אסופת צילומי חרקים

Crambidae

המשפחה (שם מדעי: Crambidae Latreille, 1810) היא משפחת עשים מגוונת בעלת תפוצה עולמית. עשים בעלי גוף בינוני או קטן עם מוטת כנפיים הנעה, על פי הרוב, מ-10 עד 35 מ"מ. הכנפיים הקדמיות משולשות וצרות והאחוריות משולשות ורחבות. בעבר המינים בה שויכו למשפחת העַשְׁנוּרִיִּים (Pyralidae) אבל הם הופרדו והיא נחשבת היום למשפחה עצמאית בה מונים 15 תתי- משפחות. במשפחה תוארו בעולם כ- 11,500 מינים שלפחות מחציתם עדין לא הוגדרו ומשערים כי יש מינים רבים שעוד יתגלו. כמעט 90% מהמינים במשפחה מוגדרים בשלוש תתי- משפחות והן: Nymphulinae, Crambinae ו- Pyraustinae. כל המינים במשפחה מתייחדים בחרטום שבסיסו יש קשקשים ובמבנה של איבר השמיעה (praecinctorium), הממוקם בבסיס הבטן שלהם, בו יש שילוב של שתי ממברנות וחסר במינים המשתייכים למשפחת העַשְׁנוּרִיִּים. ייחודים אילו וייחודים נוספים של המשפחה זו לא ניתנים או קשים לזיהוי בצילומי שדה. קיים גיוון רב במאפייני הבוגרים בין תתי- המשפחות השונות לדוגמה בתת- המשפחה Crambinae הבוגר בעל גוון וצורה שאינם בולטים במיוחד במיוחד כשהוא ניצב על גבי גבעולי עשב בתנוחות הנותנות לו נראות כאילו הוא כחלק מפונדקאי. לאומת זאת בתתי- משפחות אחרות יש מינים צבעוניים הניצבים כשכנפיהם פרוסות לצדדים. גיוון רב קיים גם בדרכי התזונה, ההתנהגות והמורפולוגיה של הזחלים. הזחלים יכולים להתפתח בתוך גבעול הפונדקאי, לחסות מתחת לקורים או מחסות של עלים מגולגלים, אכילה בבית השורשים, בתוך צמחית מים ועוד. המינים במשפחה ניזונים על מגוון רחב של פונדקאים בדרך כלל באופן הסמוי מהעין. מינים רבים הם מזיקים חשובים מבחינה כלכלית למוצרי מזון מאוחסנים ולגידולים חקלאיים בהם צמחי תרבות חשובים כאורז, תירס, קנה סוכר, בננות, דקלים, עשבי מרעה, מלפפונים, עגבניות, פירות סולניים, קפה ואחרים.

רשימת מינים

Antigastra catalaunalis

Red-veined Pearl, Sesame leafroller moth

Antigastra catalaunalis

Red-veined Pearl, Sesame leafroller moth

הבוגר מתאפיין בכנפיים קדמיות צהבהבות שעליהן תבנית רשת עורקים ושולי כנף בגווני חום בהיר עד אדמדם חלודה. הכנפיים האחוריות בגוון צהוב חיוור עד שקוף. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-19 עד 22 מ"מ. מזיק חשוב של סוּמְסוּם בשדה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Antigastra catalaunalis Duponchel, 1833) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים קדמיות צהבהבות שעליהן תבנית רשת עורקים ושולי כנף בגווני חום בהיר עד אדמדם חלודה. הכנפיים האחוריות בגוון צהוב חיוור עד שקוף. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-19 עד 22 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין רחבה מאוד, במיוחד מכיוון שמין זה ידוע כמין נודד. המין דווח מאירופה, דרום-מערב ארה"ב (הפרטים שם זהים גנטית לפרטים מאירופה), המזרח הקרוב ודרומה עד לדרום אפריקה, צפון אפריקה, הודו ואוסטרליה. הנקבות בעלות תוחלת חיים של 7 עד 11 יום, הארוכה מזו של הזכרים החיים 6 עד 8 ימים (בתלות בטמפרטורה). הזחל בעל גוון ירוק צהבהב עם ראש שחור ושערות לבנות קצרות על הגוף. הזחל הוא פוליפגי (ניזון ממגוון צמחים) ובהם מינים בסוג לֹעַ-אֲרִי ובסוג עַפְעַפִּית ממשפחת הלחכיים, מינים בסוג פִּשְׁתָּנִית ממשפחת הלועניתיים ואחרים. הזחל בשלב ההתפתחות השני בעל יכולת לייצר משי בו הוא משתמש לטווית מחסה קורים על ידי חיבור של עלים, ענפים ופרחים. המחסה מגן על הזחל מתנאי סביבה לא נוחים וטורפים. הזחל ניזון על כל חלקי הפונדקאי פרט לשורשים במיוחד על נבטים, עלים צעירים, פרחים וזרעים בתחילת התפתחותם. המין נחשב מזיק חקלאי של גידולי סוּמְסוּם (שֻׁמְשֹׁם), צמח חד-שנתי ממשפחת השומשומיים, בכל מדינות הייצור העיקריות באסיה, אמריקה ובאפריקה. בתחילת עונת הגידול של צמח הסוּמְסוּם הזחל ניזון מעלווה רכה, בשלב הפריחה הזחל חודר לניצן ולפרח וניזון בתוך הפרחים ועם התפתחות הלקט הזחל חודר לתוכו וניזון מהזרעים המתפתחים בו ובכך משמיד את היבול שהצליח להגיע עד למועד האסיף. הנגיעות מהשתיל ועד לשלב הבשלות גורמת לאובדן יבול משמעותי. הודו, המדורגת במקום הראשון בעולם בייצור וייצוא של שומשום עם יבול של למעלה מ-700 טון לשנה, דיווחה לדוגמה בשנת 2002 על הפסדי יבול של עד 43.1%. מצפון יוון דווח בשנת 2017 על הפסדים של יותר מ- 50% מהייצור ונגיעות של 80% מהצמחים. יש גם דווחים דומים על נזקים שנגרמים ממין זה ממקסיקו ומקולומביה. התמונות צולמו בלילה בעין גדי.

Euchromius cambridgei

Euchromius cambridgei

הבוגר בעל כנפיים קדמיות בגוון כרם ועליהן משובצים קשקשים חומים כהים. במרכז הכנף הקדמית עובר קו רוחב חום בהיר צהבהב התחום בשולים לבנבנים ובינם הפרדה על ידי קו בגוון חום. בשולים הרחוקים של הכנף הקדמית כתמים שחורים כשבמרכזם קוים לבנים. מוטת כנפיים של הבוגר הנעה מ- 14 עד 18 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Euchromius cambridgei Zeller, 1867) מתאפיין בכנפיים קדמיות בגוון כרם ועליהן משובצים קשקשים חומים כהים. במרכז הכנף הקדמית עובר קו רוחב חום בהיר צהבהב התחום בשולים לבנבנים ובינם הפרדה על ידי קו בגוון חום. בשולים הרחוקים של הכנף הקדמית 3 כתמים שחורים גדולים ו- 3 כתמים צרים כשבמרכזם קוים לבנים. הכנפיים האחוריות בצבע אפור צהבהב הכהה יותר בצד הקדמי של הכנף. בישראל יש מספר מינים בסוג זה ובהם מספר מינים בעלי דמיון גדול למין זה שדווחו גם הם מישראל. מוטת כנפיים של הבוגר הנעה מ- 14 עד 18 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כוללת את בדרום אירופה מצרפת, ספרד, פורטוגל, איטליה, קרואטיה, אוקראינה ועד טורקיה. מצפון אפריקה דווח המין מתוניסיה, לוב, מצרים, סודן ומזרחה לאסיה בישראל, ירדן, ערב הסעודית, איראן, אפגניסטן ופקיסטן. סביבת החיים חולית או אזורים יבשים ערבתיים. לא מצאתי פרסום המציין מי הם הפונדקאים אליהם מתפתח הזחל. בישראל המין נצפה באזור הים תיכוני ונפוץ בבקעת הירדן. התמונות צולמו בלילה בעין גדי.

Nomophila noctuella

Rush veneer

Nomophila noctuella

Rush veneer

הבוגר בעל כנפיים קדמיות מוארכות וצרות בגווני חום. במרכז הכנף הקדמית סימנים רוחביים חומים כהים יותר מהרקע בצורת המספר שמונה וכתמים חומים כהים נוספים הנמצאים קרוב לקצה החיצוני ולבסיס הכנף. ניזון על פונדקאים רבים. מוטת כנפיים של הבוגר הנעה מ- 26 עד 32 מ"מ. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Nomophila noctuellac Denis & Schiffermüller, 1775) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים קדמיות מוארכות וצרות בגווני חום. במרכז הכנף הקדמית סימנים רוחביים חומים כהים יותר מהרקע בצורת המספר שמונה וכתמים חומים כהים נוספים הנמצאים קרוב לקצה החיצוני ולבסיס הכנף. הכנפיים האחוריות לבנבנות עם עורקים בגוון חום. מוטת כנפיים של הבוגר הנעה מ- 26 עד 32 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין עולמית וכוללת את אירופה, צפון אפריקה, מרכז ודרום אסיה, צפון אמריקה, המזרח הקרוב ודרומה ממצרים ועד דרום אפריקה. באירופה המין נודד מדרום אירופה וצפון אפריקה לצפון אירופה. בישראל נפוץ בכל האזורים. הבוגר מעופף בעיקר בלילה ונימשך למקורות אור. הזחל ניזון על פונדקאים ממשפחות שונות ובהם חיטה, דוחן פנינה, תירס, סויה, רגלת הגינה, ארכובית צרת-עלים, אוכמנית שחורה, דבשה רפואית, הסוג תלתן, אספסת ועשבוניים אחרים. הזחלים מתגלמים בתוך פקעת מתחת למחסה או בין העלים של הפונדקאי. המין מקיים בין 2 ל- 4 דורות בשנה ועובר את החורף כגולם.

Noorda blitealis

Moringa Moth, Moringa Leaf Caterpillar

Noorda blitealis

Moringa Moth, Moringa Leaf Caterpillar

הבוגר בעל כנפיים קדמיות עליהן ניקוד בקשקשים שחורים אשר יוצר לפעמים דגם פסים רוחביים. בקצה הכנף קווים רוחביים חומים שחורים ואפורים. הגוף כהה ועליו כתמים שחורים שבתוכם כתם כחול או ירקרק בעל ברק מתכתי היכול לדהות לגוון חום. מוטת כנפיים של הבוגר הנעה מ-12 עד 22 מ"מ. מזיק חשוב של העץ המורינגה. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Noorda blitealis Walker, 1859) ) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים קדמיות עליהן ניקוד בקשקשים שחורים אשר יוצר לפעמים דגם פסים רוחביים שנגרם מצפיפות שונה של הקשקשים על הכנף. בקצה הכנף קווים רוחביים חומים שחורים ואפורים. הכנפיים האחוריות שקופות עם שוליים כהים רחבים. הגוף כהה ועל הפרקים כתמים שחורים שבתוכם כתם כחול או ירקרק בעל ברק מתכתי אשר יכול לדהות לגוון חום. מוטת כנפיים של הבוגר נעה מ-12 עד 22 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה באסיה מתת היבשת ההודית, תאילנד, דרום סין, איחוד האמירות הערביות ומזרחה עד לישראל. באפריקה דווחה תפוצת המין מדרום לסהרה, מזרח אפריקה ודרומה לבוטסואנה, נמיביה, זמביה, ועד לדרום אפריקה. המין דווח גם ממערב אוסטרליה. הזחל ניזון על העלים של פונדקאים ממשפחת המצליבים במיוחד על עלים של עצים מהסוג מורינגה (Moringa). הנקבה מטילה בין 10 ל-20 ביצים בצדו התחתון של העלה מהן בוקע זחל בגוון של ירוק בהיר או צהבהב. הזחל המתבגר נע מהעלווה בלילות אל הקרקע בשעות היום החמות ויש לו 5 שלבי גידול. מחזור החיים עורך בין 19 ל-27 יום. מין זה נחשב לאחד המזיקים החשובים של העץ המורינגה המהווה גידול חקלאי חשוב בעיקר בדרום אסיה. הזחל ניזון בעיקר על העלווה אבל גם על תרמילים צעירים ואפילו מבוגרים שעדיין ירוקים. אוכלוסייה גדולה של מין זה גורמת לנזק רב לעלווה של העץ עד כדי הסרה של 100% מהעלים. פעילות המין נמשכת לאורך כל השנה והנזק בעונה היבשה חמור יותר מאשר בעונת הגשמים. התמונות צולמו בלילה בעין גדי.