אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Hemiptera
- Cydnidae
Cydnidae
סַרְחָנִיִּים (שם מדעי: Cydnidae Billberg, 1820) היא משפחה שייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ומתאפיינת במינים בעלי גוף מעוגל ושטוח. משפחה זו היא אחת מהמשפחות העתיקות בסדרה. המינים בדרך כלל בעלי גווני שחור עד חום כהה והגוף בדרך כלל מנוקד בנקבים. המגינית גדולה ומכסה לפחות שליש מאורך הבטן. אורך גוף הבוגר נע בין 1.5 ל- 16 מ"מ. רוב המינים צמחוניים הניזונים על שורשי צמחים ובמידה נדירה יותר על זרעים. מינים רבים חיים בתת-הקרקע בקרבת צמחים או על הקרקע בקרבת בית השורשים של הצמחים. במשפחה 27 מינים הנחשבים מזיקים חקלאיים בשדות של גידולי סויה, תירס, כותנה, בוטנים (6 מינים) ושדות גידולי עשב למרעה. נזק המתבטא בפגיעה באחידות הגידול, ירידה בכמות היבול, עליה בכמות חומר מת וירידה בגודל בית השורשים. מבנה גופם מאפשר להם תנועה קלה בתוך הקרקע. בחלק מהמינים הרגלים האחוריות משמשות כרגלי חפירה ובשוקיי הרגלים יש בדרך כלל קוצים גדולים המשמשים בחפירה. המחושים בעלי 4 או 5 פרקים ובזמן מנוחה הם מכונסים מתחת לגוף. תוארו בעולם כ- 750 מינים ובישראל תוארו כ- 33 מינים. המשפחה בעלת תפוצה עולמית עם העדפה לאזורים טרופיים חמים. מוכרת ההתנהגות של התפתחות אוכלוסיות גדולות אשר עוזבות את אזור ההתפתחות והבוגרים נמשכים למקורות אור. התנהגות זאת הופכת אותם למטרד במקומות ישוב. סרחניים הם בעלי בלוטות ריח המפרישות חומר דוחה חזק, אשר משמש להגנה אבל מהווה מטרד כשהם מגיעים למגע עם האדם.
רשימת מינים
Aethus pilosus
הבוגר בעל צבע גוף שחור מנוקד וקרום הכנף הקדמית בגוון לבן-כרם. בשולי הראש, פרק החזה הראשן והכנפיים שערות שחורות ארוכות ורבות. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ. תפוצה הכוללת את דרום אירופה, צפון ומרכז אפריקה ובאסיה עד אזרבייג'ן. המין חי על הקרקע בביוטופים יבשים ומנוקזים היטב. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין (שם מדעי: Aethus pilosus Herrich-Schäffer, 1834) הוא מין המתאפיין בבוגר בעל צבע גוף שחור מנוקד וקרום הכנף הקדמית בגוון לבן-כרם. בשולי הראש, פרק החזה הראשן והכנפיים שערות שחורות ארוכות ורבות. פרק החזה הראשון רחב, חלק במרכזו ומנוקד בשוליו. המגינית גדולה ורחבה בבסיסה כמעט עד רוחב פרק החזה הראשון כשהקצה בולט אל תוך אזור הכנף הקרומי עגלגל. הרגלים שחורות ובעלות קוצים בולטים. המחושים שחורים. אורך הגוף נע מ- 9 עד 12 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצה המין כוללת את דרום אירופה (פורטוגל, ספרד, צרפת, איטליה), אפריקה (אתיופיה, קמרון, סנגל, מרוקו ומצרים) ואסיה (טורקיה, אזרבייג'ן וישראל). הוא חי על הקרקע בביוטופים יבשים ומנוקזים היטב אך לא בהכרח חוליים. המין חופר ונמצא מתחת לאבנים או על הקרקע בבסיס הצמחים, בין שורשי צמחיה עשבונית ומתחת לערמות של עלים מתים. העדפות התזונה של המין אינן ידועות אבל מעריכים כי הוא ניזון על זרעים שנפלו לקרקע.
Cydnus aterrimus
הבוגר בעל צבע גוף שחור המנוקד בנקבים וקרום הכנף הקדמית לבן. המחושים והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 עד 12 מ"מ והוא הגדול במשפחה. תפוצה נרחבת בעולם הכוללת את אירופה, אסיה חוץ מסין, צפון אמריקה ואפריקה. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין סַרְחָן אֻכְמָנִי (שם מדעי: Cydnus aterrimus Forster, 1771) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף שחור המנוקד בנקבים וקרום הכנף הקדמית לבן. המחושים והרגלים שחורים. אורך הגוף נע מ- 9 עד 12 מ"מ והוא הגדול במשפחה.
פעילות והתנהגות
תפוצה המין סַרְחָן אֻכְמָנִי נרחבת בעולם וכוללת את אירופה, אסיה חוץ מסין, צפון אמריקה, הקריבים, אפריקה באזור האתיופי ואגן הים התיכון כולל ישראל. בספרות דווח כי המין ניזון על צמחי החלבלוב.
Macroscytus brunneus
הבוגר בעל צבע גוף חום-חלודה עד שחור. קרום הכנף הקדמית כרמי עם כתמים שחורים. המגינית גדולה ובולטת אל תוך אזור הכנף הקרומי. הרגלים בעלות קוצים גדולים ופיסות הרגלים צהובות. אורך הגוף הבוגר נע מ- 6 עד 10 מ"מ. תפוצה רחבה הכוללת את מרכז אירופה, מרכז אסיה ואפריקה הטרופית. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין סַרְחָן חוּם (שם מדעי: Macroscytus brunneus Fabricius, 1803) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף חום-חלודה עד שחור. קרום הכנף הקדמית כרמי עם כתמים שחורים. המגינית גדולה, מחודדת בצידה התחתון ובולטת אל תוך אזור הכנף הקרומי. הרגלים בעלות קוצים ארוכים ופיסות הרגלים צהובות. לאורך כל שולי הגוף כולל הראש בולטות שערות ארוכות בצפיפות נמוכה. אורך הגוף הבוגר נע מ- 6 עד 10 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצה המין סַרְחָן חוּם נרחבת בעולם וכוללת את מרכז אירופה, מרכז אסיה ואפריקה הטרופית והמזרח התיכון כולל ישראל. במין נפוץ בדרך כלל באזורים החמים. בישראל דווח על התפתחות אוכלוסיות גדולות הגורמות לבוגרים לעופף למקורות אור בישובים במספרים גדולים ולהוות גורם מטריד לתושבים. דווחים דומים יש ממקומות שונים בעולם. לדוגמה בשנת 2017 דווח מאי בקרבת סיציליה, איטליה על התפרצות גדולה של אוכלוסיית מין זה אשר חדר למקומות הישוב בכמויות של אלפי פרטים מדי לילה במשך שלושה חודשים ואירוע דומה דווח גם בשנת 2013. כתוצאה מהאירועים אילו מספר אנשים אושפזו במצב קשה בגלל חדירת פשפשים לחלל האוזן ומהמזון שזוהם בהפרשותיהם. התוצאה הייתה פגיעה גדולה בכלכלת האי המבוססת על תיירות. הערכה היא שהסיבה להתפוצצות האוכלוסין נובעת מעליה בטמפרטורות וממשקעים נמוכים בשנים אילו. מעריכים כי המין ניזון על חלבלוב השיח.