אסופת צילומי חרקים

Papilionidae

צִבְעוֹנִיִּים (שם מדעי: Papilionidae Latreille, 1802) היא משפחה הכוללת את הפרפרים הגדולים בעולם, (פרפרי כנפי הציפורים מהסוג Ornithoptera) וגם את הגדולים בפרפרי היום בישראל. שם המשפחה באנגלית ושל מספר מינים בעברית הוא "זנב סנונית" היות ורוב המינים בעלי זנבות ארוכים בקצה הכנף האחורית. המינים במשפחה בדרך כלל מעופפים טובים ומהירים. תפוצת המשפחה עולמית כשמרבית המינים בה בעלי תפוצה טרופית. הוגדרו בה 552 מינים בעולם, מהם 9 מינים דווחו מישראל. הזכרים לאחר ההזדווגות מייצרים חומר דמוי דבק שמונע מהנקבות להזדווג עם זכרים אחרים. הנקבות מטילות ביצים בודדות על הצמחים המשמשים כפונדקאים. זחלים של מינים רבים מזכירים בצורתם ובצבעם הפרשות של ציפורים. אחד המאפיינים של המינים במשפחה הוא הימצאות של בלוטה ייחודית בשלב הזחל. הבלוטה מזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון צבעוני עז אשר בדרך כלל חבויה בתוך שקע הנמצא בחלקו העורפי של החזה הקדמי. בשעת סכנה הזחל שולף אותה דרך חריץ על ידי ניפוחה בנוזלי הגוף. מהבלוטה מופרשים חומרים ריחניים ורעילים שמקורם מהצמחים המשמשים מזון לזחל. הבלוטה מעניקה לזחלים שני יתרונות חשובים והם הפרשת החומרים רעילים ובכך מניעת הצטברותם בגופם והגנה מטורפים אפשריים היות וחומרים אלו בעלי ריח דוחה. הגולם, בד"כ, מטיפוס גלמי החגורה (קשור בחגורה לענף או לסלע). החגורה מחוברת לגוף הגולם בפרק החזה הראשון ויש מינים בהם הזחל מתגלם על הקרקע ללא חגורה.

רשימת מינים

Allancastria cerisyi

צִבְעוֹנִי קָשׁוּט
Eastern Festoon

Allancastria cerisyi

צִבְעוֹנִי קָשׁוּט
Eastern Festoon

הבוגר מתאפיין מעוף איטי, מעט מגושם וקרוב לקרקע. הכנפיים צהובות ומנוקדות בכתמים שחורים. הכנף התחתונה משוננת ובה שלוש בליטות כשהמרכזית בהן בולטת מעט יותר כזנב קצר. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 65 מ"מ. הזחלים ניזונים על פונדקאים מהסוג סַפְלוּל בלבד. במין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין צִבְעוֹנִי קָשׁוּט (שם מדעי: Allancastria cerisyi Godart, 1824) מתאפיין בבוגר בעל מעוף איטי. הכנף הקדמית העליונה צהובה ומנוקדת בכתמים שחורים כשמספר שורות כתמים שחורים אנכיים יורדים משפת הכנף הקדמית. הצד העליון של הכנף האחורית צהוב עם כתמים שחורים כשלאורך השפה התחתונה של הכנף כתמים אדומים בצמוד לכתמים בגוון כחול. בשפת הכנף התחתונה משוננת ויש בה שלוש בליטות כשהמרכזית בולטת מעט יותר משולי הכנף כזנב קצר. הרגליים והמחושים בגוון שחור. הנקבה כהה מהזכר והצבעים מודגשים בה יותר. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 65 מ"מ. המין צִבְעוֹנִי קָשׁוּט בעל דמיון גדול למין צבעוני צהוב אבל נבדל ממנו ב-4 משתנים: במין צבעוני צהוב הרגליים בעלות גוון צהבהב, בכנף הקדמית החיצונית יש כתם צהוב-כתום בולט, הוא חסר את הכתמים הכחולים לאורך קצה הכנף האחורית, ובישראל הוא נפוץ בכל האזור הים-תיכוני.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין צִבְעוֹנִי קָשׁוּט דווחה מאזור הבלקן והמזרח התיכון: יוון, קפריסין, טורקיה, עיראק עד איראן ודרומה עד ישראל. המין צִבְעוֹנִי קָשׁוּט פעיל באזורים ההרריים, במקומות סלעיים, בשולי החורש, באדמות חקלאיות, בשטחים עשבוניים יבשים ובכרי דשא. במין תוארו כ-7 תתי-מינים ובישראל נמצא תת-המין A. c. speciosa הנפוץ בעיקר באזור הכרמל המהווה את גבול תפוצתו הדרומי. ניתן לראותו גם בגליל המערבי ובגליל העליון באזור הר מירון והתמונה כאן צולמה ליד היישוב כליל. הפונדקאים המשמשים מזון לזחלים משתייכים לסוג סַפְלוּל (Aristolochia) ובישראל הפונדקאי העיקרי הוא המין ספלול קטן. בנוסף למין זה גם המינים ספלול השדה וספלול הגליל משמשים כפונדקאים כשהזחלים ניזונים על העלים והפרחים של הפונדקאי. בסוף עונת הגידול של הפונדקאים הזחלים מתגלמים באדמה או על ענפים שבקרבת הפונדקאי ושוהים כגלמים לאורך כל חודשי הקיץ והחורף (כעשרה חודשים). הבוגר יגיח מהגולם רק באביב. המין מקיים מחזור חיים אחד בשנה.

Archon apollinus

צִבְעוֹן שָׁקוּף
False Apollo

Archon apollinus

צִבְעוֹן שָׁקוּף
False Apollo

הבוגר מתאפיין במעוף איטי, מעט מגושם וקרוב לקרקע. הבוגר בעל כנפיים קדמיות שקופות בחלקן. שולי הכנפיים הקדמיות בעלי גוון אפור-שחור. השולים האחוריים של הכנף האחורית שורה של כתמים שחורים שבמרכזם כתם כחול וכתם אדום. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 60 מ"מ. הזחלים ניזונים על פונדקאים מהסוג סַפְלוּל בלבד. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין צִבְעוֹן שָׁקוּף (שם מדעי: Archon apollinus Herbst, 1789) מתאפיין בבוגר בעל מעוף איטי, מעט מגושם וקרוב לקרקע. בעל כנפיים קדמיות שקופות במיוחד במרכז הכנף וזאת בגלל שאין במקומות אלו כיסוי מלא בקשקשים. שולי הכנפיים הקדמיות בעלי גוון אפור-שחור ובחזית הכנף רצועות אנכיות שחורות. הכנפיים האחוריות בעלות גוון לבן-צהבהב ובשולים האחוריים של הכנף האחורית שורה של כתמים שחורים שבמרכז כל אחד מהם כתם כחול וכתם אדום. הנקבה כהה מהזכר היות ושטח האזורים השקופים של הכנפיים קטן יותר אצלה. הכנפיים השקופות חלקית הן הסימן המזהה המובהק ביותר של המין והן שנתנו לו את שמו העברי. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-45 עד 60 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין צִבְעוֹן שָׁקוּף דווחה ממרכז ומזרח אירופה, ממערב אסיה ומהמזרח התיכון: יוון, דרום טורקיה עד איראן ודרומה עד ישראל. במין תוארו מספר תתי-מינים ובישראל נמצא תת-המין A. a. bellargus הנפוץ בכל החבל הים-תיכוני. הבוגרים מעופפים קרוב לקרקע, מעופם איטי ומעט מגושם. הבוגר מבקר פרחים הקרובים לקרקע וניזון מהם. המין צִבְעוֹן שָׁקוּף פעיל החל מחודש דצמבר ועד לאפריל בשטחים פתוחים, צדי דרכים, חורשים ומטעים בהם גדלים הצמחים הפונדקאים שלו. הפונדקאים המשמשים מזון לזחלים משתייכים לסוג סַפְלוּל (Aristolochia) ובישראל הפונדקאי העיקרי הוא המין ספלול קטן. בנוסף למין זה גם המינים ספלול השדה, ספלול הגליל וספלול ססגוני משמשים כפונדקאים. הנקבה לפני הטלה עפה קרוב לקרקע ומפעם לפעם נוחתת ונעה על הקרקע תוך חיפוש אחר מקום נביטה של הצמח הפונדקאי. כאשר היא מוצאת נביטה של פונדקאי היא מטילה על הקרקע בצמוד לו או על הצד המוסתר של עצמים שונים על הקרקע שבקרבתו כאבנים או עלים יבשים צבר של 3 עד 15 ביצים. הטלה של ביצים ישירות על הצמח הפונדקאי נדירה. הזחלים שבוקעים עולים על הצמח הפונדקאי וחיים עליו בתוך מחסה של קורים. הפונדקאים המשתייכים לסוג סַפְלוּל מכילים בעליהם חומצה אריסטולוכית (Aristolochic acid). חומצה זו רעילה אבל הזחלים עמידים לה והם צוברים אותה בגופם כחלק ממנגנון ההגנה של הזחל מטורפים. הזחל משדר לטורפים על רעילותו באמצעות הצגה של גוון גוף שחור שעליו נקודות אדומות. הרעלן שהצטבר בגוף בשלב הזחל נשמר גם בתקופת הגולם והבוגר ומשמש את המין להגנה מטורפים בשלבי הזחל והבוגר כאחד. הזחל מתגלם בשכבת הקרקע העליונה או מתחת לאבנים בתוך רשת קורים דלילה. הגולם ביצתי בגוון חום חסר חגורה. המין מקיים דור אחד בשנה ועובר בתרדמה לאורך חורף אחד או יותר כגולם בקרקע.

Iphiclides podalirius

סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים
Scarce swallowtail, Sail swallowtail

Iphiclides podalirius

סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים
Scarce swallowtail, Sail swallowtail

הבוגר מתאפיין בכנפיים בגווני לבן קרם או צהוב בהיר. לאורך כנפיו הקדמיות שישה פסים שחורים. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם כחול ומעליו חצי סהר כתום. בשולי הכנף התחתונה כתמים כחולים בצורת סהר. זנב הכנף התחתונה ארוך. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-55 עד 90 מ"מ, כשהנקבות גדולות מהזכרים.

מידע נוסף

המין סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים (שם מדעי: Iphiclides podalirius Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגווני לבן קרם או צהוב בהיר. לאורך כנפיו הקדמיות שישה פסים שחורים. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם כחול ומעליו חצי סהר כתום. בשולי הכנף התחתונה כתמים כחולים בצורת סהר. זנב הכנף התחתונה ארוך יחסית למינים אחרים במשפחה. אין הבדל בולט במופע של הזוויגים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-55 עד 90 מ"מ, כאשר הנקבה גדולה מהזכר ובעלת בטן רחבה יותר.

פעילות והתנהגות

המין סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים נפוץ באזור הפלארקטי: ממרכז ודרום אירופה, טורקיה, הקווקז, ומערבה עד הודו ומערב סין במזרח ודרומה עד לחצי האי ערב ופקיסטן. במין הוגדרו 4 תתי-מינים ובישראל נמצא תת-המין I. p. virgatus הנפוץ רק בצפון באזור אצבע הגליל וצפון רמת הגולן. המין סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים פעיל באזורים פתוחים של כרי דשא עם שיחים ועצים וכן בסביבות חקלאיות וסביבות עירוניות. הזכרים מעדיפים להתעופף בקרבת המקומות הגבוהים של אזור מחיתם כחלק מהתחרות על גישה לנקבות חולפות. הפונדקאים של מין זה הם בעיקר עצי בר ממשפחת הוורדים (Rosaceae) כדוגמת עוזרר, שזיף בר, שקד, ועצי מטע כדוגמת: תפוח, אגס, דובדבן ואפרסק. השימוש בחומרי הדברה במטעים הביא להעלמות הדרגתית של המין והיום הוא מוגן במספר מדינות באירופה. הנקבה מטילה ביצה ירקרקה בודדת על הצמח הפונדקאי והזחל שבוקע בעל גוון אפור עם 2 פסי רוחב לבנים. גוון גוף הזחל משתנה ולאחר מספר התנשלויות הופך לירוק עם פסים צהובים דקים וכתמים חומים קטנים. הזחלים בתגובה לסכנה שולפים בלוטה המזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון ירוק צהבהב. הגולם, מטיפוס גלמי החגורה, בעל גוון ירוק או צהוב מתגלם על ענפי הפונדקאי. המין סְנוּנִיתַן הַוַּרְדִּיִּים מקיים עד 3 דורות בשנה וזאת בתלות בטמפרטורות הסביבה. הגולם אשר מתפתח בדור האחרון לפני החורף הוא בעל גוון אפור ועובר בתרדמה את החודשים הקרים כשהוא נמצא על גזע עץ הפונדקאי או בקרבתו על עצמים כאבנים.

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, Lime swallowtail

Papilio demoleus

זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן
Chequered swallowtail, Lime swallowtail

הבוגר מתאפיין בכנפיים בגווני שחור ולבן. בצד התחתון של הכנף הקדמית רצועה של כתמים בגוון קרם. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם אדום ומעליו קשת כחולה. הבוגרים חסרים את הזנב בקצה הכנף האחורית. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-80 עד 100 מ"מ. מין פולש הנחשב למזיק במטעים של עצי הדר.

מידע נוסף

המין זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן (שם מדעי: Papilio demoleus Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל כנפיים בגווני שחור ולבן. על הצד התחתון של הכנף הקדמית רצועה של כתמים לא סדירים בגוון קרם. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם אדום ומעליו קשת כחולה. הבוגרים חסרים את הזנב בקצה הכנף האחורית האופייני למשפחה זו. במין תוארו 6 תתי-מינים. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-80 עד 100 מ"מ.

פעילות והתנהגות

אזור תפוצת המין זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן הראשוני היה באוסטרליה ובאזורים הטרופיים והסובטרופיים של דרום אסיה. משם פלש המין למקומות חדשים והיום נמצא גם באמריקה ובאירופה. במשפחה זו המין זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן הוא הנפוץ ביותר בעולם ונחשב למין פולש מוצלח בגלל יכולתו לנצל משאבים חדשים ובהם גם היכולת לחדור לבתי-גידול פתוחים של שטחים חקלאיים ולאזורים עירוניים ירוקים במקומות מגורי האדם. המין הגיע לדרום מזרח טורקיה ומזרח סוריה כבר לפני כ-15 שנה מאזור נהרות החידקל והפרת בעיראק, משם המשיך בהתקדמותו מערבה בעקביות והופיע בחופי הים התיכון בטורקיה, סוריה ולבנון בסביבות שנת 2018. מישראל דווח המין לראשונה בשנת 2021. התמונות כאן צולמו בסוף ספטמבר 2023 בקרבת מטעי ההדרים הצמודים לחוף דוגה שבצפון הכינרת בו נצפו בוגרים רבים מעופפים. משך זמן חיים של הבוגרים קצר, הזכר חי 4 ימים והנקבה כשבוע ימים בלבד. הנקבה מטילה ביצה בודדת כל פעם על גבי העלה. משך זמן מחזור חיים נע בין 26 יום ל-59 ימים בתלות בטמפרטורת הסביבה. הבוגר ניזון על צוף פרחים .הזחלים ניזונים בדרך כלל על העלים של עצי הדרים אבל גם על צמחים ממשפחת הפיגמיים. קיימת שונות בין 6 תתי-המינים בהעדפה של הצמחים הפונדקאים. בארבעת שלבי ההתפתחות הראשונים של הזחל הוא בעל כתמים רוחביים רחבים ולבנים על רקע גוף שחור. דגם גוף המעניק הסוואה לזחלים ומדמה לשלשת של ציפורים. דגם זה המשתנה בהדרגה בשלבי ההתפתחות הבאים של הזחל לגוונים צהבהבים-כתומים ולבסוף לגוון ירוק. הזחלים בעלי בלוטה מזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון צהוב כאשר בסיס הבלוטה בגוון כתום. הזחלים יכולים לפגוע קשה בעצים צעירים ולהרוס מטעים צעירים. הזחל מתגלם על גבעולים עבים של הצמח הפונדקאי, או על גופים סמוכים לפונדקאי כדוגמת מקלות וסלעים. המין זָנָב סְנוּנִית הַלִּימוֹן יכול לקיים עד 5 דורות בשנה ונחשב למזיק חקלאי חשוב במטעים הדרים במדינות רבות.

Papilio machaon

זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה
Old World swallowtail, Common yellow swallowtail

Papilio machaon

זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה
Old World swallowtail, Common yellow swallowtail

הבוגר מתאפיין במעוף מהיר וגבוה תוך הפסקות לריחוף מעל צמחים. הכנפיים בעלות גוון צהוב ועליהן דגם עירוק שחור. בקרבת שולי הכנפיים פס שחור בו משולבים 6 כתמים כחולים. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם כתום-אדום. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-55 עד 85 מ"מ. הנקבה גדולה מהזכר, כהה יותר ובעלת בטן רחבה.

מידע נוסף

המין זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה (שם מדעי: Papilio machaon Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל מעוף מהיר וגבוה תוך הפסקות לשם ריחוף מעל צמחים. הזכרים מעדיפים להתעופף בקרבת מקומות גבוהים באזור פעילותם כחלק מהתחרות על הגישה לנקבות חולפות. הבוגר בעל כנפיים בגוון צהוב לימוני ועליהן דגם עירוק שחור. בקרבת שולי הכנפיים פס שחור רחב ובו משולבים 6 כתמים כחולים. בזווית הפנימית של הכנף האחורית כתם כתום-אדום. הנקבה גדולה מהזכר, כהה יותר ובעלת בטן רחבה יותר. מוטת הכנפיים של הבוגר נעה מ-55 עד 85 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה בעל תפוצה בכל האזור ההולארקטי והוא נפוץ באירופה, צפון אפריקה, צפון אסיה וצפון אמריקה (מיפן ועד אלסקה). בעולם הוגדרו 41 תתי-מינים ובישראל נמצא תת-המין - P. m. syriacus הנפוץ בצפון ומרכז הארץ עד לצפון הערבה בדרום. ניתן לראותו בשטחים פתוחים של האזור הים תיכוני, במשך כל השנה, בעיקר ממרץ עד סוף נובמבר. הבוגר ניזון על צוף פרחים. המין זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה מתפתח על פונדקאים המשתייכים למשפחת הַפֵּיגָמִיִּים בעיקר על מיני שומר ופיגם, אבל הזחלים ניזונים גם על עלים צעירים של הדרים, גזר-בר ומיני סוככיים נוספים. הנקבה מטילה ביצה צהובה בודדת על הצמח הפונדקאי והזחל שבוקע בעל גוון שחור עם פס רוחב מרכזי לבן המדמה לשלשת ציפורים. גוון גוף הזחל משתנה לאחר מספר התנשלויות לירוק עם פסי רוחב שחורים בהם משולבות נקודות כתומות. הזחלים בתגובה לסכנה שולפים בלוטה המזכירה בצורתה "קרניים" (osmeterium) בגוון כתום. הגולם מטיפוס גלמי החגורה בצבע ירוק לימוני או חום אפרפר המתגלם כשהוא צמוד לענפי הפונדקאי או לעצמים אחרים בקרבתו. המין זְנַב-סְנוּנִית נָאֶה מקיים עד 5 דורות בשנה וזאת בתלות בטמפרטורות הסביבה. הגולם המתפתח בדור האחרון לפני החורף עובר תרדמה במשך החודשים הקרים והבוגר מגיח בתחילת האביב הבא. הגלמים יכולים לשהות בתרדמה לאורך תקופה ארוכה של מספר שנים.