אסופת צילומי חרקים

Termitidae

טרמיטי-הקרקע (שם מדעי: Termitidae Latreille, 1802) היא המפותחת בתת סידרה זו ומתוארת כ"טרמיטים המפותחים" בני כת החיילים והפועלים חסרי עיניים, וגבית החזה הקדמי דמוית אוכף. הקן מתפתח בקרקע. מספר הפרטים בקן יכול להגיע למאות אלפים.

 

רשימת מינים

Amitermes vilis

טֶרְמִיט וִילִיס

Amitermes vilis

טֶרְמִיט וִילִיס

החיילים בעלי ראש עגלגל ולסתות קצרות בהרבה מאורך הראש, כפופות פנימה כמגל ובכל לסת בצידה הפנימי שן אחת פנימית. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט וִילִיס (שם מדעי: Amitermes vilis Hagen, 1858) הוא מין החיי במצפון לקו באר שבע. עד לאחרונה תואר מין זה כמין מקומי בשם טרמיט ורמן (Amitermes wahrmani Spaeth 1964). בשנת 2017 לאחר שבוצעו בדיקות גנטיות נימצא כי המין זהה לאוכלוסייה האסייתית של המין A. vilis. המין בעל תפוצה מזרח תיכונית עד אירן ולאחרונה נמצא גם במצרים. החיילים בעלי ראש עגלגל ולסתות קצרות בהרבה מאורך הראש, הכפופות פנימה כמגל ובכל לסת בצידה הפנימי שן אחת פנימית (מאפיין את כול המינים בסוג זה). אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין נחשב לאחד מהמזיקים החשובים לחקלאות ולרכוש באירן. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לבתים בישראל אבל כן נימצא בגינות של מבנים. בסביבתו הטבעית ניתן למצוא את המין מתחת לזרדים או בגדמי עצים שונים כאקליפטוסים, וברושים.

Microcerotermes eugnathus

טֶרְמִיט נַנָּסִי

Microcerotermes eugnathus

טֶרְמִיט נַנָּסִי

החיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, והלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. מין החי מאילת בדרום ועד לצפון הגולן. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. בישראל מין זה הוא אחד ממזיקי הרכוש החשובים אשר החודרים לבתים.

מידע נוסף

טֶרְמִיט נַנָּסִי (שם מדעי: Microcerotermes edentatus Wasmann 1911) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, ובלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ. נמצא בישראל מאזור אילת בדרום ועד הגליל העליון. עד לאחרונה תואר מין זה כמין מקומי בשם טרמיט א"י (M. palestinensis Spaeth 1964). הגדרה זו שונתה והוא זוהה כטרמיט ננסי (M. diversus Silvestri 1920) אשר נפוץ במדינות רבות מזרחית לישראל. במחקר אחרון של Ghesini & Marini משנת 2017 בו בוצעו בדיקות גנטיות נימצא כי בישראל המין הנפוץ זהה לאוכלוסייה האפריקאית ולא לאסייתית. בחרתי לשמור את השם העברי של טרמיט ננסי המתאר אותו טוב.

דיווח על נזקים בישראל

בסביבתו הטבעית ניתן לזהות את פעילותו כשהוא ניזון על זרדים ועצים יבשים או מתחת לפסולת עץ בשדה (תמונה). מין זה הוא המזיק החשוב בין מיני הטרמיטים בישראל ונמצא חודר לבתים בכל הארץ. המודעות לקיום מזיק זה התעוררה בציבוריות הישראלית כשנגרמו נזקים כבדים לבתים אשר נבנו בבניה קלה בישובים כמו ירוחם, דימונה באר שבע. במבנים אילו ניתן היה לראות את המנהרות שבונה המין כדי לעקוף מכשולים ואת משטחי ההזנה הגדולים בתוך חדרי הבתים וביסודות המבנה מהעץ. היום ניתן לראות חדירה של המין גם למבנים רגילים בערים רבות כראשון לציון, תל אביב, אבן יהודה ועוד מקומות ישוב רבים בהם ניזון המין על ספרים, רצפות פרקט, רהיטים וארונות בתוך הבתים. רוב התכשירים המיושמים בישראל והטכנולוגיה המבוצעת להדברה או בקרת מזיקים כנגד טרמיטים בישראל מתבססת על ההתמודדות עם מין זה.