אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
- Hemiptera
- Scutelleridae
Scutelleridae
תְּרִיסוֹנִיִּים (שם מדעי: Scutelleridae Leach, 1815) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ומתאפיינת במגנית גדולה במיוחד המכסה לגמרי את הבטן כולל הכנפיים. מתחת למגינית יש 4 כנפיי תעופה קרומיות. צורה זאת נותנת להן מראה חיצוני ראשוני הדומה לחיפושית אבל בניגוד לחיפושיות המגנית רחבה ואין בה תפר אמצעי כפי שנמצא בין כנפי החפיה של החיפושיות. הראש משולש בצורתו ובמחושים יש 3 עד 5 פרקים. במרבית המינים בעלי צבעים מטליים עזים אשר נתנו למשפחה את השם הלועזי "חרקי תכשיט". בעברית לא ניתן לה שם ואני מאמץ כאן את השמות שפורסמו באתר ויקפידה. בעבר המינים בה שויכו למשפחת התריסיתיים ולכן הם קבלו שמות המקובלים במשפחה זו. בדומה למשפחת התריסיתיים רוב המינים בה מיצרים חומרי בעלי ריח דוחה מבלוטות בצדי החזה כדי להרחיק טורפים. בעולם הוגדרו בה כ- 450 מינים ומתוכם תוארו כ- 22 מינים בישראל. המינים במשפחה הם מינים קטנים עד בינוניים ואורך גוף הבוגר נע בין 5 ל- 20 מ"מ. רוב המינים בעלי תפוצה טרופית. המינים במשפחה ניזונים ממגוון רב של צמחים. רוב המינים במשפחה אינם גורמים נזק כלכלי אבל מספר מינים ניזונים על צמחים של גידולי שדה כחיטה ולכן מהווים מזיקים חשובים בחקלאות.
רשימת מינים
Eurygaster integriceps
הבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות. המין מהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל. אורך גוף הבוגר נע מ- 10 עד 13 מ"מ. המין נפוץ בצפון אפריקה, דרום אירופה, מערב ומזרח אסיה ונפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה (שם מדעי: Eurygaster integriceps Puton, 1881) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. המגנית גדולה ומכסה את רוב הבטן. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות בגוונים של לבן עד אדמדם. שולי הבטן בולטים מצדי המגנית ועליהם דגם פסים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 10 עד 13 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה כוללת את צפון אפריקה, דרום אירופה והבלקן, מערב ומזרח אסיה. המין נפוץ בישראל. הבוגר של המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה עובר במהלך חייו שלושה שלבים. הבוגרים הצעירים נודדים מאזור התפתחותם לאזורים גבוהים של 900 עד 2000 מ' ואז נכנסים לשלב שני בו הבוגרים חורפים בקרקע מתחת לעלים יבשים, אבנים וסביב בית השורשים של עשבוניים. מסוריה דווח שהבוגרים שהו כתשעה חודשים בתרדמת חורף. כאשר טמפרטורת הסביבה עולות מעל 13 צלסיוס הבוגרים עוברים לשלב השלישי בו הם מהגרים לשדות תבואה, מזדווגים ומטילים ביצים. בוגרים פעילים חיים כשנה. הנקבות מטילות עד 80 ביצים בקבוצות. כל קבוצת ביצים מסודרת בשתי שורות של שבע ביצים, בצד התחתון של העלים ועל הגבעולים של הצמח המארח. זמן התפתחות הביצים נע בין 6 ל- 28 יום. הנימפות עוברות 5 נשלים וניזונות מעלים, גבעולים וזרעים צעירים של דגנים. קצב ההתפתחות מושפע מהטמפרטורות הסביבה והטמפרטורה המיטבית להתפתחות היא 20-24 מעלות צלזיוס. המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל. הנזק משתנה היות וגודל האוכלוסייה משתנה אבל אחת לכשבע שנים יש גידול משמעותי באוכלוסייה והנזק יכול להביא לאובדן של 50 עד 90 אחוז מיבול החיטה ובין 20 ל- 30 אחוז ביבול השעורה. הנזק מתחיל בפגיעה בצמח ויכולת ההתפתחות שלו וממשיך בשינוי של ההרכב הכימי של הגרעין. המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מחדיר בזמן ההזנה אנזימים פרוטאוליטיים ועמילוליטים לגרעין החיטה הגורמים לפירוק הגלוטן, מפחיתים את איכות הקמח וגורמים לבצקים גרועים. המחקר בנושא נרחב והניסיונות למנוע נזקים שונים ומרובים ובהם: שימוש בחרקים טפילים, הדברה על ידי פטריות פתוגניות, שינוי זמני הזריעה, פיתוח זני דגנים עמידים ועד לשימוש בחומרי הדברה במשטרי שימוש משתנים.
Odontotarsus robustus
הבוגר בעל גוף צהוב ועליו דגם פסים חומים. קיימת שונות בגוונים של הפרטים. המגנית גדולה ומחודדת. אורך גוף הבוגר נע מ- 9.5 עד 11 מ"מ. המין ניזון על בעיקר על צמחים ממשפחת הסוככים ומשפחת המורכבים. המין נפוץ בדרום אירופה, קפריסין, המזרח התיכון ודווח מישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסוֹן מְגֻשָּׁם (שם מדעי: Odontotarsus robustus Jakovlev, 1884) מתאפיין בבוגר בעל גוף צהוב ועליו דגם פסים חומים. קיימת שונות בגוונים של הפרטים. המגנית גדולה ומכסה את כל הבטן ובקצה האחורי היא מחודדת. ההפרדה בין המינים בסוג זה מתאפשרת על פי ההבדלים בדגם הפסים ובצורת הקצה המאורך של המגנית.אורך גוף הבוגר נע מ- 9.5 עד 11 מ"מ.
פעילות והתנהגות:
המין תְּרִיסוֹן מְגֻשָּׁם נפוץ בדרום אירופה, קפריסין, המזרח התיכון כולל מצרים, טורקיה ומזרחה לאירן. המין תְּרִיסוֹן מְגֻשָּׁם צמחוני הניזון על העלים של מספר צמחי בר ובהם: חַרְחֲבִינָה, קַרְדָּה, שְׂעוֹרַה, ואַסְפֶּסֶת, אך גם על צמחים אחרים ממשפחת הסוככים ומשפחת המורכבים.