אסופת צילומי חרקים

Mantidae

גְּמַלֵּי-שְׁלֹמֹה (שם מדעי: Mantidae Burmeister, 1838) היא המשפחה הגדולה בסדרה. הבוגרים בעלי גוף גדול, ארוך ובעל זוג רגלים קדמיות גדולות שמותאמות לתפיסת הטרף ואחיזתו. בעלי תנועה איטית המסתתרים בדרך כלל בתוך צמחיה. צבעם תואם את סביבת מחייתם כהתאמה להסוואה והוא בדרך כלל בגווני ירוק או חום. הראש משולש בעל שתי עיניים גדולות, יכולת תנועה טובה וגפי פה נושכות ולועסות.

רשימת מינים

Ameles heldreichi

גְּמַל שְׁלֹמֹה חַד עַיִן

Ameles heldreichi

גְּמַל שְׁלֹמֹה חַד עַיִן

הבוגר והזחלים מתאפיינים בעיניים בולטות ובעלות קצה העליון מחודד. הם בעלי גוון גוף בין חום לאפור. אורך גוף הבוגרים נע מ- 25 ל- 35 מ"מ. הנקבות מעט ארוכות מהזכרים, רחבות ומגושמות מהם. כנפיים הנקבות קצרות ומכסות רק עד פרק הבטן השני או השלישי ובזכרים הכנפיים מפותחות, ארוכות מאורך הבטן ושקופות.

מידע נוסף

גְּמַל שְׁלֹמֹה חַד עַיִן (שם מדעי: Ameles heldreichi Brunner von Wattenwyl, 1882) מתאפיין בבוגר ובזחלים בעלי עיניים בולטות ובעלות קצה העליון מחודד. גוון גוף הוא בין חום לאפור ומותאם לסביבת מחיתו על צמחית עשבוניים יבשים. אורך גוף הבוגרים נע מ- 25 ל- 35 מ"מ. הנקבות מעט ארוכות מהזכרים, רחבות ומגושמות מהם. כנפיים הנקבות קצרות ומכסות רק עד פרק הבטן השני או השלישי ובזכרים הכנפיים מפותחות, ארוכות מאורך הבטן ושקופות. הנקבות אינן מעופפות ואילו הזכרים מעופפים למרחקים קצרים. תפוצת המין מקוטעת סביב אגן הים התיכון, דרום אירופה, רומניה, אוקראינה, דרום הבלקן ומזרח רוסיה. בישראל הוא נפוץ נפוץ בישראל בכל האזור הים-תיכוני. יכולת התנועה המוגבלת היא כפי הנראה הגורם לחוסר הרציפות של האוכלוסייה ויתכן כי היא מתחלקת למספר מינים נפרדים. מידע נוסף באתר "חרקים עולם קטן בגדול".

Sphodromantis viridis

גְּמַל־שְׁלֹמֹה יָרֹק
Giant African mantis, Bush mantis

Sphodromantis viridis

גְּמַל־שְׁלֹמֹה יָרֹק
Giant African mantis, Bush mantis

הבוגר והזחלים בעלי גוון גוף הנע בין חום בהיר, אפור ועד לירוק. לבוגרים שני כתמים בהירים צהבהבים על כנפי החפייה. אורך גוף הבוגרים נע מ- 50 ל- 70 מ"מ והזכרים קטנים מהנקבות. הנקבות מפותחות יכולות להגיע לגודל של 100 מ"מ.

מידע נוסף

גְּמַל־שְׁלֹמֹה יָרֹק (שם מדעי: Sphodromantis viridis Forsskål, 1775rred) מתאפיין בבוגר ובזחלים בעלי גוון גוף הנע בין חום בהיר, אפור ועד לירוק. הרגל הקדמית בעלת גוון צהבהב בחלקה הפנימי. לבוגרים שני כתמים בהירים צהבהבים על כנפי החפייה. אורך גוף הבוגר נע מ- 50 ל- 70 מ"מ והזכרים קטנים מהנקבות ולהם 8 פרקי בטן לעומת 6 פרקים בנקבות. הנקבות מפותחות יכולות להגיע לגודל של 100 מ"מ. תפוצת המין הטבעית היא ממערב אפריקה והסהרה אבל בגלל היותו המין חית מחמד נוחה הוא הוחדר לאזורים גאוגרפים חדשים והתבסס בהם ניתן. היום למצוא אותו באזורנו מאנטוליה בטורקיה, סוריה ועד ישראל, ובספרד. הוגדרו במין 5 תת-מינים ובישראל נמצא תת-המין viridis.

פעילות והתנהגות

גְּמַל־שְׁלֹמֹה יָרֹק הוא אחד המינים הנפוצים בישראל ונמצא בסביבות מחייה שונות מהערבה שבדרום ועד הגליל במיוחד בסביבות שנוצרו על ידי האדם והמתאפיינות בהמצאות שיחים או עצים. נקבה מייצרת מספר תיקי ביצים בעונה והזדווגות עם זכר אחד מספקת כמות זרע לכל הביצים שתטיל. בכל תיק מתפתחים עד 300 נימפות. חלק מהנימפות יכולות להתפתח גם מביצים לא מופרות.