אסופת צילומי חרקים

Lycaenidae

כַּחְלִילִיִּים (שם מדעי: Lycaenidae Leach, 1815) מתאפיינים בבוגרים בעלי גוף הקטן מ-5 מ"מ ובממוצע כ-3 מ"מ, והם הקטנים מבין פרפרי היום. מרבית המינים בעלי דו-צורתיות זוויגית. הזכרים בדרך כלל בעלי גוונים כחולים, נחושתיים, כתומים עזים שהם חזקים מאילו של הנקבות או שהן בעלות גוונים חומים. בחלק מהמינים יש בכנפיים האחריות עיניים מדומות וזנבות דמויי מחושים. הזחלים בדרך כלל בעלי גוף שטוח ולא גלילי. כַּחְלִילִיִּים היא המשפחה השנייה בגודלה בסדרה המונה כ-5000 מינים, שהם כ-30% מכל המינים בסדרה, והגדולה מבין משפחות של פרפרי היום. בישראל מונים בה 52 מינים. הזחלים ניזונים ממקורות מזון שונים, חלקם צמחונים אבל יש מינים טורפים ומינים המנצלים נמלים להאכלתם. כ-75% מהמינים הם בעלי קשר עם נמלים. קשרים היכולים להיות למטרות הגנה על זחלים מטורפים, הדדיות או טפיליות. למינים רבים בלוטות ייחודיות המפרישות נוזל סוכרי המאפשר את קשרי הדדיות עם נמלים.

רשימת מינים

Azanus jesous

כַּחְלוֹן הַיַּנְבּוּט
African babul blue, Topaz spotted blue

Azanus jesous

כַּחְלוֹן הַיַּנְבּוּט
African babul blue, Topaz spotted blue

הבוגר פעיל מאוד ומעופף קרוב לקרקע. גוון הכנפיים הפנימי של הזכר הגוון כחול סגלגל ובנקבה הוא חום כחלחל. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 27 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַיַּנְבּוּט (שם מדעי: Azanus jesous Guérin, 1847) מתאפיין בבוגרים פעילים מאוד ומעופפים קרוב לקרקע במנוחה הם סוגרים כנפיים ואז קשה להבדיל בין הזוויגים. ההבדל ביניהם ניכר בתעופה כשנראה פנים הכנפיים, גוון הכנפיים הפנימי של הזכר בגוון כחול סגלגל ובנקבה הוא חום כחלחל. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 27 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַיַּנְבּוּט נפוץ באפריקה, מצרים וסוריה ומזרחה עד להודו, אפגניסטן, בורמה וסרילנקה. תוארו במין שני תת מינים ובישראל נמצא תת המין A. j. gamra הפעיל במשך רוב השנה הפעיל במשך רוב השנה בכל האזורים, בעיקר לכל אורך קו השבר הסורי אפריקאי, בסביבות עשבוניות יבשות. הזחלים מתפתחים על צמחי ינבוט השדה ועצי שיטה. הזחלים מפרישים נוזל סוכרי כמזון לנמלים אשר בתמורה מגנים עליהם מטורפים. בוגרים צולמו ניזונים על פרחים של תפרחות של צמחים שונים. לפני ההזדווגות מתקיימים מעופי חיזור הנמשכים בתנועות נפנופיי כנפיים בין הזוויגים.

Brephidium exilis

כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי
Western pygmy blue

Brephidium exilis

כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי
Western pygmy blue

הבוגר מתאפיין במעוף איטי וקרוב לקרקע. גוון הכנפיים הפנימי של הנקבה חום-נחושת בעוד שהזכר בעל כנפים בגוון חום-נחושת וכחלחל בבסיסן. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. המין הוא בין פרפרי היום הקטנים בעולם, מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 10 עד 20 מ"מ. מין פולש בישראל.

מידע נוסף

המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי (שם מדעי: Brephidium exilis Boisduval, 1852) מתאפיין בבוגרים בעלי מעוף איטי וקרוב לקרקע. במנוחה כשהכנפיים סגורות שני הזוויגים דומים למעט הבדל בגודלם, הנקבות עשויות להיות גדולות עד פי שניים מהזכרים. הזוויגים בעלי מופע שונה כשהכנפיים פתוחות. בציידן הפנימי כנפי הנקבה בגוון חום-נחושת בעוד שבזכר הכנפיים בגוון חום-נחושת וכחלחל בבסיסן. השוליים לרוב לבנים, ושורה של כתמים שחורים בשוליים החיצוניים. לשני הזוויגים אין זנבות בכנפיים. המין הוא בין פרפרי היום הקטנים בעולם ומיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 10 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

אזור התפוצה המקורי של המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי הוא בדרום מערב ארצות הברית מקליפורניה מזרחה למערב טקסס, וממקסיקו ועד ונצואלה. המין פלש להוואי ופלורידה ולאיים הקריביים ובשנת 1999 דווח לראשונה כמין פולש מאיחוד האמירויות הערביות. מאז המין התבסס גם בחריין, מזרח ערב הסעודית ולאורך חוף המפרץ הפרסי עד כווית. מישראל דווח על המין לראשונה בשנת 2021, על ידי יובל עברון, מאזור מלונות ים המלח בעין בוקק, מקום בו גם צולמו בחודש אוקטובר 2023 התמונות המופיעות כאן. תקופה זמן של מעל לשנתיים המעידה כי המין התבסס גם בישראל. מערכים כי המין הגיע לישראל עם ססוביום רגלני (Sesuvium portulacastrum) צמח תרבותי שיובא לארץ ומהווה פונדקאי שלו (מצורפת תמונה). המין כַּחְלִילוֹן אָמֵרִיקָנִי מאכלס שטחים פתוחים, אזורים צחיחים למחצה, ומלחות המאופיינים באדמות אלקליות. קרקעות בעלות ערכי חומציות הגבוהים מ- 7.3 אחוז הנגרמים מנוכחות של מלחים אלקליים (כדוגמת NaOH, KOH) בהן. ססוביום רגלני וכן צמחי מדבר אחרים ובהם מינים של עוכם ומַלּוּחַ העמידים לתנאי גידול הקשים אילו ולמליחות גבוהה מהווים פונדקאים למין זה. בקיץ נדרשים למין כ-21 ימים להשלים מחזור של דור והוא איננו עובר תרדמת חורף.

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

Cacyreus marshalli

כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן
Geranium bronze

הבוגר מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 27 מ"מ. בישראל מין זה הוא פולש המזיק לצמחי הגרניון והפלרגוניום.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן (שם מדעי: Cacyreus marshalli Butler, 1898) מתאפיין בכנפיים קדמיות בעלות גוון מחום-ברונזה וכנפיים אחוריות בעלות גוון חום-אפור ועליהן דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים. הזכרים דומים לנקבות בדגם הכנפיים. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום עם שוליים בעלי נקודות לבנות. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הנקבה נע מ- 18 עד 27 מ"מ כשנקבות מעט גדולות מהזכרים להם יש מפתח כנפיים הנע מ- 15 עד 23 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן הוא מין דרום אפריקאי הנמצא במוזמביק, בוצוואנה ודרום אפריקה. המין הוא מין פולש שחדר לראשונה לאיים הבלריים ומשם בסוף המאה ה- 20 לדרום ומרכז אירופה כולל בריטניה, מאלטה, שוויצריה, אוקרינה. הוא נמצא גם בצפון אפריקה ממרוקו, אלג'יר ומצרים. בישראל נצפה לראשונה בירושלים  בשנת 2019. משארים כי היצוא של הפרחים המאכסנים מדרום אפריקה כשהזחלים והביצים מוסתרים בתוכם אפשר את חדירתו לכל המדינות. תמונות אילו צולמו בירושלים ובשוהם שם התפתח על שיחי הגרניום בגינתי והשמיד את כולם. המין כַּחְלוֹן הַפֵּלַרְגּוֹן נמצא על רשימות המינים בסגר של אירופה והמזרח התיכון (EPPO A2 list). המין מתפתח על צמחי הגֵּרַנְיוֹן (Geraniums) והפֵּלַרְגּוֹנְיוּם (Pelargonium), שניהם סוגים של צמחי נוי המשתייכים למשפחת גרניים. הזחלים הצעירים חודרים לניצנים של הפרחים וניזונים על רקמת הפרחים. רק בשלב הזחל השלישי הם עוברים מהפרחים להתפתח בתוך הענפיים. רוב הזחלים מתפתחים בתוך ענפי השיח ואוכלים את כל תוכנם אבל חלקם ניזונים על העלים. בגידול של הזחלים שאספתי בבתי הם ניזונו בעיקר על העלים הבוגרים המתייבשים של הגרניון כפי שניתן לראות בתמונות. בטמפרטורה מיטבית של 20 מעלות צלסיוס הזחלים מתגלמים לאחר 30 ימים. שלב הגולם עורך כ- 17 יום. בטמפרטורות נמוכות יותר המחזור חיים מתארך אבל מעריכים כי הם לא שורדים את חורף אירופי הקר והם לא מסוגלים להיכנס לתרדמת חורף (diapause). מחזור החיים בדרום אפריקה עורך כ- 46 יום.

Deudorix livia

כַּחְלִיל הָרִמּוֹן
Pomegranate playboy

Deudorix livia

כַּחְלִיל הָרִמּוֹן
Pomegranate playboy

הבוגר מתאפיין במעוף מהיר בסביבת הפונדקאים שלו. בזכר הכנף קדמית העליונה בעלת גוון מחום-ברונזה ובנקבות הן חומות עם גוונים כחולים בבסיס הכנף. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ. הזחלים ניזונים על זרעים בתוך הפרי. המין מהווה מזיק חקלאי עיקרי לגידולי רימונים ומזיק בתמרים.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל הָרִמּוֹן (שם מדעי: (Deudorix livia Klug, 1834 מתאפיין הבוגר מתאפיין במעוף מהיר בסביבת הפונדקאים שלו. המין בעל דו צורתיות זוויגית. בזכר הכנף קדמית העליונה בעלת גוון מחום-ברונזה ובנקבות הן חומות עם גוונים כחולים בבסיס הכנף. החלק התחתון של הכנפיים בגוון קרמי בהיר עם דגם של מלבנים התחומים בקווים כהים שמחוץ להם קוים לבנים. שולי כנף לבנות ועל קצה הכנף התחתונה בקרבת הזנב כתם שחור תחום בהיקפו בקו לבן. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין כַּחְלִיל הָרִמּוֹן כוללת את אפריקה הטרופית, חצי אי ערב, וצפונה דרך מצרים, ישראל וסוריה עד לדרום אירן. לאחרונה דווח על הופעת פרטים של המין גם ביוון ובטורקיה. תוארו במין שני תתh מינים ובישראל נמצא תת המין D. l. livia הפעיל כל השנה בערבה אבל נודד בקיץ צפונה ונפוץ בכל האזורים הים תיכוניים. מעריכים כי הדיווחים של המין כַּחְלִיל הָרִמּוֹן באזורים צפוניים במשך כל השנה נובעים מתהליך ההתחממות העולמי. התמונות כאן צולמו באמצע חודש דצמבר באזור הוד השרון על שיטת המשוכות. הפונדקאים של המין כַּחְלִיל הָרִמּוֹן הם עצי שיטה ושיחים כשיטת המשוכות, ינבוט, וגידולים חקלאיים כרימון, תמר, חרוב ושסק. הנקבה מטילה מספר ביצים על פירות הפונדקאי (עד 190 ביצים בחייה) והזחל הבוקע חודר אל תוך הפרי וניזון בתוכו על הזרעים. הזחלים בגוון חום אדמדם. ברימונים, מהווה המין כחליל הרימון מזיק מפתח. הנקבה מטילה את הביצים על פני קליפת הרימון כשהוא עוד ירוק, לרוב באזור העוקץ או הכתר והזחל הבוקע קודח חור בקליפה וחודר לתוך הפרי. התפתחות בתוך פרי ירוק צעיר מעניקה לזחל סביבה בטוחה להתפתחותו כשבסיומה קודח הזחל פתח יציאה ונופל ממנו לקרקע בה הוא מתגלם. רימון בו נמצא סימנים לנגיעות נפסל לשימוש בתעשייה מחשש להתפתחות של נגיעות משנית בחרקים כחיפושיות תסיסה וזבובי תסיסה ופטריות הגורמים לריקבון הפרי. הרס היבול הופכים אותו למזיק חקלאי חשוב בענף זה היכול לגרום לאיבוד של 10% מהפרי בזנים מקדמיים בעונה ובזנים המאוחרים עד ל- 100% במידה ולא מבוצעות פעולות הדברה. מטוניסיה דווח על נזק בתמרים הנגרם מזחלים החודרים לפרי בשלבי התפתחותו ראשוניים (10% מהפרי) וכתוצאה מכך כ- 7% מהפרי הנגוע נושר מהעץ. הזחל בד"כ עוזב את הפרי הנגוע עם סיום התפתחותו ומתגלם על ענפים או על הקרקע בקרבת הפונדקאי. המין מקיים באזורנו בין 6 ל- 8 דורות בשנה. באזורים קרים כחליל הרימון לא שורד ולהתפתחותו נדרשת טמפרטורת סביבה מעל ל- 13 מ"צ.

Freyeria trochylus

כַּחְלִיל מְקֻשָּׁט
Grass jewel

Freyeria trochylus

כַּחְלִיל מְקֻשָּׁט
Grass jewel

הבוגר מתאפיין במעוף איטי, מקוטע וקרוב לקרקע. גוון הכנפיים הפנימי בשני הזוויגים חום כשבזכר גוון הכנפיים הפנימי בצבע חום כהה ונקבה חום בהיר. מהקטנים בפרפרי היום ומיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל מְקֻשָּׁט (שם מדעי: Freyeria trochylus Freyer, 1845) מתאפיין במעוף איטי, מקוטע וקרוב לקרקע בסביבות עשבוניות יבשות ואזורים סלעיים. הזכר והנקבה בעלי גוון חום כשבזכר גוון הכנפיים הפנימי בצבע חום כהה ונקבה חום בהיר. בחלקה התחתון של הכנף התחתונה 2 עד 4 כתמים שחורים המוקפים בשוליים כתומים- זהובים. המחושים בצבע חום עם נקודות לבנות. הראש, הגוף התחתון והחזה בצבע לבן. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלִיל מְקֻשָּׁט נפוץ באפריקה, חצי אי ערב, מדרום אירופה ועד הודו ודרום אסיה במזרח. תוארו במין כ- 5 תתי מינים (קיים שוני בפרסומים בספרות) ובישראל נמצא תת המין F. t. trochylus הפעיל רוב השנה. המין כַּחְלִיל מְקֻשָּׁט בעל יכולת הסתגלות לסביבות מחיה שונות ובהן אזורים עשבוניים יבשים, אזורים סלעיים, שולי דרכים וכרי דשא. הנקבה מטילה את הביצים בודדות על עלי הפונדקאי. הזחלים מתפתחים בעיקר על פונדקאים כשְׁלוּחִית קֵרַחַת, הָגָה מְצוּיָה, עֹקֶץ-עַקְרָב שָׂעִיר. המין עובר תרדמה בחורף כגולם. נמצא כי למין יש יחסי הדדיות עם מיני נמלים בסוגים אסמית וקמפונית. נמלים ניזונות מנוזל סוכרי המופרש על ידי זחלים והן מגינות עליהם מטורפים כדוגמת צרעות וזבובים טפיליים. התמונות צולמו על הר גריזים.

Lampides boeticus

כַּחְלוֹן הָאָפוּן
Long tailed blue

Lampides boeticus

כַּחְלוֹן הָאָפוּן
Long tailed blue

הבוגר מתאפיין במעוף מיומן ומהיר בקרבת הקרקע. הכנף התחתונה החיצונית מתאפיינת בפס הלבן רחב לאורכה. בזכר גוון הכנפיים הפנימי בצבע כחול סגלגל בוהק עם שוליים בגוון חום והנקבה חומה עם מעט גוון כחול בקרבת הגוף. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 25 עד 36 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הָאָפוּן (שם מדעי: Lampides boeticus Linnaeus, 1767) מתאפיין במעוף מיומן ומהיר בקרבת הקרקע. הזכר והנקבה דומים בצורת הכנפיים החיצונית ומתאפיינים בפס הלבן רחב לאורכה של הכנף התחתונה. בזכר גוון הכנפיים הפנימי בצבע כחול סגלגל בוהק עם שוליים בגוון חום בעוד שהנקבה חומה עם מעט גוון כחול בקרבת הגוף. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 25 עד 36 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הָאָפוּן בעל יכולת נדידה ונפוץ בסביבות מחייה שונות בכל העולם פרט לאמריקה. בישראל המין נפוץ במשך רוב השנה בכל האזורים ובסביבות מחיה שונות. התמונות צולמו בשוהם ונחשולים. הזחלים מתפתחים על מיני צמחים שונים מהפרפרניים ובהם לדוגמא: אחירותם החורש, אפונה, תורמוס, לוביה, ביקיה, ואספסת.

Leptotes pirithous

כַּחְלוֹן הָאַסְפֶּסֶת
Short tailed blue

Leptotes pirithous

כַּחְלוֹן הָאַסְפֶּסֶת
Short tailed blue

הבוגר בעל מעוף מיומן ומהיר בקרבת הקרקע. הזכר מעט בהיר יותר מהנקבה וגוון הכנפיים הפנימי שלו בצבע כחול סגלגל בוהק עם שוליים בגוון חום בעוד שהנקבה חומה עם מעט גוון כחול. מיפתח הכנפיים של הזכרים נע מ- 21 עד 29 מ"מ ובנקבות מעט גדול יותר ונע מ- 24 עד 30 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הָאַסְפֶּסֶת (שם מדעי: Leptotes pirithous Linnaeus, 1767) בעל מעוף מיומן ומהיר בקרבת הקרקע. הזכר והנקבה דומים בצורת הכנפיים החיצונית אבל הזכר מעט בהיר יותר מהנקבה. בזכר גוון הכנפיים הפנימי בצבע כחול סגלגל בוהק עם שוליים בגוון חום בעוד שהנקבה חומה עם מעט גוון כחול. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הזכרים נע מ- 21 עד 29 מ"מ ובנקבות מעט גדול יותר ונע מ- 24 עד 30 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הָאַסְפֶּסֶת נפוץ בסביבות מחייה שונות ברוב שטחי אפריקה, סביב אגן הים התיכון, תורכיה ומזרחה עד להימליה. בישראל המין נפוץ במשך רוב השנה בכל האזורים בעיקר בשטחים פתוחים. התמונות צולמו בירושלים בגינות נוי על שיחי עופרית הכף ועל שיחי ינבוט במקורות הירקון ונחשולים. הזחלים של המין כַּחְלוֹן הָאַסְפֶּסֶת מתפתחים על מיני צמחים שונים מהפרפרניים במיוחד אספסת וכן על עצי עוזרר, שיחי עופרית הכף ועל שיחי ינבוט.

Luthrodes galba

כַּחְלִיל הַקִּטְנִית
Persian grass blue, Small desert blue

Luthrodes galba

כַּחְלִיל הַקִּטְנִית
Persian grass blue, Small desert blue

הבוגר בעל שונות בין הזוויגים. הזכר והנקבה דומים בצורה החיצונית של כנפיהן אבל בזכר גוון הכנפיים הפנימי כחלחל ונקבה חום בהיר. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 20 עד 22 מ"מ. הזחלים מתפתחים על צמחי ינבוט ועצי שיטה.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל הַקִּטְנִית (שם מדעי: Luthrodes galba Lederer, 1855) מתאפיין בזכר ובנקבה הדומים בצורה החיצונית של כנפיהן אבל בזכר גוון הכנפיים הפנימי כחלחל ובנקבה חום בהיר. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 20 עד 22 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלִיל הַקִּטְנִית נפוץ מאירן ואפגניסטן, חצי אי ערב ועד מזרחו של אגן הים התיכון. בישראל נפוץ תת המין L. g galba  בין החודשים מאי עד נובמבר בכל האזורים בעיקר בסביבות יבשות, חצי מדבריות. הזחלים מתפתחים על צמחי ינבוט ועצי שיטה. פורסם כי למין יש יחסי הדדיות עם מין נמלה השייכת לסוג מורית (Monomorium gracillimum) ובשוהם צולמה התמונה המראה קשר בין הבוגר שעופף בין שיחי הינבוט עם נמלה מהסוג חולית (Lepisiota).

Luthrodes pandava

כַּחְלִיל הַצִּיקַס
Cycad blue, Plains cupid

Luthrodes pandava

כַּחְלִיל הַצִּיקַס
Cycad blue, Plains cupid

הבוגר מתאפיין במעוף מיומן בקרבת הקרקע. צידן העליון של הכנפיים בזכרים בעל גוון כחול בהיר סגלגל עם שולים חומים כהים צרים בעוד שבנקבות השולים הכהים רחבים הרבה יותר והגוון הכחול חיוור יותר. הצד התחתון בעל גוון חום-אפור ועליו דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים הדומה בשני הזוויגים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 35 מ"מ. מין זה הוא פולש בישראל המזיק לעץ הנוי הציקס המופשל.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס (שם מדעי: Luthrodes pandava Horsfield, 1829) מתאפיין במעוף מיומן בקרבת הקרקע בדרך כלל בקרבת הפונדקאי. קיימת שונות במופע הזוויגים. צידן העליון של הכנפיים בזכרים בעל גוון כחול בהיר סגלגל עם שולים חומים כהים צרים בעוד שבנקבות השולים הכהים רחבים הרבה יותר והגוון הכחול חיוור יותר. הצד התחתון של הכנפיים בעל גוון חום-אפור ועליו דגם פסים חומים כהים התחומים בפסים לבנים, ארבע כתמים שחורים התחומים בגבול לבן בבסיס הכנף התחתונה וכתמים שחורים המוקפים בגוון כתום, דגם הדומה בשני הזוויגים. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. דגם כתמים זה משתנה בין עונות השנה והתיאור הזה כולל התמונות המצורפות מאפיין את מופע הפרטים בתקופת הקיץ או העונה היבשה בעוד שבתקופת החורף או העונה הגשומה מספר הכתמים על הצד התחתון של הכנפיים מצטמצם ועל גבי הצד העליון הגוונים בהירים יותר והכתמים בשולי הכנף התחתונה פחות מודגשים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 35 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס בעל תפוצה בדרום מזרח אסיה דרומית לרכס הרי ההימליה הכוללת את מלזיה, סינגפור, מיאנמר, טאיוואן והפיליפינים. המין ידוע כמין פולש אשר התבסס באזורים אחרים בעולם, ובהם מצרים, המפרץ הפרסי, מדגסקר, לבנון, ישראל ועוד. הרחבת אזור תפוצתו נובעת מהשימוש בפונדקאי שלו כצמחי נוי בגינון. הזחלים מתפתחים על פונדקאים ממשפחת הציקדים (cycads). הציקסיים הם סידרה של צמחים חשופי זרע רעילים המפרישים אלקלואידים (אינם דקלים). הנקבה מטילה את הביצים ירוקות בהירות על גבי ניצני העלים או על גבי הצד התחתון של עלים צעירים. הזחלים מופיעים בתחילת הקיץ ולפני הסתיו כשהם ניזונים רק על העלים הצעירים ואינם פוגעים בעלים הבוגרים או בגזע. בישראל הנקבה מטילה ביצה בודדת על העלים הצעירים של עץ ציקס מופשל (Cycas revolute) המשמש כצמח נוי בגינות רבות. מעריכים כי המין כַּחְלִיל הַצִּיקַס הגיע לישראל ממצרים על גבי עצי ציקס תרבותיים מיובאים. המין תועד לראשונה בשנת 2015 באילת ומאז הוא דווח ממקומות שונים בישראל. התמונות כאן צולמו בשנת 2024 מאזור רחובות ושדה בוקר. קיים חשד כי המין יכול להתפתח גם על פונדקאים נוספים כדוגמת עצי שיטה וקטניות. דווח כי הזחלים מקיימים קשרי הדדיות עם נמלים אורגות מהסוג Oecophylla, צפיתי בהתנהגות דומה עם מין נמלים שלא הוגדר בישראל.

Lycaena phlaeas

נְחֻשְׁתַּן הָאַרְכֻּבִּית
Small copper, American copper,

Lycaena phlaeas

נְחֻשְׁתַּן הָאַרְכֻּבִּית
Small copper, American copper,

הבוגר בעל מעוף מהיר המתאפיין בכנפיים קדמיות כתומות בצדן החיצוני ועליהן כתמים שחורים כששולי הכנף החיצוניים חומים כהים. הכנפיים האחוריות בצדן החיצוני בעלי גוון אפרפר ועליהם רצועה כתומה וכתמים שחורים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 32 מ"מ.

מידע נוסף

המין נְחֻשְׁתַּן הָאַרְכֻּבִּית (שם מדעי: Lycaena phlaeas Linnaeus, 1761) בעל מעוף מהיר בקרבת הקרקע המתאפיין בכנפיים קדמיות כתומות בצדן החיצוני ועליהן כתמים שחורים כששולי הכנף החיצוניים חומים כהים. הכנפיים האחוריות בצדן החיצוני בעלי גוון אפרפר ועליהם רצועה כתומה וכתמים שחורים. בנקבה הכנפיים קדמיות בצדן הפנימי כתומות חיוורות עם כתמים שחורים בעוד שהזכר כמעט חום. הכנפיים האחוריות בצדן הפנימי בעלי גוון חום אפרפר עם קצה כתום ושורה של כתמים שחורים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 22 עד 32 מ"מ כאשר בנקבות מעט גדול יותר.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין נְחֻשְׁתַּן הָאַרְכֻּבִּית היא הולארקטית, המכסה את צפון ומרכז צפון אמריקה, אירופה, אסיה וצפון אפריקה. המין מכיל מספר רב של תת-מינים. יש חוקרים האומרים כי התת-מינים באמריקה הם חדירה בתקופה הקולוניאלית של תת-המין האירופי. בישראל נמצא המין בכל האזור הים-תיכוני. הזחלים מתפתחים בתוך 3 שבועות והם בעלי גוון אדמדם או ירוק צהוב. הזחלים ניזונים על צמחים ממשפחת הארכביתיים ובהם מינים של חומעה. התמונות של הבוגרים כאן צולמו בציפורי ושוהם בישראל ובקורפו.

Lycaena thersamon

נְחֻשְׁתַּן הַחֻמְעָה
Lesser fiery copper

Lycaena thersamon

נְחֻשְׁתַּן הַחֻמְעָה
Lesser fiery copper

הבוגר מתאפיין בכנפיים בעלי גוון כתום-נחושתי בוהק עם כתמים שחורים. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כתום מתכתי חלק בעוד שהנקבה מנוקדת בכתמים שחורים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 17 מ"מ.

מידע נוסף

המין נְחֻשְׁתַּן הַחֻמְעָה (שם מדעי: Lycaena thersamon Esper, 1784) מתאפיין בכנפיים בעלי גוון כתום-נחושתי בוהק עם כתמים שחורים. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כתום מתכתי חלק בעוד שהנקבה מנוקדת בכתמים שחורים. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 14 עד 17 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין נְחֻשְׁתַּן הַחֻמְעָה המין מקוטעת ממזרחה של אירופה ועד למונגוליה וצפון מערב סין. באזורנו המין נמצא בסוריה, וירדן כשישראל וסיני הם גבול תפוצתו הדרומי. תוארו במין 5 תתי מינים ובישראל נמצא תת-המין L. t. omphale הנפוץ מאוד במשך רוב השנה בכל האזור הים תיכוני. בדרום הארץ ניתן למצוא אותו בקרבת ישובים ואזורים חקלאיים ברמת הנגב פרט לדרום הערבה. המין נְחֻשְׁתַּן הַחֻמְעָה פעיל בבתי גידול עשבוניים פתוחים בסביבות חמות. הבוגרים ניזונים על צוף על פרחים הזמינים כארכובית, עוקץ העקרב ואחרים. הנקבה מטילה ביצים בודדות על צידן התחתון של עלי הפונדקאי. הזחלים הירוקים מתפתחים על צמחי ארכובית צרת-עלים וחומעה כשהם ניזונים על הפרחים והעלים ומשאירים אליהם את שכבת האפידרמיס של העלה הנראית כחלון שקוף. במין זה אין שיתופיות עם נמלים. במין זה אין שיתופיות עם נמלים. הזחלים מתגלמים על גבי ענפי הפונדקאי. המין מקיים בין 4 ל- 5 דורות בשנה וחורף כגולם. הבוגרים כאן צולמו כשהם ניזונים על פרחים של מורכבים ועוקץ העקרב.

Polyommatus icarus

כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק
Common blue butterfly, European common blue

Polyommatus icarus

כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק
Common blue butterfly, European common blue

הבוגר מתאפיין בכנפיים בעלי שורה של כתמים כתומים לאורך קצה הכנף האחורית הנמשכים אל הכנף הקדמית בה הם חלשים יותר. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול סגלגל עם קו שחור-חום בשולי הכנפיים בעוד שבנקבה הוא חום שחרחר בשילוב עם מעט כחול וכתמים כתומים. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 28 עד 36 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק (שם מדע: Polyommatus icarus Rottemburg, 1775) מתאפיין בכנפיים בעלי שורה של כתמים אדומים או כתומים לאורך קצה הכנף האחורית הנמשכים אל הכנף הקדמית בה הם, בדרך כלל, חלשים יותר או חסרים במיוחד אצל הזכרים. בכנף הקדמית יש תשעה כתמים ובכנף האחורית כתריסר כתמים. הכתמים  לבנים עם מרכז שחור ובתוכם תא בגוון כתום-נחושתי. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול סגלגל מתכתי עם קו שחור-חום לאורך שולי הכנפיים בעוד שבנקבה גוון הכנפיים הפנימי הוא חום שחרחר בשילוב עם מעט כחול בקרבת הגוף וכתמים כתומים בשולי הכנפיים. עומק הגוונים והדגשים ביניהם משתנה בין תתי המינים השונים. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 28 עד 36 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק נפוץ בכל האזור הפלארקטי מהאי הבריטי ומזרחה דרך אירופה וצפון אסיה עד לצפון סין. המין גם חדר לצפון אמריקה ודווח מקוויבקי שבקנדה בשנת 2005. בישראל נמצא תת-המין P. i. zelleri הנפוץ גם בדרום אירופה ובישראל הוא פעיל בכל האזור הים תיכוני במשך כל השנה. המין כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק פעיל בסביבות מחייה רבות בהן מצויים פרחים ובהם שטחים עשבוניים, שטחים פתוחים, שטחים מופרעים ושטחים של סביבות עירוניות בהם מצויים צמחים עם פרחים. הבוגרים חיים כשלושה שבועות. הזכרים טריטוריאליים וההזדווגות קורת באופן מידי ללא מעופי חיזור. הביצים מוטלות על הצמחים המאכסנים והן בוקעות לאחר 8 ימים. הזחלים ניזונים על צמחים ממשפחת הקִטְנִיּוֹת. באירופה יש ירידה קבועה בגודל האוכלוסייה במאה השנים האחרונות המוערכת ב- 74 אחוזים מאוכלוסיית המין. מעריכים כי ירידה זו נובעת מהרס של סביבות הגידול של לוטוס מקרין (Lotus corniculatus), הפונדקאי העיקרי של המין המהווה מקור מזון לזחלים וצוף לבוגרים. הזחלים ניזונים על צדו התחתון של העלה ומתגלמים על הקרקע בקרבת הצמח המאכסן למשך שבועיים מתחת למחסה של סיבי משי. מספר מינים של נמלים מקיימים יחסי ההדדיות עם זחלים ודווח כי לפעמים הנמלים אוספים את הגלמים ומעבירים אותם למשמרת בתוך הקן. מספר הדורות בשנה ואורך מחזור החיים מושפע מטמפרטורת הסביבה. המין כַּחְלִיל הַשַּׁבְרָק נבחר בשנת 2023 כפרפר הלאומי של ישראל במסגרת חגיגות שנת ה-75 למדינת ישראל. התמונות כאן צולמו בשוהם ובקורפו שביוון.

Pseudophilotes vicrama

תַּכְלִיל הָאֵזוֹב
Eastern baton blue, Chequered blue

Pseudophilotes vicrama

תַּכְלִיל הָאֵזוֹב
Eastern baton blue, Chequered blue

הבוגר מתאפיין בשולי כנפיים בעלי שערות לבנות בולטות וכתמים שחורים הנמצאות בכל נקודת סיום של העורקים. הזכר בעל כנפיים עליונות בגוון כחול כסוף הנקבה בדומה לזכר אבל הכנף חומה ולפעמיים עם שילוב של גוונים כחולים. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 20 עד 26 מ"מ.

מידע נוסף

המין תַּכְלִיל הָאֵזוֹב (שם מדע: Pseudophilotes vicrama Moore, 1865) מתאפיין בשולי כנפיים בעלי שערות לבנות בולטות וכתמים שחורים הנמצאות בכל נקודת סיום של העורקים. הזכר בעל כנפיים עליונות בגוון כחול כסוף הנקבה בדומה לזכר אבל הכנף חומה ולפעמיים עם שילוב של גוונים כחולים. מרכז הכנפיים העליונות הקדמיות עובר קו שחור. בשולי הכנפיים כתמים כהים חומים שחורים. בצדן התחתון הכנפיים בעלי שורה של כתמים לאורך קצה הכנף האחורית בגווני אדום-כתום התחומים בשני צדדים בכתמים שחורים הנמשכים אל הכנף הקדמית בה הם מופיעים ככתמים שחורים בלבד. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 20 עד 26 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תַּכְלִיל הָאֵזוֹב נפוץ בבלקן בדרום-מזרח אירופה, אסיה הקטנה, ישראל, אירן, הקווקז, מערב סיביר ועד לגבול סין. באסיה תפוצתו מגיעה דרומה על לאפגניסטן והודו. תוארו בעולם 6 תתי מינים ובישראל נפוץ תת המין P. v. astabene מהחרמון עד לירושלים בכל האזור הים-תיכוני, ובאזור הסמוך לרצועת החוף. המין תַּכְלִיל הָאֵזוֹב פעיל בעיקר בסביבות מחייה צחיחה למחצה של כרי דשא פתוחים עם שיחים וכרי דשא תת-אלפיניים. הזחלים בעלי גוון ירוק כשלאורך הגב נקודות בגוון בורדו ולבנות. הפונדקאים העיקריים בישראל הם האזוב המצוי, אשר נתן לו את שמו, וסירה קוצנית. בעולם דווח כי הזחלים מתפתחים על צמחים ממשפחת השפתניים בהם הסוגים צתרה וקורנית וממשפחת הקטניות.

Tarucus balkanicus

כַּחְלוֹן הַבַּלְקָן
Little tiger blue

Tarucus balkanicus

כַּחְלוֹן הַבַּלְקָן
Little tiger blue

הבוגר פעיל מאוד, מעופף קרוב לקרקע ומתאפיין בגוון כנפיים החיצוני לבן בוהק עם כתמים שחורים (דומה לכחלון השיזף אבל בעל תבנית כתמים מעט שונה בכנף הקדמית). בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול מתכתי חלק בעוד שהנקבה הן בגוון חום כהה. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 22 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַבַּלְקָן (שם מדעי: Tarucus balkanicus Freyer, 1844) הבוגר פעיל מאוד, מעופף קרוב לקרקע ומתאפיין בגוון כנפיים החיצוני לבן בוהק עם כתמים שחורים (דומה לכחלון השיזף אבל בעל תבנית כתמים מעט שונה בכנף הקדמית). בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול מתכתי חלק בעוד שהנקבה הן בגוון חום כהה. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 22 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַבַּלְקָן נפוץ בצפון אפריקה, חצי אי ערב, המזרח התיכון, מערב אסיה ובמרכזה עד הודו. בישראל המין נפוץ במשך רוב השנה לאורך השבר הסורי אפריקאי ובחלקו הדרומי של מישור החוף. הזחלים מתפתחים על צמחים מהסוג שיזף ממשפחת האשחרים מהם קיימם בישראל 4 מינים: שיזף מצוי, שיזף השיח, שיזף שעיר ושיזף תרבותי. התמונות צולמו הן של פרטים שניזונו על עוקץ העקרב בשוהם ופרטים מאזור עין בוקק בים המלח.

Tarucus rosaceus

כַּחְלוֹן הַשֵּׁיזָף
Mediterranean Tiger Blue, Mediterranean Pierrot

Tarucus rosaceus

כַּחְלוֹן הַשֵּׁיזָף
Mediterranean Tiger Blue, Mediterranean Pierrot

הבוגר פעיל מאוד, מעופף קרוב לקרקע, ורגיש להפרעה. מתאפיין בכנפיים בגוון לבן בוהק עם כתמים שחורים בצדם החיצוני של הכנפיים (דומה לכחלון הבלקן). הזכר בעל גוון כחול מתכתי ורדרד בכנפיים הפנימיות בעוד שהנקבה הן בגוון חום כהה עם כתמים לבנים. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 22 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַשֵּׁיזָף (שם מדעי: Tarucus rosacecus Austaut, 1885) מתאפיין בכנפיים בגוון לבן בוהק עם כתמים שחורים בצדם החיצוני של הכנפיים (דומה לכחלון הבלקן אבל בעל תבנית כתמים מעט שונה בכנף הקדמית). השונות בין הזוויגים ניכרת בגווני הכנפיים הפנימיות. הזכר בעל כנפיים בגוון כחול מתכתי ורדרד בעוד שהנקבה הן בגוון חום כהה עם כתמים לבנים. בקצה הכנף האחורית "זנב" דמויי מחוש. מיפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 18 עד 22 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַשֵּׁיזָף נפוץ בצפון אפריקה, מזרח אפריקה, חצי אי ערב, מצרים, המזרח התיכון, אירן ועד צפון מזרח הודו. בישראל המין נפוץ במשך רוב השנה בנגב, לאורך השבר הסורי אפריקאי מאילת עד לצפון ים המלח ולאורך חוף הים התיכון בסיני ובחלקו הדרומי של מישור החוף עד למקורות הירקון. בבוגר תזזיתי, פעיל מאוד, רגיש להפרעה המעופף קרוב לקרקע בקרבת הצמחים המאכסנים וצמחי צוף הסמוכים להם. הנקבה מטילה ביצים ירקרקות  על עלי עץ השיזף. הזחלים מקימים קשרים הדדים עם מספר מיני נמלים (מהסוגים Plagiolepis, Camponotus, Monomorium) בעבורן הם מפרישים נוזל סוכרי המשמש מזון לנמלים והנמלים מעניקות הגנה לזחלים מטורפים. הזחלים מתפתחים על צמחים מהסוג שיזף ממשפחת האשחרים. התמונות צולמו בקרבת עצי שיזף מצוי באזור עין בוקק בים המלח.

Zizeeria karsandra

כַּחְלוֹן הַקֹּטֶב
Dark Grass Blue

Zizeeria karsandra

כַּחְלוֹן הַקֹּטֶב
Dark Grass Blue

הבוגר פעיל מאוד והמעופף קרוב לקרקע. שני הזוויגים בעלי תבנית כנפיים חיצוניות דומה. הנקבה גדולה מהזכר. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול עם שולים חומים רחבים בעוד שבנקבה גוון הכנפיים הפנימי הוא חום בשילוב עם כחול כהה בקרבת הגוף. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 20 מ"מ.

מידע נוסף

המין כַּחְלוֹן הַקֹּטֶב (שם מדעי: Zizeeria karsandra Moore, 1865) מתאפיין בבוגר פעיל מאוד והמעופף קרוב לקרקע. שני הזוויגים בעלי תבנית כנפיים דומה בצבע חום-אפרפר וקו חום שוליים חיצוניים. הכנף קדמית בעלת שישה כתמים שחורים המוקפים בפס לבן דק ועל הכנף האחורית שנים עשר כתמים שחורים, ופס חצי כדורי, מוקפים בפס לבן דק. בשול הכנפיים מתחת לקו חום בהיר כתמים חומים המוקפים בלבן ומתחתם שורה של קשתות לבנבנות חומות. הנקבה גדולה מהזכר. בזכר הכנפיים הפנימיות בעלות גוון כחול עם שולים חומים רחבים בעוד שבנקבה גוון הכנפיים הפנימי הוא חום בשילוב עם כחול כהה בקרבת הגוף. מפתח הכנפיים של הבוגר נע מ- 15 עד 20 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין כַּחְלוֹן הַקֹּטֶב נפוץ באגן הים התיכון בצפון אפריקה, דרום אירופה מזרחה דרך חצי האי ערב, מדינות המפרץ, הודו, תאילנד, מלזיה, פיליפינים, אינדונזיה ועד לצפון מזרח אוסטרליה. בישראל נמצא תת-המין Z. K. karsandra. הנפוץ בשטחים פתוחים של האזור הים תיכוני במשך כל השנה. התמונות צולמו בנחשונים, שוהם, רמת אביב וגם בעין בוקק בים המלח. הבוגרים פעילים, בדרך כלל, בקבוצות גדולות של עשרות עד מאות פרטים המעופפים מעל מדשאות ושטחים פתוחים תוך חיפוש אחרי פרחים של צמחים עשבוניים המשמשים להם כמקור מזון של צוף תוך העדפה לפרחים לבנים ורודים. ניתן לראות אותם מאכלסים שטחים העשירים בצמחיה חד שנתית נמוכה כקרחות יער, פרקים, גנים ומשטחי דשא. הם מבקרים בפרחים של מיני עשבוניים שונים כפרפרניים, קטניות ואחרים. הביצים מוטלות בודדות על החלק העליון של עלי הפונדקאי. למין מספר צמחים פונדקאים מעיקר מהמשפחות הָאַרְכֻּבִּיתִיִּים והירבוזיים. המין קיבל את שמו מהצמח הפונדקאי שלו קוטב מצוי (Tribulus terrestris) המשתייך למשפחת הזוגניים.