אסופת צילומי חרקים

Ectobiidae

בְּלַטֶּלִידִיִּים (שם מדעי: Ectobiidae Brunner von Wattenwyl, 1865) היא משפחה בה נכללים רוב המינים הקטנים של התיקנים ובעבר שם המשפחה היה Blattellidae. כנפי החפייה (Tegmina) וכנפי התעופה מפותחות. כנפי החפייה מבריקות עם מעט שערות או ללא שערות. החלק התחתון של כנפי התעופה מקופל כמניפה. במשפחה מספר מינים הנחשבים כמזיקים תברואיים חשובים במגורים ומפעלים.

רשימת מינים

Blattella biligata

תִּיקָן נֵר-הַלַּיְלָה
English Name

Blattella biligata

תִּיקָן נֵר-הַלַּיְלָה
English Name

הבוגר בעל גוף הבוגר צהבהב חום בהיר ללא רצועות כהות על גבי הגַבִּית הקדמית של החזה. הזכר והנקבה בעלי כנפיים מפותחות, שקופות למחצה, המגיעות עד קצה הבטן.  אורך גוף הבוגר נע מ- 14 ועד 21 מ"מ. המין חי בין העשבים ונשר העלים שעל הקרקע ולא חודר לבתים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין תִּיקָן נֵר-הַלַּיְלָה (שם מדעי: Blattella biligata Walker,1868) מתאפיין בבוגר בעל גוף צהבהב, חום בהיר וללא רצועות כהות על גבי הגַבִּית הקדמית של החזה. הזכר והנקבה בעלי כנפיים שקופות מפותחות המגיעות עד קצה הבטן ובעלי יכולת תעופה טובה. הרגלים צהבהבות ושקופות למחצה. אורך גוף הבוגר של תיקן נר הלילה נע מ- 14 ועד 21 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תִּיקָן נֵר-הַלַּיְלָה נפוץ בארצות טרופיות וסוב-טרופיות רבות באפריקה ודרום אסיה, הודו ובאיי האוקיאנוס ההודי. בישראל פרטים של המין נאספו בערבה, במישור החוף ועד הר מירון בצפון. הוא מין החי על פני הקרקע בין העשבים ונשר העלים שעל הקרקע בבר ובשטחים אורבניים מופרים. הבוגר חיי עד שנתיים. הנקבה נושאת את התיק במשך 22 יום ובכל תיק יש כ- 34 ביצים להן 81% הצלחה לבקיעה. לתיקן 7 שלבי נימפה הנמשכים כ- 76 יום. שלבי הנימפה הראשונים בעלי גוון חום כהה עם כתמים צהובים גדולים ושולים חומים כהים סביב החזה. הנימפות בשלב חמש עד שבע בעלות גוון צהוב עם סימנים חומים כהים ולהן שתי רצועות חומות כהות בשני צדי החזה. בפרסום בעיתון "כלנית" דווח כי המין נמצא מבקר בפרחי נר-הלילה החופי ואוכל בפרחים את האבקה ובחודש ספטמבר ניזון בשעות הלילה גם על האבקה של פרחי חבצלת החוף. המין לא חודר לבתים ואיננו נחשב מזיק לאדם ורכושו.

Dziriblatta galilaeana

Dziriblatta galilaeana

הבוגר חסר כנפיים. נראה פעיל על צמחים בשטחים פתוחים. המין איננו נחשב מזיק ואיננו חודר לבתי מגורים ומפעלי מזון. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Dziriblatta (Pauciscleroblatta) galilaeana Bey-Bienko, 1969) מתאפיין בבוגר חסר כנפיים הפעיל על צמחים בשטחים פתוחים. המין תואר לראשונה מישראל בשנת 1969 ומאז עבר מספר שינויים בהגדרתו עד שבשנת 2020 בוצעה הערכה מחודשת של הגדרת המין וניתן השם המצוין כאן. התמונות צולמו בשעות הצהריים בשוהם ובשפיים. המין איננו ידוע כחרק מזיק ואיננו חודר לבתי מגורים ומפעלי מזון.