלקם נחשבים בחקלאות כחרקים מועילים המשמשים כמדבירים ביולוגיים טבעיים טובים. מינים שונים מנצלים מקורות מזון מזדמנים שונים וניזונים גם על ביצים וגלמים. דווח גם כי הדרגות צעירות ניזונות גם על מוהל צמחים. הבוגר של מינים רבים בעל יכולת תעופה טובה ובוגרים ממספר מינים נאספו במלכודות אוויר בגובה של מעל לחצי ק"מ. תופעה המעידה על האפשרות כי חלק מהמינים במשפחה הם מינים נודדים ואכן ידועים מספר מינים מתת-המשפחה (Nabinae) שאכלסו איים באוקיינוסים האטלנטי, השקט וההודי הרחק ממקום תפוצתם המקורי.

רשימת מינים

Nabis capsiformis

Pale damsel bug

Nabis capsiformis

Pale damsel bug

הבוגר בעל גוף צר ומאורך בגווני חום צהבהב כרמי המכוסה בשערות לבנות עדינות. המחושים ארוכים ודקים. כנפי החפייה ארוכות והן חורגות במידה רבה מעבר לקצה הבטן. הרגליים ארוכות ודקות. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ. מין נודד בעל תפוצה גדולה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Nabis capsiformis Germar, 1838) מתאפיין בבוגר בעל  גוף צר ומאורך בגווני חום צהבהב כרמי המכוסה בשערות לבנות עדינות. הראש מכוסה בדלילות בשערות לבנבנות ובין העיניים והמחושים כתם חום. גפי הפה ארוכים וגמישים. המחושים ארוכים ודקים עם כיסוי עדין של שערות. פרק החזה הראשון מכוסה בשערות ארוכות ורכות ובמרכזו פס חום המקוטע לפעמים. אורכן של כנפי החפייה גדול באופן בו הממברנה הקרומית וקודקודו של האזור המוקשה של כנף החפייה חורגים אל מעבר לקצה הבטן. הרגליים ארוכות, דקות ובעלות כיסוי של שערות לבנות ארוכות. הפרטים במין זה מחזיקים את רגליהם הקדמיות כשהן ניצבות קדימה ומעלה ומשתמשים בהם כדי לאחוז את הטרף בזמן האכילה. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין קוסמופוליטית ודווחה מאירופה, מדרום מזרח ארצות הברית דרומה למרכז אמריקה ולדרום אמריקה. באפריקה היא דווחה מדרום היבשת ומצפון אפריקה. באסיה מאזור המזרח התיכון דרך אירן והודו ועד לסין. המין נחשב למין נודד בגלל יכולות תעופה הטובות שלו המאפשרות לו לאכלס סביבות מחיה חדשות. פרטים בוגרים של המין נלכדו במלכודות אוויר בגובה של מעל לחצי ק"מ. דווח כי הפרטים שנלכדו שרדו את המסע שלהם וחזרו לפעילות מלאה ורגילה. מין זה התבסס במספר איים באוקיינוסים האטלנטי, השקט וההודי במרחק של קילומטרים רבים ממקום תפוצתו הראשוני. המין נפוץ במגוון רחב של בתי גידול ובהם שטחים פתוחים כולל בתי גידול חופיים, אזורים חקלאיים. פרטים של מין זה נמצאים על מיני פונדקאים רבים, כולל גידולי שדה כאספסת, כותנה ופולי סויה. גידולי תות ותפוח אדמה וכן במטעים. הוא בעל יכולת תזונה מגוונת ובדרך כלל ניזון על פרוקי-רגלים קטנים בעיקר כנימות עלה והביצים שלהם ובכך מהווה טורף מועיל בחקלאות. הבוגר והנימפות ניזונים גם על אבקני פרחים, וזרעים. במקרים קיצוניים הם יכולים לשרוד ללא מזון במשך כשבועיים ואף להפוך לקניבלים במידה ואין מקור מזון זמין. הנקבה מטילה עד 200 ביצים המוכנסות לגבעולים של צמחים פונדקאים. הביצה מוארכת ואליפסת, צרה בבסיסה ומתרחבת בהדרגה בקדקודה. המין בעל מספר דורות חופפים של בוגרים בשנה והוא עובר את התקופה הקרה בתרדמה כבוגר או כנימפה אחרונה בתוך מצע של חומר צמחי מת על פני הקרקע. התמונות צולמו במושב בני עטרות.