אסופת צילומי חרקים
חיפוש לפי שם מדעי
חלוקה לפי מזיקים
חלוקה לפי נושא
תגיות כלליות
בחר קטגוריה
Eysarcoris ventralis
הבוגר מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. רק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן. בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו. המין דווח מישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסִית זוּטָא (שם מדעי: Eysarcoris ventralis Westwood, 1837) מתאפיין בגווני גוף של כרם וחום כשהוא מכוסה בשקעים חומים. הראש בעל גוון כהה יותר של חום כהה עד שחור. פרק החזה הראשון בעל שוליים ישרים. בשני צידה הקדמיים של המגינית שני כתמים בגוון בהיר צהוב-לבן נמצאים ובצידה התחתון 3 כתמים חומים קטנים (קטנים יותר מאילו שבמינים דומים בסוג זה). בשולי הבטן דגם צר של כתמים לבנים המופרדים בקווים חומים כהים. בשולי העין שני כתמים בהירים בגוון כרם לבן. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן השחורה. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 6 מ"מ והוא אחד המינים הקטנים במשפחה זו בישראל.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין תְּרִיסִית זוּטָא רחבה והיא כוללת את מרכז ודרום אירופה, אגן הים התיכון, סביב הים השחור ומערבה לקווקז, ואירן. באסיה המין נמצא גם בהודו קמבודיה, בורמה, מלזיה, סינגפור ומערבה עד לסין ויפן. באפריקה המין נמצא באזורים הטרופיים והסובטרופיים ובדרומה של אפריקה. בנוסף דווח המין גם מאוסטרליה. המין נחשב לאחד המזיקים החשובים לגידולי דגנים בעולם. שלבי הבוגר והנימפה ניזונים על גרעיני הדגנים כבר בתחילת התפתחותם ובכך מונעים את התפתחות הגרעין. במאמר מאירן דווח כי אכילה של הבוגרים והזחלים על זרעי אורז בשלב ההתפתחות הראשוני (שלב החלבי) מונעים את התפתחותו של הגרגיר או גורמים להיפתחותו של גרגר מאורך וקטן בעוד שאכילה על גרגר האורז מפותח יותר תגרום להופעה של שינויי צבע בגרעין עקב חדירה של פטריות וחיידקים בנקודת היניקה וגם תגרום לגרגיר שביר. נזקים זהים לגידולי ארז דווחו גם מספרד שם מבוצעים טיפולי הדברה יעודים קבועים בשדות האורז. ממצרים דווח כי המין גורם לנזק לגידולי שעורה שם הוא ניזון על מוהל עלי הצמח וגורם להם להצהיב ולקמול. נזקים דווחו גם לגידולים של גפן, אלפפה, טבק וחיטה. מיני צמחים רבים נוספים משמשים כפונדקאים לתְּרִיסִית זוּטָא ובהם: ציפורני חתול, קוצן, לוטם, עַכְנַאי יְהוּדָה, סמר, בוצין וסיסנית הבולבוסין. המין עובר את החורף בשלב הבוגר כשהוא מסתתר על הקרקע מתחת לעלווה מתה או בקרבת שורשי עשבוניים. התמונות צולמו בבית נחמיה בצמוד לשדה חיטה.
Eurygaster integriceps
הבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות. המין מהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל. אורך גוף הבוגר נע מ- 10 עד 13 מ"מ. המין נפוץ בצפון אפריקה, דרום אירופה, מערב ומזרח אסיה ונפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה (שם מדעי: Eurygaster integriceps Puton, 1881) מתאפיין בבוגר בעל גוף שטוח ואלפסי שצבעו משתנה מגוונים צהובים לחומים כהים עד שחורים. המגנית גדולה ומכסה את רוב הבטן. בבסיס המגינית שתי בליטות בהירות בגוונים של לבן עד אדמדם. שולי הבטן בולטים מצדי המגנית ועליהם דגם פסים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 10 עד 13 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה כוללת את צפון אפריקה, דרום אירופה והבלקן, מערב ומזרח אסיה. המין נפוץ בישראל. הבוגר של המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה עובר במהלך חייו שלושה שלבים. הבוגרים הצעירים נודדים מאזור התפתחותם לאזורים גבוהים של 900 עד 2000 מ' ואז נכנסים לשלב שני בו הבוגרים חורפים בקרקע מתחת לעלים יבשים, אבנים וסביב בית השורשים של עשבוניים. מסוריה דווח שהבוגרים שהו כתשעה חודשים בתרדמת חורף. כאשר טמפרטורת הסביבה עולות מעל 13 צלסיוס הבוגרים עוברים לשלב השלישי בו הם מהגרים לשדות תבואה, מזדווגים ומטילים ביצים. בוגרים פעילים חיים כשנה. הנקבות מטילות עד 80 ביצים בקבוצות. כל קבוצת ביצים מסודרת בשתי שורות של שבע ביצים, בצד התחתון של העלים ועל הגבעולים של הצמח המארח. זמן התפתחות הביצים נע בין 6 ל- 28 יום. הנימפות עוברות 5 נשלים וניזונות מעלים, גבעולים וזרעים צעירים של דגנים. קצב ההתפתחות מושפע מהטמפרטורות הסביבה והטמפרטורה המיטבית להתפתחות היא 20-24 מעלות צלזיוס. המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מהווה מזיק עיקרי של גידולי דגנים במיוחד חיטה, שעורה ושיבולת שועל. הנזק משתנה היות וגודל האוכלוסייה משתנה אבל אחת לכשבע שנים יש גידול משמעותי באוכלוסייה והנזק יכול להביא לאובדן של 50 עד 90 אחוז מיבול החיטה ובין 20 ל- 30 אחוז ביבול השעורה. הנזק מתחיל בפגיעה בצמח ויכולת ההתפתחות שלו וממשיך בשינוי של ההרכב הכימי של הגרעין. המין תְּרִיסוֹן הַקָּמָה מחדיר בזמן ההזנה אנזימים פרוטאוליטיים ועמילוליטים לגרעין החיטה הגורמים לפירוק הגלוטן, מפחיתים את איכות הקמח וגורמים לבצקים גרועים. המחקר בנושא נרחב והניסיונות למנוע נזקים שונים ומרובים ובהם: שימוש בחרקים טפילים, הדברה על ידי פטריות פתוגניות, שינוי זמני הזריעה, פיתוח זני דגנים עמידים ועד לשימוש בחומרי הדברה במשטרי שימוש משתנים.
Dionconotus neglectus
הבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש המחושים והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ. המין צמחוני הניזון על צמחים חד שנתיים בעיקר ממשפחת השושנים והדגניים. המין מזיק של גידולי בצל ומטעי הדרים. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר (שם מדעי: Dionconotus neglectus Fabricius, 1798) מתאפיין בבוגר בעל מופע שחור-אדום כאשר שולי כנפי החפייה אדומים ומרכז הגוף שחור. הראש, המחושים והרגלים שחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 7 עד 9 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר בעל תפוצה בדרום אירופה והמזרח הקרוב כולל ישראל. במין תוארו 3 תת-מינים בישראל נפוץ תת המין D. n. neglectus בכל האזור הים-תיכוני בעיקר בשפלת החוף. הבוגרים נעלמים בחודש מרץ לאחר שהטילו את הביצים. הביצים עוברות דיאפאוזה בקרקע עד לירידת הגשמים הראשונים של השנה הבאה ותחילת עונת הגידול של הצמחים החד שנתיים. הזחלים מופיעים לאחר הגשמים הראשונים ועוברים 5 דרגות התפתחות במשך 5 עד 6 שבועות. המין רַכְנַף אָדֹם-שָׁחֹר ניזון בעיקר על מוהל של צמחים חד-שנתיים ממשפחת השושנים והדגניים וגם על גיאופיטים עונתיים בבתי-גידול עשבוניים. פעילות האכילה הגורמת להופעת כתמים על הצמחים. דווח כי המין יכול לגרום לנזק לעצים כדוגמת לבנה רפואי, אלון, תפוח והדרים. בפרסום מאזור החוף בסוריה דווח על נזקים גדולים לגידולי בצל. מישראל, לבנון וטורקיה דווח כי הימצאות אוכלוסיות גדולות בקרבת מטעים של תפוחים והדרים יכולה לגרם לירידה גדולה ביבול הפרי עקב נשירת פרחים אליהם ניזונו הפשפשים.
Nezara viridula
הבוגר בעל גוף קמור ובעל מספר מופעים בדרך כלל בעל גוון ירוק מבהיק. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ. מין פולש הנחשב למזיק חשוב בחקלאות ונפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה (שם מדעי: Nezara viridula Linnaeus, 1758) מתאפיין בבוגר בעל גוף קמור ובדרך כלל בגוון ירוק מבהיק. הבוגרים בעלי 3 מופעים שונים: האחד ירוק על פני כל הגוף (N. viridula f. smaragdula), השני מתאפיין בשוליים בגוון כרם הרחבים במיוחד בקדמת הראש והחלק הקדמי של פרק החזה הראשון (N. viridula f. torquata). קיים גם מופע נדיר שלישי בו הבוגר הוא בעל גוון כתום או צהוב. העיניים בדרך כלל בהירות בגוון ורדרד אדמדם ובצמוד לכל עין עינת קטנה אחת. בשתי פינות בסיס המגנית 2 נקודות כהות וביניהם 3 עד 4 נקודות לבנות. ממברנת הכנפיים הקדמיות שקופה ודרכה רואים את הבטן הירוקה. המין יכול לשנות את גוון גופו מגוונים של ירוק בקיץ לחום בסתיו. אורך גוף הבוגר נע מ-11 עד 16 מ"מ והנקבות גדולות מהזכרים.
פעילות והתנהגות
הערכה היא כי תפוצתו המקורית של המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה היא אפריקאית (אתיופיה) ומשם הוא התפשט לכל העולם והיום מצוי באירופה, אוסטרליה אמריקה ואפריקה בין קווי הרוחב 45 צפון ו- 45 דרום. המין פלש לאזורים השונים בעולם בתוך מוצרים חקלאים מיובאים. הוא ניזון על מגוון מיני צמחים גדול ובכך מהווים מזיק לצמחי תרבות שונים הן לפרי והן לעלווה. המין נחשב מזיק לגידולים שונים ובהם תפוחי אדמה, כותנה, אפונה, שעועית, סויה, ופרחי נוי. באזורים קרים הבוגרים חורפים במקומות מסתור מוגנים כמבנים. הנקבות הבוגרות חורפות במסתור ומיד עם עליית הטמפרטורות הן מטילות ביצים. הנקבה מטילה את הביצים בקבוצות של 15 - 130 ביצים בצדו התחתון של העלה. הזחל בעל 5 דרגות התפתחות ובכל שלב בעל דגם שונה של צבעים: שלב הראשון של הזחל חום או שחור-חום עם דגמים שחורים ובשלב האחרון ירוק עם דגם שחור או שילוב של דגם שחור וצהוב. זמן התפתחות כול אחד משלבי הזחל הוא כשבוע ומחזור החיים נמשך כ- 35 יום. המין מקיים עד 4 דורות בשנה. המין תְּרִיסִית יְרֻקָּה מפריש חומר בעל ריח דוחה כהגנה נגד טורפים. מספר אויבים טפיליים פוגעים בפשפש. האחת היא צרעה טפילית בשם סקליון התריסית (Trisolcus basalis) אשר מטילה את ביצה בביצי התריסית הירוקה והזחלים ניזונים על הביצים והשני הוא זבוב טפיל (Trichopoda pennipes) אשר מטיל את הביצים על הבוגר והזחלים. שני המינים הטפיליים משמשים במלחמה ביולוגית כנגד מזיק זה בחקלאות.
Oxycarenus hyalinipennis
הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים מהנקבות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם. מין פולש המדווח כמזיק לצמחים ממשפחת החלמיתיים ועצי פרי. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה (שם מדעי: Oxycarenus hyalinipennis A. Costa, 1843) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור וכנפיים שקופות. המחושים שחורים חומים כשהפרק השני בדרך כלל צהוב חיוור. אורך גוף הבוגר נע נע מ- 3.5 עד 5 מ"מ. הזכרים קטנים ואורכם עד 4 מ"מ והנקבות עד 5 מ"מ. בצד התחתון של הירך ברגלים הקדמיות מספר שיניים בהם 2 גדולות. הנימפות בעלות גוון חום אדמדם.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין פַּנְדּוּר הַכֻּתְנָה המקורית היא מאזור הים התיכון וחוף אפריקה והיום הוא בעל תפוצה באירופה, מרכז ודרום אמריקה, האיים הקריביים, אפריקה ואסיה. הנקבה מטילה 20 עד 25 ביצים בקבוצות או בבודדים מהם בוקעות הנימפות אשר נוטות להתקבץ. מחזור החיים אורך כ- 20 יום. המין מקיים בין 3 ל- 4 מחזורי חיים בשנה וכשמקורות המזון מצטמצמים הבוגרים מתקבצים ועוברים את החורף בתרדמה במקומות מסתור כגבעולים חלולים. המין פולש ונחשב למזיק שדה הניזון על זרעים, ועלווה של צמחים ממשפחת החלמיתיים במיוחד על צמחי כותנה ובמיה. ניתן למצוא נגיעות במזיק גם על עצי מטע כדוגמת אבוקדו, פקאנים, תמרים, אפרסמון, אפרסקים ותאנים. בגידולי כותנה המין נחשב למזיק חשוב היות והוא יכול לגרום לאובדן של עד 15% ממשקל יבול הכותנה ולפגיעה ביכולת הנביטה של הזרעים. לפעמים יכולה להיות פגיעה גם לכותנה באחסון. בעצי פרי נגרם נזק לפירות בנקודות בהם ניזון המזיק וגם עקב הפרשות של צואה או חדירת רוק המכיל רעלניים.
Spilostethus pandurus
הבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני. אורך גוף הבוגר נע מ- 12 עד 15 מ"מ. בעל תפוצה באירופה, אזור הים התיכון, אפריקה ואסיה עד סין. המין נחשב למזיק שדה אשר יכול לפגוע ביבולי שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי (שם מדעי: Spilostethus pandurus Scopoli, 1763) מתאפיין בבוגר בעל דגם צבע גוף שחור ואדום. על גבי גבית פרק החזה הקדמי דגם שחור אופייני בו בקרבת הראש קו רוחב שחור ממנו יורדים שני קוים מעוקלים שחורים ובצדם הפנימי קו ירקרק. בכנף נקודה לבנה במרכזה של הממברנה. צדי החזה האמצעי והאחורי שחורים עם כתם אדום בכל פרק. אורך גוף הבוגר נע מ- 12 עד 15 מ"מ. זחלי הפנדור האדמוני צבעוניים יותר מהבוגרים.
פעילות והתנהגות
המין פַּנְדּוּר אַדְמוֹנִי בעל תפוצה באירופה כולל בריטניה, אזור הים התיכון, אפריקה ואסיה כולל סין והודו. במין תוארו 5 תת-מינים ושניים מהם נמצאים בישראל. הנקבות מטילות כ- 40 ביצים בקבוצה כאשר חלק מהן לא מופרות. הזחלים שבוקעים מעדיפים לאכול את הביצים הלא מופרות מאשר את הביצים המופרות ובכך מגדילים את סיכויי הישרדותם. המין ניזון על זרעים ופרחים המשתייכים לסוגי צמחים רבים ושונים ובהם מיני צמחים ממשפחת ההרדופיים ופְּתִילַת הַמִּדְבָּר הַגְּדוֹלָה (תפוח סדום). המין נחשב למזיק שדה ודווח כמזיק של 33 סוגי יבולי שדה ובהם: שומשום, סורגום, טבק, שעועית שחורה, חמניות, דוחן ובוטנים. פגיעה על ידי אוכלוסיות גדולות יכולות להביא לירידה ביבולים וזאת כתוצאה מהתייבשות הצמח והעברה של פטרייה (Nematospora corgli) הגורמת למחלת כתמים צהובים. ניתן למצוא לעיתים את הפנדור האדמוני בהתקבצויות גדולות מאוד ובהן כל שלבי ההתפתחות ביחד. המין בעל שתי בלוטות המייצרות ומפרישות חומר הדוחה טורפים. הפנדור האדמוני מותקף על ידי זבוב טפילי בשם זריזבוב הפנדור אשר מחדיר את הביצה שלו אל תוך גוף בפנדור בעזרת צינור הטלה והרימה מתפתחת בתוכו כשהוא עדיין חי ופעיל.
Closterotomus norwegicus
הבוגר בעל מופעים שונים, בשלב הצעיר הגוונים ירוקים ובזכרים בוגרים גוונים חומים-אדמדמים. העיניים בהירות. על פרק החזה הקדמי של הבוגרים בדרך כלל מופיעים 2 העגולים השחורים. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ. המין מזיק של תפוחי האדמה וגידולי שדה נוספים. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין (שם מדעי: Closterotomus norwegicus Gmelin, 1790) מתאפיין בבוגר בעל מופע צבע גוף משתנה, בשלב הנימפה הגוונים השולטים ירוקים ובפרטים זכרים בוגרים יש הופעה של גוונים חומים-אדמדמים. על כל הגוף שערות שחורות. העיניים בהירות. על פרק החזה הקדמי של הבוגרים בדרך כלל מופיעים 2 העגולים השחורים. הקוצים על גבי השוקיים קצרים מרוחב השוק. פרק המחוש השני רחב מפרקי המחוש השלישי והרביעי. אורך גוף הבוגר נע מ- 6 עד 8 מ"מ.
פעילות והתנהגות
המין בעל תפוצה פליאוארקטית הנמצא גם באמריקה הצפונית ונפוץ בישראל. המין ניזון על ניצנים ופרחים של צמחים שונים בשדה ממשפחת המורכבים, סרפד ותלתן. בחקלאות הם ניזונים על צמחי נוי, גזר, סלק, אספסת, תותים תפוח אדמה, וקנביס. המין מעמיד דור אחד בשנה ונחשב למזיק חקלאי.
Stenozygum coloratum
הבוגר שחור ועליו דגם צהוב ולבן ועל שולי הבטן קוים מפוספסים לסירוגין בשחור ולבן. אורך גוף הבוגר נע מ- 5 עד 6 מ"מ. המין יכול להוות מזיק משני בגידולים חקלאיים והתפתח גם על ירקות, פירות, וגפנים ולפגוע בצמח ובפרי. המין נפוץ בישראל.
מידע נוסף
המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף (שם מדעי: Stenozygum coloratum Klug, 1845) מתאפיין בבוגר בעל צבע גוף שחור ועליו דגם צהוב ולבן. אורך הגוף הבוגר נע מ- 5 עד 6 מ"מ.
פעילות והתנהגות
תפוצת המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף כוללת את מזרח הקרוב, חצי אי ערב, מרכז אסיה ואפריקה הטרופית. נקבת תְּרִיסִית הַצׇּלָּף מטילה בין 10 ל-12 הביצים בשתי שורות צמודות על גבי עלי הצמח המאחסן. הבוגרים נמצאו חורפים בקבוצות מתחת לקליפות עצים כשקד וחרוב. המין תְּרִיסִית הַצׇּלָּף ניזון בעיקר על מוהל צמחי צלף ובנגיעות גבוהה יכול לגרום למות הצמח. המין יכול להוות מזיק מישני בגידולים חקלאים והתפתח גם על ירקות, פירות, וגפנים ולפגוע בצמח ובפרי.