אסופת צילומי חרקים

Lygaeidae

פַּנְדּוּרִיִּים (שם מדעי: Lygaeidae Schilling, 1829) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים ומתאפיינת במינים בעלי גוף מוארך או סגלגל. המינים במשפחה קטנים עד בינונים בעלי אורך גוף בוגר של 1 עד 12 מ"מ. צבעיהם לא בולטים והם שטוחים בדרך כלל. במשפחה אפוזמטיזם (האבולוציה של צבע אזהרה) מפותח מאוד במיוחד בתת-המשפחה Lygaeidae אשר הביא להתפתחות מספר מינים צבעונים ובינונים בגודלם. המחושים בעלי 4 פרקים (יש מינים עם 3 פרקים) והם יוצאים מתחת לקו העיניים. הממברנה בכנף הקדמית בעלת 4 או 5 עורקים (בשונה ממשפחת הגִּלְדָּנִיִּים). למינים במשפחה 2 עיניים פשוטות (בשונה ממשפחת הרַכְנׇפִיִּים). תפוצת המשפחה היא עולמית והוגדרו בה יותר מאלפיים מינים, כשבישראל ידועים מעל ל- 100 מינים. לאחרונה הופרדו מספר תת- משפחות שהיו כלולות בה והן קיבלו מעמד של משפחות נפרדות. קביעה זו הוציאה מתוכה למעלה ממחצית המינים שהיו כוללים בה בעבר. רוב המינים במשפחה זו ניזונים מזרעים, אולם יש בה מינים הניזונים ממוהל צמחים ומינים טורפי חרקים. במשפחה מספר מינים המוגדרים מזיקים בחקלאות.

רשימת מינים

Apterola kuenckeli

Apterola kuenckeli

הבוגר בעל צבע גוף חום עד אדמדם המגנית בעלת צורת טרפז. הכנפיים קטנות מאוד והן אינן חורגות מעבר למגינית. בשולי כל אחד מפרקי הבטן כתם אדמדם. אורך גוף הבוגר נע מ-6 עד 7 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Apterola kuenckeli Mulsant & Rey, 1866) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף חום (מופעים כהים) עד אדמדם (מופעים בהירים). השולים החיצונים של פרק החזה הראשון חומים בהירים, צהבהבים עד אדמדמים ובסיסו עם כתמים שחורים ואדמדמים. המגנית בעלת צורת טרפז. הכנפיים קטנות מאוד והן אינן חורגות מעבר למגינית (Brachypterous). בשולי כל אחד מפרקי הבטן כתם אדמדם. במין הוגדרו 5 תתי-מינים ובישראל דווח על הימצאותם של 2 תתי- מין. אורך גוף הבוגר נע מ-6 עד 7 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון. המין דווח מדרום אירופה מספרד, דרום צרפת, איטליה, סיציליה, מלטה. מצפון אפריקה הוא דווח ממרוקו, אלג'יר וטוניס. באזורנו המין דווח מקפריסין, טורקיה אירן וישראל. המין פעיל על הקרקע בסביבות חמות ויבשות, כרי דשא יבשים ושולי דרך, בדרך כלל, מתחת למחסה כעלוות צמחים הצמודה לקרקע ואבנים. לא מצאתי מידע על התזונה של המין אבל דווח כי פרטים שלו נראו בצרפת מתחת עלים בבסיס הצמיחה של פונדקאים ממשפחת הזיפניים. בישראל ראיתי פרטים של המין מתחת העלים בבסיס הצמיחה של בּוּצִין מְפוֹרָץ.

Caenocoris nerii

פַּנְדּוּר הַהַרְדּוּף
Oleander seed bug

Caenocoris nerii

פַּנְדּוּר הַהַרְדּוּף
Oleander seed bug

הבוגר בעל צבע גוף שחור ועליו סימנים אדומים. שני כתמים אדומים מרובעים על הראש, בשולי פרק החזה הראשון שני כתמים אדומים והשולים הקשיחים של כנפי החפייה אדומים בעוד שהאזור הקרומי בכנפיים שחור. אורך הגוף הבוגר נע מ-7.5 עד 9.5 מ"מ. המין ניזון על הרדוף הנחלים. בעל תפוצה נרחבת בעולם. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר הַהַרְדּוּף (שם מדעי: Caenocoris nerii Germar, 1847) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף שחור ועליו סימנים אדומים. רוב הראש ובית החזה מכוסים ב"פלומה" אפורה. שני כתמים אדומים מרובעים על הראש היוצרים תבנית דמוית האות חת, בשולי פרק החזה הראשון שני כתמים אדומים והשולים הקשיחים של כנפי החפייה אדומים בעוד שהאזור הקרומי בכנפיים שחור. הבטן אדומה. אורך הגוף הבוגר נע מ-7.5 עד 9.5 מ"מ כאשר הנקבות גדולות מהזכרים.

פעילות והתנהגות

המין פַּנְדּוּר הַהַרְדּוּף בעל תפוצה רחבה בעולם. הוא תואר מדרום אירופה בולגריה, יוון, אלבניה, איטליה צרפת וספרד. מצפון אפריקה מטוניס, אלג'יר ומרוקו ובאזורנו הוא תואר מטורקיה, ירדן, לבנון וישראל. הוא נמצא גם בחבל האפרוטרופי ובחבל אינדומלאי. הביצים מוטלות על הגבעולים והתרמילים של הצמח הפונדקאי. נימפות הבוקעות מהביצים עוברות חמישה שלבים התפתחותיים. הנימפות ניזונות על הנוזל החלבי שמופרש מהצמח בעוד שהבוגרים ניזונים בדרך כלל על הזרעים של הרדוף הנחלים. דגם צבע גוף המופיע בבוגר ובנימפות המעיד כי הם מכילים בגופם כימיקלים הרעילים. חומרים אילו הופכים אותו לדוחה ובכך שומרים עליו מטורפים אפשריים. מקור הרעלנים הוא בְּהַרְדּוּף הַנְּחָלִים (Nerium oleander) הידוע כצמח רעיל שהוא מקור המזון העיקרי למין זה אבל ידוע כי המין ניזון גם על צמחים ממשפחת האַסְקְלֶפִּיִּים (Asclepiadaceae) שהם כולם רעילים.

Lygaeus creticus

פַּנְדּוּר כְּרֵתִי

Lygaeus creticus

פַּנְדּוּר כְּרֵתִי

הבוגר והנימפות בעלי דגם צבע גוף שחור ואדום המעיד על הכימיקלים הרעילים שהם אוגרים בגופם שמקורם בְּהַרְדּוּף הַנְּחָלִים המהווה פונדקאי למין זה. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 עד 11 מ"מ. תפוצת המין כוללת את דרום אירופה, צפון אפריקה, מרכז אסיה עד לאפגניסטן ואירן. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר כְּרֵתִי (שם מדעי: Lygaeus creticus Lucas, 1854) מתאפיין בבוגר בעלי דגם צבע גוף שחור ואדום. שלבי הנימפה בעלי גווני גוף זהים כשלאורך הבטן שלושה קו אורך אדומים. אורך גוף הבוגר נע מ- 9 עד 11 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין פַּנְדּוּר כְּרֵתִי בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון ודווח מלוב, ספרד, איטליה, קרואטיה, בוסניה, מקדוניה טורקיה, ויוון באיי הים התיכון כולל קפריסין, סרדיניה, סיציליה, קורפו, מלטה וכרתים. באסיה תפוצתו מגיעה לעירק אפגניסטן ואירן ובאזורנו הוא דווח מסוריה, ירדן וישראל. גווני הגוף האדומים שחורים מעידים על תכולת כימיקלים הרעילים האוגרים בגופם. מקור הרעלנים הוא בְּהַרְדּוּף הַנְּחָלִים (Nerium oleander) הידוע כצמח רעיל והמשמש כפונדקאי של המין. הנקבה מטילה כ- 20 ביצים בקבוצה על גבי העלים של הַרְדּוּף הַנְּחָלִים מהם בוקעות הנימפות אשר נוטות להתקבץ וכל שלבי ההתפתחות נראים ביחד על גבי הצמח.

Lygaeus simulans

Lygaeus simulans

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכתום המשמש להרתעת טורפים. המין דומה מאוד למין Lygaeus equestris בצורתו ובתבנית הצבע שלו. אורך הגוף הבוגר נע מ- 9 עד 12 מ"מ. תפוצה באירופה כולל בריטניה ומערב אגן הים התיכון. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Lygaeus simulans Deckert, 1985) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכתום המשמש להרתעת טורפים. מין זה קרוב מאוד למין Lygaeus equestris והוא דומה מאוד לו בצורתו ובתבנית הצבע שלו. המינים גם חופפים באזורי הגידול שלהם ובסביבות המחיה למרות שהמין L. simulans מעדיף סביבת מחייה יבשה וחמה יותר. דמיון זה הופך את ההפרדה ביניהם לקשה על פי צילומים בלבד. מאמר המתאר את הגדרת המין ניתנו סימנים להפריד בין שני המינים ובהם תואר מין זה לפי משתנים אילו: הפרק האחרון במחושים בעל זיפים צפופים, התחברות המחוש קרובה לראש וניצבת לו, הקו השחור בראש צר וקרוב לעין, הכתם האדום-כתום על הראש נרחב, ועל צדי הגוף נראים זיפים בולטים. אורך הגוף הבוגר נע מ- 9 עד 12 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה באירופה כולל בריטניה ומערב אגן הים התיכון. הוא אוגר בגופו את החומרים הרעילים שמיצרים הצמחים מהם הוא ניזון. חומרים אילו הופכים אותו לדוחה לטורפים אפשריים ובכך שומרים עליו. הנקבה מטילה כ- 150 ביצים בחייה בכ- 5 הטלות. בכל הטלה הנקבה יכולה להטיל מעל 60 ביצים בצבר אחד.

Nysius graminicola

פַּנְדּוּר הָעֲשָׂבִים

Nysius graminicola

פַּנְדּוּר הָעֲשָׂבִים

הבוגר בעל גוונים אפורים, צהבהבים ועליהם דגמים חומים. הממברנה בכנף שקופה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.6 ועד 5.0 מ"מ. תפוצת המין כוללת את דרום אירופה, צפון אפריקה ומרכז אסיה עד לסין. המין נפוץ על גבי צמחים עשבוניים שונים עם העדפה לצמחים ממשפחת המורכבים כחרציות וקמומיל. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר הָעֲשָׂבִים (שם מדעי: Nysius graminicola Kolenati, 1845) מתאפיין בבוגר בעל גוונים אפורים, צהבהבים ועליהם דגמים חומים. הממברנה בכנף שקופה. הרגליים מנומרות בנקודות כהות קטנות. פשפש קטן שאורך גוף הבוגר נע מ- 3.6 ועד 5.0 מ"מ. משתייך לסוג בו יש לפחות 100 מינים שונים אשר ההבחנה בניהם קשה. מין זה דומה מאוד למין N. senecionis ואחד הדרכים היחידות להבדיל בניהם הוא שבמין זה פרק הראשון בפיסת הרגל גדול משני האחרים ביחד בעוד שבמין האחר הוא קטן.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין פַּנְדּוּר הָעֲשָׂבִים כוללת את דרום אירופה, צפון אפריקה, אגן הים התיכון, מרכז אסיה ועד לסין. המין נפוץ על גבי צמחים עשבוניים שונים עם העדפה לצמחים ממשפחת המורכבים כחרציות וקמומיל.

Spilostethus pandurus

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי
Indian milkweed bug, Soldier bug

Spilostethus pandurus

פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי
Indian milkweed bug, Soldier bug

הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני. אורך גוף הבוגר נע מ- 12 עד 15 מ"מ. בעל תפוצה באירופה, אזור הים התיכון, אפריקה ואסיה עד סין. המין נחשב למזיק שדה אשר יכול לפגוע ביבולי שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי (שם מדעי: Spilostethus pandurus Scopoli, 1763) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני בו בקרבת הראש קו רוחב שחור ממנו יורדים שני קוים מעוקלים שחורים ובצדם הפנימי קו ירקרק. בכנף נקודה לבנה במרכזה של הממברנה. צדי החזה האמצעי והאחורי שחורים עם כתם אדום בכל פרק. אורך גוף הבוגר נע מ- 12 עד 15 מ"מ. נימפות הפנדור האדמוני צבעוניים יותר מהבוגרים.

פעילות והתנהגות

המין פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי בעל תפוצה באירופה כולל בריטניה, אזור הים התיכון, אפריקה ואסיה כולל סין והודו. במין תוארו 5 תת-מינים ושניים מהם נמצאים בישראל. הנקבות מטילות כ- 40 ביצים בקבוצה כאשר חלק מהן לא מופרות. הנימפות שבוקעת מעדיפות לאכול את הביצים הלא מופרות מאשר את הביצים המופרות ובכך מגדילות את סיכויי הישרדותן. המין ניזון על זרעים ופרחים המשתייכים לסוגי צמחים רבים ושונים ובהם מיני צמחים ממשפחת ההרדופיים ופְּתִילַת הַמִּדְבָּר הַגְּדוֹלָה (תפוח סדום). המין נחשב למזיק שדה ודווח כמזיק של 33 סוגי יבולי שדה ובהם: שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים. פגיעה על ידי אוכלוסיות גדולות יכולות להביא לירידה ביבולים וזאת כתוצאה מהתייבשות הצמח והעברה של פטרייה (Nematospora corgli) הגורמת למחלת כתמים צהובים. ניתן למצוא לעיתים את הפנדור האדמוני בהתקבצויות גדולות מאוד ובהן כל שלבי ההתפתחות ביחד. המין בעל שתי בלוטות המייצרות ומפרישות חומר הדוחה טורפים. הפנדור האדמוני מותקף על ידי זבוב טפילי בשם זריזבוב הפנדור אשר מחדיר את הביצה שלו אל תוך גוף בפנדור בעזרת צינור הטלה והרימה מתפתחת בתוכו כשהוא עדיין חי ופעיל.