אסופת צילומי חרקים

Miridae

רַכְנׇפִיִּים (שם מדעי: Miridae Hahn, 1831) היא משפחה השייכת לתת-הסדרה פִּשְׁפְּשִׁים והיא הגדולה והמגוונת ביותר בתת-סדרה זו. המינים בה המתאפיינים בהמצאות cuneus בצורת משולש (נראה כתוספת בקצה החלק המוקשה של הכנף הקדמית). בעולם הוגדרו מעל 10,000 מינים ובישראל ידועים כ- 300 מינים ובשנת 2007 כינס ד"ר יונתן דונהאי את השמות של 184 מינים במשפחת הרַכְנׇפִיִּים שדווחו מישראל ברשימה אחת. מבנה גוף בדרך כלל אובלי ולרוב המינים יש מופע בצורת גיבנת בגלל צורת סגמנט החזה הקדמי וראש המוטה מטה. גופם רך והעדין והבוגרים בדרך כלל קטנים מ- 12 מ"מ. המינים בדרך כלל חסרים עיניות. רוב המינים צמחוניים אבל יש מינים טורפים. מספר מהמינים הצמחונים נחשבים למזיקים חשובים בחקלאות.

רשימת מינים

Calocoris nemoralis

רַכְנַף הָדוּר

Calocoris nemoralis

רַכְנַף הָדוּר

הבוגר בעל מופעים שונים של צבע: אפור, אדום, צהוב. שחור-חום עם פסי אורך כתומים-אדומים. הראש שחור. החלק הקרומי בכנף שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 9.5 מ"מ. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין רַכְנַף הָדוּר (שם מדעי: Calocoris nemoralis Fabricius, 1787) מתאפיין בבוגר בעל מופעים שונים של צבע גוף מאפור, אדום, צהוב. שחור-חום עם פסי אורך כתומים-אדומים. המופע הנפוץ הוא אדום ועליו כתמים שחורים. ראש בדרך כלל שחור. החלק הקרומי בכנף שחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 9.5 מ"מ. בזכרים אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 9 מ"מ ונקבות אורך הגוף מגיע עד 9.5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין רַכְנַף הָדוּר דווחה מאגן הים התיכון הכולל את דרום אירופה מחצי האי האיברי מזרחה דרך צרפת, איטליה, גרמניה, יוון, קפריסין ובולגריה לאסיה בטורקיה ודרומה לסוריה, לבנון ועד לישראל. המין ניזון על פונדקאים שונים אבל הפונדקאים העיקריים הם מהמורכבים ובהם מינים מהסוג קוצן, גדילן וקרדה. המין רַכְנַף הָדוּר עובר את החורף בשלב הביצה. התמונות צולמו בשוהם שם המופע הנפוץ הוא כתום.

Calocoris roseomaculatus

Rosy Plant bug

Calocoris roseomaculatus

Rosy Plant bug

הבוגר בעל מופע המשלב גווני אדום על רקע לבן בכנפיים, כשהחלק התחתון הקרומי של הכנף בגוון חום כהה. על פרק החזה הקדמי 2 קווים אורכיים חומים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Calocoris roseomaculatus De Geer, 1773) מתאפיין בבוגר בעל מופע המשלב גווני אדום על רקע לבן בכנפיים, כשהחלק התחתון הקרומי של הכנף בגוון חום כהה. על פרק החזה הקדמי 2 קווים אורכיים חומים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה בכל אירופה מחצי האי האיברי ובריטניה ומזרחה דרך איטליה בדרום ושוודיה בצפון עד לרוסיה האירופית. באסיה דרומה לטורקיה, אירן ועד ישראל. ניזון בעיקר על מוהל צמחי הפרחים ממשפחות המורכבים והפרפרניים. התמונות צולמו בשוהם.

Closterotomus annulus

Closterotomus annulus

הבוגר בעל גוון חום אדמדם ושעיר. בקצה כנפי החפייה על גבי ה- cuneus כתם הבהיר יותר מגוון הכנפיים. צדו הגחוני בגוון ירוק בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין ניזון על עלים של סוגי צמחים שונים. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Closterotomus annulus Brullé, 1832) מתאפיין בבוגר בגוון חום אדמדם ושעיר. בקצה כנפי החפייה על גבי ה- cuneus כתם הבהיר יותר מגוון הכנפיים. צדו הגחוני בגוון ירוק בהיר. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מצפון אגן הים התיכון מאיטליה, בולגריה, קרואטיה, אלבניה, יוון, טורקיה ודרומה עד לישראל. המין ניזון על עלים של סוגי צמחים שונים ובהם לוטם, מרווה משולשת, כלך שומרוני והתמונות צולמו בשוהם כשהבוגר נצפה ניזון על עלי אלון מצוי.

Closterotomus krueperi

Closterotomus krueperi

הבוגר בעל גוון גוף חום ועליו דגם פסים חום כהה. בירך האחורית שתי שורות של נקודות שחורת כהות ומכול נקודה יוצא קוץ שחור. בקצה כנפי החפייה על גבי בסיס ה- cuneus קו חום כהה זוויתי. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין ניזון על מגוון רחב של מאכסנים צמחיים כולל על חיטה. המין תואר מדרום אירופה ולא ידוע לי על תיאור שלו מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Closterotomus krueperi Reuter, 1880) מתאפיין בגוון גוף חום ועליו דגם פסים חום כהה. בקצה כנפי החפייה על גבי בסיס ה- cuneus קו חום כהה זוויתי. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין תואר מדרום אירופה ולא ידוע לי על תיאור שלו מישראל. במרשתת יש דווחים על הימצאותו ביוון, בדרום תורכיה ואולי בקפריסין. המין ניזון על מיני צמחים רבים ובהם מינים שונים של קוצים ממשפחת המורכבים כדוגמת הקוצן, על צמחי בוצין, ואפלפלה. דווח גם על הימצאותו על צמחי תרבות כפיסטוק, צנון, וחיטה. התמונות צולמו בקורפו, יוון.

Closterotomus norwegicus

Potato mirid, Potato capsid

Closterotomus norwegicus

Potato mirid, Potato capsid

הבוגר בעל מופעים שונים, בשלב הצעיר הגוונים ירוקים ובזכרים בוגרים גוונים חומים-אדמדמים. העיניים בהירות. על פרק החזה הקדמי של הבוגרים בדרך כלל מופיעים 2 העגולים השחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין מזיק של תפוחי האדמה וגידולי שדה נוספים. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Closterotomus norwegicus Gmelin, 1790) מתאפיין בבוגר בעל מופע צבע גוף משתנה, בשלב הנימפה הגוונים השולטים ירוקים ובפרטים זכרים בוגרים יש הופעה של גוונים חומים-אדמדמים. על כל הגוף שערות שחורות. העיניים בהירות. על פרק החזה הקדמי של הבוגרים בדרך כלל מופיעים 2 העגולים השחורים. הקוצים על גבי השוקיים קצרים מרוחב השוק. פרק המחוש השני רחב מפרקי המחוש השלישי והרביעי. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה פליאוארקטית הנמצא גם באמריקה הצפונית ונפוץ בישראל. המין ניזון על ניצנים ופרחים של צמחים שונים בשדה ממשפחת המורכבים, סרפד ותלתן. בחקלאות הם ניזונים על צמחי נוי, גזר, סלק, אספסת, תותים תפוח אדמה, וקנביס. המין מעמיד דור אחד בשנה ונחשב למזיק חקלאי.

Closterotomus putoni

Closterotomus putoni

הבוגר בעל מופע חומים או בגוונים ירוקים. בקצה כנפי החפייה ה- cuneus בגוון לבן-כרם ובקצה שלהן כתם שחור. על גבי פרק החזה הקדמי והמגינית של הבוגר 3 קווי אורך שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 10 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Closterotomus putoni Horváth, 1888) מתאפיין בבוגר בעל מופע בגוונים חומים או בגוונים ירוקים. בקצה כנפי החפייה ה- cuneus בגוון לבן-כרם ובקצה שלהן כתם שחור. על גבי פרק החזה הקדמי של הבוגר 3 קווי אורך שחורים הממשיכים גם על גבי המגינית. ממברנת הכנף כהה. הגוף מכוסה בשערות בהירות קצרות. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 10 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה מיוון וטורקיה בצפון לאורך הים התיכון דרומה עד לישראל. כפונדקאים משמשים לו מינים רבים של צמחים אבל דווח כי הוא ניזון גם על חיטה רכה מתורבתת ועצים כדולב ורימון מצוי. התמונות צלמו באזור שבין שוהם לנחשונים.

Deraeocoris rutilus

Deraeocoris rutilus

הבוגר בעל מופע שחור-אדום. הראש והגבית של החזה הקדמי שחורים. כנפי החפייה אדומות ועליהן בדרך כלל 4 נקודות שחורות המתחברות לפעמים ליצירת קו שחור. אורך גוף הבוגר כ- 6 מ"מ. המין טורף וניזון מחרקים קטנים ובהם גם כנימות. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Deraeocoris rutilus Herrich-Schaeffer, 1838) מתאפיין בבוגר בעל מופע שחור-אדום. הראש והגבית של החזה הקדמי שחורים. הגבית קמורה בחלקה התחתון. כנפי החפייה אדומות ועליהן בדרך כלל 4 נקודות שחורות המתחברות לפעמים ליצירת קו שחור. פרקים 3 ו- 4 של המחושים קטנים וצרים, תכונה המאפיינת את הסוג. אורך גוף הבוגר כ- 6 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה במרכז אסיה, אירופה והמזרח הים התיכון כולל מישראל. המין טורף הניזון מחרקים קטנים ובהם גם כנימות.

Deraeocoris schach

Deraeocoris schach

הבוגר בעל גוף אובלי המשלב גוונים של שחור ואדום אשר לפעמים משתנה לגווני שחור ואפור עד שחור. בקצה כנפי החפייה כתם אדום ושחור. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ. המין טורף. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Deraeocoris schach Fabricius, 1781) מתאפיין בבוגר בעל גוף אובלי עם מופע המשלב גוונים של שחור ואדום אשר לפעמים משתנה לגווני שחור ואפור עד שחור. גוף הבוגר בעל כיסוי עדין של שער אפור דק. בקצה כנפי החפייה ה- cuneus משלב כתם אדום ושחור. בקצה כנפי החפייה על ה- cuneus כתם אדום. הראש בדרך כלל אדום שלפעמים מתכהה ובמקרים נדירים עד גוון שחור. שני פרקי המחושים הראשונים מעובים מעט והכהים בגיוונם בהשוואה לפרקים 3 ו- 4 שהם קטנים וצרים, תכונה המאפיינת את הסוג. הרגליים שחורות עם כתמים כתומים לפעמים. הנימפה אפורה ובמרכז הגוף שלוב של כתמם כהים המסודרים כקו רוחבי. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 7 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה רחבה בדרום אירופה מפורטוגל ועד תורכיה ודווח גם ממרכזה. המין תואר מאלג'יר בצפון אפריקה ומישראל. לא ידוע לי על תיאור מצולם של המין מישראל והוא מופיע ברשימת המינים של ארץ-ישראל שפרסם בודנהימר (1937) וברשימתו של ד"ר יונתן דונהאי. המין מופיע על מני צמחים וניזון בעיקר מחרקים קטנים ככנימות וזחלי פרפרניים. הוא חורף כביצים. התמונות צולמו בכרתים, יוון.

Dionconotus neglectus

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר

Dionconotus neglectus

רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר

הבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש המחושים והרגלים שחורים.  אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ. המין צמחוני הניזון על צמחים חד שנתיים בעיקר ממשפחת השושנים והדגניים. המין מזיק של גידולי בצל ומטעי הדרים. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר (שם מדעי: Dionconotus neglectus Fabricius, 1798) מתאפיין בבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש, המחושים והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.

פעילות והתנהגות

 

המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר בעל תפוצה בדרום אירופה והמזרח הקרוב כולל ישראל. במין תוארו 3 תת-מינים בישראל נפוץ תת המין D. n. neglectus בכל האזור הים-תיכוני בעיקר בשפלת החוף. הבוגרים נעלמים בחודש מרץ לאחר שהטילו את הביצים. הביצים עוברות דיאפאוזה בקרקע עד לירידת הגשמים הראשונים של השנה הבאה ותחילת עונת הגידול של הצמחים החד שנתיים. הזחלים מופיעים לאחר הגשמים הראשונים ועוברים 5 דרגות התפתחות במשך 5 עד 6 שבועות. המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר ניזון בעיקר על מוהל של צמחים חד-שנתיים ממשפחת השושנים והדגניים וגם על גיאופיטים עונתיים בבתי-גידול עשבוניים. פעילות האכילה הגורמת להופעת כתמים על הצמחים. דווח כי המין יכול לגרום לנזק לעצים כדוגמת לבנה רפואי, אלון, תפוח והדרים. בפרסום מאזור החוף בסוריה דווח על נזקים גדולים לגידולי בצל. מישראל, לבנון וטורקיה דווח כי הימצאות אוכלוסיות גדולות בקרבת מטעים של תפוחים והדרים יכולה לגרם לירידה גדולה ביבול הפרי עקב נשירת פרחים אליהם ניזונו הפשפשים.

Horistus turcomanus

רַכְנַף הָעִירִית
Mirid bug

Horistus turcomanus

רַכְנַף הָעִירִית
Mirid bug

הבוגר בעל מופע שחור-חום עם שני פסי אורך כתומים-אדומים שיוצרים לפעמים תבנית דמוית X. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין ניזון על מוהל צמחי העירית הגדולה והחצב. המין נפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין רַכְנַף הָעִירִית (שם מדעי: Horistus turcomanus Horvath, 1889) מתאפיין בבוגר בעל מופע שחור-חום עם שני פסי אורך כתומים-אדומים שיוצרים לפעמים תבנית דמוית X. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. הזחלים שחורים עם 3 פסי אורך כתומים.

פעילות והתנהגות

המין רַכְנַף הָעִירִית בעל תפוצה ים-תיכונית ובמרכז אירופה ונפוץ בישראל. הבוגרים והזחלים של רַכְנַף הָעִירִית ניזונים בעיקר על מוהל צמחי העירית הגדולה אבל ניזון גם על גיאופיטים נוספים כחצב. לאחר העלמות העלוה של הגאופיטים נשמרות הביצים במצב של תרדמה (דיאפאוזה) בקרבת צוואר השורשים של הפונדקאי.

Megacoelum pellucens

Megacoelum pellucens

הבוגר בעל גוף בגוון כרם. פרק החזה הקדמי והמגינית בעלי גון חום כהה. כנפי החפייה משלבות אזור חום כהה ואזור חום בהיר עד לבן. הזחל מתפתח על עצים מהסוג אלביציה. אורך גוף הבוגר נע מ-  5 עד 8 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Megacoelum pellucens Puton, 1881) מתאפיין בבוגר בעל גוף בגוון כרם. פרק החזה הקדמי והמגינית בעלי גון חום כהה. כנפי החפייה משלבות אזור חום כהה ואזור חום בהיר עד לבן. בקצה כנפי החפייה ה- cuneus שקוף בעל קשט לבנה מפרידה בינו לשאר הכנף וקצה ה- cuneus שחור. ממברנת הכנף כהה. אורך גוף הבוגר נע מ-  5 עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

תפוצת המין דווחה מערב הסעודית, תימן, צפון סודן, סומליה, אתיופיה וישראל. ישראל היא כפי הנראה גבול התפוצה הצפוני שלו והוא מופיע ברשימת המינים של ארץ-ישראל שפרסם בודנהימר (1937) וברשימתו של ד"ר יונתן דונהאי. בישראל המין דווח מאזור ים המלח ובשפלת החוף. הזחל מתפתח על העץ Albizia chevalieri מהסוג אלביציה אשר לא נמצא בישראל אבל כן קיימים בישראל מספר מינים של עצי נוי השייכים לסוג זה. פונדקאי נוסף הוא שַׁבְטוּט מְצֻיָּץ (Callygonum comosum) הגדל רק בדרום ישראל וליד ים המלח. לא ידוע מי הוא הפונדקאי עליו מתפתח המין האזור מישור החוף. התמונות כאן צולמו בצהלה.

Plagiognathus fulvipennis

Plagiognathus fulvipennis

הבוגר בעל גוון גוף אחיד של כרם ירקרק, כתום ועד חום כהה. החלק הקרומי בכנפיים בעל גוון כהה. פרק המחוש הראשון שחור עם טבעת לבנה קודקודית, פרק המחוש השני שחור ברובו והפרקים השלישי והרביעי בגוון חום כהה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. המין בעל תפוצה רחבה באירופה ודווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Plagiognathus fulvipennis Kirschbaum, 1856) מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף אחיד של כרם ירקרק, כתום ועד חום כהה. החלק הקרומי בכנפיים בעל גוון כהה. הבטן בעלת גוון ירקרק אפור. פרק המחוש הראשון שחור עם טבעת לבנה קודקודית, פרק המחוש השני שחור ברובו והפרקים השלישי והרביעי בגוון חום כהה. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה רחבה באירופה ודווח מפורטוגל, ספרד, צרפת, איטליה, גרמניה, הולנד, פולין, דרום רוסיה ועד תורכיה. לא ידוע לי על תיאור מצולם של המין מישראל והוא מופיע ברשימת המינים של ארץ-ישראל כמצוין ברשימתו של ד"ר יונתן דונהאי. המין ניזון על מספר פונדקאים ובהם עכנאי, דבקה וחבלבל.  התמונות צולמו בקורפו, יוון.

Reuterista instabilis

Reuterista instabilis

הבוגר בעל גוון גוף ירוק צהבהב או חום בהיר ועליו דגם פסים חום כהה התחום בשולים בהירים עד לבנים. פרק החזה הראשון בעל גוון ירוק ולפעמים יש עליו 2 נקודות שחורות. המגינית ירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 10 מ"מ. המין דווח מישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Reuterista instabilis Fieber, 1861) מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף ירוק צהבהב או חום בהיר ועליו דגם פסים חום כהה התחום בשולים בהירים עד לבנים. פרק החזה הראשון בעל גוון ירוק ולפעמים יש עליו 2 נקודות שחורות. המגינית ירוקה אך בדרך כלל במרכזה קו שחור קצר. ה- cuneus לבן ובזוויתו הפנימית כתם חום כהה. ממברנת הכנף כהה והורידים עליה בדרך כלל בעלי גוון אדמדם בולט. הבטן ירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ- 8 עד 10 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה סביב אגן הים התיכון כולל ישראל. הפונדקאים עליהם מתפתח המין כוללים את הלוטם, בן-חרדל מצוי (רוקט), אזוביון ("לוונדר"), שרעול שעיר ושַׁלְהָבִית.

Taylorilygus apicalis

Broken-back bug

Taylorilygus apicalis

Broken-back bug

הבוגר בעל גוון גוף ירוק בהיר ואליו דגם של כתמים גוונים חומים בהירים. מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף ירוק בהיר ואליו דגם של כתמים גוונים חומים בהירים. הראש מוטה מטה והכנפיים העליונות נראות מכופפות אשר נותנות לגוף מראה דמוי גיבנת. אורך גוף הבוגר נע מ- 4 עד 5 מ"מ. בעל תפוצה עולמית ונפוץ בישראל.

מידע נוסף

המין (שם מדעי: Taylorilygus apicalis Fieber, 1861) מתאפיין בבוגר בעל גוון גוף ירוק בהיר ואליו דגם של כתמים גוונים חומים בהירים. הראש מוטה מטה והכנפיים העליונות נראות מכופפות אשר נותנות לגוף מראה דמוי גיבנת. העיניים לבנות או ירוקות בהירות. אורך גוף הבוגר נע מ- 4 עד 5 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין בעל תפוצה נרחבת הכוללת את אפריקה הטרופית, אוסטרליה, מרכז, דרום וצפון אמריקה, אירופה ואגן הים התיכון כולל ישראל. המין צמחוני הניזון על מיני צמחים שונים, בדרך כלל על עלים של צמחים ממשפחת המורכבים וידוע כווקטור של וירוס אשר גורם הגורם לפרחים להתפתח באופן חריג כעלווה (Phyllody).