אסופת צילומי חרקים

חיפוש לפי שם מדעי

חלוקה לפי מזיקים

חלוקה לפי נושא

Formicidae

נְמָלִיִּים (שם מדעי: Formicidae Latreille, 1809) היא משפחה שהתפתחה מעל-משפחת הצרעים  (Vespoidea) ומשתייכת לתת הסדרה של דבוראים שנציים. ידועים בעולם מעל ל- 14,000 מינים ובישראל הוגדרו 398 מינים המחולקים ל- 46 סוגים שונים (נכון לשנת 2020). הערכה היא כי קיימים בעולם עוד מינים רבים של נמלים שעדין לא הוגדרו. גודלן נע בין 0.75 ל- 52 מ"מ. הנמלים חיות במגוון גדול של נישות אקולוגיות, והן ניזונות על מגוון גדול של מקורות מזון. רוב המינים אוכלי כול אבל יש מינים בעלי התמחויות ייחודיות. רוב המינים בעלי מבנה חברתי מפותח המתאפיין בחלוקת עבודה בין הפרטים החיים בקן אחד למספר כתות והפועלים כאורגניזם על. הפרטים המרכיבים את הקן המקיימים תקשורת ביניהם ובעלי שונות במבנה גופן המותאם לתפקודם בקן. מבנה ארגוני זה מאפשר לקן להתקיים על מגוון גדול של מקורות מזון, להגן על הקן, ובכך מאפשר לנמלים לאכלס סביבות מחיה חדשות תוך מתן פתרונות לבעיות חדשות. מיני נמלים רבים פיתחו מערכות יחסים מורכבות עם מינים ממשפחות אחרות, וביניהן חיקוי, שיתוף פעולה וטפילות. היכולות הללו הפכו אותן לאחת המשפחות הנפוצות בעולם והערכה היא שמשפחה מהווה בין 10 ל- 30 אחוז מהביומסה של כול בעלי החיים היבשתיים. ביומסה העולה על זו של כול מיני החולייתנים יחד. גודל הקן ורמת המורכבות של החלוקה החברתית משתנה בין תתי-המשפחות בהתאם לרמת ההתפתחות האבולוציונית. במינים פרימיטיביים מספר הפרטים בקן קטן ורמת ההפרדה לכתות נמוכה ובמינים מפותחים מספר הפרטים יכול להגיע עד למיליוני פרטים בקן אחד כאשר קיימת הפרדה ברורה לכתות שונות. המשפחה מתחלקת לשבעה תת-משפחות שלכולן יש ייצוג בישראל והנבדלות האחת מהשנייה בשוני של מבנה הגוף. מידע על מיני הנמלים בישראל פורסם על ידי ד"ר יעקב עופר בספרו "נלך אל נמלה". במרשתת מספר אתרים שיוחדו לתיאור מיני הנמלים בעולם ובהם: Antweb ו- AntWiki. מספר מיני נמלים החודרים לתחומי מגורי האדם נחשבים לחרקים מזיקים.

רשימת מינים

Messor hebraeus

נִמְלַת קְצִיר דּוּגוֹנִית

Messor hebraeus

נִמְלַת קְצִיר דּוּגוֹנִית

נִמְלַת קְצִיר בעלת ראש וחזה אדומים, ובטן שחורה. הניזונה בעיקר על זרעים של צמחים חד שנתיים. בישראל המין נפוץ בשפלה, בהרי המרכז ובצפון. בעולם דווח על תפוצה גם מאירן סוריה, ולבנון.

מידע נוסף

נִמְלַת קְצִיר דּוּגוֹנִית (שם מדעי: Messor hebraeus Santschi, 1927) שייכת לתת-המשפחה דו-מותניות. נמלה בעלת ראש וחזה אדומים, ובטן שחורה. קיימם שוני רב בגודל הפועלות והוא נע בין 4 ל- 10 מ"מ, גודל המלכה נע בין 11 ל- 14 מ"מ והזכר שחור ושעיר וגודלו נע בין 9 ל- 12 מ"מ. מעוף הכלולות נערך ביום שמשי ללא רוח בימים הראשונים לאחר הגשם הראשון. בישראל המין נפוץ בשפלה, בהרי המרכז ובצפון. בעולם דווח על תפוצה גם מאירן סוריה, ולבנון.

פעילות והתנהגות

נִמְלַת קְצִיר דּוּגוֹנִית צמחונית וניזונה בעיקר על זרעים של צמחים חד שנתיים הגדלים בקרבת הקן. בתמונות כאן פרטים אשר אספו זרעים של צמחים חד שנתיים ושל לוטם מרווני ליד שוהם. הקן בעל גורן עגולה בקוטר של 1.5 מ' ממנה יוצאים שבילים לחיפוש מזון.

חיפוש     

חיפוש לפי שם מדעי

חיפוש פופלרי

חרקים נפוצים