אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Bethylidae

חַדְבִּטְנִיִּים (שם מדעי: Bethylidae Forster, 1856) היא משפחה של דבוראי־עוקץ בעלי גוונים כהים. גודלם קטן עד בינוני הנע בדרך כלל בין 2 ל- 5 מ"מ (קיימים גם מינים המגיעים עד 10 מ"מ). הראש פונה קדימה וקצה הבטן של הנקבה מחודד. במשפחה חלק מהמינים מכונפים ואחרים חסרי כנפיים והנקבות בעלות דמיון לנמלים. הכנפיים עם מעט עורקים. מחזור החיים במשפחה מגוונים. בחלק מהמינים הזכרים המכונפים בוקעים מהגלמים לפני הנקבות מחפשים את הגלמים של הנקבות וחודרים לתוכם כדי להזדווג עם הנקבות לפני בקיעתן מהגולם. הבוגרים ניזונים בעיקר על צוף. הזחלים במשפחה ניזונים על מגוון רחב של מיני זחלי חיפושיות וזחלי פרפריים המתפתחים בעיקר על עצים. התנהגויות של בחירת הטרף המשמש לגידול הדור הבא, שיטת האכלה, והטיפול ההורי בצאצאים משתנה בין המינים. שונות באה לידי ביטוי בקיום של מינים שהם טורפים פעילים, מינים אחרים המשתקים את טרפם ומחביאים אותו לאחר שהטילו עליו ביצים, ועד למינים פרזיטואידים, בהם הזחלים מתפתחים בתוך או על הפונדקאי אשר מת לאחר ההתפתחות המלאה של הפרזיטואיד. במינים פרזיטואידים הנקבה נעה על גבי גב החרק הפונדקאי ומחדירה את הארס על ידי החדרת העוקץ שלה בין החיבורים של הראש ופרקי החזה של החרק ובכך גורמת לשיתוק של הלסתות והרגלים של החרק הפונדקאי. הפגיעה ביכולות המוטורית של החרק הפונדקאי איננה מידית ויכולה להמשך במשך מספר שעות. במינים רבים הנקבה מטילה מספר רב של ביצים על גבי הפונדקאי וניזונה על ההמולימפה של הפונדקאי המשמש גם להתפתחות הזחלים. זמן התפתחות הזחלים קצר ונמשך כ- 5 ימים ברוב המינים, כשזמן ההתפתחות המקסימלי שתועד היה 10 ימים. במספר מינים ידוע כי הנקבות מטפלות בביצים ובזחלים. קיימת שונות בגודל הזחלים המתפתחים על אותו הפונדקאי והיא תלויה במספר משתנים ובהם צפיפות הזחלים וזמינות המזון. מחזור החיים יכול להימשך ממינימום מחזור של 9 עד 12 יום ועד מינים בהם מחזור החיים נע בין 30 ל- 35 יום, ואפילו ארוך יותר. הזחלים מתגלמים בקרבת גוף הפונדקאי. מספר מינים תוקפים זחלי פרפריים או זחלי חיפושיות הידועים כחרקים מזיקים למוצרים מזון או למוצרי עץ ובכך מהווים מזיקים משניים המתפתחים במגורי האדם ובמחסן. קרבתם לאדם מאפשרת התהוות של עקיצות מקריות ותועדו מקרים בהם נקבות של הצרעות עקצו אנשים וגרמו להם לתגובות אלרגיות חריפות. תפוצת המשפחה עולמית ועד היום תוארו בה כ- 2200 מינים בעולם ובישראל כמה עשרות.

רשימת מינים

Sclerodermus domesticus

חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי

Sclerodermus domesticus

חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי

צרעה פרזיטואידית התוקפת זחלים של פרפריים וחיפושיות המתפתחים בתוך עץ במיוחד מינים השייכים למשפחת האנובידיים. גודל הזכר כ- 3 מ"מ וגודל הנקבות נע בין 2 ל- 5 מ"מ והן דומות בצורתה לנמלה. הנקבות חסרות כנפיים וצבען משתנה בין חום לשחור בעוד הזכרים מכונפים. המין בעל תפוצה קוסמופוליטית כולל ישראל. עקיצתה כואבת וגורמת לתגובה אלרגית.

מידע נוסף

חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי (שם מדעי: Sclerodermus domesticus Klug, 1809) היא צרעה פרזיטואידית התוקפת זחלים של פרפריים וחיפושיות המתפתחים בתוך עץ, במיוחד מינים השייכים למשפחת האנובידיים (Ptinidae). המין נפוץ בגנים ויערות כשהוא מסתתר מתחת לקליפות. בתים היא תוקפת מינים החיים בקרבת האדם כדוגמת: אנובית הנקודה (Anobium punctatum), חיפושית הטבק (Lasioderma serricorne), ונובר הלחם (Stegobium paniceum). אורך הגוף קטן, גודל הזכר כ- 3 מ"מ וגודל הנקבה נע בין 2 ל- 5 מ"מ. הנקבות חסרות כנפיים וצבען משתנה בין חום לשחור. הן דומות בצורתה לנמלה ובקצה בטנן עוקץ. הזכרים בעלי כנפיים, חסרי עוקץ ונדירים היות והם מתים לאחר ההזדווגות. הנקבה לאחר ההזדווגות חודרת לפתחי ההטלה של החיפושיות, לפתחי האוורור ולמנהרות שכורסמו בעץ על ידי הזחלים ולאחר שהיא מוצאת אותם היא משתקת אותם על ידי החדרת הארס. הנקבה מטילה בין 30 ל- 60 ביצים על גבי גוף הזחל הפונדקאי. זחלי הצרעה ניזונים על הזחל הפונדקאי ויגרמו למותו. המין בעל תפוצה קוסמופוליטית עם העדפה לאזורים ממוזגים. המין דווח מארה"ב, מקסיקו, קוסטה ריקה, מדרום אירפה: אנגליה, ספרד, פורטוגל איטליה, ומהמזרח הקרוב כולל דיווחים מישראל.

פעילות והתנהגות

נהוג לכנות צרעה זו בשם "ידידתם של אספני העתיקות" וזאת בשל היכולות שלהן למנוע נזק לריהוט עתיק מחרקים מזיקי עץ. נגיעות גבוהה בפונדקאים ברהיטים מאפשרת התפתחות אוכלוסיות גדולות של הצרעה בקרבה גדולה לאנשים ובכך לעקיצות אקראיות בעיקר על הגב או הרגלים, הבאים במגע עם הריהוט. עקיצות אילו גורמות לתגובה אלרגית המאפיינת באדמומית של העור ולעיתיים מלווה בכאבים עזים, חולשה וחום אשר יכולים להימשך בין שבוע לשבועיים ואף יותר. דיווחים רבים קיימים מדרום אירופה על מקרים אילו בעיקר בתקופות האביב והקיץ. באזורים בהם פעילות הצרעות גבוהה כמו באזור טוסקנה שבאיטליה בו קיימת מודעות גבוהה לנושא בין המדבירים בגלל יכולתם לזהות את הפונדקאי העיקרי שלהן שהוא אנובית הנקודה, חיפושית המתפתחת בתוך קורות עץ של בתים ישנים או בתוך ריהוט ישן. בישראל דווח על התפתחות מין זה בחיפושיות החיות בגזעי עצי פרי וגם בחיפושית הטבק המתפתחת בתוך מוצרי מזון מאוחסן.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים