אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Hemiptera
- Cercopidae
Cercopidae
קִּצְפּיוֹת (שם מדעי: Cercopidae Leach, 1815) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה צִיקָדוֹת ומתאפיינת בבוגר בעל גוף אובלי בו הראש והחזה בעלי רוחב זהה וכנפי חפייה קדמיות קשות. במשפחה תוארו מעל ל- 1500 מינים ומהאזור הפלארקטי 93 מינים. המינים הניזונים על נוזלים העוברים בצינורות העצה אשר משמשים בצמח להובלת מים ומינרלים הנקלטים באדמה במערכת השורשים אל כל חלקי הצמח. צינורות העצה בנויים מתאים מתים ותפקידם הנוסף בצמח הוא מתן תמיכה מבנית וחוזק לצמח. המינים במשפחה זו מותאמים לסביבת הזנה זו ולכן הם בעלי גפי פה מפותחים המרכיבים חדק מציצה ארוך, רחב ונוקשה, הנתמך בשרירי מציצה חזקים. הביצים מוטלות על הקרקע בקרבת הצמח הפונדקאי. הנימפות מתפתחות על הקרקע או בתת-הקרקע בעיקר על שורשים של צמחים עשבוניים חד-פסיגיים ממגוון גדול של מיני צמחים. נוזלי העצה מכילים מעט חומרי הגנה והרכבם הכימי דומה בין מיני הצמחים השונים. כפי הנראה זו הסיבה שמיני הקִּצְפּיוֹת אינם מראים העדפה או התמחות לתזונה על מיני צמחים ייעודיים. קימת, למרות זאת, העדפה לצמחים אשר מקיימים סימביוזה עם חיידקים קושרי חנקן בבית השורשים ובכך מאפשרים לקִּצְפּיוֹת גישה למקור מזון העשיר יותר בחומצות אמינו שמהוות את אבני הבניין של חלבונים. הנימפות מתפתחות בתוך גוש קצף הנוצר מנוזל, המכיל חלבונים, שמיוצר בבלוטות בתוך הגוף ומופרש דרך פי הטבעת. הנימפה דוחסת לתוך הנוזל אוויר מפתחי הטרכאות שלה וגורמת להקצפתו. קצף זה, משערים, מגן על הנימפה מטורפים ומיצר סביבה בה יש בקרת טמפרטורה ושמירת על לחות למניעת התייבשות. הבוגרים ניזונים על החלקים העליונים של הצמח. במשפחה זו מינים רבים הם בעלי גווני גוף שחורים, אדומים, צהובים וכתומים. צבעים אילו המהווים בטבע סימני אזהרה ואכן חלק מהמינים מפרישים חומרים בעלי ריח דוחה מרגליהם. במקרה של סכנה הבוגרים המנתרים למרחק גדול אשר במינים מסוימים מגיע עד לפי 100 מאורך גופם (כ- 70 ס"מ). במשפחה תוארו כ- 1540 מינים בעולם בהם כ- 70% חיים באזורים הטרופיים. בישראל תוארו כ- 10 מינים. מספר מינים מהווים מזיקים לחקלאות ובהם צמחי מספוא, קנה סוכר, וגידולי דגניים כדוגמת: חיטה, תירס, שעורה, ואורז.
רשימת מינים
Cercopis intermedia
הבוגר בעל גוף שחור כאשר על הכנפיים הקדמיות יש, בדרך כלל, רצועה אדומה אחורית רחבה. על כל כנף שני כתמים אדומים המשתנים בחוזקם ולפעמים גם נעדרים. הרגלים שחורות ועליהן תמיד כתם אדום באזור ה"ברך". אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 9.7 מ"מ. המין ניזון על פונדקאים עשבוניים שונים. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף
המין קַצָפִית דְּמִית (שם מדעי: Cercopis intermedia Kirschbaum, 1868) מתאפיינת בגוף שחור כאשר על הכנפיים הקדמיות יש, בדרך כלל, רצועה אדומה אחורית רחבה (התמונות כאן מחולקת לשלושה כתמים). על כל כנף שני כתמים אדומים המשתנים בחוזקם ולפעמים גם נעדרים. הרגלים שחורות ועליהן תמיד כתם אדום באזור ה"ברך" (המפרק בין הירך לשוק). החזה תמיד שחור. לוחות גחון אדומים עם כתמים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 9.7 מ"מ כשהנקבות מעט גדולות יותר (בזכרים אורך הגוף מתחיל מ- 8 מ"מ ובנקבות מ- 8.9 מ"מ).
פעילות והתנהגות
המין קַצָפִית דְּמִית נפוץ באזור הים התיכון, דרום אירופה מפורטוגל, דרום צרפת ועד לטורקיה, כולל מדינות מזרח אירופה ובהן רומניה, ורוסיה. אזור הקווקז ואירן. צפון אפריקה והמזרח התיכון כולל ישראל ולבנון. הנימפות עוברות את החורף בתרדמה והבוגרים פעילים בין אפריל ליולי כשהם ניזונים על עשבוניים שונים במגוון רחב של בתי גידול פתוחים או חצי פתוחים. קיימים דווחים כי המין ניזון גם עלים של עצים.
Cercopis septemmaculata
הבוגר בעל גוף שחור כאשר על הכנפיים הקדמיות יש 7 כתמים אדומים. הכתמים אדומים משתנים בחוזקם ולפעמים גם נעדרים. שטח העליון של הכנף מכוסה בגומות עדינות מהן עולות שערות עדינות. הרגלים שחורות ועליהן תמיד כתם אדום באזור ה"ברך". אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ. המין ניזון על פונדקאים עשבוניים שונים ונפוץ בישראל.

מידע נוסף
המין קִצְפִּית נְקֻדָּה (שם מדעי: Cercopis septemmaculata Melchiar, 1903) מתאפיין בגוף שחור כאשר על הכנפיים הקדמיות יש 7 כתמים אדומים (כמצוין בשמה המדעי למרות שבעברית השם מתייחס לנקודה). הכתמים אדומים משתנים בחוזקם ולפעמים גם נעדרים. שטח העליון של הכנף מכוסה בגומות עדינות מהן עולות שערות עדינות. הרגלים שחורות ועליהן כתם אדום באזור ה"ברך" (המפרק בין הירך לשוק). החזה תמיד שחור. מרכז לוחות גחון שחורים עם שוליים אדומים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין קַצָפִית נְקֻדָּה נפוץ במזרח הים התיכון, מדרום טורקיה, לבנון, סוריה ועד ישראל. הנימפות עוברות את החורף בתרדמה והבוגרים ניזונים על עשבוניים שונים במגוון רחב של בתי גידול פתוחים או חצי פתוחים.