אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Sphecidae

צִּרְחוֹלִיתִיִּים (שם מדעי: Sphecidae Latreille, 1802) היא משפחה של דבוראי־עוקץ יחידאיות בה הנקבות חופרות את הקינים באדמה או משתמשות בבוץ לבנית קינים במקומות מוגבהים, יש מינים המנצלים חללים קיימים לבנית הקינים בתוכם. הבוגרים ברובם ניזונים על צוף פרחים או על המולימפה של הטרף שניצוד בעבור הזחלים. הזחלים ניזונים על טרף שהוכן בעבורם על ידי הנקבות. בחירת הטרף ייחודית בכל מין. יש מינים המתמחים בציד עכבישים, ואחרים בזחלי פרפריים, דבורים ואחרים. רמת ההתמחות בסוג הטרף שמשתנה בין מינים ויש הצדים טרף מתוך סידרה ספציפית או ברמת התמחות גבוהה של מין. הטרף שניצוד בדרך כלל נעקץ על ידי הנקבה המחדירה ארס המשתק אותו. הטרף מועבר לקן שנבנה מראש. לאחר שהקן התמלא בכמות טרף הנדרשת הנקבה מטילה ביצה ואוטמת את התא. אורך גוף הצרעות נע בין 2 עד 50 מ"מ ורוב המינים חיים באזורים טרופיים. בישראל תוארו כ- 300 מינים.

 

 

 

רשימת מינים

Sceliphron madraspatanum

טַיַּחַת עֲנֻגָּה
Mud Dauber Wasp

Sceliphron madraspatanum

טַיַּחַת עֲנֻגָּה
Mud Dauber Wasp

הבוגר בעל גוף שחור עם גבעולון צהוב ופסים צהובים על הרגלים ובחזה דגם של כתמים צהובים מאפיינים. בבסיס הכנפיים על גבי החזה 3 כתמים צהובים. גודל הבוגר נע מ- 15 ועד 20 מ"מ. המין בעל תפוצה בדרום ומרכז אירופה, החבל הים תיכוני, חצי האי ערב, ומזרחה עד סין ויפן.

מידע נוסף

טַיַּחַת עֲנֻגָּה (שם מדעי: Sceliphron madraspatanum Fabricius 1781) מתאפיינת בבוגר בעל גוף שחור עם גבעולון צהוב ופסים צהובים על הרגלים. בחזה דגם של כתמים צהובים המאפיינים את המין. בבסיס הכנפיים על גבי החזה 3 כתמים צהובים. גודל הבוגר נע מ- 15 ועד 20 מ"מ. המין בעל תפוצה בדרום ומרכז אירופה, החבל הים תיכוני, חצי האי ערב, מרכז אסיה, הודו, אינדונזיה ומזרחה עד לפיליפינים, סין ויפן. במין תוארו 9 תת-מינים שביניהם קיימת שונות בדגמי הכתמים הצהובים.

פעילות והתנהגות

במחקר שנערך בהודו על טַיַּחַת עֲנֻגָּה דווח כי הנקבה מבצעת בין  10 ל- 13 גיחות לאיסוף בוץ המשמש לבנית הקן אותו היא נושאת בלסת התחתונה וברגלים שלה. בהתחלה נבנה תא בודד (בגודל של כ- 2.5 ס"מ על 1 ס"מ) אותו היא בונה במשך יום עד יומיים ואז נוספים סביבו תאים נוספים. בדרך כלל נבנים בין 8 ל- 13 תאים בקן. היא מטילה ביצה אפורה לבנבנה בודדת (2.75 ± 0.33 מ"מ אורך) בתוך תא בוץ בודד. בכל תא הנקבה מאחסנת בין 9 ל- 13 עכבישים משותקים או מתים ממינים שונים ובהם עכבישי זאב, עכבישים קופצניים ואחרים, תוך העדפה למיני עכבישים בעלי בטן גדולה, כאשר מספרם בתוך תא היה בקורלציה שלילית למשקל גופם.

בהודו משמש קן הבוץ של צרעה זו ברפואה עממית. משחה של הבוץ המשמש בבניית הקן משמש כתרופה הנמרחת על המצח כנגד כאבי ראש הנגרמים מהתייבשות או על הטבור כנגד דיספפסיה הכוללת תסמינים של כאב בטן עליונה, תחושת בערה, מלאות בבטן לאחר ארוחה, חוסר תיאבון ושובע מוקדם, גיהוקים, צרבת, בחילה, הקאה ונפיחות.

Sceliphron spirifex

טַיַּחַת שְׁחֹרַת־חָזֶה

Sceliphron spirifex

טַיַּחַת שְׁחֹרַת־חָזֶה

הבוגר בעלי גוף שחור עם גבעולון צהוב ופסים צהובים על הרגלים. גודל הבוגרים נע מ- 17 ועד 28 מ"מ. הצרעה איננה עוקצת ואיננה מסוכנת לאדם גם אם מפריעים לה.

מידע נוסף

טַיַּחַת שְׁחֹרַת־חָזֶה (שם מדעי: Sceliphron spirifex Linnaeus, 1758) מתאפיינת בבוגר בעלי גוף שחור עם פסים צהובים על הרגלים וגִּבְעוֹלוֹן ישר, ארוך, ובעובי אחיד ודק מאוד (המאפיין את הסוג טייחת) בצבע צהוב. גודל הבוגרים נע מ- 17 ועד 28 מ"מ. המין בעל תפוצה באפריקה, דרום אירופה ובחבל הים תיכוני. פרטים אילו צולמו בשוהם.

פעילות והתנהגות

הנקבות צדות עכבישים ממשפחות שונות אבל יש להן העדפה לעכבישים בוני רשתות ציד, כמו גלגלניים ורעדניים. ההנחה היא כי בחירת הטרף מושפעת מהזמינות העונתית והסביבתית שלו. נקבה בונה קן עשוי מתא אחד עד 20 תאים כשבכל תא היא מכניסה טרף עד שהוא מלא (כ- 29 עכבישים) עד לפתחו, מטילה ביצה ואוטמת את הפתח בבוץ. מביצה מופרית מגיחה נקבה ומביצה לא מופרית מגיח זכר.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים