אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
בחר קטגוריה
Sclerodermus domesticus
צרעה פרזיטואידית התוקפת זחלים של פרפריים וחיפושיות המתפתחים בתוך עץ במיוחד מינים השייכים למשפחת האנובידיים. גודל הזכר כ- 3 מ"מ וגודל הנקבות נע בין 2 ל- 5 מ"מ והן דומות בצורתה לנמלה. הנקבות חסרות כנפיים וצבען משתנה בין חום לשחור בעוד הזכרים מכונפים. המין בעל תפוצה קוסמופוליטית כולל ישראל. עקיצתה כואבת וגורמת לתגובה אלרגית. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי (שם מדעי: Sclerodermus domesticus Klug, 1809) הוא מין של צרעה פרזיטואידית התוקפת זחלים של פרפריים וחיפושיות המתפתחים בתוך עץ, במיוחד מינים השייכים למשפחת האנובידיים (Ptinidae). המין נפוץ בגנים ויערות כשהוא מסתתר מתחת לקליפות. בבתים המין תוקף את המינים החיים בקרבת האדם כדוגמת: אנובית הנקודה (Anobium punctatum), חיפושית הטבק (Lasioderma serricorne), ונובר הלחם (Stegobium paniceum). אורך הגוף קטן, גודל הזכר כ- 3 מ"מ וגודל הנקבה נע בין 2 ל- 5 מ"מ. הנקבות חסרות כנפיים וצבען משתנה בין חום לשחור. הנקבות דומות בצורתה לנמלה ובקצה בטנן עוקץ. הזכרים בעלי כנפיים, חסרי עוקץ ונדירים היות והם מתים לאחר ההזדווגות.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי קוסמופוליטית עם העדפה לאזורים ממוזגים והוא דווח מארה"ב, מקסיקו, קוסטה ריקה, מדרום אירפה: אנגליה, ספרד, פורטוגל איטליה, ומהמזרח הקרוב כולל דיווחים מישראל. הנקבה לאחר ההזדווגות חודרת לפתחי ההטלה של החיפושיות, לפתחי האוורור ולמנהרות שכורסמו בעץ על ידי הזחלים ולאחר שהיא מוצאת אותם היא משתקת אותם על ידי החדרת הארס. הנקבה מטילה בין 30 ל- 60 ביצים על גבי גוף הזחל הפונדקאי. זחלי הצרעה ניזונים על הזחל הפונדקאי ויגרמו למותו. נהוג לכנות את המין חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי בשם "ידידתם של אספני העתיקות" וזאת בשל היכולות שלו למנוע נזק לריהוט עתיק מחרקים מזיקי עץ. נגיעות גבוהה בפונדקאים ברהיטים מאפשרת התפתחות אוכלוסיות גדולות של הצרעה בקרבה גדולה לאנשים ובכך לעקיצות אקראיות בחלקי הגוף הבאים במגע עם הריהוט, בעיקר על הגב או הרגלים. עקיצות אילו גורמות לתגובה אלרגית המאפיינת באדמומית של העור ולעיתיים מלווה בכאבים עזים, חולשה וחום אשר יכולים להימשך בין שבוע לשבועיים ואף יותר. דיווחים רבים קיימים מדרום אירופה על מקרים אילו בעיקר בתקופות האביב והקיץ. באזורים בהם פעילות הצרעות גבוהה כמו באזור טוסקנה שבאיטליה בו קיימת מודעות גבוהה לנושא בין המדבירים בגלל יכולתם לזהות את הפונדקאי העיקרי שלהן שהוא אנובית הנקודה, חיפושית המתפתחת בתוך קורות עץ של בתים ישנים או בתוך ריהוט ישן. בישראל דווח על התפתחות המין חַדְבֶּטֶן בֵּיתִי בחיפושיות החיות בגזעי עצי פרי וגם בחיפושית הטבק המתפתחת בתוך מוצרי מזון מאוחסן.
Vespa orientalis
הצרעה הגדולה בישראל. גודל גוף העמלות כ- 20 מ"מ. גוון הגוף חום אדמדם ולרוחב הבטן 2 פסים צהובים. הבוגרים ניזונים על מזונות העשירים בסוכרים. הזחלים ניזונים על חלבון מטרף שהעמלות מביאות לקן. בנית קינים בקרבת מגורים והסכנה מעקיצתה בנוסף להיותה טורפת של דבורת הדבש הביא להגדרתה כחרק מזיק.
מידע נוסף
צִרְעָה מִזְרָחִית (שם מדעי: Vespa orientalis Linnaeus, 1771) היא הצרעה הגדולה בישראל. גודל גוף העמלות כ- 20 מ"מ, הזכרים כ- 22 מ"מ, והמלכות בין 23 ל- 25 מ"מ. גוון הגוף חום אדמדם ולרוחב הבטן 2 פסים צהובים. המצח והפנים צהובים והמחושים חומים. נפוצה במזרח אפריקה, ברוב מרחב הים התיכו ומזרחה עד הודו. הבוגרים ניזונים על צוף פרחים ומוהל צמחים העשירים בסוכרים. הרימות ניזונות על חלבון מטרף שהעמלות מביאות לקן. המלכה והזכרים ניזונים מרוק המופרש על ידי הרימות (trophallaxis). תהליך בו הרימות הופכות בעזרת הרוק את המזון הטרף החלבוני שניתן להם על ידי העמלות למזון בעל מרכיב סוכרי הדרוש לפעילות המלכה והזכרים אבל גם בעבור העמלות.
פעילות והתנהגות
המלכות המופרות הן היחידות העברות את החורף בקבוצות והן מתחילות בפעילות בסביבות תחילת חודש מרס בחיפוש אחר אתר לבנית קן. הקן נבנה בתוך חללים באדמה כמחילות בעומק של עד 20 ס"מ או פתחים בבסיס עצים אבל ניתן גם למצוא קינים בחללים שונים בתוך מבנים. המלכה בונה את הגבעול הראשוני מתקרת החלל שמתחתיו חלה ובה תאים הפונים מטה. העמלות שהתפתחו בתאים ממשיכות בבניית הקן בו החלות המונחות זו מתחת לזו במאוזן ובכל חלה שכבה אחת של תאים משושים. החלות נבנות מחלקיקי אדמה וקליפות עץ לעוסים ביחד עם רוק ומים. בקינים מפותחים ייבנו בין 6 ל- 7 קומות של חלות בהם חיים מספר אלפים של בוגרים. הפרטים בקן מתקשרים האחד עם השני באמצעות קול, תנועה בריקוד, ובאמצעות פרומונים שונים. בחודש ספטמבר יתחילו העמלות לבנות תאים גדולים בהם יתפתחו מלכות (מביצים מופרות) או זכרים (מביצים לא מופרות) חדשים, ולאחר ההזדווגות ימותו הזכרים. צרעה זו נחשבת לחרק מזיק היות והיא טורפת עיקרית של דבורת הדבש ובגלל שקינים הממקמים בקרבת מגורי האדם או בתוכם מהווים סכנה לאדם מעקיצתה.
Periplaneta americana
הבוגר והנימפות בעלי גוף חום אדמדם באורך של 28 עד 44 מ"מ. השולים של פרק החזה הקדמי בהירים. הבוגר חיי עד שנתיים. בעל יכולת תעופה טובה. מחזור החיים נמשך עד 5 שבועות בהתאם לתנאי הסביבה. המין נפוץ בישראל ונחשב למזיק תברואי חשוב.
מידע נוסף
המין תִּיקָן אֲמֶרִיקָנִי (שם מדעי: Periplaneta americana Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגרים בעלי גוף חום אדמדם באורך של 28 עד 44 מ"מ. השולים של פרק החזה הקדמי בהירים. הבוגר חיי עד שנתיים. הכנפיים מפותחות אצל שני הזוויגים והם בעלי יכולת תעופה טובה. הכנפיים של הזכרים ארוכות יותר מנקבות אצלן הן מגיעות עד קצה הבטן.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין תִּיקָן אֲמֶרִיקָנִי היא קוסמופוליטי. המין גם מלווה את האדם והוא נפוץ בסביבות מגורי האדם העשירות החומר אורגני לח וגם במחסני מזון, מפעלי מזון, מטבחים ומערכות ביוב וניקוז. היות ובסביבות המחייה שלו כוללות סביבות מזוהמות כביובים הופכת אותו לנשאי של פתוגניים רבים ובכך הופכת אותו למזיק תברואי חשוב. המין אוכל-כל ומזהם בהפרשותיו את סביבות פעילותו. קיימים בשוק מספר תכשירי הדברה המיועדים לטיפול בתיקנים וכן גם מלכודות פרומונים ייעודיות ללכידה וקטילה שלהם. הבוגר של המין תִּיקָן אֲמֶרִיקָנִי חיי עד שנתיים. הנקבה מטילה 3 עד 7 ימים לאחר הפרייתה תיק ביצים והיא תטיל מספר תיקים נוספים בחייה. הזחלים בעלי גוון חום והם עוברים בין 9 ל- 10 התנשלויות. ניצני הכנפיים יופיעו לאחר 3 או 4 התנשלויות. מחזור החיים נמשך עד 5 שבועות בהתאם לתנאי הסביבה.