אסופת צילומי חרקים

בחר קטגוריה

Phoracantha semipunctata

יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס
Australian eucalyptus longhorn borer

Phoracantha semipunctata

יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס
Australian eucalyptus longhorn borer

הבוגר בעל גוף שטוח בגווני חום אדמדם. כנפי החפייה בגוון חום כהה. במחצית העליונה של כנף החפייה עוברת רצועה צהבהבה שבמרכזה רצועת זיגזג בגוון חום כהה. המחצית התחתונה של כנף החפייה בגוון חום כהה ובקצה התחתון כתם צהוב בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 15 עד 30 מ"מ. מין אוסטרלי פולש בעולם המתפתח על עצי האקליפטוס ונחשב למזיק עץ חשוב. מין פולש בישראל.

מידע נוסף

המין יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס (שם מדעי: Phoracantha semipunctata Fabricius, 1775) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח בגווני חום אדמדם. כנפי החפייה בגוון חום כהה. במחצית העליונה של כנף החפייה עוברת רצועה צהבהבה שבמרכזה רצועת זיגזג בגוון חום כהה. המחצית התחתונה של כנף החפייה בגוון חום כהה ובקצה התחתון כתם צהוב בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 15 עד 30 מ"מ. מחושי הזכר מעובים יותר ובפרקים 3 עד 8 יש קוצים בולטים. המחושים של הזכר ארוכים מהמחושים של הנקבות. בזכרים אורך המחושים נע מ- 22 עד 33 מ"מ ובנקבות אורך המחושים נע מ- 19 עד 26 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס הוא מין אוסטרלי הקשור מבחינה אקולוגית לעצי האקליפטוס Eucalyptus spp.)) בהם מתפתחים הזחלים שלו. היום המין נפוץ בכל היבשות במקומות אליהם יובאו עצי האקליפטוס ומוצריו על ידי האדם. בישראל תועד המין לראשונה בשנת 1945 באזור החוף במקומות בהם בוצע ייעור בעצי האקליפטוס. באופן דומה חדר המין למדינות רבות אחרות בצפון אפריקה, דרום אפריקה, אירופה ואמריקה. המין יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס מתפתח טוב ומבסס את אוכלוסייתו תחת תנאים סביבתיים חמים וצחיחים הזהים לאילו הנדרשים להתפתחות ואקלום הפונדקאים שלו. באוסטרליה המין מתפתח בעיקר בעצים וענפים שנפגעו והוא איננו נחשב למזיק בעל חשיבות כלכלית. באזורים אחרים בעולם אליהם יובאו עצי אקליפטוס כארה"ב, דרום אפריקה וישראל המין נחשב לחרק מזיק. הבוגר ניזון בדרך כלל מאבקה וצוף של העץ הפונדקאי. הבוגר פעיל בעיקר בשעות הדמדומים בקרבתם של הפונדקאים כאשר הנקבות עפות בקרבת הפונדקאים מחפשות אתרים המתאימים להטלת ביצים והזכרים מעופפים בין הפונדקאים במטרה לזהות נקבות. הנקבה מטילה מתחת לקליפות הגזע הרופפת ובסדקים בעץ צברים של עד 40 ביצים צהובות. הזחל בגוון שמנת וחסר רגליים מתפתח בענפים הראשיים כשהוא ניזון על שכבות השִׁיפָה והקמביום של הפונדקאי תוך יצירת גלריה באורך של יותר ממטר. גלריות אילו יכולות לחגור את העץ ולהביא למותו במיוחד בעצים צעירים. נדרשים לזחל בדרך כלל 2.5 חודשים כדי להגיע לגודלו המרבי של 30 עד 40 מ"מ אורך גוף וזאת בתלות במין הפונדקאי ועושרו כמקור מזון. בסיום התפתחותו בונה הזחל חלל בתוך העצה ולפעמים גם בתוך ליבת הגזע ומתגלם בתוכו. במהלך בנית חדר ההתגלמות מכין הזחל פתח יציאה עתידי, בקוטר של 8 עד 10 ס"מ, ממנו יגיח הבוגר. המין יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס מתפתח גם בעצים מתים או בתוך בולי עץ. אורך מחזור החיים של החרק תלוי איכות מזונו והתנאים הסביבתיים בהם הוא מתפתח והוא יכול להתארך עד 9 חודשים. המין מקים בישראל 2 עד 3 מחזורי חיים בשנה.

Phoracantha recurva

יַקְרוּנִית אוֹסְטְרָלִית
Lesser eucalyptus longhorn beetle, Yellow longicorn beetle

Phoracantha recurva

יַקְרוּנִית אוֹסְטְרָלִית
Lesser eucalyptus longhorn beetle, Yellow longicorn beetle

הבוגר בעל גוף שטוח בגווני חום כרם. כנפי החפייה בגוון כרם חום בהיר כשבשליש התחתון רצועה עבה חומה כהה ובמרכז הכנף כתם חום כהה המורכב מנקודות שמתאחדות לפעמים לרצועת זיגזג צרה. אורך גוף הבוגר נע מ- 14 עד 30 מ"מ. מין אוסטרלי פולש בעולם המתפתח על עצי האקליפטוס ונחשב למזיק עץ חשוב. מין פולש בישראל.

מידע נוסף

המין יַקְרוּנִית אוֹסְטְרָלִית (שם מדעי: Phoracantha recurve Newman, 1840) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח ועליו תבנית צורות מורכבת של גווני חום וכרם. כנפי החפייה בגוון כרם חום בהיר כשבשליש התחתון רצועה עבה חומה כהה ובמרכז הכנף כתם חום כהה המורכב מנקודות שמתאחדות לפעמים לרצועת זיגזג צרה. פרק החזה הראשון והראש בגוון חום כהה. הרגלים והמחושים בגוון חום בהיר או כרם. המחושים של הזכר ארוכים פי 1.6 מאורך הגוף ובנקבות הם ארוכים רק במעט מאורך הגוף. אורך גוף הבוגר נע מ- 14 עד 30 מ"מ. הזכרים קטנים מהנקבות ואורכו של הזכר נע מ- 14 עד 29 מ"מ ובנקבה מ- 19 עד 30 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין יַקְרוּנִית אוֹסְטְרָלִית הוא מין אוסטרלי קשור מבחינה אקולוגית לעצי האקליפטוס (.Eucalyptus spp) בהם מתפתחים הזחלים שלו. המין נחשב לאחד ממיני החרקים הפולשים החשובים בעולם אשר מזיקים למוצרי עץ. בעשורים האחרונים של המאה ה- 20 הוא הרחיב מאוד את אזור תפוצתו הטבעי ביחד עם החדרת עצי אקליפטוס ומוצריו לאזורים שונים בעולם על ידי האדם ובהם המדינות בלגיה, ספרד, פורטוגל, איטליה, סרדיניה, סיציליה, יוון, טורקיה, קפריסין, לבנון, ישראל, לוב, מרוקו, תוניסיה, זמביה, דרום אפריקה, ברזיל, ארגנטינה, פרו, צ'ילה, אורוגוואי, מקסיקו וארה"ב. היכולת של המין לפלוש למקומות רבים אילו נובעת מכושר ההישרדות הגבוה של הזחל לאורך תקופה ארוכה בתוך בולי עץ מאוחסנים. במקומות בהם יש חשיבות לשמירה על עצי האקליפטוס למטרות ייעור הפך מין זה למזיק מכיוון שהוא תוקף גם עצים בריאים. עצי האקליפטוס מהווים פונדקאים למין פולש נוסף בשם יַקְרוּנִית הַאֵקָלִיפּטוּס השייך לאותו הסוג ולמרות זאת הם אינם מתחרים האחד בשני. הבוגר חי בין שנה לשנתיים. הנקבות נמשכות בעיקר לעצים חיים שנכרתו, במצב ירוד, או בעקה של חוסר מים. הנקבה מטילה ביצה צהובה מתחת לקליפת הגזע הרופפת. הזחלים מתפתחים בגזע או בענפים הראשיים, ניזונים מתחת לקליפה על השיפה והקמביום של הפונדקאי ויוצרים גלריות לא סדירות באורך של עד 1.5 מ'. גלריות אילו יכולות לחגור את העץ שעלול למות, במקרים מסוימים, תוך מספר שבועות. הסימנים לקיומו של המזיק בעץ הם חורים בעץ וכתמים של נוזל על הענפים והגזעים. הבוגר לילי ומתחבא מתחת לקליפה העץ במהלך היום. הבוגרים צולמו מתחת לקליפה של אקליפטוס המקור באזור באר טוביה.

Luthrodes pandava

כַּחְלִיל הַצִּיקַס
Cycad blue, Plains cupid

Luthrodes pandava

כַּחְלִיל הַצִּיקַס
Cycad blue, Plains cupid

הבוגר מתאפיין במעוף מיומן בקרבת הקרקע. צידן העליון של הכנפיים בזכרים בעל גוון כחול בהיר סגלגל עם שולים חומים כהים צרים בעוד שבנקבות השולים הכהים רחבים הרבה יותר והגוון הכחול חיוור יותר. הצד התחתון בעל גוון חום-אפור ועליו דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים הדומה בשני הזוויגים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 35 מ"מ. מין זה הוא פולש בישראל המזיק לעץ הנוי הציקס המופשל.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס (שם מדעי: Luthrodes pandava Horsfield, 1829) מתאפיין במעוף מיומן בקרבת הקרקע בדרך כלל בקרבת הפונדקאי. קיימת שונות במופע הזוויגים. צידן העליון של הכנפיים בזכרים בעל גוון כחול בהיר סגלגל עם שולים חומים כהים צרים בעוד שבנקבות השולים הכהים רחבים הרבה יותר והגוון הכחול חיוור יותר. הצד התחתון של הכנפיים בעל גוון חום-אפור ועליו דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים, ארבע כתמים שחורים התחומים בגבול לבן בבסיס הכנף התחתונה וכתמים שחורים המוקפים בגוון כתום, דגם הדומה בשני הזוויגים. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. דגם כתמים זה משתנה בין עונות השנה והתיאור הזה כולל התמונות המצורפות מאפיין את מופע הפרטים בתקופת הקיץ או העונה היבשה בעוד שבתקופת החורף או העונה הגשומה מספר הכתמים על הצד התחתון של הכנפיים מצטמצם ועל גבי הצד העליון הגוונים בהירים יותר והכתמים בשולי הכנף התחתונה פחות מודגשים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 35 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס בעל תפוצה בדרום מזרח אסיה דרומית לרכס הרי ההימליה הכוללת את מלזיה, סינגפור, מיאנמר, טאיוואן והפיליפינים. המין ידוע כמין פולש אשר התבסס באזורים אחרים בעולם, ובהם מצרים, המפרץ הפרסי, מדגסקר, לבנון, ישראל ועוד. הרחבת אזור תפוצתו נובעת מהשימוש בפונדקאי שלו כצמחי נוי בגינון. הזחלים מתפתחים על פונדקאים ממשפחת הציקדים (cycads). הציקסיים הם סידרה של צמחים חשופי זרע רעילים המפרישים אלקלואידים (אינם דקלים). הנקבה מטילה את הביצים ירוקות בהירות על גבי ניצני העלים או על גבי הצד התחתון של עלים צעירים. הזחלים מופיעים בתחילת הקיץ ולפני הסתיו כשהם ניזונים רק על העלים הצעירים ואינם פוגעים בעלים הבוגרים או בגזע. בישראל הנקבה מטילה ביצה בודדת על העלים הצעירים של עץ ציקס מופשל (Cycas revolute) המשמש כצמח נוי בגינות רבות. מעריכים כי המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס הגיע לישראל ממצרים על גבי עצי ציקס תרבותיים מיובאים. המין תועד לראשונה בשנת 2015 באילת ומאז הוא דווח ממקומות שונים בישראל. התמונות כאן צולמו בשנת 2024 מאזור רחובות ושדה בוקר. קיים חשד כי המין יכול להתפתח גם על פונדקאים נוספים כדוגמת עצי שיטה וקטניות. דווח כי הזחלים מקיימים קשרי הדדיות עם נמלים אורגות מהסוג Oecophylla, צפיתי בהתנהגות דומה עם מין נמלים שלא הוגדר בישראל.

Chrysolina americana

עָלִית הַרוֹזְמָרִין
Rosemary beetle

Chrysolina americana

עָלִית הַרוֹזְמָרִין
Rosemary beetle

המין מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוונים של ירוק וסגול עם ברק מתכתי. לאורך פסי הרוחב הירוקים שורות כפולות של נקבים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ. מין פולש שתואר בשנת 2016 לראשונה מישראל.

מידע נוסף

המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין (שם מדעי: Chrysolina americana Linnaeus, 1758) מוגדרת מוגדר בתת-המשפחה Chrysomelinae. הבוגר מתאפיין בגוף בעל גוונים עם ברק מתכתי של ירוק וסגול אדמדם. לאורך כנפיי החפייה פסי אורך ירוקים וסגולים מטליים כשבפסי הירוקים שלאורך כנפי החפייה שורות כפולות של נקבים. הראש ופרק החזה הראשון ירוק מטאלי המשולב עם גוונים אדמדמים חלשים. המחושים והרגלים בעלות גוון אדמדם בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין הראשונית הייתה בדרום אירופה (בהם איטליה, יוון, צרפת, פורטוגל, ספרד, סרביה, סלובניה, מקדוניה, קרואטיה), צפון אפריקה (בהם אלג'יריה, מרוקו, תוניסיה), המזרח הקרוב והמזרח התיכון. משנת 1936 דווח על הרחבת תפוצת המין לאזורים נוספים והיא כוללת את כל אירופה (כולל בלגיה, הולנד, בריטניה וגרמניה). בבריטניה לדוגמה היא דווחה לראשונה בשנת 1963 ומאמצע שנות ה- 90 המין התבסס בסביבת לונדון ומשם היא התרחבה והיום התבססה בכל רחבי האי כולל סקוטלנד ואירלנד. בשנת 2016 פרסם פרידמן לראשונה על הופעת המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין בישראל באזור של חיפה בחורף 2015. המין לא תואר קודם לפרסום זה מישראל והוא כפי הנראה מין פולש המהווה איום למספר פונדקאים אפשריים בישראל. לאחרונה דיווחים על חדירת המין למדינות נוספות באזורנו וכדוגמה דווח (2021) מקפריסין על הופעת המין לראשונה בשנת 2015 ונכון לשנת 2020 תפוצתו התבססה כמעט בכל האי. הבוגר בעל נידות נמוכה ולמרות שיש לו כנפי תעופה הוא איננו מעופף ומעדיף ללכת כשהוא מוטרד. המין עָלִית הַרוֹזְמָרִין ניזון על העלים והפרחים של פונדקאים ממשפחת משפחת השפתניים(Lamiaceae)  במיוחד על אזוביון, מרווה, תימין ורוזמרין אשר הקשר בינם נתן לו את שמו. באזור הים התיכון הנקבות מטילות את הביצים בסוף הקיץ על העלים של הפונדקאים והזחלים הבוקעים מתפתחים על הפונדקאי לאורך עונת החורף. הזחל בעל גוף שטוח וגוון לבן-אפור שלאורכו פסי אפורים כהים. הראש והרגליים של הזחל בעלי גוון אפור כהה. לאחר סיום התפתחותם הזחלים יורדים מהפונדקאי ובונים חדר תת קרקע בו הם עוברים את השלבים של טרום-גולם וגולם. תקופת הגולם נמשכת בין 3 ל- 4 שבועות. הבוגרים בוקעים בתחילת הקיץ מהגלמים ומצטרפים לבוגרים אשר שרדו את עונת החורף. המין איננו גורם בדרך כלל לנזק משמעותי לפונדקאי אבל במקרים בהם מתפתחת אוכלוסייה גדולה הוא יכול להפוך למזיק בגידולים חקלאים של צמחי ארומטיים המעובדים באופן מסחרי לשימוש בתעשיות המזון וכמרכיבים ארומטיים בתעשיית הקוסמטיקה. פונדקאים אילו נפוצים גם בגינות בתים ובשטחים ציבוריים ירוקים כפארקים עירוניים ובצדי דרכים. השימוש הרב והשונה בפונדקאים אילו כפי הנראה סייע לחדירת המין למקומות חדשים. התמונות צולמו בכרתים ואוויה, יוון על גבי שיחי רוזמרין.

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, lime swallowtail

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, lime swallowtail

הבוגר מתאפיין בכנפיים בגוון שחור ועליו רצועת כתמים צהובים לא סדירים ועל הכנף התחתונה נקודה אדומה סגלגלה שמעליה קשט כחולה. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 80 עד 100 מ"מ. הבוגרים חסרים את הזנב בכנף האחורית האופייני למשפחה זו. מין פולש הנחשב למזיק חקלאי חשוב במטעים של מיני הדרים שונים.

מידע נוסף

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן (שם מדעי: Papilio demoleus Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון שחור ועליו רצועת כתמים צהובים לא סדירים. בכנף התחתונה נקודה אדומה סגלגלה ומעליה קשט כחולה. הבוגרים חסרים את הזנב בכנף האחורית האופיינית למשפחה זו. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 80 עד 100 מ"מ.

פעילות והתנהגות

במקור אזור תפוצת זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן אוסטרליה ואסיה באזורים טרופיים וסובטרופיים של דרום אסיה ומשם פלש למקומות חדשים והיום נמצא גם באמריקה ובאירופה. היום זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן הוא המין הנפוץ ביותר בעולם במשפחה זו ונחשב לפולש מוצלח בגלל יכולתו לנצל משאבים חדשים ובהם גם עליה ביתי גידול פתוחים בשטחים חקלאיים ובאזורים עירוניים המתהווים מפעילות האדם. באזורנו הגיע המין לדרום מזרח טורקיה ומזרח סוריה כבר לפני כ- 15 שנה מאזור נהרות החידקל והפרת בעיראק, משם המשיך בהתקדמותו מערבה בעקביות והופיע בחופי הים התיכון בטורקיה, סוריה ולבנון בסביבות שנת 2018. מישראל תואר לראשונה בשנת 2021. התמונות כאן צולמו בסוף ספטמבר 2023 בקרבת מטעי ההדרים הצמודים לחוף דוגה שבצפון הכינרת בו נצפו בוגרים רבים מעופפים. הבוגרים בעלי זמן חיים קצר, הזכר חי 4 ימים והנקבה כשבוע ימים בלבד. הנקבה מטילה ביצה בודדת כל פעם על גבי העלה. מחזור חיים נע בין 26 יום ל- 59 ימים בתלות בטמפרטורה. הבוגר ניזון על צוף פרחים. הזחלים ניזונים בדרך כלל על העלים של עצי הדרים אבל גם על צמחים ממשפחת פיגמיים כאשר קיימת שונות בהעדפה בין 6 תתי המינים לצמחים פונדקאים. בארבעת שלבי ההתפתחות הראשונים הזחל בעל כתמים רוחביים-לבנים רחבים על רקע שחור, המעניקים לזחלים דפוס הסוואה המדמה לשלשת של ציפורים, דגם המשתנה בהדרגה בשלבי ההתפתחות הבאים מגוונים צהבהבים-כתומים לירוק. הזחלים בעלי בלוטה מזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון צהוב בבסיסה המשתנה בקרניים לכתום. הגלמים מחוברים לגבעולים העבים יותר של הצמח המארח, או למקלות וסלעים סמוכים ואורכם כ-30 מ"מ. זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן נחשב למזיק חקלאי חשוב במטעים של מיני הדרים שונים במדינות רבות ובהן הודו, פקיסטן, עיראק והמזרח התיכון. בסין בה הוא יכול לקיים 5 דורות בשנה המין נחשב למזיק חשוב היות והזחלים יכולים לפגוע קשה בעצים צעירים ולהרוס מטעים צעירים.

Brephidium exilis

כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי
Western pygmy blue

Brephidium exilis

כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי
Western pygmy blue

הבוגר מתאפיין במעוף איטי וקרוב לקרקע. גוון הכנפיים הפנימי של הנקבה חום-נחושת בעוד שהזכר בעל כנפים בגוון חום-נחושת וכחלחל בבסיסן. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. המין הוא בין פרפרי היום הקטנים בעולם, מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 10 עד 20 מ"מ. מין פולש בישראל.

מידע נוסף

המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי (שם מדעי: Brephidium exilis Boisduval, 1852) מתאפיין בבוגרים בעלי מעוף איטי וקרוב לקרקע. במנוחה כשהכנפיים סגורות שני הזוויגים דומים למעט הבדל בגודלם, הנקבות עשויות להיות גדולות עד פי שניים מהזכרים. הזוויגים בעלי מופע שונה כשהכנפיים פתוחות. בציידן הפנימי כנפי הנקבה בגוון חום-נחושת בעוד שבזכר הכנפיים בגוון חום-נחושת וכחלחל בבסיסן. השוליים לרוב לבנים, ושורה של כתמים שחורים בשוליים החיצוניים. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. המין הוא בין פרפרי היום הקטנים בעולם ומיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 10 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

אזור התפוצה המקורי של המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי הוא בדרום מערב ארצות הברית מקליפורניה מזרחה למערב טקסס, וממקסיקו ועד ונצואלה. המין פלש להוואי ופלורידה ולאיים הקריביים ובשנת 1999 דווח לראשונה כמין פולש מאיחוד האמירויות הערביות. מאז המין התבסס גם בחריין, מזרח ערב הסעודית ולאורך חוף המפרץ הפרסי עד כווית. מישראל דווח על המין לראשונה בשנת 2021, על ידי יובל עברון, מאזור מלונות ים המלח בעין בוקק, מקום בו גם צולמו בחודש אוקטובר 2023 התמונות המופיעות כאן. תקופה זמן של מעל לשנתיים המעידה כי המין התבסס גם בישראל. מערכים כי המין הגיע לישראל עם ססוביום רגלני (Sesuvium portulacastrum) צמח תרבותי שיובא לארץ ומהווה פונדקאי שלו (מצורפת תמונה). המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי מאכלס שטחים פתוחים, אזורים צחיחים למחצה, ומלחות המאופיינים באדמות אלקליות. קרקעות בעלות ערכי חומציות הגבוהים מ- 7.3 אחוז הנגרמים מנוכחות של מלחים אלקליים (כדוגמת NaOH, KOH) בהן. ססוביום רגלני וכן צמחי מדבר אחרים ובהם מינים של עוכם ומַלּוּחַ העמידים לתנאי גידול הקשים אילו ולמליחות גבוהה מהווים פונדקאים למין זה. בקיץ נדרשים למין כ-21 ימים להשלים מחזור של דור והוא איננו עובר תרדמת חורף.

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

הבוגר מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 27 מ"מ. בישראל מין זה הוא פולש המזיק לצמחי הגרניון והפלרגוניום.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן (שם מדעי: Cacyreus marshalli Butler, 1898) מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. הזכרים דומים לנקבות בדגם הכנפיים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנות. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הנקבה נע מ- 18 עד 27 מ"מ כשנקבות מעט גדולות מהזכרים להם יש מפתח כנפיים הנע מ- 15 עד 23 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן הוא מין דרום אפריקאי הנמצא במוזמביק, בוצוואנה ודרום אפריקה. המין הוא מין פולש שחדר לראשונה לאיים הבלריים ומשם בסוף המאה ה- 20 לדרום ומרכז אירופה כולל בריטניה, מאלטה, שוויצריה, אוקרינה. הוא נמצא גם בצפון אפריקה ממרוקו, אלג'יר ומצרים. בישראל נצפה לראשונה בירושלים  בשנת 2019. משארים כי היצוא של הפרחים המאכסנים מדרום אפריקה כשהזחלים והביצים מוסתרים בתוכם אפשר את חדירתו לכל המדינות. תמונות אילו צולמו בירושלים ובשוהם שם התפתח על שיחי הגרניום בגינתי והשמיד את כולם. המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן נמצא על רשימות המינים בסגר של אירופה והמזרח התיכון (EPPO A2 list). המין מתפתח על צמחי הגֵּרַנְיוֹן (Geraniums) והפֵּלַרְגּוֹנְיוּם (Pelargonium), שניהם סוגים של צמחי נוי המשתייכים למשפחת גרניים. הזחלים הצעירים חודרים לניצנים של הפרחים וניזונים על רקמת הפרחים. רק בשלב הזחל השלישי הם עוברים מהפרחים להתפתח בתוך הענפיים. רוב הזחלים מתפתחים בתוך ענפי השיח ואוכלים את כל תוכנם אבל חלקם ניזונים על העלים. בגידול של הזחלים שאספתי בבתי הם ניזונו בעיקר על העלים הבוגרים המתייבשים של הגרניון כפי שניתן לראות בתמונות. בטמפרטורה מיטבית של 20 מעלות צלסיוס הזחלים מתגלמים לאחר 30 ימים. שלב הגולם עורך כ- 17 יום. בטמפרטורות נמוכות יותר המחזור חיים מתארך אבל מעריכים כי הם לא שורדים את חורף אירופי הקר והם לא מסוגלים להיכנס לתרדמת חורף (diapause). מחזור החיים בדרום אפריקה עורך כ- 46 יום.

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

Nezara viridula

תְּרִיסִית יְרֻקָּה
Southern Green Shield-bug, Stink-bug

הבוגר בעל גוף קמור ובעל מספר מופעים בדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ. מין פולש הנחשב למזיק חשוב בחקלאות ונפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה (שם מדעי: Nezara viridula Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל גוף קמור ובדרך כלל בגוון ירוק מבהיק. הבוגרים בעלי 3 מופעים שונים: האחד ירוק על פני כל הגוף (N. viridula f. smaragdula), השני מתאפיין בשוליים בגוון כרם הרחבים במיוחד בקדמת הראש והחלק הקדמי של פרק החזה הראשון (N. viridula f. torquata). קיים גם מופע נדיר שלישי בו הבוגר הוא בעל גוון כתום או צהוב. העיניים בדרך כלל בהירות בגוון ורדרד אדמדם ובצמוד לכל עין עינת קטנה אחת. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. המין יכול לשנות את גוון גופו מגוונים של ירוק בקיץ לחום בסתיו. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

הערכה היא כי תפוצתו המקורית של המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה היא אפריקאית (אתיופיה) ומשם הוא התפשט לכל העולם והיום מצוי באירופה, אוסטרליה אמריקה ואפריקה בין קווי הרוחב 45 צפון ו- 45 דרום. המין פלש לאזורים השונים בעולם בתוך מוצרים חקלאים מיובאים. הוא ניזון על מגוון מיני צמחים גדול ובכך מהווים מזיק לצמחי תרבות שונים הן לפרי והן לעלווה. המין נחשב מזיק לגידולים שונים ובהם תפוחי אדמה, כותנה, אפונה, שעועית, סויה, ופרחי נוי. באזורים קרים הבוגרים חורפים במקומות מסתור מוגנים כמבנים. הנקבות הבוגרות חורפות במסתור ומיד עם עליית הטמפרטורות הן מטילות ביצים. הנקבה מטילה את הביצים בקבוצות של 15 - 130 ביצים בצדו התחתון של העלה. הזחל בעל 5 דרגות התפתחות ובכל שלב בעל דגם שונה של צבעים: שלב הראשון של הזחל חום או שחור-חום עם דגמים שחורים ובשלב האחרון ירוק עם דגם שחור או שילוב של דגם שחור וצהוב. זמן התפתחות כול אחד משלבי הזחל הוא כשבוע ומחזור החיים נמשך כ- 35 יום. המין מקיים עד 4 דורות בשנה. המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה מפריש חומר בעל ריח דוחה כהגנה נגד טורפים. מספר אויבים טפיליים פוגעים בפשפש. האחת היא צרעה טפילית בשם סקליון התריסית (Trisolcus basalis) אשר מטילה את ביצה בביצי התריסית הירוקה והזחלים ניזונים על הביצים והשני הוא זבוב טפיל (Trichopoda pennipes) אשר מטיל את הביצים על הבוגר והזחלים. שני המינים הטפיליים משמשים במלחמה ביולוגית כנגד מזיק זה בחקלאות.

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

Oxycarenus hyalinipennis

פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה
Cotton seed bug

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים מהנקבות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם. מין פולש המדווח כמזיק לצמחים ממשפחת החלמיתיים ועצי פרי. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה (שם מדעי: Oxycarenus hyalinipennis A. Costa, 1843) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים ואורכם עד 4 מ"מ והנקבות עד 5 מ"מ. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בהם 2 גדולות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה המקורית היא מאזור הים התיכון וחוף אפריקה והיום הוא בעל תפוצה באירופה, מרכז ודרום אמריקה, האיים הקריביים, אפריקה ואסיה. הנקבה מטילה 20 עד 25 ביצים בקבוצות או בבודדים מהם בוקעות הנימפות אשר נוטות להתקבץ. מחזור החיים אורך כ- 20 יום. המין מקיים בין 3 ל- 4 מחזורי חיים בשנה וכשמקורות המזון מצטמצמים הבוגרים מתקבצים ועוברים את החורף בתרדמה במקומות מסתור כגבעולים חלולים. המין פולש ונחשב למזיק שדה הניזון על זרעים, ועלווה של צמחים ממשפחת החלמיתיים במיוחד על צמחי כותנה ובמיה. ניתן למצוא נגיעות במזיק גם על עצי מטע כדוגמת אבוקדו, פקאנים, תמרים, אפרסמון, אפרסקים ותאנים. בגידולי כותנה המין נחשב למזיק חשוב היות והוא יכול לגרום לאובדן של עד 15% ממשקל יבול הכותנה ולפגיעה ביכולת הנביטה של הזרעים. לפעמים יכולה להיות פגיעה גם לכותנה באחסון. בעצי פרי נגרם נזק לפירות בנקודות בהם ניזון המזיק וגם עקב הפרשות של צואה או חדירת רוק המכיל רעלניים.

Coptotermes formosanus

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי
Formosan subterranean termite

Coptotermes formosanus

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי
Formosan subterranean termite

החילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. מין זה פלש לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה.

מידע נוסף

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי (שם מדעי: Coptotermes formosanus Shiraki, 1909) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. המתרבים המשניים בעלי גוף חום. הקן יכול להכיל עד למיליון פרטים. קן גדל במשך 5 עד 7 שנים לפני שמופיע מעוף הכלולות הראשון.

פעילות והתנהגות

מין זה נחשב לאחד המינים הפלשים הבעייתיים בעולם וחדר לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. רדיוס איסוף המזון של הפועלים דרך תעלות תת-קרקעיות מגיע עד 100 מ'. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה. למרות שמין זה בעל קן פעיל בתת- הקרקע, קינים יכולים להתבסס גם בתוך מבנים ללא קשר לקרקע.