אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Lepidoptera
- Nymphalidae
Nymphalidae
נִימְפִיתִיִּים (שם מדעי: Nymphalidae Rafinesque, 1815) היא אחת המשפחות הגדולות והמגוונות של הפרפריים והמתאפיינת בבוגרים בעלי גוף בינוני עד גדול, צבעים עזים ויכולת תעופה טובה ומהירה למרחקים גדולים. הכנפיים התחתונות בדרך כלל חיוורות יותר ולפעמים מדמות מראה של עלים מתים. המשפחה בעלת תפוצה עולמית ובה 12 תת-משפחות (בעבר חלקן הוגדרו כמשפחות נפרדות) והמונה מעל ל-6000 מינים כשבישראל תוארו מעל ל-40 מינים. נִימְפִיתִיִּים מתאפיינים בבוגר בעל שתי זוגות רגלים מפותחות המשמשות להליכה כאשר זוג הרגלים הקדמיות חסרות או שהן קטנות וניצבות כלפי מעלה כשהן צמודות אל החלק התחתון של החזה והן שונות בין הזוויגים. רגלי הזכר בדרך כלל בעלות 2 מפרקים, שעליהן שערות הנותנות לרגל מראה דמוי מברשת, ובנקבה יש ברגל 4 מפרקים. הסיבה להתנוונות זוג הרגלים הקדמיות אינה ברורה. יש חוקרים הטוענים כי הרגליים הקדמיות משמשות לאיתות בין הזוויגים למטרות רביה, אחרים טוענים כי השערות דמויות המברשת משמשות להגברת יעילות חוש הריח וייתכן כי שתי הטענות משולבות. בצד התחתון של המחושים יש תמיד שני חריצים. הכנף הקדמית בעלת 12 עורקים. הזחלים שעירים ובעלי בליטות דמויות קוצים. הפונדקאים שונים ורבים אבל יש מינים רבים להם רמת הקשר גבוהה לפונדקאי. הגלמים מטיפוס "גולם חנוט" התלויים במהופך כשהם אחוזים למצע בעזרת פרק הבטן האחרון בו יש קרסים זעירים (cremaster) הנעוצים בקורי משי שהזחל ארג על המצע לפני התגלמותו.
רשימת מינים
Danaus chrysippus
הבוגר מתאפיין בכנפיים בגווני כתום-צהוב כאשר הצד העליון שלהן בעל גווים עזים יותר מאלו של הצד התחתון. הכנף הקדמית בחלקה הדיסטלי בעלת אזור שחור הנחצה בפס של כתמים לבנים. הראש והחזה של הבוגר בעלי גוון שחור ועליו נקודות לבנות בעוד שהבטן בעלת גוון כתום ולבן. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-70 עד 80 מ"מ. מין נודד שדווח מישראל.

מידע נוסף
המין דָּנָאִית הֲדוּרָה (שם מדעי: Danaus chrysippus Linnaeus,1758) מתאפיין בבוגר בעל ראש וחזה בגוון שחור ועליו נקודות לבנות כשהבטן בעלת גוון כתום ולבן. הכנפיים בגווני כתום-צהוב כאשר הצד העליון שלהן בעל גווים עזים יותר מאלו של הצד התחתון. הכנף הקדמית בחלקה הדיסטלי בעלת אזור שחור הנחצה בפס של כתמים לבנים. הכנף האחורית בעלת שולים שחורים ועליה נקודות לבנות בצורת חצאי עיגולים. הצד התחתון של הכנף האחורית בעל דו-צורתיות זוויגית כאשר בכנף הנקבה יש שלוש נקודות שחורות במרכז כל כנף בעוד שבזכר יש בנוסף להן אזור לבן עם מסגרת שחורה עבה שבולטת מעט ודומה לנקודה רביעית. אזור זה הוא למעשה כפל דמוי כיס ובו קשקשי ריח המכילים פרומון המשמש למשיכת נקבות בשילוב עם פרומון נוסף המופץ באמצעות שני אברים דמויי מברשת אותם שולף הזכר מקצה בטנו. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-70 עד 80 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין דָּנָאִית הֲדוּרָה בעל תפוצה גדולה בעולם. באסיה המין דווח מאינדונזיה והודו בדרום ועד אוזבקיסטן וגאורגיה בצפון. המין דווח מכל יבשת אפריקה, מדרום אירופה, מסביב לאגן הים התיכון וחודר גם לשטחים בצפון אוסטרליה. במין דָּנָאִית הֲדוּרָה תוארו מספר תתי מינים ומישראל תואר תת-המין D. c. chrysippus הנפוץ באגן הים התיכון וצפון אפריקה הטרופית. בישראל המין נפוץ במשך כל השנה, בעיקר באזורים חמים ולחים כמו בקעת ים המלח, כיכר סדום ועין-גדי. בקיץ המין נודד צפונה והחל מחודש יוני, הוא מופיע בשפלה, מישור החוף ובעמקים שם נשאר עד תחילת החורף. הבוגר בעל מעוף איטי בסמוך לקרקע כשהוא ניזון על צוף פרחים. הזחלים מתפתחים על פונדקאים ממשפחת האַסְקְלֶפִּיִּים, בעיקר על המין פתילת המדבר הגדולה אך ניתן למצאם גם על צמחי תרבות כדוגמת אסקלפיאס. פונדקאי נוסף הוא החנק מחודד ממשפחת ההרדופיים אשר בעבר שויך למשפחת האסקלפיים. רוב מיני הצמחים במשפחה מכילים שרף חלבי המכיל גליקוזידים רעילים המצטברים בגוף הזחל ומעניקים למין דנאית ההדורה הגנה מטורפים בכל שלבי התפתחותו.
Melanargia titea
הבוגר בעל מעוף איטי ומתאפיין בכנפיים לבנות-צהבהבות ועליהן דגם כתמים שחור-חום כהה. הצד העליון של הכנפיים בעל שולים שחורים ורחבים בהם משולבים כתמים לבנים המאפיינים מין זה. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 60 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף
המין אֲבִיבִית מְשֻׁיֶּשֶׁת (שם מדעי: Melanargia titea Klug, 1832) בעל מעוף איטי. הבוגר מתאפיין בכנפיים בעלות גוון לבן צהבהב ועליהן דגם כתמים שחור-חום כהה. הצד העליון של הכנפיים בעל שולים שחורים ורחבים בהם משולבים כתמים לבנים המאפיינים מין זה בשונה ממינים לבנים-שחורים אחרים המעופפים באזורנו. בישראל המין אֲבִיבִית מְשֻׁיֶּשֶׁת הוא היחיד בתת-המשפחה סטיריות (Satyrinae) בעל גוונים של לבן ושחור. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 60 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין אֲבִיבִית מְשֻׁיֶּשֶׁת בעל תפוצה במדינות במזרח אגן הים התיכון: ארמניה, דרום טורקיה, סוריה, לבנון ירדן, וישראל. במין אֲבִיבִית מְשֻׁיֶּשֶׁת תוארו 2 תתי-מינים ומישראל דווח על תת-המין M. t. titania הנפוץ בכל האזור הים תיכוני פרט לדרום טורקיה. הבוגר חי בסביבות שונות ובהם חורש פתוח, גבעות שיחיות, שטחי עשב וערבות. הנקבה מטילה את הביצים על עלי דגניים שונים תוך כדי ריחוף קרוב לקרקע ובמקומות מוצלים. הזחלים ניזונים על פונדקאים חד-פסיגיים המשתייכת למשפחת הדגניים וגם על מינים מהסוג דרדר המשתייכים למשפחת מורכבים. הזחל הבוקע בדרך כלל איננו ניזון מהפונדקאי אלא על שאריות הביצה ממנה בקע ונכנס לתרדמה לאורך כל הקיץ. רק לאחר התרדמה הוא מתחיל להיזון על הפונדקאים. הזחל בעל גוון ירוק ולאורך גופו 3 פסים חומים. בסיום גדילתו הזחל מתגלם על הקרקע, בקרבת הפונדקאי, מתחת לשכבת העלים המתים למשך תקופה של עד חודש ימים. המין מקיים דור אחד בשנה.
Melitaea didyma
הבוגר מתאפיין בכנפיים שהצד העליון שלהן בגוון כתום-חום המשולב בכתמים חומים כהים בגדלים שונים. בצד התחתון של הכנפיים משולבים קווים בגווני כרם וכתום כשאליהן מסודרים בשורות לא אחידות כתמים חומים ושחורים. הנקבה גדולה במעט מהזכר וכתמים בה גדולים יותר. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-35 עד 50 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נסף
המין כִּתְמִית הַלְּבָנוֹן (שם מדעי: Melitaea didyma Esper, 1778) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים שהצד העליון שלהן בגוון כתום-חום המשולב בכתמים חומים כהים בגדלים שונים. בצד התחתון של הכנפיים משולבים קווים בגווני כרם וכתום כשאליהן מסודרים בשורות לא אחידות כתמים חומים ושחורים. קיימת שונות במופע הכתמים והצבע של הכנף העליונה במין זה. שונות הבאה לידי ביטוי במגוון צורות ובהם דו-צורתיות זוויגית, שונות בין פרטים באותה האוכלוסייה, שונות בין תתי המינים וכן שונות עונתית המושפעת מסוג המזון של הזחל, לחות וטמפרטורת הסביבה. הזכר בעל גוונים כתומים אדומים עזים יותר מאלו שבנקבה בה הכתמים החומים שחורים גדולים יותר. הנקבה גדולה במעט מהזכר. המחושים בעלי גוון חום צהבהב. בסוג זה קיים דמיון גדול בין מספר מינים שניתן להבדיל ביניהם בעיקר על ידי השוואת מספר מאפיינים קבועים בדגם הכתמים המופיעים על הצד התחתון של הכנפיים במיוחד על הכנף האחורית. ממאפייני המין כִּתְמִית הַלְּבָנוֹן הוא המצאות של קו רציף של כתמים כתומים כמעט ללא הפרדה, מיעוט בנקודות שחורות על הכנף האחורית התחתונה וגוף בוגר שחור ברובו עם מעט קוים כתומים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-35 עד 50 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין כִּתְמִית הַלְּבָנוֹן נפוץ בדרום ומרכז אירופה מספרד ועד לדרום רוסיה, בצפון אפריקה מתוניסיה ועד מרוקו ובאסיה מטורקיה והמזרח התיכון ועד למונגוליה. במין תוארו כ-9 תתי-מינים ומישראל (גבול תפוצתו הדרומי) דווח על תת-המין M. d. libanotica מאזור רכס רמים באצבע הגליל. המין כִּתְמִית הַלְּבָנוֹן מעדיף סביבות מחייה פתוחים של כרי דשא, מדרונות סלעיים ואזורים מופרעים כשולי דרכים. הנקבה מטילה מספר גבוה של ביצים על החלק התחתון של עלי הפונדקאים. הזחלים בוקעים לאחר כ-15 יום והתוצאה היא התפתחות של אוכלוסיות גדולות גם בשטחים מוגבלים. הזחל בעל גוף שחור ולבן ועליו שורות בליטות כתומות ולבנות מקבילות שמהן יוצאות שערות קטנות שחורות. הזחלים מתפתחים על מספר רב של פונדקאים ממשפחות שונות ובהם לדוגמה מינים בסוג לחך, ובסוג דיגיטליס ממשפחת הלחכיים, מינים בסוג לוע הארי ובסוג פשתנית ממשפחת הלועניתיים ומינים בסוג דרדר ובסוג לענה ממשפחת המורכבים. הגולם חנוט התלוי במהופך בגוון לבן כשעליו כתמים המשלבים גווני שחור וכתום. התפתחות הגולם נמשכת פחות משבועיים. למין זה שניים עד שלושה דורות והדור האחרון עובר את החורף כזחל צעיר. התמונות צולמו בקורפו, יוון.
Melitaea ornata
הבוגר מתאפיין בכנפיים בגוון כתום-חום בצד העליון עם דגם המורכב מכתמים וקווים שחורים. מין זה מתייחד בנקודות קטנות לא אחידות בשורת הכתמים השלישית בצד העליון של הכנף התחתונה ושורה של קשתות בשוליים החיצוניים של הצד התחתון של הכנף האחורית ומתחתן שורה של עיגולים כתומים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-35 עד 45 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף
המין כִּתְמִית אֲרִיאֵל (שם מדעי: Melitaea ornata Christoph, 1893)
מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגוון כתום-חום בצד העליון עם דגם המורכב מכתמים וקווים שחורים. מין זה מתייחד בנקודות קטנות לא אחידות בשורת הכתמים השלישית בצד העליון של הכנף התחתונה ובדפוס שחור לא רציף של שני פסים שחורים מתעקלים בצד העליון של הכנף העליונה. הצד התחתון של הכנפיים בעל דפוס המורכב מכתמים לבנבנים וכתומים עם שוליים שחורים. במין זה יש שורה של קשתות בשוליים החיצוניים של הצד התחתון של הכנף האחורית ומתחתן שורה של עיגולים כתומים כשבמרכזם אין נקודות שחורות. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-35 עד 45 מ"מ. המין דווח מישראל. הנקבות מעט גדולות מהזכרים והן נבדלות מהם בבטן גדולה יותר ומחודדת בקצה שלה. בשנת 2005 נקבע כי מין זה הוא מין נפרד וניתן לו השם כִּתְמִית יְרוּשָׁלַיִם. במרץ 2025 החליטה האקדמיה ללשון העברית לשנותו לכִּתְמִית אֲרִיאֵל על שם אריאל ביבס בן 4 שנחטף מביתו ונרצח יחד עם האם שירי ואחיו כפיר בן 9 חודשים בעזה.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין כִּתְמִית אֲרִיאֵל דווחה מדרום רוסיה, קזחסטן, ארמניה, צפון איראן, טורקיה, יוון, קרואטיה, איטליה, סוריה, לבנון וישראל. בישראל המין נפוץ בכל האזור הים-תיכוני החל מחודש מרץ ועד חודש נובמבר. המין פעיל בעיקר בשטחים פתוחים, בתה עשבונית וחורש ים-תיכוני, תוך העדפה לאזורים היבשים והחמים יותר. המין כִּתְמִית אֲרִיאֵל מעמיד בין 2 ל-3 דורות בשנה. הזחל בעל גוון שחור אפרפר המכוסה בשורות של בליטות קטנות ושורות של נקודות לבנות-צהבהבות שביניהן כתמים כתומים קטנים. הזחל בשלב ההתפתחות הרביעי מתאפיין בקפסולת ראש בצבע אדום-לבן, והוא ניזון על פונדקאים מהסוג לוע-ארי ממשפחת הלחכיים וגם על פונדקאים ממשפחת המורכבים, במיוחד על פונדקאים מהסוג דרדר ומהסוג גדילן. המין עובר את החורף בתרדמה כזחל בשלבי ההתפתחות מוקדמים.
Vanessa cardui
הבוגר מתאפיין בכנפיים בגווני כתום וחום שאליהן משולבים כתמים שחורים ולבנים. בצד העליון של הכנף הקדמית אזור שחור בולט עם כתמים לבנים ובבסיסה כתם כתום-חום עד אדמדם. בצד העליון של הכנף האחורית שורה של חמישה נקודות כהות בעלות מרכז כחלחל ובצד התחתון חמישה כתמים שחורים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-50 עד 80 מ"מ. המין נודד ודווח מישראל.

מידע נוסף
המין נִימְפִית הַחֻרְשָׁף (שם מדעי: Vanessa cardui Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגווני כתום וחום שאליהן משולבים כתמים שחורים ולבנים. בצד העליון של הכנף הקדמית אזור שחור בולט עם כתמים לבנים ובבסיסה כתם כתום-חום עד אדמדם, עם כתמים שחורים בגדלים שונים. הצד התחתון של הכנף הקדמית דומה בדפוס הכתמים לאלו שבצד העליון רק הגוונים בהירים יותר. בצד העליון של הכנף האחורית שורה של חמישה נקודות כהות בעלות מרכז כחלחל ובצד התחתון של הכנף האחורית חמישה כתמים שחורים דמויי "עיניים" המסודרים בשורה כאשר שניים מהם גדולים מהאחרים. לאורך שולי הכנפיים דגם של קשתות שחורות ולבנות לסירוגין. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-50 עד 80 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין נִימְפִית הַחֻרְשָׁף בעל תפוצה עולמית והוא דווח מכל היבשות למעט אנטארקטיקה. המין פוליפאגי וניזון על פונדקאים רבים במיוחד מצמחים ממשפחת המורכבים, כמו קוצים שונים וחרציות וגם בפונדקאים ממשפחות החלמיתיים, סרפדיים והמצליבים. הנקבה מטילה בדרך כלל בין 100 ל-200 ביצים ירוקות על פונדקאים חד-שנתיים שונים הזמינים בעונת ההטלה. המין מעמיד בין 5 ל-6 דורות בשנה. הזחל שבוקע בונה מחסה על עלה הפונדקאי מקורי משי וקיפולו של העלה. לאחר שהוא מסיים לאכול את העלה מתחת למחסה, הוא עובר לעלה חדש ובונה מחסה חדש. הזחל עובר בין 5 ל-6 שלבי התפתחות ומגיע עד לאורך של 40 מ"מ. הוא בעל גוון שחור אפרפר ופסים צהבהבים לבנים בצדדיו אשר מלווים בצברים של שערות קצרות שחורות או צהבהבות. ראש הזחל שחור עם כתמים קטנים. הזחל מתגלם כגולם חנוט על כל גוף קשיח בסביבתו. מחזור החיים אורך בין 25 יום ל-40 יום בתלות בטמפרטורה. המין נִימְפִית הַחֻרְשָׁף ידוע כמין בעל מעוף מהיר וכושר תעופה טוב המאפשר לו לעוף למרחקים ארוכים פרטים בודדים עשויים לעוף בין 4,000 ל-6,000 ק"מ במהלך חייהם. באביב המין נודד מאפריקה לאירופה והמזרח התיכון ובסתיו הוא נודד מאירופה לאפריקה. הבוגר חי בין 25 ל-40 יום בתנאים מיטביים ולכן הנדידה צפונה מאפריקה לאירופה וחזרה משלבת מספר דורות (נדידה בין-דורית). נקבע כי המין הוא בעל מרחק הנדידה הגדול ביותר בין הפרפראים, מרחק משולב של עד כ-14,000 ק"מ. באירופה בתקופת החורף האוכלוסייה מתה ונעלמת ומתחדשת שוב רק עם הופעת הנדידה באביב ולכן מספר הפרטים הנודדים דרומה בסתיו נמוך בהרבה מאלו הנודדים צפונה באביב. האוכלוסייה של המין נִימְפִית הַחֻרְשָׁף בישראל יכולה להגיע עד למאות מיליונים של פרטים, בעונות גשומות, כאשר האוכלוסיות שהתפתחו בסיני ובערב נודדות צפונה ומתאחדות עם האוכלוסייה שהתפתחה בישראל. אוכלוסייה גדולה זו נוצרת רק למשך מספר ימים וכאשר הנדידה ממשיכה צפונה חוזרת האוכלוסייה המקומית ומצטמצמת למספר נמוך של פרטים. בישראל המין פעיל במרבית חודשי השנה. מידע נוסף בעברית ניתן לקרוא באתר "חרקים עולם קטן בגדול". התמונות צולמו בשוהם, בני עטרות ועין הוד.