אסופת צילומי חרקים

בחר קטגוריה

Amitermes vilis

טֶרְמִיט וִילִיס

Amitermes vilis

טֶרְמִיט וִילִיס

החיילים בעלי ראש עגלגל ולסתות קצרות בהרבה מאורך הראש, כפופות פנימה כמגל ובכל לסת בצידה הפנימי שן אחת פנימית. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט וִילִיס (שם מדעי: Amitermes vilis Hagen, 1858) הוא מין החיי במצפון לקו באר שבע. עד לאחרונה תואר מין זה כמין מקומי בשם טרמיט ורמן (Amitermes wahrmani Spaeth 1964). בשנת 2017 לאחר שבוצעו בדיקות גנטיות נימצא כי המין זהה לאוכלוסייה האסייתית של המין A. vilis. המין בעל תפוצה מזרח תיכונית עד אירן ולאחרונה נמצא גם במצרים. החיילים בעלי ראש עגלגל ולסתות קצרות בהרבה מאורך הראש, הכפופות פנימה כמגל ובכל לסת בצידה הפנימי שן אחת פנימית (מאפיין את כול המינים בסוג זה). אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ.

פעילות והתנהגות

המין נחשב לאחד מהמזיקים החשובים לחקלאות ולרכוש באירן. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לבתים בישראל אבל כן נימצא בגינות של מבנים. בסביבתו הטבעית ניתן למצוא את המין מתחת לזרדים או בגדמי עצים שונים כאקליפטוסים, וברושים.

Coptotermes formosanus

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי
Formosan subterranean termite

Coptotermes formosanus

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי
Formosan subterranean termite

החילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. מין זה פלש לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה.

מידע נוסף

טֶרְמִיט פּוֹרְמוֹזִי (שם מדעי: Coptotermes formosanus Shiraki, 1909) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי, המתעכל והופך צר יותר הקרבת הלסתות, בגוון כתום-חום. הלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים והפועלים נע מ- 4 עד 5 מ"מ. המתרבים המשניים בעלי גוף חום. הקן יכול להכיל עד למיליון פרטים. קן גדל במשך 5 עד 7 שנים לפני שמופיע מעוף הכלולות הראשון.

פעילות והתנהגות

מין זה נחשב לאחד המינים הפלשים הבעייתיים בעולם וחדר לישראל בסביבות אמצע שנות העשרה של המאה ה- 21. רדיוס איסוף המזון של הפועלים דרך תעלות תת-קרקעיות מגיע עד 100 מ'. נכון להיום המין נימצא רק בתחום העיר פתח תקווה. למרות שמין זה בעל קן פעיל בתת- הקרקע, קינים יכולים להתבסס גם בתוך מבנים ללא קשר לקרקע.

Microcerotermes eugnathus

טֶרְמִיט נַנָּסִי

Microcerotermes eugnathus

טֶרְמִיט נַנָּסִי

החיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, והלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. מין החי מאילת בדרום ועד לצפון הגולן. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. בישראל מין זה הוא אחד ממזיקי הרכוש החשובים אשר החודרים לבתים.

מידע נוסף

טֶרְמִיט נַנָּסִי (שם מדעי: Microcerotermes edentatus Wasmann 1911) מתאפיין בחיילים בעלי ראש אובלי עגלגל בגוון צהבהב חום, ובלסתות ללא שיניים בעלות קימור פנימה דמוי מגל. אורך גוף החיילים 5 עד 6.5 מ"מ ואורך הפועלים 3 עד 6 מ"מ. המכונפים בעלי גוף שחור שאורכו כולל הכנפיים הוא עד 8 מ"מ. נמצא בישראל מאזור אילת בדרום ועד הגליל העליון. עד לאחרונה תואר מין זה כמין מקומי בשם טרמיט א"י (M. palestinensis Spaeth 1964). הגדרה זו שונתה והוא זוהה כטרמיט ננסי (M. diversus Silvestri 1920) אשר נפוץ במדינות רבות מזרחית לישראל. במחקר אחרון של Ghesini & Marini משנת 2017 בו בוצעו בדיקות גנטיות נימצא כי בישראל המין הנפוץ זהה לאוכלוסייה האפריקאית ולא לאסייתית. בחרתי לשמור את השם העברי של טרמיט ננסי המתאר אותו טוב.

דיווח על נזקים בישראל

בסביבתו הטבעית ניתן לזהות את פעילותו כשהוא ניזון על זרדים ועצים יבשים או מתחת לפסולת עץ בשדה (תמונה). מין זה הוא המזיק החשוב בין מיני הטרמיטים בישראל ונמצא חודר לבתים בכל הארץ. המודעות לקיום מזיק זה התעוררה בציבוריות הישראלית כשנגרמו נזקים כבדים לבתים אשר נבנו בבניה קלה בישובים כמו ירוחם, דימונה באר שבע. במבנים אילו ניתן היה לראות את המנהרות שבונה המין כדי לעקוף מכשולים ואת משטחי ההזנה הגדולים בתוך חדרי הבתים וביסודות המבנה מהעץ. היום ניתן לראות חדירה של המין גם למבנים רגילים בערים רבות כראשון לציון, תל אביב, אבן יהודה ועוד מקומות ישוב רבים בהם ניזון המין על ספרים, רצפות פרקט, רהיטים וארונות בתוך הבתים. רוב התכשירים המיושמים בישראל והטכנולוגיה המבוצעת להדברה או בקרת מזיקים כנגד טרמיטים בישראל מתבססת על ההתמודדות עם מין זה.

Reticulitermes clypeatus

טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת

Reticulitermes clypeatus

טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת

החילים בעלי ראש מלבני ולסתות קצרות וחלקות. בקן אחד ניתן למצוא מספר רב של חיילים. מין נפוץ בישראל במצפון לקו באר שבע- אשקלון ועד לצפון הגולן. המכונפים בעלי גוון שחור. בישראל מין זה הוא אחד ממני הטרמיטים המזיקים החשובים אשר החודרים לבתים.

מידע נוסף

טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת (שם מדעי: Reticulitermes clypeatus Lash, 1952) מתאפיין בקן אחד בו ניתן למצוא מספר רב של חיילים בעלי ראש מלבני ולסתות קצרות וחלקות. בישראל מין זה הוא אחד מארבעת מיני הטרמיטים המזיקים החשובים אשר החודרים למבנים. מין המצוי בישראל מצפון לקו באר שבע ועד לצפון הגולן.

פעילות והתנהגות

טֶרְמִיט מְרֻשָּׁת הוא אחד המינים החשובים למחזורם של חומרי עץ מת בטבע, ובישראל מין זה נימצא בכל יערות האורנים בהם הוא ניזון מגדמי גזעי עצים ועצים מתים אותם הוא מפרק. במטעים הוא ידוע כחרק מזיק עקב הנזק שהוא גורם לעצי הפרי ולגפנים. באירופה קיימים מספר מינים המשתייכים לאותו הסוג ונחשבים למזיקים חשובים (אוסף טרמיטים של PHTCenter).

Psammotermes hybostoma

טֶרְמִיט הַחוֹלוֹת
Sand termite

Psammotermes hybostoma

טֶרְמִיט הַחוֹלוֹת
Sand termite

החילים בעלי ראש מלבני ולסתות משוננות. פתח הפרשה מצחי עגול וברור ומרזב נמשך ממנו לקדמת הראש. בקן ניתן למצוא חיילים בגדלים שונים. המין מתאפיין בשפה עליונה (Labrum) גדולה. המין החיי באזורים חוליים מדברים. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט הַחוֹלוֹת (שם מדעי: Psammotermes hybostoma Desneux, 1902)  מתאפיין בשפה עליונה (Labrum) גדולה ובפתח הפרשה מצחי עגול וברור ומרזב נמשך ממנו לקדמת הראש. חיילים בעלי לסתות המשוננות בחלקן הפנימי. בקן אחד ניתן למצוא מספר מופעים וגדלים של חיילים. שונות שנמצאת גם מבנה השפה עליונה אשר בחיילים קטנים היא בעלת מבנה קטן בעוד שבחיילים הגדולים השפה העליונה בולטת מאוד. בפרטים המכונפים הראש והחזה בעלי גוון חום כהה עד שחור בעוד שהבטן צהבהבה חומה. בספרות מתואר מין זה כמזיק חשוב במצרים, בקהיר ובכפרים שסביבתה שם הוא יכול להשמיד מבני עץ ולגרום לתושבים לנטוש את הכפרים. המין החיי באזורים חוליים מדברים. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

טרמיט החולות מתפתח בתוך קן תת קרקעי המורכב מחרדים המחוברים ביחד על ידי גלריות צרות. הוא ניזון על פסולת עץ שונה כזרדים, הפרשות בעלי חיים, עשבוניים ועלים מתים. בחצבה מצאתי אותם בונים גלריות בתוך שכבת הזרדים והעלים המתים של האשלים ובראשון לציון מתחת פסולת עץ לבניין. הקינים גדולים ומספר הפרטים יכול להגיע למאות אלפים.

Cryptotermes brevis

טֶרְמִיט קָרִיבִּי
West Indian drywood termite

Cryptotermes brevis

טֶרְמִיט קָרִיבִּי
West Indian drywood termite

החיילים בעלי ראש מגושם ובעל קמטים בעל גוון שחור חום ולסתות קצרות. האוכפית שווה או גדולה ברוחבה מרוחב קופסת הראש. אורך גוף החיילים 4 עד 5 מ"מ. הפרטים המתרבים בעלי גוף חום. הכנפיים שקופות ועליהן 3 עד 4 עורקים כהים בולטים בשפה הקדמית. מין זה פלש למדינות רבות ובתחילת שנות ה-2000 גם לישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט קָרִיבִּי (שם מדעי: Cryptotermes brevis Walker, 1853) מתאפיין בחיילים בעלי ראש מגושם ובעל קמטים בעל גוון שחור חום ולסתות קצרות. האוכפית שווה או גדולה ברוחבה מרוחב קופסת הראש. אורך גוף החיילים 4 עד 5 מ"מ. הפרטים המתרבים בעלי גוף חום. הכנפיים שקופות ועליהן 3 עד 4 עורקים כהים בולטים בשפה הקדמית. המין נחשב למזיק חשוב באזורים הטרופיים והסובטרופיים בעולם פרט לאסיה. הוא תואר לראשונה בג'מייקה ובהמשך גם מאיים קרביים נוספים ומכאן מקור שמו. המין אנדמי לאזור חוף האוקיינוס הפסיפי המדברי של פרו וצפון צילה בו כמעט ולא יורד גשם. היום תפוצתו התרחבה לאורך החוף המזרחי של צפון אמריקה בעיקר בפלורידה ובאיים כמו הוואי פורטוריקו ואחרים. מין זה פלש למדינות רבות יותר מכל מין אחר ואפילו התגלה באזורים חריגים ונדירים להמצאות טרמיטים כעיר בוגוטה, קולומביה בגובה של 2600 מי ובאַנְקוֹרֵגּ', אלסקה. בישראל ראיתי את המין בבדיקה שנערכה באוגוסט 2020 בדירה בבניין רב קומות בתל אביב בה נמצאה הנגיעות בין שכבות ריצפת פרקט עץ שיובא מארה"ב. הנגיעות התגלתה בעקבות מעוף כלולות שהתרחש בתוך הדירה. בבדיקה זוהו כול הכתות כולל ביצים שהוטלו בקן.

פעילות והתנהגות

במקומות להם פלש מין זה הוא נמצא פעיל רק במבנים ולא באזורים פתוחים והקן התפתח ונדד בתוך עץ מועבד בלבד. להישרדותו המין איננו נזקק למקור מים חיצוני ומקבל את כול הנדרש ממים הקשורים לעץ בלבד. בדרך כלל מעופי הכלולות הם בחודשים אפריל עד יוני לפני העונה הגשומה אבל ניתן לראות מעופי כלולות כל השנה. לאחר המעוף זוג שהתחבר בונה תא ראשוני בסדקים בעץ ומתחיל בבניית הקן. לאחר שנתיים או שלוש מתחילים להופיע בקן חיילים ופרטים מתרבים מכונפים לא מופיעים בקן אלא רק בבגרותו לאחר כ- 5 שנים. הערכה היא שקן כזה מתקיים לפחות במשך 10 שנים או עד העלמות מקור המזון שלו.

Kalotermes Phoeniciae

טֶרְמִיט פֵנִיקִי
Phoenician yellow-necked drywood termite

Kalotermes Phoeniciae

טֶרְמִיט פֵנִיקִי
Phoenician yellow-necked drywood termite

החילים בעלי ראש מלבני מאורך ולסתות משוננות. אורך גוף החיילים 5 עד 10 מ"מ ובקן אחד ניתן למצוא גדלים שונים של חיילים. מזיק לעצי מטע כדוגמת אבוקדו, אפרסמון ומנגו. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט פֵנִיקִי (שם מדעי: Kalotermes phoeniciae Ghesini & Marini, 2015) מתאפיין בחיילים בעלי ראש מלבני מאורך ולסתות משוננות ובהן בליטה בבסיס החיצוני של שתי הלסתות. אורך גוף החיילים 5 עד 10 מ"מ ובקן אחד ניתן למצוא גדלים שונים של חיילים. אורך גופם של המכונפים כולל הכנפיים הוא עד 10 מ"מ וגוון הגוף חום כהה עד שחור והאוכפית של פרק החזה הראשון צהובה. מתפתח בעיקר בעצי חרוב, אך ידוע גם כמזיק למטעי אבוקדו, אפרסמון ומנגו. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

פעילות והתנהגות

בעבר זוהו הפרטים ממין זה עם המין Kalotermes flavicollis ונקראו בעברית טרמיט העץ. בדיקות של אפיון מולקולארי שנערכו בשנת 2015 הופרדו האוכלוסיות שנפוצות בישראל, לבנון וקפריסין והוגדרו כמין חדש הנפרד מאוכלוסיות טרמיט העץ שנפוץ לאורך חופי הים התיכון של דרום אירופה. האוכלוסייה הקפריסאית כפי הנראה התפתחה מאירוע פלישה חד פעמי של פרטים שהגיעו מאחת מהאוכלוסיות שבלבנון או ישראל. המידע על ההתנהגות והמחזור החיים מתבסס על מחקרים שנערכו על טרמיט העץ בהנחה כי הם דומים מאוד.

Longicaputermes sinaicus

טֶרְמִיט סִינַי

Longicaputermes sinaicus

טֶרְמִיט סִינַי

החיילים בעלי ראש מלבני מאורך ולסתות משוננות. אורך גוף החיילים 5 עד 10 מ"מ ובקן אחד ניתן למצוא גדלים שונים של חיילים. אורך גופם של המכונפים כולל הכנפיים הוא עד 10 מ"מ וגוון הגוף חום. בישראל מין זה הוא אחד המזיקים החשובים אשר החודרים לבתים.

מידע נוסף

טֶרְמִיט סִינַי (שם מדעי: Longicaputermes sinaicus Kemner, 1932) מתאפיין בחיילים בעלי ראש מלבני מאורך ולסתות משוננות. החיילים דומים לאילו של טרמיט העץ אבל חסרים את הבליטה בבסיס הלסת. אורך גוף החיילים נע מ- 5 עד 10 מ"מ ובקן אחד ניתן למצוא גדלים שונים של חיילים. אורך גופם של המכונפים כולל הכנפיים הוא עד 10 מ"מ וגוון הגוף חום. בישראל מין זה הוא אחד המזיקים החשובים אשר החודרים לבתים. בישראל נמצא טרמיט סיני מנתניה בצפון ועד אילת בדרום.

פעילות והתנהגות

בטבע, טרמיט סיני מתפתח בתוך האזורים המתים של שיחים החיים באזורי חולות כאשר הקן הוא תת-קרקעי. הקן ברוב המינים במשפחה זו מכיל לא יותר ממספר מאות של פרטים ובטרמיט סיני דווח על קינים בהם חיים עד 6000 פרטים (בממוצע כ- 1300 פרטים). הקן של טרמיט סיני בנוי מאוסף של תעלות וחללים בעץ, כאשר רוב התעלות נחפרות בכיוון סיבי העץ. תחילת התבססות הקן היא תת קרקעית כאשר עם התבגרות הקן וחיפוש של המזון משנה כל הקן את מיקומו בהתאם לזמינות המזון גם לאזורים מעל פני הקרקע. קינים המתפתחים בתוך מגורי האדם בחיפוש אחר מקורות מזון מתגלים עקב נזק למשקופי דלתות, ריהוט, כבלי חשמל וטלפון תת-קרקעיים ועוד. הקינים יכולים להתפתח בקומה מסוימת ולעבור בין הקומות דרך התקרות/רצפות.

Anacanthotermes ubachi

טֶרְמִיט הַקָּצִיר

Anacanthotermes ubachi

טֶרְמִיט הַקָּצִיר

הטרמיט הגדול ביותר בישראל. כל בני הכתות בעלי עיניים מורכבות מפותחות. גבית החזה הקדמי דמוית אוכף. אורך גוף החיילים עד 13 מ"מ ואורך גופם של המכונפים כולל הכנפיים הוא עד 30 מ"מ. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

מידע נוסף

טֶרְמִיט הַקָּצִיר (שם מדעי: Anacanthotermes ubachi Navas, 1911) הוא הטרמיט הגדול ביותר בישראל. כל בני הכתות בעלי עיניים מורכבות מפותחות. קימת שונות בגודל החיילים והפועלים. אורך גוף החיילים מגיע עד 13 מ"מ ואורך גופם של המכונפים כולל הכנפיים הוא עד 30 מ"מ. המחושים בעלי 25 עד 23 פרקים. גבית החזה הקדמי דמוית אוכף. הקן נבנה בתת-הקרקע והפועלים אוספים את המזון הנמצא על פני הקרקע בסביבתו הקרובה. חלק מהפועלים בעלי פיגמנטציה כהה המאפשרת את פעילות איסוף מזון גם בשעות יום. תפוצת המין דווחה מטורקיה בצפון ועד עירק במזרח. ירדן וישראל בדרום כולל דווח מסיני וממרוקו. דיווחים אילו דורשים זהירות במיוחד לאור החפיפה עם מינים דומים מצפון אפריקה וחצי האי ערב. בישראל המין דווח מאזור באר שבע ודרומה עד אילת. מהממצאים שברשותי מין זה לא נימצא חודר לתוך בתים בישראל.

פעילות והתנהגות

טֶרְמִיט הַקָּצִיר ניזון בעיקר על עשבים יבשים, מוץ זרעים וקש. הטרמיטים פעילים בשעות הלילה אבל נצפתה פעילות באור יום גם בשעות הצהרים בחודשים החמים של אמצע הקיץ. הטרמיטים הגבילו את פעילותם על פי רוב לתא שטח בגודל של 20 ס"מ מפתח איסוף המזון מממנו הגיחו לפעילות האיסוף. בתוך תא שטח זה נחתכים הזרדים לפיסות קטנות של פחות מ- 1 ס"מ ונאספים בשלב ראשון אל תוך חדרי האיסוף בקוטר שבין 5 ל- 20 ס"מ הנמצאים במקומות מוגנים על פני הקרקע (תמונה). המזון המאוחסן בחדרים אילו מועבר לתוך הקן דרך פירים אנכיים לחדרי אחסון תת-קרקעיים שבדרך כלל ממוקמים בעומק של עד כ- 20 ס"מ ובנויים מחללים שקוטרם נע מ- 1 עד 6 ס"מ ובגובהם נע מ- 1 עד 2 ס"מ. בזמן שהפירים אינם בשימוש הטרמיט סוגר אותם בעיסה המורכבת מהפרשת רוק וחומר צמחי. מרכז הקן ובמיוחד חדר המלוכה, יכולים להימצא בעומק של עד מטר וחצי. בעבודת מחקר מישראל של החשיבות של טֶרְמִיט הַקָּצִיר על תהליכי המחזור של הפחמן וחנקן בקרקעות הנגב שפורסמה דווח על ידי וויליבי, שחק ודיקסון (1998) כי טֶרְמִיט הַקָּצִיר הוא גורם חשוב המסלק חומר צמחי מת מפני השטח, משמר אותו בתוך הקרקע אבל מביא גם לשחרור הפחמן וחנקן מהסביבה לאחר עיכול החומר הצמחי והפיכתו לצואה. בכך מין זה בעל חשיבות בתהליכים אקולוגיים בסביבה זו. התמונות באתר צולמו בגינה של בית בדימונה בישראל, בו נראתה פעילות בצוהרי היום בחדרי האיסוף, מתחת לפסולת קרשים ובתוכם שברי זרדים שנאספו ונגזמו בגינה.