אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Membracidae

גַּבְנוּנִיתִיִּים (שם מדעי: Membracidae Rafinesque, 1815), שייכת לתת-הסדרה צִיקָדוֹת, מתאפיינת במינים בעלי מבנים משונים בדמות קוצים, עלים וצורות אחרות המתבלטים מפרק החזה הראשון המפותח שלהם. מערכים כי הסיבות למבנים חריגים אילו הם למטרות הסוואה או לשם חקיינות אולם אין אחידות דעה בין החוקרים על הסיבות להתהוותם. הגַּבְנוּנִיתִיִּים בעלי גפי פה דוקרות-מוצצות והם ניזונים על לְשַׁד צמחים בלבד. מזון זה עשיר בסוכרים אך עני בחלבונים הדרושים להם לשם התפתחות הגוף במיוחד בשלב הנימפה. כדי להגיע לרמת החלבונים הנדרשת הנימפות והבוגרים מפרישים דרך צינור אנאלי את עודפי הסוכרים. הפרשות אילו של הנוזל המתוק נקראות טל־דבש. נוזל זה מהווה חומר מזון עשיר המושך אליו חרקים שונים ובמיוחד נמלים. מינים רבים של גַּבְנוּנִיתִיִּים פתחו  יחסי הדדיות (קשרים סימביוטיים) ברמות התקשרות שונות עם נמלים. הנקבה מטילה את הביצים בעזרת צינור הטלה משונן אל תוך קליפת הענף של הצמח המאחסן ובמינים מסוימים נשארת מעל הביצים כדי להגן אליהן מטורפים. בעולם ידועים כ- 3400 מינים ומספרם כפי הנראה גדול בהרבה. תפוצת המשפחה עולמית ורוב המינים שתוארו מגיעים מאזורים האזורים הטרופיים והסוב־טרופיים. בישראל תוארו 4 מינים.

רשימת מינים

Oxyrhachis versicolor

גַּבְנוּנִית הָאֵשֶׁל

Oxyrhachis versicolor

גַּבְנוּנִית הָאֵשֶׁל

הבוגר בעל גוף כתום-חום. על גבי פרק החזה הראשון 3 בליטות כך שבקדמת הפרק שתי בליטות דמויות קרניים המוטות מעלה ובליטה אחת ארוכה בצדו האחורי הארוכה מקצה הבטן. גודל גוף הבוגרים נע מ- 8 מ"מ ועד 10 מ"מ. ניזונים על עצי האשל.

מידע נוסף

גַּבְנוּנִית הָאֵשֶׁל (שם מדעי: Oxyrhachis versicolor Distant, 1915), מתאפיינת בבוגר בעל גוף כתום-חום. על גבי פרק החזה הראשון 3 בליטות כך שבקדמת הפרק שתי בליטות דמויות קרניים המוטות מעלה ובליטה אחת ארוכה בצדו האחורי הארוכה מקצה הבטן. גודל גוף הבוגרים נע מ- 8 מ"מ ועד 10 מ"מ. ניזונים על עצי האשל (Tamarix).

פעילות והתנהגות

תפוצת גַּבְנוּנִית הָאֵשֶׁל כוללת את האזור האתיופי כולל ישראל, מצרים ואלג'יריה. הבוגרים והזחלים חיים ביחד על ענפי עץ האשל. הנקבה מטילה אל הביצים אל תוך ענפי העץ באמצאות צינור הטלה משונן המשמש בחתוך קליפת הענף. הן נשארות במקום ההטלה ומגינות על אזור ההטלה. הזחלים דומים בצורתם לבוגרים אך חסרים את הכנפיים. הצינור האנאלי בזחלים דרכו מופרש טל־הדבש, בולט ומפותח במיוחד. קיימים  יחסי הדדיות (יחסים סימביוטיים) בין גַּבְנוּנִית הָאֵשֶׁל למספר מינים של נמלים ובהם נמלים מהסוג לבובית וקמפונית המעניקים להם הגנה, אבל במיוחד מעניין הקשר עם הנמלה האורגת (Polyrhachis simplex), באזור הערבה וים המלח, הבונה בעבור גבנונית האשל מחסות מקורים המופרשים על ידי זחלי הנמלים, מאכסנת אותם בתוכם ואף נושאת אותם לאכול באזורים מזינים על גבי ענפי העץ.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים